PRAVILNIK
O LINIJI ZA PROIZVODNJU ĐUBRIVA

("Sl. list SRJ", br. 68/2001 i "Sl. list SCG", br. 1/2003 - Ustavna povelja)

Član 1

Ovim pravilnikom propisuju se uslovi koje moraju ispunjavati pravna lica čija je delatnost proizvodnja đubriva i koje poseduju odgovarajuću liniju za proizvodnju određene vrste formulacije u pogledu kadrova, opreme i uređaja za proizvodnju i kontrolu kvaliteta gotovih đubriva (u daljem tekstu: đubriva) radi njihove registracije.

Član 2

Pojedini izrazi upotrebljeni u ovom pravilniku imaju sledeća značenja:

1) proizvodnja đubriva je formulisanje đubriva u odgovarajućem obliku (u daljem tekstu: formulacija), pogodnom za stavljanje u promet, od aktivne komponente odnosno sirovine (u daljem tekstu: sirovine), samostalno ili u saradnji sa inostranim proizvođačem (u daljem tekstu: proizvodna kooperacija);

2) proizvodna kooperacija je proizvodnja đubriva kod domaćeg proizvođača, od jedne ili više sirovina, uz dodatak drugih materija potrebnih za njihovo formulisanje, u saradnji sa inostranim proizvođačem ili drugim pravnim licem u zakupu;

3) šarža je količina đubriva u toku jednog proizvodnog procesa (turnusa) istog kvaliteta, koje može biti od 100 do 1000 ili više litara za tečne formulacije ili od 100 do 1000 i više tona za čvrste formulacije, u zavisnosti od proizvodnih kapaciteta.

Član 3

Proizvodnjom đubriva mogu se baviti pravna lica koja imaju odgovarajuću liniju za proizvodnju određene vrste đubriva (u daljem tekstu: linija za proizvodnju) u vlasništvu ili u zakupu.

Zakup iz stava 1. ovog člana može se ugovoriti samo sa pravnim licem koje poseduje registrovanu liniju za proizvodnju đubriva.

U ugovoru iz stava 2. ovog člana, pored ostalog, mora se naznačiti: naziv đubriva, količina koja će se pakovati, veličina pakovanja, vrsta ambalaže, vreme trajanja ugovora, kao i obaveza stavljanja originalne deklaracije i uputstva registrovanog đubriva.

Član 4

Pravna lica koja se bave proizvodnjom đubriva moraju imati u stalnom radnom odnosu radnike sa visokom stručnom spremom iz oblasti:

1) tehnologije ili hemije, koji se staraju o formulisanju đubriva;

2) hemije ili tehnologije, koji se staraju o kontroli, kvaliteta đubriva.

Član 5

U zavisnosti od vrste formulacije, linije za proizvodnju đubriva mogu biti za:

1) tečne formulacije (vodeni rastvor, koncentrovani rastvor, emulzija) i drugi oblici tečnih formulacija;

2) čvrste formulacije (u obliku praha sa određenom veličinom čestica i u obliku granula sa određenom veličinom granula).

Član 6

Linija za proizvodnju tečnih formulacija đubriva mora imati sledeću opremu i uređaje:

1) odgovarajuće prihvatne sudove (rezervoare);

2) odgovarajuće pumpe za doziranje tečnih sirovina sa mernim uređajem;

3) reakciona posuda;

4) mašine (pakerice) za pakovanje gotovih proizvoda (poluautomatske ili automatske) sa preciznim odmeravanjem odgovarajuće vrste pakovanja;

5) vage za odmeravanje ulaznih komponenti i gotovih proizvoda;

6) uslovno uskladištenje tečne i čvrste sirovine.

Član 7

Linija za proizvodnju đubriva u obliku praha ili granula mora imati sledeću opremu i uređaje:

1) prihvatni sud sa odgovarajućim mešalicama;

2) odgovarajuće pumpe, transportere, aspiracione filtere;

3) mašine (pakerice) za pakovanje gotovih proizvoda (poluautomatske ili automatske) sa preciznim odmeravanjem odgovarajuće vrste pakovanja;

4) vage za odmeravanje ulaznih komponenti i gotovih proizvoda.

Član 8

Pravna lica koja se bave proizvodnjom đubriva moraju imati laboratoriju u vlasništvu ili zakupu za formulaciju i kontrolu kvaliteta đubriva u skladu sa izdatim dozvolama za promet.

Zakup iz stava 1. ovog člana može se ugovoriti sa pravnim licem koje poseduje laboratoriju sa opremom i potrebnim kadrovima za kontrolu kvaliteta đubriva.

Podaci o izvršenim ispitivanjima provere kvaliteta đubriva po šaržama moraju se čuvati godinu dana.

Član 9

Pravna lica koja se bave proizvodnjom dužna su da za količinu đubriva koju stavljaju u promet u toku godine (jedna šarža ili prosečan uzorak više šarži), izvrše kontrolu kvaliteta kod ovlašćene organizacije pre stavljanja u promet đubriva.

Prosečan uzorak od više šarži iz stava 1. ovog člana formira ovlašćena organizacija na zahtev proizvođača.

Ovlašćena organizacija iz stava 1. ovog člana obavezna je da dostavi izveštaj o izvršenim ispitivanjima proizvođaču, saveznom organu nadležnom za poslove zaštite bilja (u daljem tekstu: nadležni savezni organ) i da neutrošenu količinu uzorka svake šarže i prosečnog uzorka vrati proizvođaču.

Član 10

Zahtev za kontrolu ispunjenja uslova za proizvodnju đubriva podnosi se nadležnom saveznom organu uz prateću dokumentaciju koja, pored ostalog, obavezno sadrži:

1) tehnološku šemu linije za proizvodnju, odnosno pakovanje đubriva;

2) kratak opis procesa za proizvodnju, odnosno pakovanje đubriva.

Ostala dokumentacija se stavlja na uvid prilikom kontrole.

Član 11

Ako su napred navedeni uslovi ispunjeni nadležni savezni organ posle izvršene kontrole izdaje rešenje o ispunjenosti uslova linije za proizvodnju đubriva.

Član 12

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaju da važe odredbe čl. 1. do 8. Pravilnika o uslovima za proizvodnu liniju, promet, uvoz i uzorkovanje pesticida i đubriva ("Službeni list SRJ", br. 12/99).

Član 13

Ovaj pravilnik stupa na snagu 1. januara 2002. godine.

Napomene

Na osnovu člana 64. stav 2. Ustavne povelje državne zajednice Srbija i Crna Gora ("Sl. list SCG", br. 1/2003), od dana stupanja na snagu Ustavne povelje, ovaj propis primenjuje se kao republički.