PRAVILNIK
O NAČINU OSTVARIVANJA NAKNADE TROŠKOVA ZDRAVSTVENIM USTANOVAMA ZA ZDRAVSTVENE USLUGE PRUŽENE STRANCIMA

("Sl. list SRJ", br. 63/99 i "Sl. list SCG", br. 1/2003 - Ustavna povelja)

Član 1

Ovim pravilnikom propisuje se način ostvarivanja naknade troškova zdravstvenim ustanovama za zdravstvene usluge pružene strancima.

Član 2

Naknada troškova za zdravstvene usluge pružene strancima koje se plaćaju iz saveznog budžeta ostvaruju se na zahtev zdravstvene ustanove u kojoj je stranac lečen.

Član 3

Uz zahtev iz člana 2. ovog pravilnika zdravstvena ustanova dostavlja sledeću dokumentaciju:

1) fotokopiju lične isprave kojom se potvrđuje identitet stranaca (pasoš ili lična karta, odnosno službeni pasoš za osoblje diplomatskih i konzularnih predstavništava);

2) fotokopiju isprave kojom se potvrđuje svojstvo stranaca kao osiguranika (za strance-osiguranike);

3) izveštaj o lečenju i otpusnu listu, ako je stranac lečen stacionarno;

4) izveštaj o troškovima lečenja.

Član 4

U izveštaj iz člana 3. tačka 3. ovog pravilnika unose se i:

1) ime i prezime, godina rođenja, zanimanje, državljanstvo, prebivalište, odnosno boravište, a za strance članove posada stranih pomorskih brodova ili plovila unutrašnje plovidbe - naziv broda, odnosno plovila i naziv zemlje čiji je brod, odnosno plovilo;

2) naziv zdravstvene ustanove, broj matične knjige, odnosno zdravstvenog kartona ili delovodnog protokola, vreme pružanja zdravstvenih usluga, dijagnoza i kratak izveštaj o toku lečenja.

Član 5

U izveštaj o troškovima lečenja iz člana 3. tačka 4. ovog pravilnika unose se podaci o broju i vrsti pruženih zdravstvenih usluga, cene pojedinačnih usluga i ostali elementi na osnovu kojih se obračunava naknada za pružene usluge, kao i ukupan iznos troškova za pružene usluge.

Naknada troškova za pružene zdravstvene usluge iz stava 1. ovog člana obračunava se u skladu sa cenovnikom organizacije za obavezno zdravstveno osiguranje.

Član 6

Zdravstvena ustanova koja nije mogla od stranca da naplati naknadu za ukazanu hitnu medicinsku pomoć dužna je da sačini zapisnik koji sadrži i izjavu stranca da će nadoknaditi troškove za pružene zdravstvene usluge.

Zapisnik iz stava 1. ovog člana potpisuje ovlašćeno lice zdravstvene ustanove i stranac kome je ukazana hitna medicinska pomoć.

Član 7

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana do dana objavljivanja u "Službenom listu SRJ".

Napomene

Na osnovu člana 64. stav 2. Ustavne povelje državne zajednice Srbija i Crna Gora ("Sl. list SCG", br. 1/2003), od dana stupanja na snagu Ustavne povelje, ovaj propis primenjuje se kao republički.