PRAVILNIK

O UTVRĐIVANJU CENA ZDRAVSTVENIH USLUGA IZ OBLASTI KARDIOLOGIJE I KARDIOHIRURGIJE I VISINI TROŠKOVA IZ OBLASTI ORTOPEDIJE I OFTALMOLOGIJE

("Sl. glasnik RS", br. 52/2006 i 58/2006 - ispr.)

Član 1

Ovim pravilnikom utvrđuju se cene zdravstvenih usluga iz oblasti kardiologije i kardiohirurgije, i visina troškova za zdravstvene usluge iz oblasti ortopedije i oftalmologije koje se pružaju iznad obima zdravstvenih usluga utvrđenih Planom rada za 2006. godinu zdravstvene ustanove i iznad ugovorene naknade utvrđene Predračunom sredstava za 2006. godinu.

Član 2

Cene za zdravstvene usluge iz člana 1. ovog pravilnika u oblasti kardiologije i kardiohirurgije su:

- za uslugu koronarografije - kateterizacije - 35.661,00 dinara,

- za uslugu revaskularizacije miokarda PTC-a (bez stenta) - 110.425,00 dinara,

- za uslugu revaskularizacije baj-pasa - 223.448,00 dinara,

- za uslugu implantacija valvula (bez valvula) - 252.193,00 dinara.

Visina troškova za zdravstvene usluge iz člana 1. ovog pravilnika u oblasti ortopedije je:

- za ugradnju cementne proteze kuka - 109.793,00 dinara,

- za ugradnju bescementne proteze kuka - 175.630,00 dinara,

- za ugradnju proteze kolena - 209.821,00 dinara,

- za ugradnju majami proteze - 473.559,00 dinara.

Visina troškova za zdravstvene usluge iz člana 1. ovog pravilnika u oblasti oftalmologije je:

- za ugradnju mekih sočiva - 18.000,00 dinara,

- za ugradnju tvrdih sočiva - 11.000,00 dinara.

Član 3

U strukturu cene zdravstvenih usluga iz člana 2. ovog pravilnika u oblasti kardiologije i kardiohirurgije obuhvaćeni su troškovi: prekovremenog rada tima, lekova, krvi i krvnih derivata, sanitetskog i ostalog medicinskog potrošnog materijala.

Na pojedinačne cene zdravstvenih usluga iz stava 1. ovog člana posebno se dodaju i fakturišu troškovi ugradnog materijala - valvule ili stenta, isključivo po cenama iz ugovora koje je zdravstvena ustanova potpisala sa dobavljačima, a po sprovedenom tenderu Republičkog zavoda za 2006. godinu.

U strukturu troškova zdravstvenih usluga utvrđenih ovim pravilnikom u oblasti ortopedije obuhvaćeni su troškovi: ugradnog materijala - implantata, lekova, krvi i krvnih derivata, sanitetskog i ostalog medicinskog potrošnog materijala.

U strukturu troškova zdravstvenih usluga utvrđenih ovim pravilnikom u oblasti oftalmologije obuhvaćeni su troškovi: ugradnog materijala - implantata, lekova, sanitetskog i ostalog medicinskog potrošnog materijala.

Član 4

Zdravstvene usluge utvrđene ovim pravilnikom, iznad obima utvrđenog Planom rada zdravstvene ustanove za 2006. godinu, pružaju se osiguranim licima sa liste čekanja.

Ukoliko zdravstvena ustanova raspolaže kadrovskim, prostornim i tehničkim kapacitetima, pruža zdravstvene usluge iz ovog pravilnika u redovno radno vreme, osim zdravstvenih usluga iz oblasti kardiologije i kardiohirurgije koje se pružaju kroz prekovremeni rad.

Član 5

Po dobijanju saglasnosti ministra nadležnog za poslove zdravlja, ovaj pravilnik objavljuje se u "Službenom glasniku Republike Srbije" i stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja.