PRAVILNIK
O METODAMA ORGANSKE BILJNE PROIZVODNJE I O SAKUPLJANJU ŠUMSKIH PLODOVA I LEKOVITOG BILJA KAO PROIZVODA ORGANSKE POLJOPRIVREDE

("Sl. list SRJ", br. 51/2002 i "Sl. list SCG", br. 1/2003 - Ustavna povelja)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovim pravilnikom propisuju se metode organske biljne proizvodnje (u daljem tekstu: organska proizvodnja) kojima se utvrđuju: izbor vrsta i sorti bilja, plodored, obrada zemljišta, sredstva i način đubrenja, sistem održavanja plodnosti zemljišta, način suzbijanja biljnih bolesti, štetočina i korova, kao i mesto, vreme i način sakupljanja šumskih plodova i lekovitog bilja kao proizvoda organske poljoprivrede. Odredbe ovog pravilnika primenjuju se na proizvođače biljnih proizvoda organske poljoprivrede, odnosno sakupljače šumskih plodova i lekovitog bilja.

Organska proizvodnja je sastavni deo delatnosti poljoprivrednih gazdinstava, preduzeća i zadruga (u daljem tekstu: organska proizvodna jedinica), koji se bave organskom poljoprivredom.

Član 2

Za organsku proizvodnju mora se izvršiti izbor vrsta i sorti bilja koje su prilagođene agroekološkim uslovima.

Član 3

Za organsku proizvodnju seme, rasad i sadni materijal moraju da potiču iz sertifikovane organske biljne proizvodnje.

Ako se ne raspolaže sertifikovanim semenom, rasadom i sadnim materijalom ili oni nisu dostupni, mogu se uz saglasnost saveznog inspektora u organskoj proizvodnji koristiti sortno seme, rasad i sadni materijal iz konvencionalne poljoprivredne proizvodnje koji nisu hemijski tretirani i pilirani. U ovom slučaju savezni inspektor dužan je da ograniči vreme upotrebe hemijski tretiranog semena, rasada i sadnog materijala.

Član 4

U organskoj proizvodnji obavezna je primena plodoreda, u skladu sa tipom proizvodnje i plodnošću zemljišta.

U zavisnosti od tipa zemljišta i primenjenog plodoreda, utvrđuju se način i vreme obrade zemljišta.

Osnovni način obrade zemljišta je sistem redukovane obrade.

Član 5

Organska proizvodnja može biti zasnovana na zemljišnoj parceli koja je udaljena 50 m od saobraćajnice na kojoj frekvencija vozila nije veća od 100 vozila na sat ili 10 vozila u minuti, odnosno udaljena najmanje 20 m ako je odvojena živom ogradom ili drugom fizičkom preprekom u visini od najmanje 1,5 m.

Zemljišna parcela iz stava 1. ovog člana radi zaštite od drugih zagađivača (industrijski i drugi objekti) mora biti na određenoj udaljenosti od zagađivača koju određuje savezni inspektor u zavisnosti od konkretnih uslova (položaj zemljišta, ruža vetrova i sl.).

Član 6

Kad se na proizvodnoj jedinici istovremeno proizvode biljne vrste metodama konvencionalne i organske poljoprivrede mora se osigurati:

1) razgraničenje između zemljišnih parcela sa konvencionalnom proizvodnjom i organskom proizvodnjom u širini 10 m ili 5 m ako između njih postoji živi pojas ili druga fizička prepreka u visini od najmanje 1,5 m;

2) odvojeno vođenje knjiga polja za obe vrste proizvodnje;

3) da se u delu konvencionalne proizvodnje ne mogu koristiti genetski modifikovani organizmi.

Član 7

U organskoj proizvodnji moraju se obezbediti na zemljišnoj parceli mere zaštite od zagađenja zemljišta, vode, vazduha i biljaka od štetnih materija.

U organskoj proizvodnji u prelaznom periodu mora se na osnovu knjige polja utvrditi moguće zagađenje zemljišne parcele teškim metalima, policikličnim aromatskim ugljikovodonicima, triazinskim herbicidima, organskim insekticidima i ostalim pesticidima iz prethodne proizvodnje.

Ako postoji sumnja da je za vreme proizvodnje došlo do zagađenja zemljišne parcele ili biljaka na njoj, ovlašćena organizacija izvršiće analizu uzoraka zemljišta i biljaka radi utvrđivanja mogućeg zagađenja.

Član 8

Na zemljišnim parcelama i đubrivima organskog porekla koja se koriste u organskoj proizvodnji granične vrednosti sadržaja štetnih materija ekstrahovanih u carskoj vodi (jedan zapreminski deo HNO3 i tri zapreminska dela HC1) navedeni su u sledećoj tabeli:

Redni broj

Metal

Miligrama po kilogramu vazdušno suvog zemljišta

1

2

3

1.

Kadmijum Cd

   0,8

2.

Živa Hg

   0,8

3.

Olovo Pb

  50,0

4.

Cink Zn

150,0

5.

Hrom Cr

  50,0

6.

Nikal Ni

  30,0

7.

Bakar Cu

  50,0

8.

Policiklični aromatski ugljovodonici PAH

    1,0

9.

Molibden Mo

  10,0

10.

Arsen As

  10,0

11.

Kobalt Co

  30,0

Član 9

Voda koja se koristi u organskoj proizvodnji mora odgovarati prvoj i drugoj kategoriji u skladu sa odredbama propisa o kategorizaciji voda.

Član 10

Đubrenje u organskoj proizvodnji mora se vršiti u skladu sa plodnošću zemljišta i vrstom organske proizvodnje.

U organskoj proizvodnji dozvoljena je upotreba đubriva organskog porekla i prirodnih mineralnih đubriva (u daljem tekstu: đubriva) radi održavanja i poboljšanja plodnosti zemljišta.

Đubriva organskog porekla čija je upotreba dozvoljena u organskoj proizvodnji utvrđena su u Prilogu br. 1 koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Prirodna mineralna đubriva čija je upotreba dozvoljena u organskoj proizvodnji utvrđena su u Prilogu br. 2 koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Savezni inspektor može na pojedinim organskim proizvodnim jedinicama dozvoliti upotrebu đubriva koja su navedena u Prilogu br. 1, Prilogu br. 2, ali samo u određenoj količini i u određenom periodu godine u toku prelaznog perioda na organsku proizvodnju.

Član 11

Maksimalno dozvoljen sadržaj teških metala u kompostu i u đubrivima organskog porekla naveden je u sledećoj tabeli:

Redni broj

Metal

Miligrama po kilogramu suve materije

1

2

3

1.

Kadmijum Cd

  0,7

2.

Živa Hg

  0,7

3.

Olovo Pb

70,0

4.

Molibden Mo

10,0

5.

Arsen As

10,0

6.

Kobalt Co

50,0

7.

Nikal Ni

42,0

8.

Bakar Cu

70,0

9.

Hrom Cr

  1,0

10.

Cink Zn

210

Maksimalno dozvoljen sadržaj organskih zagađenja u kompostu i u đubrivima organskog porekla naveden je u sledećoj tabeli:

Redni broj

Organske materije

Miligrama po kilogramu suve materije

1

2

3

1.

2378-TCDD

0,0001

2.

3434-TCAB

0,005

3.

Lindan

0,005

4.

PCB (suma izomera) PCP, HCH (ukupno bez lindana), triazinski herbicidi, suma HCB heptahlor, endrin, aldrin, dieldrin)

0,02

5.

Suma izomera DDT+DDD-DDE

0,025

Član 12

Sva đubriva organskog porekla treba da potiču sa vlastitog gazdinstva.

U slučaju da organska proizvodna jedinica ne raspolaže đubrivom organskog porekla ili ne poseduje dovoljne količine tog đubriva, dozvoljeno je uz saglasnost saveznog inspektora koristiti đubriva organskog porekla sa druge proizvodne jedinice, pod uslovom da zadovoljavaju uslove iz ovog pravilnika.

Pri kupovini đubriva organskog porekla, kupljena količina tog đubriva zajedno sa količinom sa vlastitog poljoprivrednog gazdinstva ne sme preći količinu u ekvivalentu od dva uslovna grla po hektaru što iznosi 170 kg azota po hektaru površine.

Član 13

U nedostatku drugih đubriva, đubriva organskog porekla sa poljoprivrednih gazdinstava iz konvencionalne poljoprivredne proizvodnje mogu se primeniti samo u početku prelaznog perioda na osnovu rezultata hemijske analize ovog đubriva i uz saglasnost saveznog inspektora.

Član 14

U proizvodima organske proizvodnje ne sme biti ostataka hemijskih zaštitnih sredstava, osim ako su posledica zagađenja okoline. U tom slučaju najveće vrednosti ostataka u proizvodima organske proizvodnje ne smeju prelaziti količine navedene u sledećoj tabeli:

Redni broj

Sredstvo

Količina miligrama po kilogramu

1

2

3

1.

Aldrin i Dieldrin

0,01

2.

DDT i izomeri

0,01

3.

DDE i izomeri

0,01

4.

TDE i izomeri

0,01

5.

Endrin

0,01

6.

Heptahlor

0,01

7.

Heptahlor ept.

0,01

8.

Heksahlor ben.

0,01

9.

Alfa i beta HCH

0,01

10.

Lindan

0,01

Član 15

Spaljivanje organskih materija, tj. biljnih ostataka posle žetve useva dozvoljeno je samo uz saglasnost saveznog inspektora.

Član 16

U organskoj proizvodnji biljne bolesti, štetočine i korovi suzbijaju se:

1) pravilnim izborom vrsta i sorti bilja;

2) pravilnim plodoredom;

3) odgovarajućom obradom zemljišta;

4) zaštitom korisnih biljaka i životinja i stvaranjem povoljnih uslova za razvoj prirodnih neprijatelja štetočina;

5) uništavanjem korova fizičkim i mehaničkim putem.

U organskoj proizvodnji dozvoljena je upotreba sredstava za zaštitu bilja utvrđenih u Prilogu br. 2.

Član 17

U organskoj proizvodnji dozvoljeno je koristiti proizvode na bazi polietilena i polipropena i ostalih polikarbonata radi zaštite biljaka od niskih temperatura, insekata, grada i sl.

U organskoj proizvodnji nije dozvoljeno korišćenje materijala poreklom od polivinil hlorida (PVC) i drugih plastičnih materijala koji sadrže hlor.

Član 18

U organskoj proizvodnji u zaštićenom prostoru dozvoljena je toplotna izolacija kao što je prekrivanje zemljišta materijalom koji se može reciklirati, ali nije dozvoljena primena veštačkog osvetljavanja.

II POSEBNE ODREDBE

Član 19

U organskoj proizvodnji povrća, lekovitog i začinskog bilja, koje se koristi za ishranu odnosno za lečenje, pored opštih uslova utvrđenih ovim pravilnikom, moraju biti ispunjeni i sledeći posebni uslovi:

1) zemljište i dodatni materijali za supstrate moraju biti u skladu sa odredbama čl. 8. i 14. ovog pravilnika, kao i sa Prilogom br. 1;

2) nije dozvoljena proizvodnja na kamenoj vuni i vodenoj kulturi, kao ni upotreba hranljivog filma osim za pospešivanje radića i kres salate.

Član 20

Količina treseta u smesi za proizvodnju rasada povrća, lekovitog i začinskog bilja dozvoljen je do 50% (težinski). Treset ne sme da sadrži supstance koje nisu dozvoljene u organskoj proizvodnji.

Za proizvodnju rasada dozvoljena je upotreba gotovih pripremljenih mešavina sa količinom od najviše 70% treseta.

Zabranjena je primena sintetičkih materijala i čistog treseta za hranljive smeše.

Član 21

Za sterilizaciju zemljišta i supstrata u zaštićenim prostorima dozvoljene su fizičke metode i sterilizacija zemljišta toplotom: parenje i solarizacija.

Sterilizacija zemljišta na otvorenom polju nije dozvoljena.

Član 22

U organskoj proizvodnji voća i vinove loze najmanji vremenski razmak pri sadnji voćaka ili loze iste vrste je jedna godina.

Član 23

U organskoj proizvodnji povrća i jagoda u vreme aktivne vegetacije ne može se koristiti sveži stajnjak i osoka za prihranjivanje.

Član 24

Sakupljanje samoniklih biljnih vrsta i njihovih delova koji se nalaze u prirodi (šume, travnjaci i dr.) i na poljoprivrednim površinama u skladu je sa metodama organske proizvodnje ako:

1) mesta sakupljanja (područja) tri godine pre skupljanja nisu đubrena zabranjenim đubrivima, osim đubrivima utvrđenim u Prilogu br. 1;

2) mesta sakupljanja tri godine pre skupljanja nisu tretirana zabranjenim sredstvima za zaštitu bilja osim sredstvima dozvoljenim u Prilogu br. 3;

3) sakupljanje ne narušava stabilnost prirodnog staništa i održavanje vrsta u mestu sakupljanja.

Član 25

Organska proizvodnja u šumarstvu odvija se na šumskom zemljištu.

Organska proizvodnja u šumarstvu ograničena je na korišćenje sporednih šumskih proizvoda i podizanje biljnih zasada prema kriterijima za organsku proizvodnju u plantažnim zasadima u šumarstvu.

Član 26

Šumski proizvodi, u smislu ovoga pravilnika, su biljke, delovi biljaka i gljive.

Nije dozvoljeno sakupljanje i iskorišćavanje šumskih plodova ako se time ugrožava stabilnost ekološkog sistema.

Član 27

Plodnost zemljišta u plantažnim zasadima u šumarstvu održava se i poboljšava se đubrivima utvrđenim u članu 10. ovog pravilnika.

Član 28

Suzbijanje biljnih bolesti, štetočina i korova u međurednoj proizvodnji i plantažnim zasadima u šumarstvu sprovodi se u skladu sa odredbama člana 16. ovog pravilnika.

Član 29

U organskoj proizvodnji gljiva pored opštih uslova utvrđenih u ovom pravilniku moraju biti ispunjeni i sledeći posebni uslovi:

1) dozvoljeno je korišćenje đubriva koja su navedena u Prilogu br. 1;

2) organski materijal, supstrat i dodatne materije u supstratu moraju da potiču iz organske proizvodnje.

Ako organskog materijala nema dovoljno, dozvoljena je upotreba iz drugih izvora uz saglasnost saveznog inspektora.

Supstrat za uzgoj i sve dodatne materije moraju poticati najmanje 80% od ukupne mase iz organske proizvodnje, preračunato na suvu materiju.

Neorganski delovi supstrata moraju odgovarati uslovima iz Priloga br. 1. ovog pravilnika.

Član 30

Kao prekrivač u uzgoju gljiva dozvoljeno je koristiti treset.

Član 31

Supstrat i prekrivač mogu se dezinfikovati samo termičkim postupcima.

Ne smeju se dodavati sintetičko-hemijska sredstva u supstrat, pokrovno zemljište, vodu za zalivanje i u vazduh proizvodnih prostora.

Upotreba sredstava na bazi piretruma nije dozvoljena.

Član 32

Micelij i hraniva podloga moraju poticati 100% iz organske proizvodnje, a u vlastitoj proizvodnji micelijuma žito mora biti organski proizvedeno.

Član 33

Sredstva za rad dozvoljeno je dezinfikovati alkoholom i sirćetom.

Dezinfekcija prostora za uzgoj gljiva može se obavljati samo zagrevanjem ili sredstvima odobrenim od saveznog inspektora.

III ZAVRŠNA ODREDBA

Član 34

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SRJ".

 

Prilog br. 1

DOZVOLJENA ĐUBRIVA ORGANSKOG POREKLA U ORGANSKOJ PROIZVODNJI

 

Redni broj

Naziv đubriva

Opis

Način upotrebe

Poreklo

1

2

3

4

5

1

Stajsko đubrivo

smeša životinjskih ekskremenata i biljnog materijala

uz odobrenje saveznog inspektora i vrste životinja

iz ekstenzivnog držanja stoke

2

Sušeni stajnjak i sušeno kokošije đubrivo

 

uz odobrenje saveznog inspektora i vrste životinja

iz ekstenzivnog držanja stoke

3

Kompost iz životinjskih ekskremenata uključujući
kokošije đubrivo i kompostirano stajsko đubrivo

 

uz odobrenje saveznog inspektora i vrste životinja

iz zatvorenog držanja stoke

4

Tečni životinjski ekstrementi (osoka, tečni stajnjak)

 

posle kontrolisane fermentacije ili razređivanja, uz odobrenje saveznog inspektora i vrste životinja

iz zatvorenog držanja stoke

5

Kompost od odvojeno sakupljenog kućnog otpada

samo biljni i životinjski otpad, dobijen putem zatvorenog i kontrolisanog sistema skupljanja, najviši nivo suve materije u mg/kg: kadmijum 0,7; bakar 70; nikal 25; olovo 45; cink 200; živa 0,4; hrom (ukupno) 70; hrom 12

uz odobrenje saveznog inspektora, samo u prelaznom periodu

 

6

Treset

samo u povrtarstvu i proizvodnji ukrasnog bilja i grmlja

 

 

7

Glina (perlit, vermikulit, itd.)

dozvoljeno više od 12

 

 

8

Supstrat iz proizvodnje šampinjona

početni supstrat sme da sadrži samo materije dozvoljene iz ovog priloga

 

 

9

Ekskrementi crva (kompost) i insekata

 

 

 

10

Guano

 

uz odobrenje saveznog inspektora

 

11

Biljni kompost

 

uz odobrenje saveznog inspektora

 

12

Sledeći proizvodi ili nusproizvodi životinjskog porekla: krvno brašno, brašno od kopita i rogova, koštano brašno, odnosno nelepivo koštano brašno, koštani ugalj, riblje i mesno brašno, brašno od perja, dlaka i mleveni delovi kože, vuna, valjane dlake i čekinje, mlečni proizvodi

za delove krzna najviši nivo suve materije hroma mg/kg dozvoljen nivo 12>

uz odobrenje saveznog inspektora

 

13

Proizvodi i nusproizvodi biljnog porekla za đubrenje (na primer drop uljarica, ljuske kakaa, koren slada itd.)

 

 

 

14

Morske alge i proizvodi od algi

 

uz odobrenje saveznog inspektora

- dobijeni isključivo fizičkom obradom, uključujući dehidratizaciju, zamrzavanje, mlevenje:
- ekstrakcijom vodom ili kiselim, odnosno alkalnim vodenim rastvorima;
- fermentacijom

15

Piljevina i drveni otpad

 

 

od drveća koje nakon seče nije hemijski tretirano

16

Kompost kore

 

 

od drveća koje nakon seče nije hemijski tretirano

17

Drveni pepeo

 

 

od drveća koje nakon seče nije hemijski tretirano

18

Sirovi fosfat

nivo kadmijuma najviše 90 mg/kg P2O5

 

 

19

Alumin kalcijum fosfat

nivo kadmijuma najviše 90 mg/kg P2O5

upotrebljava se samo na alkalnom zemljištu

 

20

Tomasova šljaka

 

uz odobrenje saveznog inspektora

 

21

Kalijumove soli

 

 

 

22

Kalijumov sulfat koji sadrži magnezijumovu so

 

uz odobrenje saveznog inspektora

 

23

Proizvod dobijen iz kalijumove soli fizičkom ekstrakcijom i sadrži magnezijumovu so

 

 

 

24

Pomije (splačine) ili njihovi ekstrakti

ne sme sadržati amonijak

 

 

25

Kalcijum karbonat prirodnog porekla (kreda, lapor, krečno brašno)

 

 

 

26

Kalcijumov i magnezijumov karbonat (magnezijumov krečnjak, brašno od magnezijumovog krečnjaka)

 

uz odobrenje saveznog inspektora

samo prirodnog porekla

27

Magnezijumov sulfat

 

uz odobrenje saveznog inspektora

 

28

Rastvor kalcijumovog hlorida

 

služi za tretiranje listova jabuke u slučaju nedostatka kalcijuma uz odobrenje saveznog inspektora

 

29

Kalcijumov sulfat (gips)

 

uz odobrenje saveznog inspektora

samo prirodnog porekla

30

Melasa iz proizvodnje šećera

 

samo u prelaznom periodu uz odobrenje saveznog inspektora

 

31

Elementarni sumpor

 

samo u prelaznom periodu uz odobrenje saveznog inspektora

 

32

Natrijumov hlorid

Isključivo kamena so dozvoljeno manje od 6

uz odobrenje saveznog inspektora

 

 

Prilog br. 2

DOZVOLJENA PRIRODNA MINERALNA ĐUBRIVA U ORGANSKOJ PROIZVODNJI

 

Redni broj

Naziv đubriva

Opis

Način upotrebe

1

2

3

4

1

Kameno brašno poznatog sastava (iz bazalta, dijabazav, kvarca, kalijumove gline) bentonit

 

 

2

Kalijum magnezijum

 

Uz prethodnu analizu i odobrenje saveznog inspektora

3

Sirovi fosfati

Poznato poreklo i sastav, koji imaju dozvoljen sadržaj teških metala

Uz prethodnu analizu i odobrenje saveznog inspektora

4

Sporo razgradivi krečnjaci (kalcijum karbonat, dolomitni krečnjak, krečnjak školjki i algi) i magnezijumovi dodaci

 

Ne sme uzrokovati nakupljanje teških metala u zemljištu
Uz odobrenje i uputstvo za upotrebu saveznog inspektora

5

Mineralni kalijum sa niskim sadržajem hlora, magnezijumovog đubriva i mikroelementi (elementi u tragovima)

 

Uz prethodnu analizu zemljišta i odobrenje saveznog inspektora

Kao aktivatori kompostiranja mogu se koristiti:

- mikrobiološki aktivatori;

- biodinamički preparati;

- homeopatski preparati;

- biljni preparati (čajevi, ekstrakti).

 

Prilog br. 3

 

1. DOZVOLJENA SREDSTVA ZA ZAŠTITU BILJA U ORGANSKOJ PROIZVODNJI

 

Redni broj

Naziv sredstva za zaštitu

Opis

Način upotrebe

Zahtevi prema sastavu

1

2

3

4

5

1

Azadirachitin iz azadirachatabindica (neemm)

insekticid

Uz odobrenje saveznog
inspektora

Upotrebljiv samo na majčinskim biljkama za proizvodnju useva i na roditeljskim biljkama za proizvodnju drugog materijala za ispitivanje u vegetativnim ogledima za ukrasne biljke

2

Pčelinji vosak

 

Upotreba pri rezidbi drveća

 

3

Želatin

insekticid

 

 

4

Hidrolizovane belančevine

mamac

Uz odobrenje saveznog
inspektora

Upotreba samo u kombinaciji sa drugim odgovarajućim proizvodima

5

Lecitin

Fungicid

 

 

6

Ekstrakt (vodeni rastvor) iz nitocijana tabacum

insekticid

Uz odobrenje saveznog inspektora samo u prelaznom periodu

Samo protiv lisne vaši kod suptropskih voćaka i to na početku vegetacijskog perioda

7

Biljna ulja (npr. ulje od metvice, crnogorične smole, kima)

insekticid, akaricid, fungicid i materija za ometanje rasta klica

 

 

8

Piretrin ekstrahovan iz hrusanthemum cinerariaefolium

insekticid

 

 

9

Kvazija ekstrahovana iz qvassia amara

insekticid, repelent

 

 

10

Rotenon ekstrahovan iz deris spp. I terphrosia spp.

insekticid

Uz odobrenje saveznog inspektora

 

 

2. DOZVOLJENI MIKROORGANIZMI ZA BIOLOŠKO SUZBIJANJE ŠTETOČINA KOJI SE KORISTE KAO SREDSTVA ZA ZAŠTITU BILJA U ORGANSKOJ PROIZVODNJI

 

Redni broj

Naziv sredstva za zaštitu

Opis

Način upotrebe

Zahtevi prema sastavu

1

2

3

4

5

1

Mikroorganizmi (bakterije, virusi, gljivice) na primer bacillus thurigiensis, virus granuloye itd.

 

 

Samo prerađevine, zabranjena je upotreba genetski modifikovanih organizama

 

3. DOZVOLJENE MATERIJE KOJE SE KORISTE U ZAMKAMA I RASPRŠIVAČIMA ZA ZAŠTITU BILJA

 

Redni broj

Naziv

Opis

Način upotrebe

Zahtevi prema sastavu

1

2

3

4

5

1

Diamonijum fosfat

mamac samo u zamkama

 

 

2

Metaldehid

 

 

 

3

Limacid

mamac samo u zamkama sa sredstvom koje odbija krupnije vrste životinja

Dozvoljen samo u prelaznom periodu

 

4

Feromoni

mamac samo u zamkama i raspršivačima

 

 

5

Pirethroidi (samo deltametrin i lambadacuhalothrin)

insekticid samo u zamkama sa specifičnim mamcima

Dozvoljen samo u prelaznom periodu uz saglasnost saveznog inspektora

Samo protiv olae i ceratitis capitata

Zamke, odnosno raspršivači moraju sprečiti dospevanje materija u okolinu i njihov kontakt sa posađenim kulturama. Zamke je potrebno posle upotrebe pokupiti i ukloniti.

 

4. OSTALA DOZVOLJENA SREDSTVA ZA ZAŠTITU BILJA KOJA SE TRADICIONALNO KORISTE U ORGANSKOJ PROIZVODNJI

 

Redni broj

Naziv

Opis

Način upotrebe

Zahtevi prema sastavu

1

2

3

4

5

1

Bakar u obliku bakrenog hidroksida, bakrenog oksilhlorida, trobaznog bakrenog sulfata, bakrenog oksida

fungicid

Dozvoljen samo u prelaznom periodu uz saglasnost saveznog inspektora

 

2

Kalijumov sapun (mazivi sapun)

insekticid

 

 

3

Krečni sulfat (kalcijumov polusulfid)

fungicid, insekticid, akaricid

Uz odobrenje saveznog inspektora

 

4

Parafinsko ulje

insekticid, akaricid

 

 

5

Mineralna ulja

fungicid, insekticid

Dozvoljen samo u prelaznom periodu uz saglasnost saveznog inspektora

Samo za voće, lozu i masline

6

Kalijum permanganat

fungicid, baktericid

 

Samo za voće, lozu i masline

7

Kvarcni pesak

repelent

 

 

8

Sumpor

fungicid, akaricid, repelent

 

 

Napomene

Na osnovu člana 64. stav 2. Ustavne povelje državne zajednice Srbija i Crna Gora ("Sl. list SCG", br. 1/2003), od dana stupanja na snagu Ustavne povelje, ovaj propis primenjuje se kao republički.