PRAVILNIK
O KONTROLI PRELAŽENJA DRŽAVNE GRANICE I O KRETANJU, BORAVKU, NASTANJIVANJU, LOVU I RIBOLOVU U GRANIČNOM POJASU

("Sl. list SFRJ", br. 14/80 i "Sl. list SCG", br. 1/2003 - Ustavna povelja)

Član 1

Ovim pravilnikom se propisuju način vršenja kontrole prelaženja državne granice, prenošenje oružja preko državne granice, kretanje i zadržavanje na graničnom prelazu, kretanje i boravak u graničnom pojasu, lov i ribolov u graničnom pojasu, nastanjivanje u graničnom pojasu, davanje odobrenja za let civilnog vazduhoplova iznad graničnog pojasa, izgradnja objekata u graničnom pojasu i evidencija o kontroli prelaženja državne granice, kao i obrasci dozvola za kretanje i boravak na graničnom prelazu, za kretanje i boravak van mesta graničnog prelaza i za kretanje i boravak u graničnom pojasu.

1. Kontrola prelaženja državne granice

Član 2

Kontrola prelaženja državne granice vrši se odmah po dolasku prevoznog sredstva, odnosno putnika na granični prelaz. Kontrola se može, po potrebi, vršiti i u samom prevoznom sredstvu ili na drugom određenom mestu na području graničnog prelaza.

Kontrola prelaženja državne granice vrši se za vreme redovnog zadržavanja prevoznog sredstva na graničnom prelazu, a izuzetno može se vršiti u vozovima, vazduhoplovima, pomorskim i rečnim plovilima u međunarodnom saobraćaju i van graničnog prelaza.

Kontrolu prelaženja državne granice vrše, po pravilu, organi unutrašnjih poslova nadležni za kontrolu prelaženja državne granice na ulazu u Socijalističku Federativnu Republiku Jugoslaviju prvi a na izlazu iz Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije - poslednji.

Član 3

Organizacije udruženog rada za iskorišćavanje luka, odnosno iskorišćavanje rečnih, jezerskih i vazduhoplovnih pristaništa i železničko-transportne organizacije udruženog rada, kao i sopstvenici, odnosno korisnici prevoznih sredstava u međunarodnom pomorskom, rečnom, jezerskom, vazdušnom i železničkom saobraćaju, dužni su da blagovremeno, a najdocnije u roku od dva časa - ako se radi o vazduhoplovu, odnosno 12 časova - ako se radi o drugim prevoznim sredstvima, obaveste organ nadležan za kontrolu prelaženja državne granice o ulasku, odnosno izlasku redovnih i vanrednih prevoznih sredstava koja prelaze državnu granicu.

Član 4

Organizacije udruženog rada za iskorišćavanje luka, odnosno za iskorišćavanje rečnih, jezerskih i vazduhoplovnih pristaništa i železničke transportne organizacije udruženog rada, kao i sopstvenici, odnosno korisnici prevoznih sredstava, odnosno lica koja upravljaju prevoznim sredstvima u međunarodnom saobraćaju, dužni su da ovlašćenom službenom licu organa nadležnog za kontrolu prelaženja državne granice prilikom vršenja kontrole prelaženja državne granice u samom prevoznom sredstvu stave na raspolaganje potrebne prostorije, i omoguće slobodan pristup i besplatan prevoz prevoznim sredstvom u toku vršenja kontrole i povratka u mesto službovanja.

Organizacije iz stava 1. ovog člana dužne su da osvetle prevozno sredstvo, odnosno deo područja graničnog prelaza na kome se vrši kontrola.

Član 5

Spisak putnika i prepis popisa članova posade plovila koje dolazi iz inostranstva ili odlazi u inostranstvo sadrže prezime i ime putnika, odnosno člana posade, datum njegovog rođenja, državljanstvo i broj putne isprave ili druge isprave o identitetu.

Prilikom vršenja kontrole putnih isprava ili drugih isprava o identitetu putnika i članova posade plovila u međunarodnom pomorskom, rečnom i jezerskom saobraćaju utvrđuje se identitet svih lica na plovilu i upoređuju podaci iz putnih isprava ili drugih isprava o identitetu lica na plovilu sa podacima u spisku putnika i prepisu popisa članova posade, odnosno popisa članova posade.

Član 6

Prostor na kome se prevozna sredstva pri prelasku državne granice zaustavljaju, odnosno pristaju, određuju:

1) na području drumskog graničnog prelaza - organ nadležan za kontrolu prelaženja državne granice u sporazumu sa nadležnom carinarnicom,

2) na području aerodromskog, pomorskog, rečnog, jezerskog i železničkog graničnog prelaza - organizacija udruženog rada za iskorišćavanje luka, odnosno za iskorišćavanje rečnih, jezerskih i vazduhoplovnih pristaništa, odnosno šef železničke stanice, u sporazumu sa organom nadležnim za kontrolu prelaženja državne granice, nadležnom carinarnicom i lučkom, odnosno pristanišnom kapetanijom.

Član 7

Članovi posade plovila, odnosno osoblje zaposleno na prevoznim sredstvima i putnici koji tim sredstvima ulaze u Socijalističku Federativnu Republiku Jugoslaviju iz inostranstva, odnosno izlaze iz Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije u inostranstvo, mogu do završetka kontrole prelaženja državne granice na graničnom prelazu opštiti samo sa ovlašćenim službenim licima koja vrše propisanu kontrolu na graničnom prelazu.

Zapovednik plovila, odnosno vazduhoplova, voditelj čamca, železničko osoblje i vozač drugog prevoznog sredstva ne smeju dopustiti da se po završenoj kontroli prelaženja državne granice ukrcaju u prevozno sredstvo druga lica bez odobrenja ovlašćenog službenog lica organa nadležnog za kontrolu prelaženja državne granice.

Član 8

Ako plovilo u međunarodnom saobraćaju na kome je izvršena kontrola prelaženja državne granice na ulazu odnosno izlazu dođe u toku dalje plovidbe u obalnom moru i na rekama i jezerima Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije na kojima se vrši međunarodna plovidba, u dodir sa drugim plovilima, zapovednik plovila je dužan na zahtev organa nadležnog za kontrolu prelaženja državne granice, da plovilo ponovo podvrgne kontroli prelaženja državne granice. Troškove naknadne kontrole snosi sopstvenik, odnosno korisnik plovila.

Član 9

U slučaju više sile (poplava, požar, druga elementarna nepogoda) lica stalno nastanjena ili zatečena u graničnom pojasu mogu prelaziti državnu granicu i van mesta određenog za prelaženje državne granice i bez važeće putne isprave dok razlozi više sile postoje.

Stranci koji u slučaju iz stava 1. ovog člana prelazeći državnu granicu dođu na teritoriju Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije prijavljuju prelazak državne granice najbližem organu uprave nadležnom za unutrašnje poslove odnosno stanici milicije ili najbližoj graničnoj vojnoj jedinici.

Organ u republici, odnosno autonomnoj pokrajini nadležan za unutrašnje poslove obavestiće o prelasku državne granice lica iz stava 2. ovog člana republički odnosno pokrajinski organ uprave nadležan za unutrašnje poslove i granične organe susedne države.

Prelaženje državne granice iz stava 1. ovog člana može se vršiti i preko graničnih prelaza za međunarodni saobraćaj, odnosno i preko graničnih prelaza za pogranični saobraćaj. Ako se prelaženje državne granice vrši preko tih graničnih prelaza saglasnost za prelaženje daje organ nadležan za kontrolu prelaženja državne granice.

Član 10

Organ uprave nadležan za unutrašnje poslove vratiće odmah preko državne granice stranca za koga utvrdi da je nenamerno prešao državnu granicu, ako međunarodnim ugovorom nije drukčije određeno.

Član 11

Lica koja prelaze državnu granicu van graničnog prelaza po međunarodnom ugovoru, dužna su da se prethodno prijave najbližem organu u republici, odnosno autonomnoj pokrajini nadležnom za unutrašnje poslove.

Organ iz stava 1. ovog člana obavestiće o prijavi nadležnu graničnu vojnu jedinicu.

2. Prenošenje oružja i municije preko državne granice

Član 12

Smatraće se da je prijavljivanje oružja i municije na graničnom prelazu izvršeno ako su prijavljeni ovlašćenom službenom licu organa unutrašnjih poslova nadležnog za kontrolu prelaženja državne granice ili carinskom radniku.

O prijavljenom oružju i municiji ovlašćeno službeno lice organa unutrašnjih poslova nadležnog za kontrolu prelaženja državne granice obavestiće carinskog radnika.

Ovlašćeno službeno lice iz stava 1. ovog člana će, pored štambilja o overi prelaska državne granice, u putnu ispravu stranca koji prelazi državnu granicu i koji nosi oružje i municiju otisnuti i štambilj koji sadrži oznaku da su oružje i municija uneti i broj odobrenja za njihovo unošenje. Prilikom prvog izlaska stranca iz Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije taj štambilj se poništava.

Član 13

Ako državljanin SFRJ ili stranac, prilikom prelaženja državne granice ne prijavi oružje i municiju koje sa sobom nosi ovlašćeno službeno lice organa nadležnog za kontrolu prelaženja državne granice će privremeno oduzeti takvo oružje i municiju i uz zahtev za pokretanje prekršajnog postupka dostaviće ih organu nadležnom za vođenje prekršajnog postupka. Istovremeno, o oduzetom oružju i municiji obavestiće i nadležnu carinarnicu radi pokretanja postupka.

Član 14

O privremenom oduzimanju oružja i municije izdaje se potvrda licu od kog su oružje i municija oduzeti.

Potvrda o privremenom oduzimanju oružja i municije sadrži sledeće podatke: prezime i ime lica kome su oružje i municija oduzeti i njegovo prebivalište i adresa stana, vrstu, kalibar i fabrički broj oduzetog oružja, broj komada oduzete municije i datum oduzimanja oružja i municije.

Član 15

Ako državljanin SFRJ koji se nalazi na radu u inostranstvu prilikom dolaska u Socijalističku Federativnu Republiku Jugoslaviju prijavi na graničnom prelazu oružje i municiju za čije posedovanje ima dozvolu stranog organa ali nema odobrenje za nabavku oružja i municije izdato od nadležnog organa u republici, odnosno autonomnoj pokrajini, ovlašćeno službeno lice organa unutrašnjih poslova nadležnog za kontrolu prelaženja državne granice privremeno će zadržati to oružje i municiju.

Oružje i municija iz stava 1. ovog člana vratiće se sopstveniku prilikom njegovog napuštanja Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.

Ako se sopstvenik privremeno zadržanog oružja i municije ne javi u roku od 60 dana od dana privremenog zadržavanja oružja i municije ili ako u tom roku od nadležnog organa ne pribavi odobrenje za nabavku oružja i municije, postupiće se kao da je ono oduzeto u prekršajnom postupku.

Član 16

Ako se na stranom plovilu prilikom kontrole prelaženja državne granice ustanovi da se na plovilu ili kod članova posade nalazi oružje i municija, koji nisu deklarisani kao roba, ovlašćeno službeno lice organa nadležnog za kontrolu prelaženja državne granice naložiće zapovedniku plovila da oružje i municiju smesti u poseban prostor i plombira za vreme dok se plovilo nalazi u obalnom moru Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.

3. Kretanje i zadržavanje na graničnom prelazu i van mesta graničnog prelaza

Član 17

Dozvola za kretanje i zadržavanje na graničnom prelazu za međunarodni saobraćaj, odnosno za pogranični saobraćaj može biti stalna ili privremena.

Dozvole iz stava 1. ovog člana izdaju se na obrascima br. 1 i 2.

Dozvole iz stava 1. ovog člana važe i za odlazak na plovilo u međunarodnom saobraćaju za vreme njegovog zadržavanja na graničnom prelazu, ako je to u dozvoli posebno naznačeno.

Član 18

Stalna dozvola za kretanje i zadržavanje na graničnom prelazu izdaje se na zahtev stranke.

Za lica zaposlena na graničnom prelazu zahtev za izdavanje stalne dozvole podnosi državni organ, organizacija udruženog rada ili druga samoupravna organizacija, odnosno zajednica čije je sedište, odnosno čija se delatnost obavlja na graničnom prelazu, a u kojoj je to lice zaposleno.

Za strance - članove posade stranog plovila, odnosno vazduhoplova zahtev za izdavanje stalne dozvole podnosi zapovednik plovila, odnosno vazduhoplova u vidu overenog prepisa popisa članova posade. Uz zahtev prilaže se za svakog člana posade fotografija veličine 3 x 4 cm, koja verno prikazuje lice za koje se traži dozvola.

Zahtev za izdavanje stalne dozvole za kretanje i zadržavanje na graničnom prelazu podnosi se pismeno i sadrži sledeće podatke: prezime i ime, datum i mesto rođenja, državljanstvo i zanimanje, broj i vrstu lične isprave podnosioca zahteva, odnosno lica za koje se izdavanje dozvole traži i razlog traženja dozvole.

Pod stranim plovilom iz stava 3. ovog člana podrazumeva se svako strano plovilo, osim stranih jahti i čamaca namenjenih razonodi ili sportu i stranih putničkih brodova na kružnom putovanju.

Član 19

Radnicima carinske službe, službe bezbednosti plovidbe, veterinarskim, fitosanitarnim, saobraćajnim i tržišnim inspektorima koji vrše službu na graničnom prelazu, stalna dozvola za kretanje i zadržavanje na graničnom prelazu izdaje se u vidu overe na službenoj legitimaciji, odnosno ovlašćenju za vršenje službe. Overu vrši organ u republici, odnosno u autonomnoj pokrajini nadležan za kontrolu prelaženja državne granice.

Radnicima carinske službe, službe bezbednosti plovidbe, veterinarskim, fitosanitarnim, saobraćajnim i tržišnim inspektorima koji vrše službu u saveznim, republičkim ili pokrajinskim organima uprave, a po potrebi službe, odlaze na granične prelaze, službenu legitimaciju, odnosno ovlašćenje za vršenje službe overava republički, odnosno pokrajinski organ uprave nadležan za unutrašnje poslove na čijoj teritoriji ti radnici imaju prebivalište.

Član 20

Privremena dozvola za kretanje i zadržavanje na graničnom prelazu izdaje se na zahtev stranke.

Zahtev za izdavanje dozvole iz stava 1. ovog člana, podnosi se pismeno i sadrži sledeće podatke: prezime i ime, datum i mesto rođenja, državljanstvo i zanimanje, broj i vrstu lične isprave podnosioca zahteva i razlog traženja dozvole.

Izuzetno od odredbe stava 1. ovog člana, privremena dozvola za kretanje i zadržavanje na graničnom prelazu može se izdati članovima uže porodice pomoraca ukrcanih na jugoslovenski brod na njihov usmeni zahtev.

Član 21

Dozvola za kretanje i zadržavanje na graničnom prelazu može se izdati licima koja na granični prelaz dolaze u grupi (školske ekskurzije, đaci pomorskih škola, sprovođenje raznih anketa, TV ekipe i sl.). U dozvolu se unose sledeći podaci: prezime i ime i broj lične isprave vođe grupe, naziv organa, odnosno organizacije u kojoj je zaposlen i u kom svojstvu i broj članova grupe.

Dozvola iz stava 1. ovog člana izdaje se na obrascu br. 3.

Član 22

Privremena dozvola za kretanje i zadržavanje na graničnom prelazu koja se izdaje članovima posade stranih jahti i čamaca namenjenih razonodi ili sportu koji dolaze u Socijalističku Federativnu Republiku Jugoslaviju, a čije pomorske i brodarske knjižice nemaju prostor predviđen za vizu, izdaje se sa rokom važenja jednakim roku važenja odobrenja za kretanje tih plovila u obalnom moru Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije ili na rekama ili jezerima Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije na kojima se vrši međunarodna plovidba.

Član 23

Dozvola za kretanje i boravak van mesta graničnog prelaza izdaje se strancu radi lečenja ili vršenja službenog posla vezanog za delatnost prevoznog sredstva ili radi posete rodbini, kao i u drugim opravdanim slučajevima.

Dozvola iz stava 1. ovog člana izdaje se na zahtev stranke.

Zahtev za izdavanje dozvole za kretanje i boravak van mesta graničnog prelaza, podnosi se pismeno i sadrži sledeće podatke: prezime i ime, datum i mesto rođenja, državljanstvo, zanimanje i broj putne isprave podnosioca zahteva, mesto u koje želi da putuje, vreme zadržavanja u tom mestu i razlog zbog kojeg želi da ode u to mesto.

Dozvola za kretanje i boravak van mesta graničnog prelaza izdaje se na obrascu br. 4.

Član 24

Organ nadležan za izdavanje dozvole za kretanje i zadržavanje na graničnom prelazu i dozvole za kretanje i boravak van mesta graničnog prelaza može pozvati podnosioca zahteva i od njega zatražiti usmeno objašnjenje pojedinih navoda u zahtevu.

4. Kretanje i boravak u graničnom pojasu

Član 25

Dozvola za kretanje i boravak u graničnom pojasu izdaje se na pismeni zahtev stranke.

Stalna dozvola za kretanje i boravak u graničnom pojasu izdaje se na obrascu br. 5 a privremena dozvola za kretanje i boravak u graničnom pojasu - na obrascu br. 6.

Privremena dozvola za kretanje i boravak u graničnom pojasu može se izdati i grupi lica, koja zajedno dolaze u granični pojas.

Dozvola iz stava 3. ovog člana izdaje se grupi od najmanje tri lica na obrascu br. 7.

Zahtev za izdavanje dozvole za kretanje i boravak u graničnom pojasu sadrži sledeće podatke: prezime i ime, datum i mesto rođenja, državljanstvo, zanimanje, prebivalište i adresu stana podnosioca zahteva, razlozi odlaska u granični pojas i mesto i vreme zadržavanja u graničnom pojasu.

Član 26

Privremena dozvola za kretanje i boravak u graničnom pojasu može se izdati i maloletnom licu koje ne poseduje ličnu kartu.

Ako maloletno lice odlazi u granični pojas u pratnji roditelja ili staraoca ono nije dužno da ima dozvolu za kretanje i boravak u graničnom pojasu nego se njegovi lični podaci unose u privremenu dozvolu za kretanje i boravak u graničnom pojasu lica sa kojim putuje.

Član 27

Državljani SFRJ koji nisu dužni da imaju dozvolu za kretanje i boravak u graničnom pojasu dokazuju svoj identitet ličnom ispravom i obavezni su da je pokažu službenom licu koje vrši kontrolu kretanja i boravka u graničnom pojasu, na njegov zahtev.

Kao lična isprava za utvrđivanje identiteta državljana SFRJ iz stava 1. ovog člana smatra se:

1) za državljane SFRJ stalno nastanjene u graničnom pojasu - lična karta,

2) za delegate skupština društveno-političkih zajednica - isprava kojom dokazuju svojstvo delegata,

3) za radnike organa unutrašnjih poslova, carinske službe i vojna lica, koji vrše službu u graničnom pojasu - službena legitimacija, odnosno druga isprava kojom se ta lica ovlašćuju da vrše službu na određenom području u graničnom pojasu,

4) za radnike službe bezbednosti plovidbe (radnike lučkih i pristanišnih kapetanija i njihovih ispostava i organizacija za održavanje plovnih puteva) - službena legitimacija, odnosno lična karta i ovlašćenje starešine organa, odnosno odgovornog lica organizacije za vršenje poslova bezbednosti plovidbe,

5) za radnike državnih organa, organizacija udruženog rada i drugih samoupravnih organizacija i zajednica (zdravstvene službe, vatrogasne službe, PTT službe, elektroprivredne službe, spasilačke ekipe) kad u hitnim slučajevima ili usled više sile dolaze u granični pojas - lična karta i naređenje starešine organa odnosno odgovornog lica organizacije udruženog rada, samoupravne organizacije i zajednice ili samo prijava najbližoj graničnoj vojnoj jedinici,

6) za lica koja ribare u graničnom pojasu na moru i kojima je ribolov glavno zanimanje - dozvola za vršenje privrednog ribolova i lična karta.

Član 28

Stranci koji nisu dužni da imaju dozvolu za kretanje i boravak u graničnom pojasu dokazuju svoj identitet ličnom ispravom, i to:

1) stranci stalno nastanjeni u graničnom pojasu - ličnom kartom za strance,

2) stranci koji privremeno borave u Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji na osnovu ugovora o pograničnom saobraćaju - ispravom za pogranični saobraćaj izdatom po odredbama tog međunarodnog ugovora,

3) stranci koji u granični pojas dolaze na osnovu drugog međunarodnog ugovora (održavanje i obnavljanje granične linije, rešavanje graničnih incidenata i drugih povreda granice, regulisanje pitanja vodoprivrede ili elektroprivrede, zajednička izgradnja objekata PTT) - ispravom predviđenom međunarodnim ugovorom.

5. Lov u graničnom pojasu

Član 29

U graničnom pojasu mogu loviti samo državljani SFRJ.

Državljanin SFRJ koji lovi u graničnom pojasu mora imati dozvolu za kretanje i boravak u graničnom pojasu i dozvolu za lov izdatu po opštim propisima.

Član 30

Za održavanje skupnog lova (hajka) u graničnom pojasu potrebno je odobrenje. Odobrenje se izdaje samo za jedan lov i važi isključivo za određeno područje graničnog pojasa.

Zahtev za odobrenje skupnog lova podnosi se nadležnom organu u republici odnosno autonomnoj pokrajini na čijem području se namerava vršiti skupni lov.

Zahtev iz stava 2. ovog člana sadrži sledeće podatke: naziv lovačke organizacije, broj lovaca i hajkača koji će učestvovati u lovu, vreme vršenja lova i područje u graničnom pojasu na kome će se skupni lov vršiti.

Član 31

Hajkači koji učestvuju u skupnom lovu u graničnom pojasu moraju imati dozvolu za kretanje i boravak u graničnom pojasu.

Član 32

Skupni lov u graničnom pojasu mogu organizovati samo lovačke organizacije.

Lovačke organizacije dužne su da po dobijenom odobrenju za skupni lov obaveste o skupnom lovu nadležnu graničnu vojnu jedinicu, i to najmanje 24 časa pre početka lova.

6. Ribolov u graničnom pojasu

Član 33

Državljani SFRJ koji se kreću ili borave u graničnom pojasu radi ribolova na moru, rekama ili jezerima, pored dozvole za ribolov izdate po opštim propisima o ribolovu, moraju imati i dozvolu za kretanje i boravak u graničnom pojasu.

Na rekama i jezerima u graničnom pojasu ribolov se može vršiti samo do granične linije i to, po pravilu, danju.

Član 34

Plovila koja se upotrebljavaju pri ribolovu na rekama i jezerima u graničnom pojasu moraju biti registrovana kod organa u republici, odnosno autonomnoj pokrajini nadležnog za unutrašnje poslove na čijem području vlasnik plovila ima prebivalište, ako nisu registrovana po opštim propisima o registraciji plovila.

Plovila koja se upotrebljavaju pri ribolovu na rekama i jezerima u graničnom pojasu i koja u vreme kad se ribolov ne vrši ostaju u graničnom pojasu, moraju biti smeštena na mestima koja odredi organ u republici odnosno autonomnoj pokrajini nadležan za unutrašnje poslove.

Član 35

Stranci mogu dolaziti u granični pojas na moru radi vršenja privrednog ribolova samo na osnovu dozvole izdate po odredbama međunarodnog ugovora i to samo u zonu predviđenu međunarodnim ugovorom, a naznačenu u dozvoli.

7. Nastanjivanje u graničnom pojasu

Član 36

Odobrenje za nastanjivanje u graničnom pojasu izdaje se na zahtev stranke.

Zahtev za izdavanje odobrenja iz stava 1. ovog člana podnosi se pismeno i sadrži prezime i ime, datum i mesto rođenja, zanimanje, prebivalište i adresu stana podnosioca zahteva, mesto u koje namerava da se nastani i razloge zbog kojih traži nastanjivanje.

8. Izgradnja objekata u graničnom pojasu

Član 37

Odobrenje za izgradnju objekata u graničnom pojasu i na području graničnog prelaza izdaje se na zahtev stranke.

Zahtev za izdavanje odobrenja iz stava 1. ovog člana podnosi se pismeno i sadrži:

1) zahtev za izdavanje odobrenja pojedincu - prezime i ime podnosioca zahteva, datum i mesto rođenja podnosioca zahteva, zanimanje, prebivalište i adresu stana podnosioca zahteva, vrstu, opis i namenu objekta koji se izgrađuje i tačnu lokaciju sa izvodom iz katastarskog elaborata opštine i oznakom katastarske parcele na kojoj se objekt namerava izgraditi,

2) zahtev za izdavanje odobrenja organu, organizaciji ili zajednici - naziv i sedište organa, organizacije ili zajednice, vrstu, opis i namenu objekta koji se izgrađuje i tačnu lokaciju sa izvodom iz katastarskog elaborata opštine i oznakom katastarske parcele na kojoj se objekt namerava izgraditi.

9. Odobrenje za let civilnog vazduhoplova iznad graničnog pojasa

Član 38

Zahtev za izdavanje odobrenja za let civilnog vazduhoplova iznad graničnog pojasa podnosi se radi odobrenja letenja iznad graničnog pojasa van ulazno-izlaznih koridora i utvrđenih vazdušnih puteva.

Zahtev za izdavanje odobrenja iz stava 1. ovog člana podnosi se pismeno i sadrži sledeće podatke: vrstu i oznaku vazduhoplova, područje graničnog pojasa iznad kojeg se sa vazduhoplovom namerava leteti, vreme i razlog letenja.

10. Evidencije

Član 39

Evidenciju o broju lica koja prelaze državnu granicu u međunarodnom, pograničnom i drugom saobraćaju, o izdatim odobrenjima za prenošenje oružja i municije preko teritorije Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i odobrenjima za držanje i nošenje lovačkog oružja licima koji dolaze u Socijalističku Federativnu Republiku Jugoslaviju radi lova i članovima stranih streljačkih organizacija koje dolaze u Socijalističku Federativnu Republiku Jugoslaviju na streljačka takmičenja ili pripreme za takva takmičenja, kao i evidenciju o izdatim dozvolama za kretanje i zadržavanje na graničnom prelazu i dozvolama za kretanje i boravak van mesta graničnog prelaza - vodi organ nadležan za kontrolu prelaženja državne granice.

Evidencija o broju lica koja prelaze državnu granicu sadrži datum prelaženja državne granice i broj izlazaka i ulazaka državljana SFRJ i stranaca.

Evidencija o izdatim odobrenjima za prenošenje oružja i municije preko teritorije Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, izdatim potvrdama o privremenom oduzimanju oružja i municije, odobrenjima za držanje i nošenje lovačkog oružja licima koja dolaze u Socijalističku Federativnu Republiku Jugoslaviju radi lova i članovima stranih streljačkih organizacija koji dolaze u Socijalističku Federativnu Republiku Jugoslaviju na streljačka takmičenja ili pripreme za takva takmičenja, sadrži sledeće podatke: prezime i ime i državljanstvo podnosioca zahteva, u koju svrhu je odobrenje izdato, vrsta, kalibar i količina oružja, odnosno municije za koje je izdato odobrenje, odnosno potvrda.

Evidencija o izdatim dozvolama za kretanje i zadržavanje na graničnom prelazu i dozvolama za kretanje i boravak van mesta graničnog prelaza za međunarodni saobraćaj sadrži sledeće podatke: prezime i ime, datum i mesto rođenja podnosioca zahteva, državljanstvo, mesto prebivališta (za državljane SFRJ i strance stalno nastanjene u Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji), zanimanje, broj i vrstu lične isprave, vrstu dozvole i za koje je vreme izdata.

Član 40

Evidenciju o izdatim dozvolama za kretanje i boravak u graničnom pojasu vodi organ u republici, odnosno autonomnoj pokrajini nadležan za unutrašnje poslove. Evidencija sadrži sledeće podatke: prezime i ime, datum i mesto rođenja podnosioca zahteva, državljanstvo, prebivalište (za državljane SFRJ i strance stalno nastanjene u Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji), zanimanje, broj i vrstu lične isprave, vrstu dozvole i za koje vreme je izdata.

Evidenciju o izdatim odobrenjima za nastanjivanje u graničnom pojasu i za izgradnju objekata u graničnom pojasu i na području graničnog prelaza vodi republički, odnosno pokrajinski organ nadležan za unutrašnje poslove. Evidencija sadrži sledeće podatke: prezime i ime, datum i mesto rođenja podnosioca zahteva, zanimanje, prebivalište i u kome mestu je odobreno nastanjenje, naziv i sedište organa, odnosno organizacije koja je podnela zahtev za izgradnju objekta u graničnom pojasu odnosno na području graničnog prelaza i mesto sa lokacijom gde je odobrena izgradnja objekta.

11. Završne odredbe

Član 41

Obrasci dozvola od 1 do 7 odštampani su uz ovaj pravilnik i čine njegov sastavni deo.

Član 42

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SFRJ".

 

Obrazac br. 1

Stalna dozvola za kretanje i zadržavanje na graničnom prelazu

(prva strana)


NAZIV ORGANA

Reg. br. ________

STALNA DOZVOLA
za kretanje i zadržavanje na graničnom prelazu

_____________________________________________________________________________________________
(prezime i ime)

Datum i mesto rođenja ______________________________________________________________________________

Državljanstvo ______________________________________________________________________________________

Zanimanje ________________________________________________________________________________________

Broj i vrsta lične isprave _____________________________________________________________________________

Zaposlen kod ______________________________________________________________________________________

U svojstvu ________________________________________________________________________________________

Dozvola za kretanje i zadržavanje _____________________________________________________________________

______________________________________________________________________________
                                 (naziv graničnog prelaza i mesto graničnog prelaza)

Dozvola važi od _________ do _________ 19___ godine

U ______________ dana ______________ 19___ godine

M.P.

________________
(potpis)           


Štampani obrazac je formata 100x70 mm

 

(druga strana)


Dozvola se produžava
  za 19____ godinu

M.P.

_________________
(potpis)           

Dozvola se produžava
  za 19____ godinu

M.P.

_________________
(potpis)           

Dozvola važi samo uz ličnu ispravu


Mesto za fotografiju veličine 3x4 cm

 

Samo za stranca - člana posade stranog plovila, odnosno vazduhoplova (član 18. stav 3. Pravilnika o kontroli prelaženja državne granice i o kretanju, boravku, nastanjivanju, lovu i ribolovu u graničnom pojasu)


 

Obrazac br. 2

Privremena dozvola za kretanje i zadržavanje na graničnom prelazu

 


NAZIV ORGANA

Reg. br. _______

PRIVREMENA DOZVOLA
za kretanje i zadržavanje na graničnom prelazu

Dozvoljava se _______________________________________________________________________________
                                                                                        (prezime i ime)

Datum i mesto rođenja ________________________________________________________________________

Državljanstvo ______________ zanimanje ________________________________________________________

Broj i vrsta lične isprave ________________________________________________________________________

Kretanje i zadržavanje na graničnom prelazu

___________________________________________________________________________________
                         (naziv graničnog prelaza i mesto graničnog prelaza)

radi _____________________________________________________________________________________

Dozvola važi od _______________________________ do ____________________________ 19___ godine

U _________________________________________________________ dana ____________ 19___ godine

M.P.

___________________
(potpis)           


Štampani obrazac je formata 140x90 mm.

 

Obrazac br. 3

Privremena dozvola (kolektivna)

 


NAZIV ORGANA

Reg. br. ______

PRIVREMENA DOZVOLA
(kolektivna)

za kretanje i zadržavanje na graničnom prelazu

___________________________________________________________________________________________
(prezime i ime vođe grupe)

Vrsta i broj lične isprave _________________________________________________________________________

Zaposlen kod __________________________________________________________________________________

U svojstvu _____________________________________________________________________________________

Kretanje i zadržavanje __________________________________________________________________________
                                                                                       (naziv graničnog prelaza)

Broj članova grupe ___________

Dozvola važi od _______________________________ do ____________________________ 19___ godine

U _________________________________________________________ dana ____________ 19___ godine

M.P.

_________________
(potpis)          


Štampani obrazac je formata 140x90 mm

 

Obrazac br. 4

Dozvola za kretanje i boravak van mesta graničnog prelaza

 


NAZIV ORGANA

Reg. br. ________

DOZVOLA
za kretanje i boravak van mesta graničnog prelaza

_____________________________________________________________________________________________
(prezime i ime)

Datum i mesto rođenja ____________________________________________________________________________

Državljanstvo ____________________________________________________________________________________

Zanimanje ______________________________________________________________________________________

Vrsta i broj lične isprave ___________________________________________________________________________

Odobrava se putovanje u ____________________________________________________________________ i natrag

Dozvola važi samo uz ličnu ispravu

Dozvola važi od _______________________________ do ____________________________ 19___ godine

U _________________________________________________________ dana ____________ 19___ godine

M.P.

___________________
(potpis)          


Štampani obrazac je formata 170x120 mm

 

Obrazac br. 5

Stalna dozvola za kretanje i boravak u graničnom pojasu

(prva strana)


NAZIV ORGANA

Reg. br. ______

STALNA DOZVOLA
za kretanje i boravak u graničnom pojasu

Dozvoljava se ___________________________________________________________________________
                                                                                      (prezime i ime)

Datum i mesto rođenja ___________________________________________________________________________

Državljanstvo ___________________________________________________________________________________

Zanimanje _____________________________________________________________________________________

Prebivalište i adresa stana _________________________________________________________________________

Broj i vrsta lične isprave ________ kretanje i boravak u graničnom pojasu na području ___________ radi ________________

Dozvola važi od ___________________________________ do ________________________ 19___ godine

M.P.

__________________
(potpis)            


Štampani obrazac je formata 100x70 mm

 

(druga strana)


Dozvola se produžava
   za 19___ godinu

M.P.

__________________
(potpis)            

Dozvola se produžava
   za 19___ godinu

M.P.

__________________
(potpis)            

Dozvola se produžava
   za 19___ godinu

M.P.

__________________
(potpis)            

Dozvola važi samo uz ličnu ispravu


 

Obrazac br. 6

Privremena dozvola za kretanje i boravak u graničnom

 


NAZIV ORGANA

Reg. br. _______

PRIVREMENA DOZVOLA ZA KRETANJE I BORAVAK U GRANIČNOM POJASU

Dozvoljava se _____________________________________________________________________________
                                                                                                (prezime i ime)

Datum i mesto rođenja ________________________________________________________________________

koji putuje sa _______________________________________________________________________________
                                                                                                (navesti maloletna lica)

Državljaninu ______________________________________ zanimanje __________________________________

Broj lične karte ____________________________ kretanje i boravak u graničnom pojasu na području ___________________________________________

Dozvola važi od _______________________________ do ____________________________ 19___ godine

M.P.

__________________
(potpis)            


Štampani obrazac je formata 140x90 mm

 

Obrazac br. 7

Privremena dozvola (kolektivna)

 


NAZIV ORGANA

Reg. br. _______

PRIVREMENA DOZVOLA
(kolektivna)

za kretanje i boravak u graničnom pojasu ___________________

U graničnom pojasu na području _____________ dozvoljava se kretanje i boravak radi _______________ niže navedenim licima

1)

____________________________

_______________

 

(prezime i ime)

(broj lične karte)

2)

____________________________

_______________

 

(prezime i ime)

(broj lične karte)

3)

____________________________

_______________

 

(prezime i ime)

(broj lične karte)

itd

Dozvola važi od _______________________________________ do __________________________ 19___ godine

U _______________________________________ dana ____________________________________ 19___ godine

M.P.

__________________
(potpis)            

Napomene

Na osnovu člana 64. stav 2. Ustavne povelje državne zajednice Srbija i Crna Gora ("Sl. list SCG", br. 1/2003), od dana stupanja na snagu Ustavne povelje, ovaj propis primenjuje se kao republički.