PRAVILNIK

O SADRŽAJU I NAČINU VOĐENJA EVIDENCIJE I IZDAVANJU JAVNIH ISPRAVA U OSNOVNOJ ŠKOLI

("Sl. glasnik RS", br. 55/2006)

Član 1

Ovim pravilnikom propisuje se sadržaj, način vođenja i obrasci evidencija koje vodi osnovna škola i osnovna muzička i baletska škola (u daljem tekstu: škola): matične knjige, dnevnika obrazovno-vaspitnog rada - razredne knjige, evidencije o polaganju ispita - zapisnika o popravnim, razrednim, ispitima za obrazovanje odraslih i drugim ispitima i evidencije o izdatim svedočanstvima.

Evidenciju o uspehu učenika na kraju školske godine i o podeli predmeta na nastavnike škola vodi u okviru dnevnika obrazovno-vaspitnog rada - razredne knjige, a evidenciju o izdatim svedočanstvima i drugim javnim ispravama u okviru matične knjige.

Ovim pravilnikom propisuje se sadržaj i obrasci javnih isprava koje izdaje škola: đačke knjižice, svedočanstva o završenoj školi, odnosno razredu, prevodnice i uverenja o položenom ispitu iz stranog jezika.

Član 2

Matična knjiga vodi se posebno za svakog učenika u okviru odeljenja, počev od upisa u školu do završetka sticanja osnovnog obrazovanja i vaspitanja.

Matična knjiga za prvi ciklus osnovnog obrazovanja i vaspitanja (od prvog do četvrtog razreda), vodi se na Obrascu br. 1, u obliku spoljnjeg tabaka i unutrašnjeg lista veličine 29,5 x 42 cm, na 100-gramskoj hartiji, a kada se štampa i izdaje dvojezično iste je veličine.

Spoljni tabak matične knjige vodi se za svako odeljenje, a unutrašnji list za svakog učenika i popunjava se od upisa u prvi razred do završetka četvrtog razreda.

Matičnu knjigu za prvi ciklus osnovnog obrazovanja i vaspitanja (od prvog do četvrtog razreda) na obrascu iz stava 2. ovog člana vodi i škola za osnovno obrazovanje i vaspitanje odraslih.

Član 3

Matična knjiga osnovne muzičke - baletske škole, vodi se na Obrascu br. 2, u obliku spoljnjeg tabaka i unutrašnjeg lista veličine 25 x 35 cm, na 100-gramskoj hartiji, a kada se štampa i izdaje dvojezično veličine je 29,5 x 42 cm.

Spoljni tabak matične knjige vodi se za svaki odsek - glavni predmet.

Unutrašnji list je poseban za svakog učenika i popunjava se od upisa u prvi do završetka završnog razreda.

Član 4

Dnevnik obrazovno-vaspitnog rada - razredna knjiga vodi se za svaku školsku godinu, posebno za svako odeljenje i sadrži lične podatke o svakom učeniku, evidenciju o uspehu u učenju i vladanju u prvom i drugom polugodištu, dnevnik rada - (razrednu knjigu), evidenciju o uspehu svih učenika na kraju polugodišta i na kraju školske godine i evidenciju o podeli predmeta na nastavnike u svakom odeljenju.

Dnevnik obrazovno-vaspitnog rada za prvi razred osnovne škole vodi se na Obrascu br. 3, u obliku knjige sa tvrdim koricama teget boje, veličine 25 x 35 cm, na 80-gramskoj hartiji, a kada se štampa i izdaje dvojezično iste je veličine.

Dnevnik obrazovno-vaspitnog rada u osnovnoj školi (od drugog do četvrtog razreda) vodi se na Obrascu br. 4, u obliku knjige sa tvrdim koricama teget boje, veličine 25 x 35 cm, na 80-gramskoj hartiji, a kada se štampa i izdaje dvojezično iste je veličine.

Dnevnik obrazovno-vaspitnog rada u osnovnoj školi (od petog do osmog razreda) vodi se na Obrascu br. 5, u obliku knjige sa tvrdim koricama bordo boje, veličine 25 x 35 cm, na 80-gramskoj hartiji, a kada se štampa i izdaje dvojezično iste je veličine.

Dnevnike obrazovno-vaspitnog rada na obrascima iz st. 2, 3. i 4. ovog člana vodi i škola za osnovno obrazovanje i vaspitanje odraslih.

Kada se nastava izvodi i na jeziku nacionalnih manjina, evidencija se vodi i na jeziku te nacionalne manjine, osim dnevnika rada (razredne knjige) koji se vodi samo na jeziku na kome se ostvaruje obrazovno-vaspitni rad.

Član 5

U osnovnoj muzičkoj školi vode se dva dnevnika obrazovno-vaspitnog rada - razredne knjige: za glavni predmet - individualni rad i za teorijske predmete. Ovi dnevnici vode se za svaku školsku godinu, posebno za svako odeljenje - klasu i za svaki glavni predmet.

Dnevnik obrazovno-vaspitnog rada za glavni predmet - individualni rad vodi se na Obrascu br. 6, u obliku knjige sa mekim platnenim koricama teget boje, veličine 25 x 35 cm, na 80-gramskoj hartiji, a kada se štampa i izdaje dvojezično iste je veličine.

Dnevnik obrazovno-vaspitnog rada za teorijske predmete vodi se na Obrascu br. 7, u obliku knjige sa mekim platnenim koricama teget boje, veličine 25 x 35 cm, na 80-gramskoj hartiji, a kada se štampa i izdaje dvojezično iste je veličine.

Član 6

Dnevnik obrazovno-vaspitnog rada u osnovnoj baletskoj školi vodi se na Obrascu br. 8, u obliku knjige sa mekim platnenim koricama teget boje, veličine 25 x 35 cm, na 80-gramskoj hartiji, a kada se štampa i izdaje dvojezično iste je veličine.

Član 7

Škola vodi evidenciju o polaganju ispita učenika.

Zapisnik o polaganju ispita vodi se prilikom polaganja ispita u osnovnoj školi; ispita u muzičkoj, odnosno baletskoj školi; ispita odraslih; ispita iz stranog jezika i drugih ispita.

Zapisnik o polaganju ispita vodi se na Obrascu br. 9, u obliku lista veličine 21 x 29,5 cm, na 80-gramskoj hartiji, a kada se štampa i izdaje dvojezično iste je veličine.

Član 8

Škola izdaje svakom učeniku đačku knjižicu prilikom upisa u školu, u koju se unose lični podaci učenika i podaci o uspehu i vladanju na kraju prvog i drugog polugodišta svakog razreda.

Đačka knjižica za učenika osnovne škole za prvi ciklus osnovnog obrazovanja i vaspitanja (od prvog do četvrtog razreda), vodi se na Obrascu br. 10, sa mekim plastificiranim koricama teget boje, veličine 14 x 19 cm, na 80-gramskoj hartiji.

Đačka knjižica za prvi ciklus osnovnog obrazovanja i vaspitanja, kada se štampa i izdaje dvojezično iste je veličine.

Član 9

Škola za osnovno muzičko, odnosno baletsko obrazovanje izdaje svakom učeniku đačku knjižicu prilikom upisa u školu, u koju se unose lični podaci učenika, podaci o uspehu i vladanju na kraju prvog i drugog polugodišta za svaki razred u toku školovanja.

Đačka knjižica za učenika osnovne muzičke, odnosno baletske škole, štampa se na Obrascu br. 11, sa mekim platnenim koricama u broširanom povezu teget boje, veličine 10 x 14 cm, na 80-gramskoj hartiji.

Đačka knjižica za učenika osnovne muzičke, odnosno baletske škole kada se štampa i izdaje dvojezično iste je veličine.

Član 10

Osnovna škola izdaje prevodnicu učeniku prvog razreda prvog ciklusa osnovnog obrazovanja i vaspitanja o prelasku iz jedne u drugu osnovnu školu, na Obrascu br. 12, u obliku tabaka veličine 21 x 29,5 cm, na 100-gramskoj hartiji, na svetložutoj podlozi, a kada se štampa i izdaje dvojezično veličine je 25 x 35 cm.

Član 11

Osnovna škola izdaje prevodnicu učeniku drugog, trećeg ili četvrtog razreda prvog ciklusa osnovnog obrazovanja i vaspitanja o prelasku iz jedne u drugu osnovnu školu, na Obrascu br. 12-a, u obliku lista veličine 21 x 29,5 cm, na 100-gramskoj hartiji, na svetložutoj podlozi, a kada se štampa i izdaje dvojezično veličine je 25 x 35 cm.

Član 12

Osnovna škola izdaje prevodnicu učeniku petog, šestog, sedmog ili osmog razreda osnovnog obrazovanja i vaspitanja o prelasku učenika iz jedne u drugu osnovnu školu, na Obrascu br. 13, u obliku lista veličine 21 x 29,5 cm, na 100-gramskoj hartiji, na svetložutoj podlozi, a kada se štampa i izdaje dvojezično veličine je 25 x 35 cm.

Član 13

Osnovna muzička, odnosno baletska škola izdaje prevodnicu o prelasku učenika iz jedne u drugu osnovnu muzičku, odnosno baletsku školu, na Obrascu br. 14, u obliku lista veličine 21 x 29,5 cm, na 100-gramskoj hartiji, na svetložutoj podlozi, a kada se štampa i izdaje dvojezično veličine je 25 x 35 cm.

Član 14

Učeniku koji odlazi u inostranstvo ili kome je prestala obaveza pohađanja nastave osnovna škola izdaje svedočanstvo o završenom prvom razredu prvog ciklusa osnovnog obrazovanja i vaspitanja, na Obrascu br. 15, u obliku tabaka veličine 21 x 29,5 cm, na 100-gramskoj hartiji, na svetložutoj podlozi, a kada se štampa i izdaje dvojezično veličine je 25 x 35 cm.

Svedočanstvo o završenom prvom razredu prvog ciklusa osnovnog obrazovanja i vaspitanja na obrascu iz stava 1. ovog člana izdaje i škola za osnovno obrazovanje i vaspitanje odraslih.

Član 15

Učeniku koji odlazi u inostranstvo ili kome je prestala obaveza pohađanja nastave osnovna škola izdaje svedočanstvo o završenom drugom, trećem ili četvrtom razredu prvog ciklusa osnovnog obrazovanja i vaspitanja, na Obrascu br. 15a, u obliku lista veličine 21 x 29,5 cm, na 100-gramskoj hartiji, na svetložutoj podlozi, a kada se štampa i izdaje dvojezično veličine je 25 x 35 cm.

Svedočanstvo o završenom drugom, trećem ili četvrtom razredu prvog ciklusa osnovnog obrazovanja i vaspitanja na obrascu iz stava 1. ovog člana izdaje i škola za osnovno obrazovanje i vaspitanje odraslih.

Član 16

Učeniku koji odlazi u inostranstvo ili kome je prestala obaveza pohađanja nastave osnovna škola izdaje svedočanstvo o završenom petom, šestom, sedmom ili osmom razredu, na Obrascu br. 16, u obliku lista veličine 21 x 29,5 cm, na 100-gramskoj hartiji, na svetložutoj podlozi, a kada se štampa i izdaje dvojezično veličine je 25 x 35 cm.

Svedočanstvo o završenom petom, šestom, sedmom ili osmom razredu osnovnog obrazovanja i vaspitanja na obrascu iz stava 1. ovog člana izdaje i škola za osnovno obrazovanje i vaspitanje odraslih.

Član 17

Osnovna škola izdaje učeniku svedočanstvo o završenom osnovnom obrazovanju i vaspitanju, na Obrascu br. 17, u obliku tabaka veličine 21 x 29,5 cm, na 100-gramskoj hartiji, na svetloplavoj podlozi, a kada se štampa i izdaje dvojezično veličine je 25 x 35 cm.

Svedočanstvo o završenom osnovnom obrazovanju i vaspitanju na obrascu iz stava 1. ovog člana izdaje i škola za osnovno obrazovanje i vaspitanje odraslih.

Član 18

Osnovna muzička, odnosno baletska škola izdaje učeniku svedočanstvo o završenom osnovnom muzičkom - baletskom obrazovanju i vaspitanju, na Obrascu br. 18, u obliku tabaka veličine 21 x 29,5 cm, na 100-gramskoj hartiji, na svetloplavoj podlozi, a kada se štampa i izdaje dvojezično veličine je 25 x 35 cm.

Član 19

Osnovna škola izdaje učeniku uverenje o položenom ispitu iz stranog jezika za svaki razred, na Obrascu br. 19, u obliku lista veličine 21 x 29,5 cm, na 100-gramskoj hartiji, na svetložutoj podlozi, a kada se štampa i izdaje dvojezično veličine je 25 x 35 cm.

Član 20

Osnovna škola u kojoj stiču obrazovanje i vaspitanje učenici ometeni u razvoju vodi evidenciju i izdaje javne isprave na obrascima propisanim ovim pravilnikom za osnovnu školu.

Član 21

Obrasci evidencija i javnih isprava br. 1-12, 12a, 13-15, 15a i 16-19. propisani ovim pravilnikom odštampani su uz ovaj pravilnik i čine njegov sastavni deo.

Član 22

Za učenike upisane zaključno sa školskom 2005/2006. godinom škola vodi matične knjige na obrascima propisanim Pravilnikom o sadržaju i načinu vođenja evidencije i izdavanju javnih isprava u osnovnoj školi ("Službeni glasnik RS", br. 58/92, 64/92, 14/00, 44/02, 90/03, 117/03, 88/04, 27/05 i 59/05), do kraja prvog ciklusa, odnosno do završetka osnovnog obrazovanja i vaspitanja.

Član 23

Đačke knjižice koje su škole izdale učenicima upisanim zaključno sa školskom 2005/2006. godinom na obrascima propisanim Pravilnikom o sadržaju i načinu vođenja evidencije i izdavanju javnih isprava u osnovnoj školi ("Službeni glasnik RS", br. 58/92, 64/92, 14/00, 44/02, 90/03, 117/03, 88/04, 27/05 i 59/05), ostaju u upotrebi do kraja prvog ciklusa, odnosno do završetka osnovnog obrazovanja i vaspitanja.

Član 24

Duplikati javnih isprava iz ovog pravilnika izdaju se na obrascima propisanim ovim pravilnikom na čijem se gornjem desnom uglu prve strane ispisuje reč: "DUPLIKAT" slovima veličine 5 mm.

Član 25

Pogrešno upisani podaci u evidenciju precrtavaju se tako da ostanu čitljivi, a ispravka se potpisuje i overava pečatom škole.

Član 26

Danom početka primene ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o sadržaju i načinu vođenja evidencije i izdavanju javnih isprava u osnovnoj školi ("Službeni glasnik RS", br. 58/92, 64/92, 14/00, 44/02, 90/03, 117/03, 88/04, 27/05 i 59/05).

Član 27

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije", a primenjuje se od 1. septembra 2006. godine.

Napomene

Obrasci evidencija i javnih isprava br. 1-12, 12a, 13-15, 15a i 16-19, koji su sastavni deo ovog Pravilnika, objavljeni su u "Sl. glasniku RS", br. 55/2006, str. 6-185.