PRAVILNIK
O PRUŽANJU USLUGA U OBLASTI ZAŠTITE BILJA

("Sl. list SRJ", br. 42/99 i "Sl. list SCG", br. 1/2003 - Ustavna povelja)

Član 1

Ovim pravilnikom propisuju se oprema i uređaji koje moraju imati pravna lica i preduzetnici koji pružaju usluge u oblasti zaštite bilja, kao i uslovi koje moraju ispunjavati fizička lica koja pružaju te usluge.

Član 2

Pružanjem usluga u oblasti zaštite bilja smatra se pružanje stručne pomoći u organizovanju i sprovođenju mera suzbijanja štetnih organizama (biljnih bolesti, štetočina i korova) na bilju u polju i u zatvorenom prostoru. Usluge mogu biti savetodavne i operativne.

Savetodavnim uslugama iz stava 1. ovog člana smatraju se identifikacija štetnih organizama (u polju i u zatvorenom prostoru, odnosno na osnovu uzoraka u laboratoriji) i davanje preporuke (recepta) za njihovo suzbijanje od strane stručnjaka za zaštitu bilja.

Operativnim uslugama iz stava 1. ovog člana smatra se sprovođenje mera zaštite bilja u polju i u zatvorenom prostoru.

Član 3

Savetodavne usluge mogu vršiti pravna lica koja imaju odgovarajuću opremu za determinaciju štetnih organizama (binokular, mikroskop, lupa i drugo).

Savetodavne usluge može vršiti i fizičko lice - stručnjak za zaštitu bilja, koji ima certifikat za pisanje preporuke (recept) i najmanje pet godina radnog staža u oblasti zaštite bilja.

Član 4

Operativne usluge mogu vršiti pravna lica koja imaju odgovarajuću opremu i uređaje (atomizeri, prskalice, orošivači i drugo) za pružanje usluga u sprovođenju mera zaštite bilja, koji moraju biti atestirani.

Član 5

Operativne usluge mogu vršiti preduzetnici koji imaju odgovarajuću opremu i uređaje iz člana 4. ovog pravilnika.

Operativne usluge mogu vršiti i fizička lica - stručnjaci za zaštitu bilja koji imaju opremu i uređaje iz člana 4. ovog pravilnika.

Član 6

Fizičko lice koje nije stručnjak za zaštitu bilja, a raspolaže opremom i uređajima iz člana 4. ovog pravilnika, može vršiti operativne usluge ako sa pravnim licem iz člana 4. ovog pravilnika, odnosno sa preduzetnikom, odnosno sa fizičkim licem iz člana 3. stav 2. ovog pravilnika, zaključi ugovor o pružanju stručne pomoći u oblasti zaštite bilja.

Član 7

Kontrolu opreme i uređaja koji se koriste za pružanje usluga u oblasti zaštite bilja mogu vršiti pravna lica i preduzetnici koji imaju stručnjaka za zaštitu bilja, stručnjaka za mehanizaciju poljoprivrede i odgovarajuću opremu i uređaje za kontrolu tehničke ispravnosti mašina i aparata za primenu pesticida.

Član 8

Pre stavljanja uređaja za zaštitu bilja u promet, domaći proizvođač ili zastupnik inostranog proizvođača dužan je da podnese dokaz o izvršenom atestiranju odnosno tehničkoj ispravnosti tih uređaja.

Atestiranjem iz stava 1. ovog člana smatra se provera funkcionalnosti i tehničke ispravnosti uređaja i pojedinačnih sklopova (prema nameni) i ocena funkcionisanja pojedinih sklopova i uređaja u celini, kao i procenu opasnosti po rukovaoca i okolinu pri radu.

Atest iz stava 2. ovog člana izdaje se za novokonstruisane ili inovirane mašine i uređaje.

Član 9

Kontrolu opreme i uređaja za primenu pesticida može vršiti ovlašćena organizacija koja poseduje:

1) instrumente i opremu za merenje i trasiranje puta (merni točak ili pantljika, trasirke, zastavice i drugo);

2) opremu i uređaje za merenje broja obrtaja (obrtomer);

3) opremu i uređaje za merenje vremena (hronometar, štoperica);

4) opremu za merenje protoka (kvantometar);

5) opremu za kontrolu pritiska (manotest);

6) opremu za kontrolu vazdušne struje (brzine, količine, distribucije);

7) opremu za kontrolu distribucije tečnosti (probni sto) i čvrstih čestica;

8) opremu za merenje veličine i distribucije kapi.

Član 10

Pod tehničkom ispravnošću uređaja za primenu pesticida podrazumeva se stanje radnih sklopova (raspršivača, razvodnog sistema mešalice, pumpe, ventilatora i usmerivača, sklopova za prenos snage i transport i drugih vitalnih delova za pravilnu disperziju pesticida), deklarisano u atestu.

Dokaz o tehničkoj ispravnosti uređaja za primenu pesticida, koji izdaje ovlašćena organizacija, važi dve godine.

Član 11

Dokaz o tehničkoj ispravnosti novih, inoviranih i postojećih uređaja za primenu pesticida dobija se na osnovu podnete prijave i ispunjenja kriterijuma o kvalitetu i funkcionalnosti uređaja za primenu pesticida.

Prijava iz stava 1. ovog člana sadrži:

1) naziv i adresu proizvođača, odnosno zastupnika;

2) oblast primene, opis namene i funkcionisanja uređaja;

3) uputstvo za upotrebu;

4) tehničku dokumentaciju o kvalitetu i funkcionisanju uređaja.

Član 12

Ovlašćena organizacija izvršiće kontrolu tehničke ispravnosti atestiranih uređaja u roku od 15 dana od dana podnošenja prijave.

Ako se pregledom uređaja utvrdi da oni ispunjavaju propisane uslove i standarde za pojedine načine primene pesticida (prskanje, orošavanje, zamagljivanje, rasturanje i deponovanje granula, injektovanje i drugo) i da im svi sklopovi funkcionišu, saglasno navodima u atestu, izdaje se potvrda o tehničkoj ispravnosti.

Uz potvrdu o tehničkoj ispravnosti uređaja za primenu pesticida, ovlašćena organizacija izdaje i nalepnicu, koja se postavlja na vidno mesto na uređaju.

Nalepnica iz stava 3. ovog člana treba da sadrži oznaku "ATESTIRANO" i naziv ovlašćene organizacije koja je izvršila atestiranje.

Član 13

Ovaj pravilnik stupa na snagu 31. decembra 1999. godine.

Napomene

Na osnovu člana 64. stav 2. Ustavne povelje državne zajednice Srbija i Crna Gora ("Sl. list SCG", br. 1/2003), od dana stupanja na snagu Ustavne povelje, ovaj propis primenjuje se kao republički.