PRAVILNIK

O NAČINU UNIŠTAVANJA NEUPOTREBLJENIH OTROVA I AMBALAŽE KOJA JE KORIŠĆENA ZA PAKOVANJE OTROVA I O NAČINU POVLAČENJA OTROVA IZ PROMETA

("Sl. list SFRJ", br. 7/83 i "Sl. list SCG", br. 1/2003 - Ustavna povelja)

Član 1

Uništavanje, odnosno uklanjanje ostataka neupotrebljenih otrova i ambalaže koja je upotrebljena za pakovanje otrova, kao i povlačenje otrova iz prometa, vrše se na način propisan ovim pravilnikom.

Član 2

Pod uništavanjem ostataka otrova, u smislu ovog pravilnika, podrazumeva se prevođenje neutrošenih i neupotrebljenih otrova propisanim metodama u neotrovne i neškodljive materije.

Pod uništavanjem ambalaže koja je upotrebljena za pakovanje otrova (u daljem tekstu: ambalaža) podrazumeva se, u smislu ovog pravilnika dekontaminacija spoljnih i unutrašnjih površina ambalaže primenom propisanih metoda i njeno uništenje fizičkim putem.

Član 3

Za uništavanje otrova primenjuju se sledeće metode, i to:

1) rastvaranje;

2) razblažavanje;

3) taloženje;

4) mešanje sa drugim hemijskim jedinjenima;

5) termička razgradnja;

6) oksidacija;

7) redukcija;

8) hidroliza.

Izbor i primena metoda iz stava 1. ovog člana, kao i primena drugih metoda zasnovanih na dostignućima savremene nauke, vrši se u skladu sa fizičko-hemijskim i drugim osobinama otrova.

Uništavanje ostataka otrova i ambalaže metodama iz stava 1. ovog člana može se vršiti ako njihovom primenom nastaju stabilna neotrovna jedinjenja i ako se prilikom uništavanja ne razvijaju otrovni ili drugi štetni gasovi čija bi koncentracija ugrožavala život ili zdravlje ljudi ili štetno dejstvovala na čovekovu sredinu.

Član 4

Ostaci otrova i ambalaže, koji se zbog svojih fizičko-hemijskih ili drugih osobina ne mogu uništiti na način koji ne ugrožava život ili zdravlje ljudi, odnosno koji ne dejstvuje štetno na čovekovu sredinu, uklanjaju se i čuvaju u za to određenim objektima, odnosno prostorijama, pod uslovima propisanim za držanje otrova.

Član 5

Uništavanje, odnosno uklanjanje otrova i ambalaže ne sme se vršiti ispuštanjem otrova u atmosferu, niti bacanjem otrova i ambalaže u more i jezera, prirodne i veštačke vodotoke, kanalizacionu mrežu, septičke i nužničke jame, prosipanjem otrova po zemlji, zakopavanjem otrova i ambalaže u zemlju ili neorganizovanim iznošenjem na deponije, kao ni na drugi način koji bi prouzrokovao zagađenje čovekove sredine.

Član 6

Uništavanjem ostataka otrova i ambalaže u organizacijama udruženog rada vrši se pod nadzorom radnika koji ima odgovarajuću visoku stručnu spremu predviđenu u članu 17. stav 1. tačka 1. Zakona o prometu otrova.

O uništavanju otrova i ambalaže sastavlja se zapisnik u koji se unose sledeći podaci: naziv i sedište organizacije udruženog rada, imena radnika koji vrše uništavanje, naziv mesta i lokacije uništavanja, naziv otrova i preparata, količina koja se uništava i način i datum uništavanja.

Član 7

Ostaci otrova i ambalaže uništavaju se, po pravilu, na mestima određenim za prikupljanje i uništavanje otpadnih materija iz naselja.

Ako se ostaci otrova i ambalaže uništavaju na mestima iz stava 1. ovog člana, uništavanje se mora vršiti na prostoru odvojenom od prostora na kome se uništavaju druge otpadne materije.

Član 8

Ambalaža namenjena za jednokratnu upotrebu ne sme se više koristiti u bilo koje svrhe.

Član 9

Otrovi se povlače iz prometa, i to:

1) ako se utvrdi da primena određenog otrova na propisani način ugrožava život ili zdravlje ili štetno dejstvuje na čovekovu sredinu;

2) ako se utvrdi da je otrov stavljen u promet protivno odredbama Zakona o prometu otrova;

3) ako se otrov može uspešno zameniti, drugim manje otrovnim jedinjenjem.

Preparati koji kao aktivnu supstanciju sadrže otrov, koji se uspešno može zameniti drugim manje otrovnim jedinjenjem, mogu se upotrebljavati u roku od dve godine od dana izdavanja rešenja o povlačenju otrova iz prometa.

Član 10

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o načinu uništavanja neupotrebljenih otrova i ambalaže koja je korišćena za pakovanje otrova i o načinu povlačenja otrova iz prometa ("Službeni list SFRJ", br. 45/79).

Član 11

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SFRJ".

Napomene

Na osnovu člana 64. stav 2. Ustavne povelje državne zajednice Srbija i Crna Gora ("Sl. list SCG", br. 1/2003), od dana stupanja na snagu Ustavne povelje, ovaj propis primenjuje se kao republički.