PRAVILNIK
O USLOVIMA KOJE MORAJU ISPUNJAVATI PRAVNA LICA KOJA VRŠE ISPITIVANJE PROCESA PROIZVODNJE PROIZVODA METODAMA ORGANSKE PROIZVODNJE

("Sl. list SRJ", br. 67/2002 i "Sl. list SCG", br. 1/2003 - Ustavna povelja)

Član 1

Ovim pravilnikom propisuju se uslovi koje u pogledu kadrova, opreme i uređaja moraju ispunjavati pravna lica koja vrše ispitivanje procesa proizvodnje proizvoda metodama organske poljoprivrede.

Član 2

Pravna lica koja vrše ispitivanje procesa proizvodnje proizvoda metodama organske proizvodnje moraju da imaju zaposlene u stalnom radnom odnosu, i to:

1) jednog diplomiranog inženjera poljoprivrede opšteg smera, ratarskog smera, voćarsko vinogradarskog smera, agroekonomskog smera ili smera za zaštitu bilja, sa završenom obukom za organsku poljoprivredu, koji kontrolišu zasađene vrste i sorte biljaka, primenu plodoreda, obradu zemljišta, korišćeno đubrivo i način đubrenja, sistem održavanja plodnosti zemljišta i način suzbijanja biljnih bolesti, štetočina i korova, kao i način ubiranja šumskih plodova i lekovitog bilja;

2) jednog diplomiranog inženjera poljoprivrede stočarskog smera ili diplomiranog doktora veterinarske medicine, sa završenom obukom za organsku poljoprivredu, koji kontroliše odabir vrsta i rase životinja koje se uzgajaju, način uzgoja, ishranu životinja, zdravstvenu zaštitu životinja i postupak sa životinjama koje su nabavljene na drugim farmama;

3) jednog diplomiranog tehnologa prehrambenog smera ili diplomiranog inženjera poljoprivrede tehnološkog smera, sa završenom obukom za organsku poljoprivredu koji kontroliše tehnološke postupke pri preradi, linije za preradu proizvoda, način pakovanja, skladištenja i transporta organskih proizvoda;

4) jednog saradnika sa visokom, višom ili srednjom stručnom spremom sa završenom obukom za organsku poljoprivredu, koji radi na određivanju optimalnih metoda organske biljne i stočarske proizvodnje, kao i tehnoloških procesa prerade.

Član 3

Pravna lica iz člana 2. ovog pravilnika moraju imati opremu i uređaje kojima se vrše fizičko-hemijska, tehnološka, biološka, mikrobiološka, farmakološka i toksikološka ispitivanja zemljišta, đubriva, sredstava za zaštitu bilja, životinjskih hraniva i dodataka u ishrani životinja, sredstava za zdravstvenu zaštitu životinja, kao i neprerađenih i prerađenih proizvoda organske poljoprivrede.

U slučaju da pravna lica koja podnose zahtev za utvrđivanje ispunjenosti uslova iz ovog pravilnika ne poseduju opremu i uređaje navedene u stavu 1. ovog člana, uz prijavu moraju dostaviti ugovor sa jednom ili više akreditovanih laboratorija o vršenju ispitivanja navedenih u stavu 1. ovog člana.

Član 4

Zahtev za utvrđivanje ispunjenosti uslova iz ovog pravilnika podnosi se nadležnom saveznom organu sa priloženom tehnološko-tehničkom dokumentacijom i dokazima o zaposlenim radnicima iz člana 2. ovog pravilnika.

Član 5

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SRJ".

Napomene

Na osnovu člana 64. stav 2. Ustavne povelje državne zajednice Srbija i Crna Gora ("Sl. list SCG", br. 1/2003), od dana stupanja na snagu Ustavne povelje, ovaj propis primenjuje se kao republički.