UREDBA
O ODREĐIVANJU GRANIČNIH PRELAZA I KONTROLI PRELAŽENJA DRŽAVNE GRANICE

("Sl. list SRJ", br. 2/92 i "Sl. list SCG", br. 1/2003 - Ustavna povelja)

 

I GRANIČNI PRELAZI

Član 1

Za prelaženje državne granice Savezne Republike Jugoslavije (u daljem tekstu: državna granica) prema Republici Bosni i Hercegovini, Republici Makedoniji, Republici Hrvatskoj i teritorijama pod zaštitom Ujedinjenih nacija određuju se sledeći granični prelazi, i to:

a) na delu državne granice prema Republici Bosni i Hercegovini: drumski prelazi - Sremska Rača, Jamena, Badovinci, Trbušnica, Mali Zvornik, Mali Zvornik - Stari most, Ljubovija, Bajina Bašta, Kotroman, Uvac, Metaljka, Krstac, Šćepan Polje, Vraćenovići i Ilijino Brdo; železnički prelazi - Sremska Rača i Mali Zvornik;

b) na delu državne granice prema Republici Makedoniji: drumski prelazi - Prohor Pčinjski, Preševo, Đeneral Janković i Globočica; železnički prelazi - Preševo i Kačanik;

v) na delu državne granice prema Republici Hrvatskoj: drumski prelaz - Debeli Brijeg;

g) na delu državne granice prema teritorijama pod zaštitom Ujedinjenih nacija: drumski prelazi - Batrovci, Bačka Palanka, Bogojevo i Bezdan; železnički prelazi - Šid i Bogojevo.

II KONTROLA PRELAŽENJA DRŽAVNE GRANICE

Član 2

Kontrola prelaženja državne granice, u smislu ove uredbe, vršiće se u skladu sa saveznim zakonom i propisima donetim na osnovu njega, ako ovom uredbom nije drukčije propisano.

Član 3

Državna granica prema Republici Bosni i Hercegovini, Republici Makedoniji, Republici Hrvatskoj i teritorijama pod zaštitom Ujedinjenih nacija može se prelaziti samo na graničnim prelazima utvrđenim ovom uredbom sa važećom jugoslovenskom ili stranom putnom ispravom, ličnom kartom, a za lica koja nemaju obavezu da je poseduju i drugom ispravom o identitetu.

Za prelaženje državne granice, jugoslovenskom državljaninu - vojnom obvezniku potrebno je i odobrenje nadležnog vojnog organa.

Član 4

Ovlašćeno službeno lice nadležnog organa sprečiće unošenje u Saveznu Republiku Jugoslaviju ili iznošenje iz Savezne Republike Jugoslavije robe ili drugih stvari čije je unošenje ili iznošenje zabranjeno, kao i efektivnog novca ili deviza preko dozvoljenog iznosa.

III ZAVRŠNE ODREDBE

Član 5

O sprovođenju ove uredbe staraće se Savezni sekretarijat za unutrašnje poslove, u saradnji sa Saveznom upravom carina i Ministarstvom za unutrašnje poslove Republike Srbije i Ministarstvom za unutrašnje poslove Republike Crne Gore.

Savezni sekretar za unutrašnje poslove doneće propise za sprovođenje ove uredbe.

Član 6

Ova uredba stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SRJ".

Napomene

Na osnovu člana 64. stav 2. Ustavne povelje državne zajednice Srbija i Crna Gora ("Sl. list SCG", br. 1/2003), od dana stupanja na snagu Ustavne povelje, ovaj propis primenjuje se kao republički.