ODLUKA
O NAKNADAMA ODBORNIKA, PLATAMA, NAKNADAMA I DRUGIM PRIMANJIMA IZABRANIH, IMENOVANIH I POSTAVLJENIH LICA

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 27/2005 i 16/2006 - dr. odluka)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom određuju se kriterijumi i merila za utvrđivanje naknada i drugih primanja odbornika u Skupštini Grada Novog Sada (u daljem tekstu: Skupština) i plata, naknada i drugih primanja lica koje bira, imenuje ili postavlja Skupština Grada Novog Sada (u daljem tekstu: izabrano, imenovano ili postavljeno lice).

Ovom odlukom uređuje se i način utvrđivanja plate, naknada i drugih primanja Gradonačelnika i njegovog zamenika.

Član 2

Izabrano, imenovano ili postavljeno lice u smislu člana 1. stav 1. ove odluke je:

1. predsednik Skupštine Grada Novog Sada (u daljem tekstu: predsednik Skupštine);

2. zamenik predsednika Skupštine Grada Novog Sada (u daljem tekstu: zamenik predsednika Skupštine);

3. član Gradskog veća;

4. sekretar Skupštine;

5. zamenik sekretara Skupštine;

6. gradski javni pravobranilac;

7. zamenik gradskog javnog pravobranioca;

8. načelnik gradske uprave;

9. zamenik načelnika gradske uprave;

10. direktor Direkcije za robne rezerve;

11. zamenik direktora Direkcije za robne rezerve;

12. direktor Biroa za pružanje pravne pomoći;

13. šef Službe za zajedničke poslove, i

14. zamenik šefa Službe za zajedničke poslove.

II NAKNADE I DRUGA PRIMANJA ODBORNIKA

Član 3

Za obavljanje odborničkih dužnosti odbornik ima pravo na naknadu, i to:

1. naknadu za učestvovanje u radu Skupštine Grada Novog Sada (u daljem tekstu Skupština Grada), njenih radnih tela i odborničke grupe čiji je član,

2. odbornički dodatak kao naknadu za obavljanje odborničkih dužnosti van sednica Skupštine Grada, radnih tela i odborničke grupe,

3. naknadu izgubljene zarade zbog učestvovanja u radu Skupštine Grada i njenih radnih tela,

4. naknadu putnih troškova i troškova za službena putovanja, i

5. druge naknade u skladu sa zakonom, propisima donetim na osnovu zakona i ovom odlukom.

Član 4

Odbornik ima pravo na naknadu za učestvovanje u radu sednice Skupštine Grada, njenih radnih tela i odborničke grupe u iznosu od 5% od prosečne mesečne zarade po zaposlenom u privredi Republike Srbije, prema poslednjem objavljenom podatku republičkog organa nadležnog za poslove statistike.

Predsednik radnog tela i predsednik odborničke grupe, odnosno njihovi zamenici kada ih zamenjuju u predsedavanju, za svaku sednicu radnog tela ili odborničke grupe imaju pravo na naknadu u iznosu od 10% od prosečne mesečne zarade po zaposlenom u privredi Republike Srbije, prema poslednjem objavljenom podatku republičkog organa nadležnog za poslove statistike.

Pravo na naknadu iz stava 1. ovog člana ima i član radnog tela koji nije odbornik.

Član 5

Odbornik ima pravo na odbornički dodatak koji se isplaćuje u neto iznosu, i to 50% od prosečne mesečne zarade po zaposlenom u privredi Republike Srbije, prema poslednjem objavljenom podatku republičkog organa nadležnog za poslove statistike.

Član 6

Odbornik, odnosno izabrano lice koje zbog učešća u radu Skupštine Grada ili njenog radnog tela čiji je član ne ostvari zaradu od samostalne delatnosti ili zemljoradnje, ima pravo na naknadu izgubljene zarade u iznosu dnevne zarade u prethodnom mesecu u Gradu Novom Sadu (u daljem tekstu: Grad).

Dnevna zarada iz stava 1. ovog člana se izračunava tako što se prosečna mesečna zarada u Gradu prema poslednjem objavljenom podatku republičkog organa nadležnog za poslove statistike podeli sa brojem radnih dana u tom mesecu.

Član 7

Odbornik ima pravo na besplatan prevoz u javnom saobraćaju na teritoriji Grada u svim pravcima i za neograničen broj putovanja.

Odbornik čije je mesto rada van teritorije Grada ima pravo na naknadu putnih troškova za učešće na sednicama Skupštine Grada i njenih radnih tela u iznosu cene prevoza javnim saobraćajem od mesta rada do Novog Sada.

Član radnog tela Skupštine Grada koji nije odbornik ima pravo na naknadu putnih troškova za učešće na sednici radnog tela u punom iznosu cene prevoza javnog saobraćaja do mesta održavanja sednice.

Član 8

Odbornik ima pravo na naknadu troškova za službeno putovanje u zemlji kada je po nalogu Skupštine Grada, njenog radnog tela ili predsednika Skupštine upućen van teritorije Grada, u skladu sa propisima.

Naknada za službeno putovanje odbornika u inostranstvo obračunava se na način na koji su ova pitanja propisana za republičke organe.

Član 9

Lice koje je platilo troškove sahrane umrlog odbornika ima pravo na naknadu u visini troškova pogrebnih usluga.

III PLATE I DRUGA PRIMANJA IZABRANIH, IMENOVANIH I POSTAVLJENIH LICA

Član 10

Plata izabranog, imenovanog ili postavljenog lica iz člana 2. ove odluke utvrđuje se na osnovu:

1. osnovice za obračun plate (u daljem tekstu: osnovica),

2. koeficijenta koji se množi osnovicom (u daljem tekstu: koeficijent),

3. dodatka na platu,

4. obaveza koje zaposleni plaća po osnovu poreza i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje iz plate, u skladu sa zakonom.

Član 11

Osnovica, dodatak na platu i obaveze po osnovu poreza i doprinosa utvrđuju se u skladu sa zakonom, propisima donetim na osnovu zakona i kolektivnim ugovorom.

Član 12*

(Prestao da važi)

Član 13

Kada lice iz člana 12. stav 1. ove odluke nastavi da radi i ostvaruje zaradu na način kao i pre izbora na funkciju, za vreme trajanja mandata ima pravo na naknadu u visini polovine plate koju bi ostvarilo da je u radnom odnosu u organima Grada.

Član 14

Izabrano, imenovano ili postavljeno lice koje je pre izbora na funkciju ostvarilo pravo na penziju, ima pravo na naknade u visini razlike između penzije i plate koju bi primalo na toj funkciji da nije ostvarilo pravo na penziju.

Član 15

Izabrano, imenovano ili postavljeno lice koje ostvaruje pravo iz radnog odnosa u organima Grada Novog Sada ima pravo na naknade i ostala primanja u skladu sa kolektivnim ugovorom i drugim propisima, kao i zaposleni u gradskim upravama i službama.

Izabrano, imenovano ili postavljeno lice ima pravo na dnevnice i druge troškove u vezi službenih putovanja u zemlji i inostranstvu u skladu sa propisima kojima su ova pitanja uređena za republičke organe.

Član 16

Izabrano, imenovano ili postavljeno lice ima pravo na platu po prestanku funkcije, i to u trajanju do šest meseci, a u visini plate koju bi ostvarilo na toj funkciji.

Pravo iz stava 1. ovog člana može izuzetno da se produži narednih šest meseci ako izabrano, imenovano ili postavljeno lice u tom periodu ostvaruje pravo na penziju.

Prava iz st. 1. i 2. ovog člana prestaju i pre utvrđenog roka ako izabrano, imenovano ili postavljeno lice zasnuje radni odnos ili stekne pravo na penziju.

IV PLATA I DRUGA PRIMANJA GRADONAČELNIKA I ZAMENIKA GRADONAČELNIKA

Član 17

Gradonačelnik ima pravo na platu, naknade i druga primanja u skladu sa zakonom, propisima donetim na osnovu zakona, kolektivnim ugovorom i ovom odlukom, kao izabrano lice za vreme dok mu traje mandat u skladu sa zakonom.

Čl. 18 i 19*

(Prestali da važe)

Član 20

Pravo na naknade plate, dnevnice, naknade za službena putovanja i druga prava koja su u vezi prava iz radnog odnosa i obavljanja funkcije za vreme trajanja mandata u skladu sa zakonom, Gradonačelnik i njegov zamenik ostvaruju shodnom primenom čl. 13-16. ove odluke.

V PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 21

Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o naknadama odbornika u Skupštini i platama lica koja bira, imenuje ili postavlja Skupština Grada Novog Sada ("Službeni list Grada Novog Sada" broj 14/2001).

Član 22

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada".

Napomene

* Odredbe čl. 12, 18. i 19. Odluke o naknadama odbornika, platama, naknadama i drugim primanjima izabranih, imenovanih i postavljenih lica ("Sl. list Grada Novog Sada", br. 27/2005) prestale su da važe 14. juna 2006. godine, donošenjem Odluke o koeficijentima za obračun i isplatu plata za izabrana, imenovana i postavljena lica i za zaposlene ("Sl. list Grada Novog Sada", br. 16/2006).