ODLUKA
O USLOVIMA KOJE MORAJU ISPUNJAVATI PRAVNA LICA I PREDUZETNICI KOJI VRŠE PROIZVODNJU, PROMET I KONTROLU OTROVA

("Sl. list SRJ", br. 30/96 i "Sl. list SCG", br. 1/2003 - Ustavna povelja)

 

I OSNOVNE ODREDBE

1. Ovom odlukom propisuju se uslovi koje moraju ispunjavati pravna lica koja vrše proizvodnju, promet i kontrolu otrova i preduzetnici koji vrše promet otrova na malo.

2. Proizvodnjom otrova, fizičkim, hemijskim i biološkim procesima i postupcima, u smislu ove odluke, smatraju se priprema, izrada, razređivanje, rastvaranje, razblaživanje i drugi način proizvodnje otrova.

Prometom otrova, u smislu ove odluke, smatra se izvoz, uvoz, prodaja, korišćenje, skladištenje, izdavanje i drugi način prometa otrova.

Kontrolom otrova, u smislu ove odluke, smatraju se uzimanje uzoraka, kvalitativno i kvantitativno ispitivanje sirovina, poluproizvoda i gotovih proizvoda u proizvodnji i prometu otrova.

3. Pravna lica koja vrše proizvodnju, promet i kontrolu otrova moraju u svim prostorijama, na vidnim mestima, da postave oznake o zabrani pušenja, zabrani pristupa neovlašćenim licima, brojeve telefona odgovornih lica, centra za kontrolu trovanja i drugih službi koje se mogu angažovati u slučaju nezgode, kao i oznake pravca kretanja u slučaju požara i drugih nezgoda.

U proizvodnji i prometu otrova pravna lica moraju da obezbeđuju obuku radnika koji rukuju otrovima, proveru obučenosti tih radnika i njihovu dopunsku obuku u određenim vremenskim periodima.

Odredbe iz st. 1. i 2. ove tačke odnose se i na preduzetnike koji vrše promet otrova na malo.

4. U proizvodnji i prometu otrova pravna lica i preduzetnici moraju imati posebnu prostoriju sa garderobnim ormarićima za svakog radnika (jedan za radnu odeću i lična zaštitna sredstva priključen na ventilaciju i jedan za ličnu garderobu), s ključem ili katancem i posebnu prostoriju za uzimanje hrane i napitaka.

5. Evidencije u proizvodnji, prometu i kontroli otrova vode se u povezanim knjigama u kojima se podaci ne mogu ispravljati ili brisati.

II PROIZVODNJA OTROVA

6. Pravna lica koja vrše proizvodnju otrova moraju imati prostorije za:

1) prijem i smeštaj sirovina, poluproizvoda i posebno izdvojeni prostor za smeštaj materijala razvrstanog u I grupu otrova;

2) smeštaj gotovih proizvoda sa posebnim prostorom za ambalažu;

3) proizvodnju;

4) garderobu sa sanitarnim čvorom;

5) administrativne i slične poslove.

Prostorije u kojima se proizvode otrovi moraju biti obeležene natpisom "Otrov - neovlašćenim licima ulaz zabranjen" i ne mogu se koristiti za druge svrhe.

Prostorije u kojima se otrovi čuvaju, pored oznake iz stava 2. ove tačke, moraju biti posebno obezbeđene (bravom i ključem).

7. Prostorije u kojima se vrši proizvodnja otrova moraju ispunjavati sledeće uslove:

1) da su locirane i izgrađene tako da ne ugrožavaju radnu i životnu sredinu;

2) da nisu priključene direktno na kanalizaciju, odnosno da imaju uređaje za prečišćavanje otpadnih voda sa odvajanjem atmosferskih, sanitarnih i tehnoloških voda koje se prečišćavaju;

3) da je u njima obezbeđeno održavanje temperature, vlažnosti, osvetljenosti, ventilacije i druge uslove koji su potrebni za bezbednu proizvodnju i čuvanje otrova;

4) da imaju uređaje za prečišćavanje otpadnih gasova koji se hvataju, ispiraju i neutrališu;

5) da su unutrašnje površine prostorija u kojima se vrši proizvodnja otrova od takvog materijala koji ne upija i ne zadržava otrove i koji je otporan pri čišćenju;

6) da su funkcionalno povezane, tako da omogućavaju nesmetano odvijanje procesa rada u svim fazama, bez rizika i mogućnosti zamene i mešanja različitih sirovina i njihovih komponenti;

7) da su snabdevene uređajima, opremom i sredstvima za održavanje opšte i lične higijene;

8. Pravna lica koja vrše proizvodnju otrova moraju imati;

1) proizvodnu liniju, zavisno od vrste proizvodnje;

2) opremu otpornu na dejstvo materija sa kojima dolazi u dodir pogodnu za upotrebu prema tehnološkim karakteristikama u kapacitetu;

3) pribor za redovno održavanje i čišćenje opreme koja se koristi;

4) pribor i opremu za zaštitu od zagađenja, kao i stalnu sigurnost zaposlenih, radne i životne sredine;

5) sudove i pribor koji se čuvaju odvojeno u zaključanoj prostoriji, odnosno ormaru.

Oprema i pribor iz stava 1. ove tačke ne mogu se koristiti za obavljanje druge delatnosti, niti se mogu upotrebljavati ako nisu u potpuno ispravnom stanju.

9. U prostorijama u kojima se proizvode otrovi mora biti vidljivo istaknuto uputstvo centra za kontrolu trovanja o postupku u slučaju opasnosti za život i zdravlje ljudi i životnu sredinu, opremu ili objekat.

Prostorije iz stava 1. ove tačke moraju biti snabdevene sredstvima za pružanje prve pomoći i uklanjanje otrova (dekontaminaciju).

III PROMET OTROVA

10. Pravna lica koja vrše promet otrova moraju imati prostorije za:

1) skladištenje, s odgovarajućim rafovima i posebnim prostorom sa žičanom ogradom za otrove koji su razvrstani u I grupu otrova;

2) izdavanje otrova;

3) administrativne i slične poslove;

4) garderobu sa sanitarnim čvorom.

Rafovi iz tačke 1. stav 1. moraju biti dovoljno odvojeni radi manipulisanja prilikom smeštaja i izdavanja otrova.

Prostorije za skladištenje moraju imati posebno ograđen prostor za smeštaj iskorišćene ambalaže i neutrošenih otrova koji se vraćaju proizvođaču.

Prostorije iz stava 1. odredbe pod 1. i 2. ove tačke moraju imati površinu od najmanje 60 m2 i visinu od najmanje 2,60 m.

11. Prostorije iz tačke 10. ove odluke moraju da ispunjavaju sledeće uslove:

1) da su građevinsko-tehnički pogodne za određenu namenu, odnosno da su zidovi, podovi i plafoni glatkih površina, izrađeni od materijala koji nije podložan pucanju i osipanju na vlazi, kao i da se mogu brzo i lako čistiti (dekontaminisati);

2) da su osvetljene, provetrene i aklimatizovane za nesmetano odvijanje procesa rada i ispravan rad uređaja, kao i za bezbedan prijem, smeštaj i čuvanje sirovina, poluproizvoda i gotovih proizvoda;

3) da prostorno i rasporedom opreme i uređaja zadovoljavaju potrebe nesmetanog obavljanja procesa rada, bez rizika i mogućnosti zamene ili mešanja različitih proizvoda.

12. Objekti koji služe za promet i skladištenje otrova izgrađuju se na mestima sa najpovoljnijim klimatskim uslovima (ruža vetrova, konfiguracija tla, temperaturne promene, promene klime itd.) koja nisu podložna poplavama i na kojima ne postoji mogućnost zagađivanja vode za piće.

Objekti se raspoređuju tako da se omogući pristup vatrogasnim ekipama u slučaju požara.

13. Zidovi objekta iz tačke 12. ove odluke moraju biti izgrađeni od nezapaljivog ili teško zapaljivog materijala.

Zidovi objekta čija je namena sprečavanje širenja vatre izgrađuju se od cigala ili od drugog čvrstog materijala u visini od jednog metra iznad krova. Ako na tim zidovima postoje vrata, ona moraju biti izrađena od nezapaljivog materijala i konstruisana tako da se automatski zatvaraju.

Ako vodovodne i kanalizacione cevi ili električni vodovi prolaze kroz zidove objekta, otvori na njima moraju se nepropusno zatvarati.

Objekat mora biti konstruisan tako da se obezbedi zaštita od direktnih sunčevih zraka, atmosferskog taloga i gasova, pare i toplote.

Ventilacija u objektu izvodi se tako da koncentracija štetnih gasova i aerosola u radnim prostorijama na mestima za boravak, odnosno u životnoj sredini oko objekta ne bude veća od maksimalno dozvoljene.

14. Pod objekta iz tačke 12. ove odluke mora biti gladak, nepropusan za tečnost, elektroprovodan i uzemljen.

U pojedinim prostorijama objekta pod se konstruiše sa pragom odgovarajuće visine kojim mogu da se zadrže prosuta tečnost i prljava voda.

Na podu u prostorijama iz stava 2. ove tačke, po pravilu, ne može biti odvoda, a ako su odvodi neophodni, povezuju se posebnim nepropusnim kolektorom.

15. Otrovi se skladište na mestima koja imaju čvrstu, nepropusnu osnovu, otpornu na promene klimatskih uslova i na delovanje organskih rastvarača i hemijskih supstancija koje se skladište.

16. Velike pokretne ili samostojeće cisterne koje sadrže otrove skladište se, odnosno smeštaju na nepropusnom, ozidanom mestu.

Oko svake cisterne ili grupe cisterni mora se izgraditi bazen, koji je najmanje takve veličine da se može zadržati količina tečnosti koja odgovara zapremini najveće cisterne u skladišnom prostoru.

Između cisterni se mora obezbediti dovoljno prostora za prilaz u slučaju požara.

Ako se iznad prostora za smeštaj cisterni ne nalaze nastrešnice, mora se izgraditi odgovarajući sistem za prikupljanje atmosferske vode.

Podzemne cisterne izrađuju se sa posebnom zaštitnom izolacijom ili duplim zidom, radi onemogućavanja zagađivanja podzemne vode.

17. Pri skladištenju otrova mora se obezbediti dovoljno prostora između naslaga, radi nesmetanog korišćenja uređaja za prenošenje pakovanja, obezbeđivanja slobodne cirkulacije vazduha i omogućavanje prilaza u slučaju požara.

18. Zapaljivi, nestabilni ili lako zapaljivi otrovi skladište se samo u posebnim prostorijama skladišta.

19. Ambalaža za pakovanje otrova posle upotrebe sakuplja se u posebnim kontejnerima.

Posude u kojima se drže otrovi moraju se zatvarati poklopcem ili zatvaračem.

20. Pri prijemu i skladištenju utvrđuje se identitet, sadržaj i opšti izgled pakovanja otrova.

21. U prostorijama u kojima se vrši promet zapaljivih otrova, električna instalacija se izvodi na način koji onemogućava izbijanje požara ili eksplozije.

U prostorijama iz stava 1. ove tačke ne sme se koristiti otvoren plamen i aparati koji varniče, a na uređajima za pakovanje otrova moraju se nalaziti automatski prekidači za slučaj nestanka električne energije.

22. Radi sprečavanja stvaranja statičkog elektriciteta, oprema u prostorijama mora se uzemljiti, a posude i ambalaža se moraju uzemljiti u toku njihovog punjenja i pražnjenja.

23. Za sprovođenje tehničkih, sanitarno-higijenskih i uslova zaštite životne sredine u prometu otrova, u svim prostorijama na vidnim mestima ističu se pisana uputstva koja se odnose na:

1) rad uređaja i postupak sa uređajima;

2) način pripremanja, pakovanja i opremanje otrova;

3) održavanje higijene i mera bezbednosti;

4) postupak u slučaju nezgode, sa osnovnim podacima za svaki otrov;

5) čišćenje uređaja i pribora;

6) brojevi važnih telefona.

24. U prostorijama i na mestima na kojima se rukuje otrovima za slučaj nezgode obezbeđuju se sledeća sredstva;

1) sredstva za ličnu dekontaminaciju;

2) sredstva za dekontaminaciju radnih površina, uređaja i opreme;

3) antidoti (protivotrovi);

4) uređaj za disanje.

25. Preduzetnici koji vrše promet otrova na malo, moraju imati prostorije za:

1) prijem i skladištenje otrova;

2) izdavanje otrova;

3) garderobu sa sanitarnim čvorom;

4) prostoriju ili izdvojen prostor za administrativne poslove.

Prostorije iz stava 1. ove tačke moraju imati površinu od najmanje 30 m2 i visinu od najmanje 2,60 m.

Preduzetnici iz stava 1. ovog člana moraju ispunjavati i ostale uslove propisane u tač. 11, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23. i 24. ove odluke.

IV KONTROLA OTROVA

26. Pravna lica koja vrše kontrolu sirovina, poluproizvoda i gotovih proizvoda u proizvodnji i prometu otrova, u pogledu kadrova, moraju da imaju:

1) radnike sa VII-1 stepenom stručne spreme i odgovarajućom specijalizacijom iz toksikološke hemije, sanitarne hemije, kontrole lekova ili analitičke kontrole;

2) radnike sa visokom, višom i srednjom stručnom spremom farmaceutskog, poljoprivrednog, hemijskog ili medicinskog usmerenja (laboratorijski ili sanitarni smer).

27. Pravna lica koja vrše kontrolu sirovina, poluproizvoda i gotovih proizvoda u proizvodnji i prometu otrova moraju imati prostorije za:

1) prijem materijala, evidenciju i čuvanje materijala;

2) ispitivanje sa digestorima;

3) registar u kome se vodi evidencija o izvršenim ispitivanjima, prostor za smeštaj stručne dokumentacije (kontrolni-analitički propisi) i registar poredbenih supstancija (standardoteka);

4) smeštaj hemikalija i potrošnog materijala, sa izdvojenim prostorom za smeštaj zapaljivih i eksplozivnih materija;

5) pranje posuđa i pribora;

6) garderobu sa sanitarnim čvorom.

28. Pravna lica koja vrše kontrolu sirovina, poluproizvoda i gotovih proizvoda u proizvodnji i prometu otrova moraju da raspolažu opremom kojom mogu vršiti kvalitativna i kvantitativna laboratorijska ispitivanja po metodama koje je preporučio Savet OECD-a i da se u svom radu pridržavaju principa dobre laboratorijske prakse.

Ako se ispitivanje vrši po drugim metodama, o tome se daje posebno obrazloženje uz detaljne informacije o primenjenim metodama.

29. Pravna lica koja se bave proizvodnjom i prometom otrova i preduzetnici koji se bave prometom otrova na malo moraju na zahtev pravnog lica za kontrolu otrova da dostave metode potrebne za laboratorijska ispitivanja, dokazivanje i određivanje otrova, odnosno aktivnih supstanci u preparatima.

V ZAVRŠNA ODREDBA

30. Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SRJ".

Napomene

Na osnovu člana 64. stav 2. Ustavne povelje državne zajednice Srbija i Crna Gora ("Sl. list SCG", br. 1/2003), od dana stupanja na snagu Ustavne povelje, ovaj propis primenjuje se kao republički.