ODLUKA
O USLOVIMA KOJE U POGLEDU STRUČNE SPREME RADNIKA I OPREME MORAJU ISPUNJAVATI PRAVNA LICA ZA VRŠENJE KONTROLE KVALITETA POLJOPRIVREDNIH I PREHRAMBENIH PROIZVODA I NJIHOVIH PRERAĐEVINA NAMENJENIH IZVOZU

("Sl. list SRJ", br. 13/96 i 57/97 i "Sl. list SCG", br. 1/2003 - Ustavna povelja)

1. Pravna lica mogu vršiti kontrolu kvaliteta poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda i njihovih prerađevina namenjenih izvozu (u daljem tekstu: proizvodi), ako u pogledu stručne spreme radnika ispunjavaju sledeće uslove:

1) za kontrolu kvaliteta žive stoke - da imaju radnike sa završenim poljoprivrednim fakultetom stočarskog smera ili sa završenim veterinarskim fakultetom, sa najmanje 5 godina radnog iskustva na tim poslovima;

2) za kontrolu kvaliteta mesa, prerađevina od mesa i ribe - da imaju radnike sa završenim tehnološkim, prirodno-matematičkim, veterinarskim ili poljoprivrednim fakultetom odgovarajućeg smera, sa najmanje 5 godina radnog iskustva na tim poslovima, kao i radnike sa srednjom hemijskom školom za rad u laboratoriji;

3) za kontrolu kvaliteta mleka, proizvoda od mleka, sirila i mlekarskih kultura - da imaju radnike sa završenim poljoprivrednim, veterinarskim ili prirodno-matematičkim fakultetom odgovarajućeg smera, sa najmanje 5 godina radnog iskustva na tim poslovima, kao i radnike sa srednjom hemijskom školom za rad u laboratoriji;

4) za kontrolu kvaliteta vina, rakije od šljiva i ostalih fermentisanih i alkoholnih pića - da imaju radnike sa završenim poljoprivrednim, prirodno-matematičkim ili tehnološkim fakultetom odgovarajućeg smera, sa najmanje 5 godina radnog iskustva na tim poslovima, kao i radnike sa srednjom hemijskom školom za rad u laboratoriji;

5) za kontrolu kvaliteta duvana sirovog ili neprerađenog, da imaju radnike sa završenim poljoprivrednim, prirodnomatematičkim (odsek hemija ili biologija) ili tehnološkim fakultetom odgovarajućeg smera, sa najmanje 5 godina radnog iskustva na tim poslovima, kao i radnike sa srednjom hemijskom školom za rad u laboratoriji.

2. Pravna lica mogu vršiti kontrolu kvaliteta proizvoda ako u pogledu opreme ispunjavaju sledeće uslove:

1) za kontrolu kvaliteta mesa, prerađevina od mesa i ribe, i to:

a) za organoleptičko ispitivanje: da imaju radne površine za pregled od nerđajućeg čelika ili plastičnog materijala, električni štednjak, frižider sa odeljkom za duboko zamrzavanje, odgovarajuću vagu, uređaje za otvaranje limenki, mašinu za narezivanje, kao i neophodan sitan inventar i drugu opremu za organoleptičko ispitivanje kvaliteta;

b) za laboratorijsko ispitivanje da imaju: dve sušnice za temperaturu do 250°C, peć za žarenje sa temperaturom do 1100°C preciznu analitičku vagu sa tačnošću +/- 0.000g (0-200g), tehničku vagu sa tačnošću +/- 0,01 g (0-1kg), Ph-metar, fotokolorimetar ili spektrofotometar, vibrator, vodeno kupatilo, rešo za spaljivanje belančevina po Kjeldalhu, električni rešo-običan, aparat za destilaciju vode, frižider, centrifugu, potrebne reagence i ostalu sitnu opremu;

v) za ispitivanje ambalaže za pakovanje: da imaju uređaje za ispitivanje kvaliteta limene i druge ambalaže;

2) za kontrolu kvaliteta mleka, proizvoda od mleka, sirila i mlekarskih kultura da imaju: dve sušnice do 250°C, peć za žarenje do 1200°C, preciznu analitičku vagu sa tačnošću +/- 0,0001 g (0-200 g), tehničku vagu sa tačnošću +/- 0,01 g (0-1 kg), spektrofotometar, centrifugu, Ph-metar, električni rešo, frižider, aparat za destilaciju vode, refraktometar-imerzioni sa kupatilom, vakuum pumpu za vodu, butirometar za mleko po Gerberu, butirometar za sir po Gerberu - komplet, butirometar za pavlaku po Gerberu, butirometar za maslac po Gerberu, stalak za butirometar po Gerberu, metalne posude od aluminijuma sa poklopcem (prečnika 6-7 sm, visine 3 cm), eksikator (3-5 komada) i ostalo laboratorijsko staklo;

3) za kontrolu kvaliteta vina, rakije od šljiva i ostalih fermentisanih i alkoholnih pića, da imaju: piknometre, vodeno kupatilo sa termostatom, aparat za destilaciju, abeon-refraktometar, spektrofotometar, uvlampu sa fluorometrijskim dodatkom, plameni fotometar, palarofrag, gasni hromatograf, polarimetar, analitičku vagu i ostali laboratorijski pribor;

4) za kontrolu kvaliteta duvana sirovog ili neprerađenog da imaju: autoanalajer za određivanje proteina, borvaldov aparat za destilaciju sa vodenom parom, mašinu za bušenje cigareta i određivanje katrana i nikotina, Ph-metar, spektrofotometar, analitičku vagu, sušnicu, pećnicu, vodeno kupatilo, termostat za vlaženje, sistem sisa za određivanje frakcionog sastava narmana, terenski higrometar, manometar, šutlov-aparat, mašinu za punjenje cigareta, mašinu za rezanje duvana, kolorimetar, hromatograf i ostali laboratorijski pribor.

3. Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SRJ".

Napomene

Na osnovu člana 64. stav 2. Ustavne povelje državne zajednice Srbija i Crna Gora ("Sl. list SCG", br. 1/2003), od dana stupanja na snagu Ustavne povelje, ovaj propis primenjuje se kao republički.