PRAVILNIK

O SADRŽAJU IZJAVE O PRAVIMA I DUŽNOSTIMA I O NAČINU POLAGANJA ZAKLETVE POLICIJSKIH SLUŽBENIKA

("Sl. glasnik RS", br. 54/2006)

Član 1

Ovim pravilnikom propisuje se sadržaj izjave o pravima i dužnostima policijskog službenika koju je policijski službenik dužan da prihvati i potpiše prilikom prijema u službu, kao i način polaganja zakletve koju na Dan policije polažu policijski službenici primljeni u službu.

Član 2

Sadržaj izjave o pravima i dužnostima policijskog službenika iz člana 1. ovog pravilnika propisan je na obrascu koji je priložen uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Član 3

Na Dan policije, kada Ministarstvo unutrašnjih poslova obeležava Trojice kao svoj praznik, policijski službenici primljeni u službu u vremenskom periodu između dva praznika polažu zakletvu pred predstavnicima policije koje za tu priliku određuje ministar unutrašnjih poslova.

Zakletva se polaže tako što predstavnik policije čita naglas Zakonom o policiji utvrđen tekst zakletve, a policijski službenici iz stava 1. ovog člana za njim ponavljaju naglas tekst zakletve.

Posle polaganja zakletve, policijski službenik koji je položio zakletvu potpisuje tekst zakletve.

Član 4

Izjava o pravima i dužnostima i tekst zakletve, posle potpisivanja, ulažu se u kadrovsku evidenciju.

Član 5

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

 

, rođen(a) 

 

 

,

(prezime i ime)

 

 

     

policijski službenik Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, na radnom mestu 

 

dajem sledeću

 

I Z J A V U

Obavezujem se da ću u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srbije raditi prema potrebama i pravilima službe u organizacionoj jedinici na poslovima odgovarajućim mojoj stručnoj spremi i osposobljenosti.

Poslove ću obavljati u skladu sa odredbama Ustava Republike Srbije, Zakona o policiji i drugim propisima kojima se uređuje rad službe.

U obavljanju poslova štitiću ljudska prava i slobode građana Republike Srbije i drugih ljudi koji se u njoj nalaze i braniti ustavno uređenje i suverenost Republike Srbije.

Sve podatke koje sam saznao(la) u obavljanju službe, a u vezi sa delokrugom i načinom rada Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, čuvaću kao službenu tajnu.

Svestan(na) sam i upozoren(a) da ću u slučaju postupanja protivno ovoj izjavi snositi zakonske posledice.

 

U ______________

 

Dana _________________

 

 

(potpis)