ODLUKA

O BLIŽIM USLOVIMA I NAČINU DAVANJA I ODUZIMANJA SAGLASNOSTI ZA OTVARANJE FILIJALE ILI PREDSTAVNIŠTVA BANKE U INOSTRANSTVU

("Sl. glasnik RS", br. 53/2006)

1. Ovom odlukom propisuju se bliži uslovi i način davanja banci saglasnosti Narodne banke Srbije za otvaranje filijale ili predstavništva u inostranstvu (u daljem tekstu: saglasnost), kao i uslovi i način oduzimanja saglasnosti.

2. Banka koja otvara filijalu ili predstavništvo u inostranstvu (u daljem tekstu: banka osnivač) podnosi Narodnoj banci Srbije pismeni zahtev za dobijanje saglasnosti.

3. Uz zahtev za otvaranje filijale u inostranstvu, banka osnivač dostavlja Narodnoj banci Srbije:

1) podatke o svom nazivu, sedištu i adresi;

2) podatke o predmetu poslovanja, tj. o vrsti bankarskih i drugih finansijskih poslova kojima će se baviti filijala u inostranstvu;

3) podatke o iznosu sredstava svog osnivačkog uloga;

4) podatke o svom finansijskom stanju (finansijski izveštaj s mišljenjem ovlašćenog revizora za prethodnu poslovnu godinu);

5) odluku svog nadležnog organa o otvaranju filijale u inostranstvu;

6) nacrt statuta, ugovora ili drugog akta na osnovu kog će filijala poslovati u inostranstvu;

7) izvode iz propisa zemlje u kojoj se otvara filijala u inostranstvu koji se odnose na njenu delatnost i ovlašćenja;

8) pismenu izjavu kojom se obavezuje da će obezbediti pravnu zaštitu uloženih sredstava u skladu s propisima zemlje u kojoj se otvara njena filijala u inostranstvu, kao i da će za obaveze filijale odgovarati do visine uloženih sredstava;

9) pismenu izjavu da će obezbediti kontrolu poslovanja svoje filijale u inostranstvu;

10) podatke o licu koje se predlaže za direktora filijale u inostranstvu, uz koje prilaže sledeću dokumentaciju:

- izjavu predloženog lica da ne postoje razlozi iz člana 72. stav 3. tačka 1. Zakona o bankama,

- izjavu predloženog lica da nije član bilo kog organa upravljanja druge banke,

- uverenje nadležnog organa da predloženo lice nije pravnosnažno osuđivano za krivično delo na bezuslovnu kaznu zatvora ili za krivična dela iz člana 72. stav 3. tačka 3. Zakona o bankama, odnosno drugo kažnjivo delo koje ga čini nepodobnim za obavljanje te funkcije,

- overenu fotokopiju lične karte iz koje se vidi jedinstveni matični broj građana - za predloženo domaće fizičko lice, odnosno overenu fotokopiju pasoša iz koje se vidi broj pasoša, datum i zemlja njegovog izdavanja, kao i datum važenja pasoša - za predloženo strano fizičko lice,

- dokaz da ima najmanje tri godine iskustva na rukovodećem položaju u licu u finansijskom sektoru ili šest godina iskustva u oblasti finansija i bankarstva,

- preporuku direktora pravnog lica kod koga je predloženo lice zaposleno ili direktora pravnog lica s kojim to lice poslovno sarađuje, koja sadrži obrazloženo mišljenje o profesionalnim i moralnim kvalitetima ovog lica, kao i o njegovom doprinosu zakonitom i stabilnom poslovanju filijale u inostranstvu,

- poslovnu biografiju predloženog lica.

4. Banka osnivač, uz zahtev za otvaranje svog predstavništva u inostranstvu, Narodnoj banci Srbije dostavlja dokumentaciju predviđenu tačkom 3. ove odluke, s tim što za lice odgovorno za poslovanje tog predstavništva dostavlja odluku nadležnog organa banke osnivača o imenovanju tog lica i njegovu poslovnu biografiju.

5. Na otvaranje drugog organizacionog oblika banke u inostranstvu primenjuju se odredbe ove odluke koje se odnose na otvaranje filijale banke u inostranstvu.

6. Pri davanju saglasnosti, Narodna banka Srbije naročito ceni finansijsko stanje banke osnivača.

7. O zahtevima iz tač. 3, 4. i 5. ove odluke, Narodna banka Srbije donosi rešenje - u roku od 30 dana od dana podnošenja urednog zahteva.

Rešenje iz stava 1. ove tačke je konačno.

8. Banka osnivač je dužna da, u roku od godinu dana od dana dobijanja rešenja iz tačke 7. ove odluke, Narodnoj banci Srbije dostavi:

- izvod iz registra strane zemlje da su filijala, predstavništvo ili drugi organizacioni oblik banke u inostranstvu registrovani u skladu s propisima zemlje u kojoj su otvoreni, u originalu ili overenoj fotokopiji, s prevodom;

- statut, ugovor ili drugi akt na osnovu koga filijala, predstavništvo ili drugi organizacioni oblik banke u inostranstvu posluju u zemlji u kojoj su otvoreni.

Ako postupak registracije iz stava 1. ove tačke traje duže od roka iz tog stava, banka osnivač je dužna da o tome Narodnoj banci Srbije bez odlaganja dostavi obrazloženo obaveštenje, i da joj, u roku od 15 dana od dana izvršene registracije, dostavi dokaze propisane tom tačkom.

Ako se registracija iz ove tačke ne obavi u roku iz te tačke, Narodna banka Srbije oduzeće banci osnivaču datu saglasnost.

9. Banka osnivač je dužna da Narodnoj banci Srbije podnese izveštaj o poslovanju filijale, predstavništva ili drugog organizacionog oblika u inostranstvu u protekloj godini, i to do 31. marta tekuće godine, kao i da je bez odlaganja obavesti o svim promenama značajnim za njihovo poslovanje.

10. Ako filijala, predstavništvo ili drugi organizacioni oblik banke u inostranstvu prestane da radi, banka osnivač je dužna da o tome bez odlaganja obavesti Narodnu banku Srbije. U suprotnom, Narodna banka Srbije oduzeće banci osnivaču datu saglasnost.

11. U slučajevima iz tačke 8. stav 3. i tačke 10. ove odluke, Narodna banka Srbije će banci osnivaču rešenjem oduzeti datu saglasnost.

Rešenje iz stava 1. ove tačke je konačno.

12. Danom početka primene ove odluke prestaje da važi Odluka o davanju saglasnosti za osnivanje banke u inostranstvu, otvaranje filijale, poslovne jedinice ili predstavništva u inostranstvu ("Službeni glasnik RS", broj 23/2005).

13. Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku RS", a primenjivaće se od 1. oktobra 2006. godine.