PRAVILNIK
O NAČINU IZDAVANJA PUTNIH I DRUGIH ISPRAVA I VIZA STRANCIMA I O OBRASCIMA TIH ISPRAVA I VIZA

("Sl. list SFRJ", br. 44/81, "Sl. list SRJ", br. 23/2000, 24/2000 - ispr. i 67/2001 i "Sl. list SCG", br. 1/2003 - Ustavna povelja)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovim pravilnikom propisuju se:

1) način izdavanja putnih i drugih isprava i viza strancima, način odobravanja privremenog boravka, način odobravanja stalnog nastanjenja, način priznavanja statusa izbeglice, način prijavljivanja i odjavljivanja prebivališta i prijavljivanje boravišta;

2) obrasci putnog lista za stranca, turističke propusnice, lične karte za stranca, odobrenja za stalno nastanjenje, odobrenja za privremeni boravak i vize koja se izdaje strancima, kao i obrasci zahteva za njihovo izdavanje;

3) obrazac na kome se vrši prijavljivanje i odjavljivanje prebivališta i prijavljivanje boravka i obrasci evidencija koje po odredbama Zakona o kretanju i boravku stranaca vode organizacije udruženog rada, druge samoupravne organizacije i pojedinci koji strancima pružaju usluge smeštaja;

4) način vođenja evidencije i izveštavanja o stalno nastanjenim strancima, o strancima koji privremeno borave ili prolaze preko teritorije Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (u daljem tekstu: SFRJ), kao i o putnim ispravama i vizama koje strancima izdaju nadležni organi u republici, odnosno autonomnoj pokrajini;

5) način vođenja registra udruženja stranaca i drugih registara stranaca.

Član 2

Prilikom prijema zahteva za izdavanje putne isprave ili vize, odobrenja za privremeni boravak, odobrenja za stalno nastanjenje, priznavanje prava azila, priznavanje statusa izbeglice i izdavanje lične karte za stranca, službeno lice ovlašćeno za vođenje postupka (u daljem tekstu: službeno lice) utvrđuje identitet stranca - podnosioca zahteva, kao i da li je putna ili druga isprava kojom dokazuje svoj identitet uredna i važeća, da li je zahtev tačno i čitko popunjen i da li su uz zahtev podneseni propisani prilozi.

Zahtev iz stava 1. ovog člana popunjava se ručno štampanim slovima ili pisaćom mašinom.

Član 3

Zahtev za izdavanje putne isprave ili vize, odobrenja za privremeni boravak, odobrenja za stalno nastanjenje, priznavanje prava azila, priznavanje statusa izbeglice i izdavanje lične karte za stranca, po pravilu, podnosi stranac koji traži izdavanje isprave ili vize, odnosno odobrenje za stalno nastanjenje, odnosno priznavanje statusa izbeglice ili prava azila.

Zahtev za izdavanje turističke propusnice ili vize može podneti i vođa grupe stranaca.

Član 4

Službeno lice koje rešava po zahtevu za izdavanje putne isprave ili vize može zatražiti od podnosioca zahteva da bliže obrazloži opravdanost zahteva i da u vezi sa zahtevom pruži i druga obaveštenja.

II IZDAVANJE PUTNIH I DRUGIH ISPRAVA I VIZA

1. Izdavanje putnih isprava

Član 5

Putna isprava za izbeglice, putna isprava za lica bez državljanstva i putni list za stranca izdaju se na pismeni zahtev. Zahtev se podnosi na obrascu br. 1.

Uz zahtev se prilažu dve fotografije veličine 4,5 X 6 cm, koje verno prikazuju lice koje traži izdavanje isprave.

Službeno lice koje prima zahtev za izdavanje putne isprave za izbeglice zatražiće od podnosioca zahteva, na uvid, rešenje nadležnog organa o priznavanju statusa izbeglice.

Prilikom rešavanja zahteva za izdavanje putne isprave za lica bez državljanstva službeno lice će proveriti da li je podnosilac zahteva, odnosno lice na koje se zahtev odnosi državljanin neke strane države.

Član 6

U putnu ispravu za izbeglice i u putnu ispravu za lice bez državljanstva upisuje se i rok u kome se izbeglica, odnosno lice bez državljanstva može vratiti u SFRJ.

U putnu ispravu za lice bez državljanstva koja se izdaje strancu koji napušta SFRJ upisuje se klauzula: "bez prava povratka".

Član 7

Obrazac putnog lista za stranca je veličine 10 X 14,5 cm i sadrži 20 numerisanih stranica.

Tekst obrasca putnog lista za stranca štampa se na jednom od jezika naroda Jugoslavije i na francuskom jeziku.

Putni list za stranca izdaje se na obrascu br. 2.

Član 8

Putni list za stranca izdaje se sa rokom važenja, i to:

1) do jedne godine - strancu kome je priznato pravo azila u SFRJ, za putovanje u inostranstvo;

2) do tri meseca - strancu koji je dobio zaštitu SFRJ, za dolazak u SFRJ;

3) do šest meseci - strancu koji je dobio otpust iz državljanstva SFRJ, za odlazak u inostranstvo;

4) do tri meseca - strancu koji je izgubio stranu putnu ispravu ili na drugi način ostao bez nje, a država čiji je državljanin nema svoje diplomatsko ili konzularno predstavništvo u SFRJ niti njene interese zastupa druga država, za odlazak u inostranstvo;

5) do tri meseca - strancu koji je u inostranstvu izgubio putnu ispravu za stranca izdatu od nadležnog organa SFRJ, za povratak u SFRJ.

U putni list za stranca koji se izdaje strancu koji se iseljava iz SFRJ, kao i u putni list za stranca koji se izdaje strancu iz stava 1. tačka 4. ovog člana upisuje se klauzula: "bez prava povratka".

Član 9

Uz zahtev za izdavanje putnog lista za stranca prilaže:

1) stranac kome je priznato pravo azila - prepis rešenja o priznavanju prava azila u SFRJ;

2) stranac koji je dobio otpust iz državljanstva SFRJ - prepis rešenja o otpustu iz državljanstva SFRJ;

3) stranac koji je izgubio ili na drugi način ostao bez putne isprave, a država čiji državljanin nema svoje diplomatsko ili konzularno predstavništvo u SFRJ niti njene interese zastupa druga država - potvrdu o prijavi gubitka, odnosno nestanka putne isprave.

Član 10

Podaci u putnoj ispravi za izbeglice, putnoj ispravi za lica bez državljanstva i putnom listu za stranca upisuju se posebnom pisaćom mašinom.

U putne isprave iz stava 1. ovog člana fotografije se pričvršćuju nitnovanjem i na njih se otiskuje suvi žig.

2. Izdavanje turističke propusnice

Član 11

Zahtev za izdavanje turističke propusnice podnosi se, po pravilu, usmeno.

Stranac koji traži izdavanje turističke propusnice dužan je da službenom licu stavi na uvid važeću nacionalnu putnu ispravu ili drugu ispravu o identitetu.

Član 12

Za izdavanje turističke propusnice, grupi stranaca na kružnom putovanju u međunarodnom pomorskom, rečnom ili vazdušnom saobraćaju vođa grupe podnosi dva primerka spiska putnika overena od strane zapovednika plovila, odnosno zapovednika vazduhoplova - a svaki putnik svoju važeću nacionalnu putnu ispravu ili drugu ispravu o identitetu.

Službeno lice, pošto proveri identitet putnika, overava propisanim štambiljom za overavanje prelaženja državne granice i potpisuje oba primerka spiska putnika, od kojih jedan primerak zadržava, a drugi vraća vođi grupe i izdaje turističke propusnice članovima grupe.

Član 13

Stranac predaje turističku propusnicu službenom licu organa nadležnog za kontrolu prelaženja državne granice prilikom odlaska iz SFRJ.

Stranac koji je u SFRJ ušao sa turističkom propusnicom, a nadležni organ u SFRJ mu je izdao odobrenje za privremeni boravak ili vizu vraća turističku propusnicu organu koji mu je izdao odobrenje, odnosno vizu.

Turistička propusnica izdaje se na obrascu br. 3.

3. Izdavanje lične karte za stranca

Član 14

Lična karta za stranca izdaje se na pismeni zahtev. Zahtev se podnosi na obrascu br. 4.

Uz zahtev iz stava 1. ovog člana prilažu se dve fotografije veličine 3X4 cm koje verno prikazuju lice za koje se traži izdavanje lične karte za stranca.

Službeno lice može zatražiti od podnosioca zahteva za izdavanje lične karte za stranca da stavi na uvid: odobrenje za stalno nastanjenje u SFRJ ili odobrenje o priznavanju statusa izbeglice ili prava azila ili putnu ispravu ili izvod iz matične knjige rođenih ili raniju ličnu kartu za stranca ili drugu ispravu.

Lična karta za stranca izdaje se na obrascu br. 5.

Član 15

U ličnu kartu za stranca koja se izdaje strancu kome je odobreno stalno nastanjenje, odnosno priznato pravo azila i koji se nastanio u SFRJ u rubriku "Boravi u SFRJ kao..." upisuju se reči: "stalno nastanjen stranac".

U ličnu kartu za stranca koja se izdaje strancu kome je priznat status izbeglice, u rubriku "Boravi u SFRJ kao..." upisuje se reč: "izbeglica".

U ličnu kartu za stranca koja se izdaje strancu iz člana 84. Zakona o kretanju i boravku stranca, u rubriku "Boravi u SFRJ kao..." upisuje se razlog boravka (školovanje, specijalizacija, brak sa državljaninom SFRJ i dr.).

Član 16

Stranac kome je izdata lična karta za stranca dužan je, prilikom napuštanja SFRJ, predati ličnu kartu za stranca organu nadležnom za izdavanje lične karte u mestu prebivališta, odnosno boravišta u SFRJ.

Član 17

Zamenjene, oduzete ili vraćene lične karte za stranca uništavaju se komisijski. O uništavanju ličnih karata za stranca sastavlja se zapisnik.

Ako je zamenu ili oduzimanje lične karte za stranca izvršio organ koji tu ličnu kartu za stranca nije izdao, obavestiće o tome organ koji je ličnu kartu za stranca izdao, radi brisanja iz evidencije.

4. Prijavljivanje gubitka, odnosno nestanka putne isprave, lične karte za stranca ili druge isprave o identitetu

Član 18

U prijavi kojom nadležnom organu prijavljuje nestanak ili gubitak putne isprave, lične karte za stranca ili druge isprave o identitetu stranac treba da navede: okolnosti pod kojim je došlo do gubitka, odnosno nestanka isprave; vrstu isprave, naziv organa koji je ispravu izdao, a po mogućnosti broj isprave; okolnosti, vreme i mesto kad se poslednji put poslužio ispravom; boravište ili prebivalište u SFRJ; granični prelaz, vreme i prevozno sredstvo kojim je ušao u SFRJ, kao i druge okolnosti i činjenice koje bi omogućile lakše pronalaženje izgubljene ili nestale isprave.

Prilikom prijavljivanja nestanka, odnosno gubitka putne isprave, lične karte za stranca ili druge isprave o identitetu stranac će službenom licu organa kome prijavljuje gubitak ili nestanak isprave staviti na uvid drugu ispravu pomoću koje se može utvrditi njegov identitet.

Član 19

Službeno lice organa kome je stranac prijavio nestanak ili gubitak putne isprave, lične karte za stranca ili druge isprave o identitetu utvrdiće identitet stranca, legalnost njegovog boravka u SFRJ i proveriće istinitost činjenica navedenih u prijavi. O utvrđivanju identiteta stranca, utvrđivanju legalnosti njegovog boravka u SFRJ i proveri činjenica navedenih u prijavi sastavlja se zabeleška.

Ako se odmah ne može utvrditi identitet stranca, legalnost njegovog boravka u SFRJ i proveriti istinitost navoda u prijavi, službeno lice iz stava 1. ovog člana naložiće strancu da do utvrđivanja identiteta boravi u mestu u kome je prijavio gubitak, odnosno nestanak putne isprave, lične karte za stranca ili druge isprave o identitetu.

Član 20

Ako je stranac prijavio gubitak ili nestanak putne isprave za stranca izdate od nadležnog organa SFRJ, lične karte za stranca ili turističke propusnice organ kome je gubitak ili nestanak prijavljen zatražiće od organa koji je izdao izgubljenu ili nestalu putnu ispravu obaveštenje da li je taj organ izdao putnu ispravu, ličnu kartu za stranca ili turističku propusnicu čiji je gubitak ili nestanak prijavljen.

Nadležni organ kome je prijavljen nestanak ili gubitak putne isprave izdate od nadležnog organa SFRJ ili lične karte za stranca, pošto utvrdi identitet stranca, legalnost njegovog boravka u SFRJ i istinitost činjenica navedenih u prijavi, izdaće potvrdu o prijavi gubitka ili nestanka putne isprave i uputiće ga da od nadležnog organa SFRJ zatraži izdavanje nove putne isprave ili lične karte za stranca ili će mu sam izdati ispravu ako je za njeno izdavanje nadležan.

Nadležni organ kome je stranac prijavio gubitak ili nestanak turističke propusnice izdaće strancu potvrdu o prijavi gubitka ili nestanka turističke propusnice i uputiće ga da od organa koji mu je izdao turističku propusnicu zatraži izdavanje nove turističke propusnice, odnosno uputiće ga da od diplomatskog ili konzularnog predstavništva države čiji je državljanin zatraži izdavanje putne isprave.

Član 21

Nadležni organ kome je prijavljen nestanak ili gubitak strane putne isprave, po utvrđivanju identiteta stranca, legalnosti njegovog boravka i istinitosti činjenica navedenih u prijavi, izdaće strancu potvrdu o prijavi gubitka ili nestanka putne isprave i uputiće ga da od diplomatskog ili konzularnog predstavništva zemlje čiji je državljanin ili drugog stranog diplomatskog ili konzularnog predstavništva koje zastupa njene interese zatraži izdavanje putne isprave.

Potvrda o prijavi gubitka ili nestanka strane putne isprave strancu služi za odlazak do stranog diplomatskog ili konzularnog predstavništva i boravak u mestu gde se diplomatsko ili konzularno predstavništvo nalazi do dobijanja putne isprave.

Član 22

Ako se u postupku u vezi sa prijavom gubitka ili nestanka putne isprave, lične karte za stranca ili druge isprave o identitetu, nestala ili izgubljena isprava pronađe, uručiće se strancu koji je prijavio njen gubitak ili nestanak, a postupak će se obustaviti.

Pronađena strana putna isprava koja nije mogla da se uruči strancu na čije ime glasi dostavlja se Saveznom sekretarijatu za unutrašnje poslove radi dostavljanja diplomatskom ili konzularnom predstavništvu strane države koja je tu ispravu izdala.

Pronađena isprava za stranca koju je izdao nadležni organ SFRJ a koja nije mogla da se uruči strancu na čije ime glasi dostavlja se organu koji je tu ispravu izdao.

Član 23

Ako stranac pronađe izgubljenu ili nestalu putnu ispravu izdatu od nadležnog organa SFRJ, ličnu kartu za stranca ili drugu ispravu o identitetu, predaće je, radi poništenja, organu koji mu je izdao drugu takvu ispravu.

Ako stranac pronađe izgubljenu stranu putnu ispravu u kojoj postoji važeća jugoslovenska viza, podneće je, radi poništenja jugoslovenske vize, organu koji mu je izdao vizu na novu putnu ispravu.

5. Izdavanje viza

Član 24

Viza se izdaje na pismeni zahtev stranca. Zahtev se podnosi na obrascu br. 6.

Izuzetno od odredbe stava 1. ovog člana organ u republici, odnosno autonomnoj pokrajini nadležan za kontrolu prelaženja državne granice može strancu izdati vizu i na usmeni zahtev.

Uz zahtev za izdavanje vize stranac prilaže putnu ispravu na koju traži izdavanje vize.

Stranac koji je u SFRJ izgubio ili na drugi način ostao bez putne isprave dužan je da, uz zahtev za izdavanje vize na novu putnu ispravu, priloži potvrdu o prijavi gubitka, ili nestanka putne isprave.

Zahtev za izdavanje vize stranac iz stava 3. ovog člana može podneti najbližem organu u republici, odnosno autonomnoj pokrajini nadležnom za izdavanje viza strancima.

Član 25

Službeno lice organa nadležnog za izdavanje viza strancima proverava da li je putna isprava na koju stranac traži izdavanje vize uredna i važeća i da li postoje zakonske smetnje za izdavanje vize.

Viza se izdaje otiskivanjem propisanog štambilja u putnu ispravu stranca i overava okruglim pečatom i potpisom službenog lica organa koji izdaje vizu.

U vizi se označava vrsta vize i konstatuje da li se viza izdaje za jedno, za više ili za neograničen broj putovanja, određuje rok važenja vize i unosi datum i mesto njenog izdavanja. U vizu se može upisati i broj registra izdatih viza.

Štambilj vize propisan je u obrascu br. 7. Štambilj vize ima svoj broj.

Član 25a

Viza se može izdati i na obrascu u obliku nalepnice (u daljem tekstu: nalepnica vize).

Obrazac nalepnice vize je dvodelan, veličine 15 x 7,5 cm, i izrađen je od zaštićenog papira sa vodenim znakom (skraćenica "YU" za Saveznu Republiku Jugoslaviju) štampan u višebojnoj tehnici u tri izvedene boje sa štampanim grafičkim motivom.

Prvi deo nalepnice vize je veličine 10,5 x 7,5 cm, i sadrži:

1) u centralnom gornjem delu zaštitnu rozetu sa tekstom "Viza" na srpskom, engleskom i francuskom jeziku i rubrike u koje se upisuju: "Ime", "Prezime", "Vrsta vize", "Svrha putovanja", "Rok važenja od _______ do ________", "Datum putovanja", "Reg. br." i "Izdato";

2) u gornjem levom uglu skraćenicu "YU" za Saveznu Republiku Jugoslaviju, ispod koje je multigram koji se sastoji od grafičkog prikaza teritorije Savezne Republike Jugoslavije. Ispod multigrama je serijski broj vize;

3) u donjem delu je prostor za upisivanje kodiranih podataka za automatsko očitavanje.

Drugi deo nalepnice vize je veličina 4,5 x 7,5 cm, i sadrži rubrike u koje se upisuju: "Taksa" i "Registarski broj". Ispod registarskog broja je serijski broj vize.

Podaci iz stava 3. tačke 1. ovog člana upisuju se odgovarajućim mašinama, slovima tačkaste strukture, a izuzetno mogu se upisivati i hemijskom olovkom, čitkim rukopisom.

Viza se izdaje lepljenjem prvog dela nalepnice vize na prvu slobodnu stranicu putne isprave stranca predviđenu za unošenje vize.

Obrazac nalepnice vize odštampan je uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Član 26

Vize koje se izdaju strancima mogu biti:

1) ulazno-izlazna - za dolazak u SFRJ i povratak u inostranstvo;

2) izlazno-ulazna - za odlazak u inostranstvo i povratak u SFRJ;

3) izlazna - za odlazak iz SFRJ;

4) tranzitna - za prolazak preko teritorije SFRJ.

Član 27

Vize koje izdaje organ u republici, odnosno autonomnoj pokrajini nadležan za kontrolu prelaženja državne granice izdaju se sa rokom važenja, i to strancu:

1) kome je diplomatsko ili konzularno predstavništvo SFRJ u inostranstvu izdalo tranzitnu vizu, a on podnese zahtev da mu se izda viza za privremeni boravak - do tri meseca;

2) koji odlazi iz SFRJ, a istekao mu je rok važenja vize kojom je došao u SFRJ - do tri dana;

3) koji se iskrca u jugoslovenskoj luci ili pristaništu radi povratka u svoju zemlju ili odlaska u neku drugu stranu zemlju - do sedam dana.

Tranzitna viza koju izdaje organ iz stava 1. ovog člana izdaje se sa rokom važenja do sedam dana.

Član 28

Organ u republici, odnosno autonomnoj pokrajini nadležan za kontrolu prelaženja državne granice može, u smislu odredbe člana 22 stav 2 Zakona o kretanju i boravku stranaca, izdati vizu državljaninu države sa kojom SFRJ održava diplomatske odnose, a koji u SFRJ dolazi radi turističke posete ili koji prolazi preko teritorije SFRJ.

Viza iz stava 1. ovog člana izdaje se samo na nacionalnu putnu ispravu, za jedno putovanje i sa rokom važenja do tri meseca.

Član 29

Vize koje izdaje organ u republici, odnosno autonomnoj pokrajini izdaju se sa rokom važenja, i to strancu:

1) koji odlazi iz SFRJ a istekao mu je rok važenja vize - do sedam dana;

2) kome je odobreno stalno nastanjenje u SFRJ a zatraži vizu za odlazak u inostranstvo i povratak u SFRJ - do jedne godine;

3) koji za vreme privremenog boravka u SFRJ zatraži vizu za odlazak u inostranstvo - koji ne može biti duži od roka važenja odobrenog privremenog boravka;

4) iz člana 9. stav 2. Zakona o kretanju i boravku stranaca - do šest meseci;

5) koji se iseljava iz SFRJ - do šest meseci;

6) koji u SFRJ izgubi putnu ispravu ili na drugi način ostane bez nje, a odlazi iz SFRJ sa novom putnom ispravom ili putnim listom za stranca - do tri meseca;

7) kome je izdat putni list za stranca radi iseljenja iz SFRJ - do šest meseci;

8) koji je u SFRJ ušao sa turističkom propusnicom, a diplomatsko ili konzularno predstavništvo države čiji je državljanin mu je izdalo putnu ispravu - do tri meseca.

Član 30

Poništavanje vize vrši se otiskivanjem klauzule "poništeno" u putnu ispravu stranca preko vize.

III NAČIN ODOBRAVANJA PRIVREMENOG BORAVKA

Član 31

Privremeni boravak u SFRJ odobrava se na pismeni zahtev stranca. Zahtev se podnosi na obrascu br. 8.

Zahtev za produženje privremenog boravka podnosi se pre isteka roka odobrenog privremenog boravka.

Član 32

Stranac koji traži odobrenje za privremeni boravak radi školovanja, uz zahtev za izdavanje odobrenja prilaže i potvrdu da ima svojstvo učenika, odnosno redovnog studenta na odgovarajućoj školi, odnosno fakultetu u SFRJ.

Član 33

Stranac koji traži odobrenje za privremeni boravak radi specijalizacije, obuke ili prakse, uz zahtev za izdavanje odobrenja prilaže potvrdu organizacije udruženog rada, druge samoupravne organizacije ili zajednice ili državnog organa da mu je u toj organizaciji, odnosno zajednici, odnosno organu odobrena specijalizacija, obuka ili praksa.

Član 34

Stranac koji traži odobrenje za privremeni boravak radi naučnog istraživanja, uz zahtev prilaže i odobrenje da može vršiti naučno istraživanje u SFRJ, izdato od nadležnog organa u republici, odnosno autonomnoj pokrajini.

Član 35

Stranac koji traži odobrenje za privremeni boravak radi zapošljavanja, uz zahtev prilaže i izjavu organizacije ili pojedinca iz člana 1. Zakona o uslovima za zasnivanje radnog odnosa sa stranim državljanima ("Sl. list SFRJ", br. 11/78), da će sa stranim državljaninom zasnovati radni odnos ako stranac dobije odobrenje nadležnog organa za zasnivanje radnog odnosa.

Član 36

Stranac koji traži odobrenje za privremeni boravak radi obavljanja određene profesionalne delatnosti, za koju je propisana posebna dozvola, uz zahtev prilaže i dozvolu za vršenje određene profesionalne delatnosti izdatu od nadležnog organa SFRJ.

Član 37

Kad zahtev za odobrenje privremenog boravka strancu iz čl. 32. do 36. ovog pravilnika podnosi organizacija udruženog rada, druga samoupravna organizacija ili zajednica ili državni organ, u zahtevu se navodi i vreme i mesto u kome će se stranac školovati, obavljati specijalizaciju, obuku ili praksu, vršiti naučno istraživanje, biti zaposlen ili vršiti određenu profesionalnu delatnost, kao i način na koji su mu obezbeđena sredstva za izdržavanje.

Kad zahtev za odobrenje privremenog boravka podnosi stranac iz čl. 32. do 36. ovog pravilnika, uz zahtev prilaže i dokaze da ima obezbeđena sredstva za izdržavanje, odnosno da mu je izdržavanje u SFRJ obezbeđeno na drugi način.

Dokazom u smislu stava 2. ovog člana smatra se potvrda o stanju bankovnog računa stranca u jugoslovenskoj ili stranoj banci, potvrda organizacije udruženog rada, druge samoupravne organizacije ili zajednice ili državnog organa o visini ličnog dohotka ili stipendije, kao i druga isprava kojom se nesumnjivo dokazuje postojanje sredstava potrebnih za izdržavanje.

Član 38

Organ nadležan za izdavanje odobrenja za privremeni boravak strancu, pre izdavanja odobrenja proverava da li stranac poseduje važeću putnu ispravu i da li je nadležnom organu u SFRJ prijavio boravište, da li su uz zahtev priloženi propisani prilozi i da li za izdavanje odobrenja postoje zakonske smetnje.

Službeno lice organa iz stava 1. ovog člana može od stranca zahtevati i obaveštenja u pogledu činjenica navedenih u podnesenom zahtevu.

Član 39

Odobrenje za privremeni boravak izdaje se otiskivanjem propisanog štambilja u putnu ispravu stranca.

Štambilj za otiskivanje odobrenja za privremeni boravak propisan je na obrascu br. 9.

IV NAČIN ODOBRAVANJA STALNOG NASTANJENJA

Član 40

Stalno nastanjenje u SFRJ odobrava se na pismeni zahtev stranca. Zahtev se podnosi na obrascu br. 10.

Zahtev za odobravanje stalnog nastanjenja u SFRJ podnosi stranac lično. Zahtev za odobravanje stalnog nastanjenja u SFRJ za decu podnosi jedan od roditelja ili staralac.

Zahtev za odobravanje stalnog nastanjenja u SFRJ podnosi se na jednom od jezika naroda Jugoslavije. Isprave, koje se prilažu uz zahtev izdate od nadležnih organa SFRJ, podnose se u overenom prepisu, a strane isprave - u overenom prevodu na jednom od jezika naroda Jugoslavije. Službeno lice nadležnog organa koje prima zahtev može od stranca zatražiti na uvid originale isprava čiji se prepisi, odnosno prevodi prilažu.

Službeno lice organa nadležnog za prijem zahteva za odobravanje stalnog nastanjenja u SFRJ može od stranca zatražiti i usmena obaveštenja u pogledu činjenica navedenih u zahtevu.

Član 41

Uz zahtev za odobravanje stalnog nastanjenja u SFRJ stranac je dužan da priloži: izvod iz matične knjige rođenih, izvod iz matične knjige venčanih (za lica u braku), uverenje o zdravstvenom stanju, ispravu o školskoj ili stručnoj spremi i ispravu kojom dokazuje da poseduje sredstva za izdržavanje ili da mu je izdržavanje u SFRJ obezbeđeno na drugi način.

Član 42

Zahtev za odobravanje stalnog nastanjenja u SFRJ podnosi se preko organa u republici, odnosno autonomnoj pokrajini nadležnog za izdavanje putnih isprava i viza strancima na čijem području stranac ima boravište, odnosno preko diplomatskog ili konzularnog predstavništva SFRJ u inostranstvu.

Član 43

Organ koji je primio zahtev stranca za odobravanje stalnog nastanjenja u SFRJ proverava navode u zahtevu i zahtev, sa svojim mišljenjem, dostavlja Saveznom sekretarijatu za unutrašnje poslove, preko republičkog, odnosno pokrajinskog sekretarijata za unutrašnje poslove.

Član 44

Odobrenje za stalno nastanjenje u SFRJ izdaje se na obrascu br. 11.

Član 45

Odobrenje za stalno nastanjenje u SFRJ ili rešenje kojim se odbija zahtev za odobravanje stalnog nastanjenja u SFRJ uručuje se strancu preko organa kome je podneo zahtev ili preko organa nadležnog za izdavanje putnih isprava i viza strancima na čijem području boravi.

V NAČIN PRIZNAVANJA PRAVA AZILA

Član 46

Zahtev za priznavanje prava azila stranac podnosi lično preko organa u republici, odnosno autonomnoj pokrajini nadležnog za izdavanje putnih isprava i viza strancima na čijem području stranac ima boravište, odnosno preko diplomatskog ili konzularnog predstavništva SFRJ u inostranstvu.

Zahtev iz stava 1. ovog člana sadrži: prezime i ime, datum i mesto rođenja, državljanstvo i zanimanje podnosioca zahteva, prebivalište u zemlji iz koje je prognan, podaci o članovima uže porodice i mesto njihovog boravka, razlog zbog kojih traži priznavanje prava azila, da li je već tražio zaštitu druge strane države, kao i druge okolnosti od značaja za priznavanje prava azila.

Zahtev stranca za priznavanje prava azila može se uzeti i na zapisnik.

Član 47

Organ koji je primio zahtev stranca za priznavanje prava azila proverava navode u zahtevu i zahtev, sa svojim mišljenjem, dostavlja Saveznom sekretarijatu za unutrašnje poslove, preko republičkog, odnosno pokrajinskog sekretarijata za unutrašnje poslove.

Član 48

Rešenje nadležnog organa o priznavanju prava azila, odnosno rešenje kojim se odbija zahtev za priznavanje prava azila uručuje se strancu preko organa kome je podneo zahtev ili preko organa nadležnog za izdavanje putnih isprava i viza strancima na čijem području stranac boravi.

VI NAČIN PRIZNAVANJA STATUSA IZBEGLICE

Član 49

Zahtev za priznavanje statusa izbeglice stranac podnosi lično, odmah posle prelaženja državne granice, preko najbližeg organa u republici, odnosno autonomnoj pokrajini nadležnog za izdavanje putnih isprava i viza strancima.

Zahtev za priznavanje statusa izbeglice sadrži: prezime i ime, datum i mesto rođenja, državljanstvo, nacionalnu pripadnost i zanimanje, prebivalište u zemlji iz koje je izbegao, okolnosti pod kojima je došao u SFRJ (vreme, mesto i način prelaska državne granice), podatke o članovima uže porodice i njihovo prebivalište, podatke o srodnicima u SFRJ (ako ih ima) i njihovo prebivalište, razloge zbog kojih traži priznavanje statusa izbeglice i da li je tražio zaštitu neke druge strane države.

Zahtev stranca za priznavanje statusa izbeglice može se uzeti i na zapisnik.

Organ koji je primio zahtev za priznavanje statusa izbeglice određuje mesto u kome je stranac dužan da boravi dok se njegov zahtev ne reši.

Član 50

Organ koji je primio zahtev stranca za priznavanje statusa izbeglice proverava navode u zahtevu i zahtev, sa svojim mišljenjem, dostavlja Saveznom sekretarijatu za unutrašnje poslove preko republičkog, odnosno pokrajinskog, sekretarijata za unutrašnje poslove.

Član 51

Rešenje o priznavanju statusa izbeglice, odnosno rešenje kojim se odbija zahtev za priznavanje statusa izbeglice uručuje se strancu preko organa kome je podneo zahtev, odnosno preko organa nadležnog za izdavanje putnih isprava i viza strancima na čijem području stranac boravi.

VII PRINUDNO UDALJENJE STRANCA

Član 52

U putnu ispravu stranca kome je izrečena mera bezbednosti proterivanja iz zemlje ili zaštitna mera udaljenja sa teritorije SFRJ ili kome je otkazan boravak u SFRJ otiskuje sa štambilj (obrazac br. 12) u koji se unosi datum do koga stranac mora da napusti teritoriju SFRJ i vreme za koje ne može ponovo doći u SFRJ.

U putnu ispravu stranca iz stava 1. ovog člana štambilj o otkazivanju boravka otiskuje se pošto odluka nadležnog organa postane izvršna.

Štambilj o otkazivanju boravka otiskuje se pored jugoslovenske vize, a ako po međunarodnom ugovoru viza nije potrebna, pored štambilja organa nadležnog za kontrolu prelaženja državne granice kojim je konstatovan poslednji ulazak stranca u SFRJ.

VIII PRIJAVLJIVANJE BORAVKA I PREBIVALIŠTA I ODJAVLJIVANJE PREBIVALIŠTA

Član 53

Prijavljivanje boravka ili prebivališta, odnosno odjava prebivališta, odnosno promene adrese stana vrši se na obrascu br. 13.

Prijavu iz stava 1. ovog člana podnosi stranac lično. Prijavu za članove porodice stranca može podneti svaki punoletni član porodice.

Prijava iz stava 1. ovog člana treba da bude uredna i čitko popunjena i treba da sadrži sve podatke propisane za obrazac.

O izvršenoj prijavi boravka ili prebivališta, odnosno odjavi prebivališta, odnosno promeni adrese stana strancu se izdaje potvrda. Potvrdu izdaje službeno lice nadležnog organa, odnosno ovlašćeno lice organizacije udruženog rada ili druge samoupravne organizacije koja pruža usluge smeštaja strancima ili ovlašćeno lice turističke organizacije.

Član 54

Prilikom prijavljivanja boravka ili prebivališta, odnosno prijavljivanja promene adrese stana stranac prilaže potvrdu o prijavi ranijeg boravka ili potvrdu o odjavi prebivališta.

Član 55

Podnosilac prijave boravka ili prebivališta, odnosno odjave prebivališta, odnosno promene adrese stana unosi podatke u prijavu, odnosno odjavu na osnovu jedne od sledećih isprava: strane putne isprave, putne isprave za stranca izdate od nadležnog organa SFRJ, lične karte za stranca, strane isprave na osnovu koje je strancu izdata turistička propusnica, potvrde o privremenom zadržavanju ili oduzimanju putne isprave ili potvrde o prijavi gubitka ili nestanka putne isprave.

Član 56

Za strance koji koriste usluge smeštaja kod organizacije udruženog rada, druge samoupravne organizacije ili pojedinca koji pruža usluge smeštaja strancima uz naknadu, kao i za stranca koji je došao u posetu, prijavu boravka podnosi ovlašćeno lice organizacije udruženog rada ili druge samoupravne organizacije, odnosno pojedinac koji strancu pruža usluge smeštaja ili lice kod kog je stranac došao u posetu.

Član 57

Kad ovlašćeno lice organizacije udruženog rada ili druge samoupravne organizacije ili pojedinac koji pruža usluge smeštaja strancima utvrdi da je putna ili druga isprava stranca na osnovu koje se vrši prijavljivanje neispravna ili neuredna, da joj je istekao rok važenja, da je istekao rok važenja vize ili odobrenja za privremeni boravak ili istekao rok važenja turističke propusnice, staviće o tome napomenu u prijavi boravka i odmah će obavestiti organ nadležan za prijavljivanje boravka.

Ovlašćeno lice ili pojedinac iz stava 1. ovog člana vodi računa i o isteku roka važenja privremenog boravka stranca kome pruža usluge smeštaja, kao i da ga blagovremeno upozori na istek tog roka.

Član 58

Stranci koji u SFRJ dolaze stranim čamcima ili jahtama namenjenim razonodi ili sportu i koji koriste smeštaj na tim čamcima ili jahtama prijavljuju svoj boravak samo u luci, odnosno pristaništu u kome se, prilikom njihovog dolaska u SFRJ, vrši kontrola prelaženja državne granice.

Prijavljivanje iz stava 1. ovog člana vrši se preko organa u republici, odnosno autonomnoj pokrajini nadležnog za kontrolu prelaženja državne granice.

Član 59

Službeno lice organa kome je prijavljeno boravište ili prebivalište, odnosno odjavljeno prebivalište, odnosno prijavljena promena adrese stana stranca proverava podatke unesene u prijavu i utvrđuje da li je prijavljivanje izvršeno u zakonom propisanom roku.

Službeno lice iz stava 1. ovog člana proverava da li postoje zakonske smetnje za boravak stranca u SFRJ.

Član 60

Evidencija o strancima koju vodi organizacija udruženog rada, druga samoupravna organizacija ili pojedinac koji pruža usluge smeštaja strancima - knjiga stranaca sadrži: ime i prezime stranca, državljanstvo, vrstu i broj putne ili druge isprave stranca, datum do kog je strancu odobren boravak u SFRJ, datum i čas dolaska i odlaska stranca.

Knjiga stranaca mora biti prošivena i njene stranice označene brojevima.

Na naslovnoj strani knjige stranaca označava se datum početka vođenja, a na poslednjoj stranici datum završetka vođenja te knjige.

Član 61

Nadležni organ overava knjigu stranaca na taj način što na poslednjoj stranici knjige upisuje: "Ova knjiga sadrži ____________________ (i slovima __________________) stranica. Knjigu vodi ____________ u ___________________ (mesto, ulica i broj). Registrovana pod br. _______________________". Ispod teksta stavlja se pečat organa, a tekst overava i potpisuje službeno lice.

Član 62

Knjiga stranaca zaključuje se na kraju kalendarske godine ili kad se sve njene stranice popune.

Zaključenje knjige stranaca konstatuje se na stranici knjige ispod poslednjeg upisanog stranca, odnosno na unutrašnjoj strani zadnje korice ako su popunjeni svi listovi knjige.

Član 63

Organ nadležan za overavanje knjiga stranaca vodi registar knjiga stranaca čiju je overu izvršio. Registar sadrži: naziv organizacije udruženog rada ili druge samoupravne organizacije, odnosno ime i prezime pojedinca koji pruža usluge smeštaja strancima i datum overe knjige.

IX ODUZIMANJE I ZADRŽAVANJE PUTNE ISPRAVE STRANACA

Član 64

Oduzeta ili privremeno zadržana putna isprava stranca ostaje kod organa koji je doneo rešenje o oduzimanju putne isprave, odnosno koji je izdao potvrdu o privremenom zadržavanju putne isprave.

Oduzeta ili privremeno zadržana putna isprava vraća se strancu po prestanku razloga zbog kojih je putna isprava oduzeta, odnosno privremeno zadržana.

Ako je strancu izrečena mera bezbednosti proterivanja iz zemlje ili zaštitna mera udaljenja sa teritorije SFRJ ili mu je otkazan boravak u SFRJ, organ iz stava 1. ovog člana, prilikom vraćanja strane putne isprave strancu, u ispravu otiskuje štambilj sa klauzulom o otkazu boravka u SFRJ.

Član 65

Oduzeta ili privremeno zadržana putna isprava stranca koji se upućuje na izdržavanje kazne zatvora dostavlja se kazneno-popravnoj ustanovi u koju se stranac upućuje na izdržavanje kazne.

Kazneno-popravna ustanova u kojoj stranac izdržava kaznu zatvora, pre izdržane kazne dostavlja stranu putnu ispravu organu u republici, odnosno autonomnoj pokrajini nadležnom za izdavanje viza strancima na čijem području je sedište ustanove radi izdavanja vize ili unošenja klauzule o otkazu boravka u SFRJ.

X EVIDENCIJA

Član 66

Organ u republici, odnosno autonomnoj pokrajini nadležan za kontrolu prelaženja državne granice vodi evidenciju o:

1) vizama koje izdaje strancima;

2) merama preduzetim prema strancima.

Evidencija o vizama izdatim strancima sadrži: ime i prezime stranca, državljanstvo, vrstu i broj putne isprave stranca, vrstu vize, datum izdavanja vize i rok važenja vize.

Evidencija o merama preduzetim prema strancima sadrži: ime i prezime stranca, državljanstvo, vrstu i broj putne isprave stranca, vrstu preduzete mere, datum preduzimanja mere i zakonski osnov preduzimanja mere.

Član 67

Nadležan organ u republici, odnosno autonomnoj pokrajini vodi evidenciju o:

1) putnim ispravama i vizama izdatim strancima (putna isprava za izbeglice, putna isprava za lica bez državljanstva i putni list za stranca);

2) izdatim odobrenjima za privremeni boravak u SFRJ;

3) merama preduzetim prema strancima;

4) prijavljenim, izgubljenim ili nestalim putnim ili drugim ispravama stranaca;

5) izdatim ličnim kartama za strance;

6) prijavi boravišta ili prebivališta, odnosno odjavi prebivališta, odnosno promeni adrese stana;

7) stalno nastanjenim strancima;

8) strancima kojima je u SFRJ priznat status izbeglice.

Član 68

Evidencija o putnim ispravama izdatim strancima sadrži: ime i prezime stranca, državljanstvo, razlog boravka u SFRJ, datum od kad stranac boravi u SFRJ, datum izdavanja isprave, vrstu i broj izdate putne isprave i rok važenja izdate isprave.

Evidencija o vizama izdatim strancima sadrži: datum izdavanja vize, ime i prezime stranca, državljanstvo, vrstu i broj putne isprave na koju je viza izdata i vrstu i rok važenja vize.

Član 69

Evidencija o izdatim odobrenjima za privremeni boravak u SFRJ sadrži: ime i prezime stranca, državljanstvo, boravište stranca u SFRJ, adresu stana, razlog boravka u SFRJ, datum od kad stranac boravi u SFRJ, vrstu i broj putne isprave stranca, razlog zbog kog traži odobrenje privremenog boravka, način rešavanja zahteva, datum izdavanja odobrenja i rok odobrenog privremenog boravka.

Član 70

Evidencija o merama preduzetim prema strancima sadrži: ime i prezime stranca, državljanstvo, razlog boravka u SFRJ, datum preduzimanja mere, vrstu preduzete mere i rok u kome stranac mora napustiti SFRJ.

Član 71

Evidencija o prijavljenim izgubljenim ili nestalim putnim ili drugim ispravama stranaca sadrži: ime i prezime stranca, državljanstvo, razlog boravka u SFRJ, datum podnošenja prijave, vrstu, a po mogućnosti i broj nestale, odnosno izgubljene isprave, način utvrđivanja identiteta stranca i broj i datum izdavanja potvrde o prijavi gubitka, odnosno nestanka isprave.

Član 72

Evidencija o izdatim ličnim kartama za strance sadrži: ime i prezime stranca, datum i mesto rođenja stranca, državljanstvo, svojstvo u kome stranac boravi u SFRJ, datum izdavanja lične karte za stranca, serijski broj izdate lične karte za stranca i rok važenja lične karte za stranca.

Evidencija iz stava 1. ovog člana vodi se u vidu kartoteke. Na karton u koji se unose podaci lepi se fotografija stranca kome se izdaje lična karta i unosi propisani otisak prsta. Karton potpisuju stranac i ovlašćeno lice organa nadležnog za izdavanje lične karte.

Član 73

Evidencija o prijavi boravišta ili prebivališta (član 67) odnosno odjavi prebivališta, odnosno promeni adrese stana vodi se u vidu kartoteke. U kartoteku se ulažu prijave koje stranci podnose nadležnom organu na propisanom obrascu.

Član 74

Evidencija o stalno nastanjenim strancima sadrži: ime i prezime stranca, datum, mesto i državu rođenja stranca, državljanstvo, zanimanje, datum od kad stranac boravi u SFRJ, prebivalište stranca u SFRJ i adresu stana, broj i datum izdavanja odobrenja za stalno nastanjenje u SFRJ i datum i razlog za brisanje stranca za evidencije (sticanje državljanstva SFRJ, iseljenje, otkazivanje boravka, smrt i dr.).

Član 75

Evidencija o strancima kojima je u SFRJ priznat status izbeglice sadrži: ime i prezime stranca, datum, mesto i državu rođenja stranca, državljanstvo, zanimanje, datum od kad stranac boravi u SFRJ, prebivalište stranca u SFRJ i adresu stana, broj i datum donošenja rešenja o priznavanju statusa izbeglice, datum i razlog za brisanje stranca iz evidencije (sticanje državljanstva SFRJ, iseljenje, otkazivanje boravka, smrt i dr.).

Član 75a

O izdatim nalepnicama vize, organi iz čl. 66. i 67. ovog pravilnika uporedo sa propisanom evidencijom o vizama izdatim strancima vode i posebnu evidenciju koja se sastoji od zahteva za izdavanje vize u koje se lepi drugi deo nalepnice vize, uloženih po azbučnom redu.

XI PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 76

Obrasci br. 1 do 13 iz čl. 5, 7, 13, 14, 24, 25, 31, 39, 40, 44, 52. i 53. ovog pravilnika odštampani su uz ovaj pravilnik i čine njegov sastavni deo.

Član 77

Do štampanja obrazaca propisanih ovim pravilnikom upotrebljavaće se postojeći obrasci a najdocnije do 1. jula 1982. godine.

Član 78

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o izdavanju isprava za kretanje i boravak stranaca u Jugoslaviji i o obrascima tih isprava ("Službeni list SFRJ", br. 37/73).

Član 79

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SFRJ".

 

Obrazac br. 1

ZAHTEV ZA IZDAVANJE PUTNE ISPRAVE ZA STRANCA*

Strana prva

Obrazac popuniti čitko. Za tačnost podataka odgovara podnosilac zahteva.

 

 

Primljeno

Naziv organa kome se zahtev podnosi

broj

taksa

prilog

 

 

 

 

 

ZAHTEV ZA IZDAVANJE PUTNE ISPRAVE ZA STRANCA*

  1.

Prezime

  2.

Ime

  3.

Pol

  4.

Dan, mesec i godina rođenja

  5.

Mesto i država rođenja

  6.

Državljanstvo

  7.

Zanimanje

  8.

Prebivalište, odnosno boravište i adresa

  9.

Da li ima putnu ispravu (vrsta, broj, kad i od kog je izdata)

10.

Od kad boravi u SFR Jugoslaviji

11.

Kakvu putnu ispravu traži (putna isprava za izbeglice, putna isprava za lice bez državljanstva i putni list za stranca)

12.

Razlog putovanja i država u koju putuje

 

13.

Sa istom putnom ispravom putuju i:

 

 

Prezime i ime

Srodstvo

Dan, mesec i godina rođenja

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

U ____________________________

 

 

Dana _____________ 19___ godine

 

 

 

 

 

 

 

(potpis podnosioca zahteva)

Zahtevu prilažem:

Strana druga

Popunjava službeno lice organa kome je zahtev podnesen

Kako je zahtev rešen

Naziv putne isprave za stranca

Broj putne isprave za stranca

Datum izdavanja

 

 

 

(potpis službenog lica)

Potvrđujem da sam primio:
(Navesti vrstu putne isprave)

U ____________________________

 

 

Dana _____________ 19___ godine

 

 

 

 

 

 

 

(potpis primaoca putne isprave)

(mesto za taksu)

__________
* Tekst obrasca štampa se na jednom od jezika naroda Jugoslavije i najmanje na jednom od stranih jezika.

 

Obrazac br. 2

PUTNI LIST ZA STRANCA

 

(naslovna strana)

Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija

Grb SFRJ

PUTNI LIST ZA STRANCA

 

Strana prva

Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija

Grb SFRJ

PUTNI LIST ZA STRANCA

Prezime i ime nosioca

Broj

Strana druga

Lični podaci

Dan, mesec i godina rođenja

Mesto i država rođenja

Državljanstvo

Prebivalište i adresa

Strana treća

 

Fotografija nosioca,
veličine 4,5 X 6 cm

 

 

(svojeručni potpis)

 


Strana četvrta

Strana peta

Putuje sa:

Prezime i ime

Srodstvo

Godina rođenja

 

 

 

 

 

 

Strana šesta

Fotografije članova porodice,
veličine 4,5 X 6 cm

 


Strana sedma

Izdat od

Strana osma

 

Dana _____________ 19___ godine

 

 

Važi do ___________ 19___ godine

 

 

 

 

 

M. P.

 

(potpis službenog lica)

 

Strana deveta

Važenje se produžava do __________________ 19____ godine

Dana ___________ 19___ godine

 

 

 

(potpis službenog lica)

Strane deseta do dvadesete

(mesto za vize)

 


(unutrašnja strana korice)

 

Obrazac br. 3*

TURISTIČKA PROPUSNICA

 

Strana prva

SOCIJALISTIČKA FEDERATIVNA REPUBLIKA JUGOSLAVIJA

Naziv organa koji izdaje propusnicu

 

Isprava na osnovu koje je izdata

 

Broj isprave

 

 

TURISTIČKA PROPUSNICA

Broj ________ važi ____________ dana

M. P. (overa ulaska u SFR Jugoslaviju)

 

Strana druga **

Turistička propusnica važi samo uz ispravu o identitetu. Posle korišćenja propusnica se predaje pograničnom organu, a ako se dobije viza - organu koji je izdao vizu.

 

________________

 * Obrazac je formata 7 X 10 cm.

** Strana druga štampa se na jednom od jezika naroda Jugoslavije i na engleskom,  francuskom, nemačkom i ruskom jeziku.

 

Obrazac br. 4*

ZAHTEV ZA IZDAVANJE LIČNE KARTE ZA STRANCA**

Strana prva

Obrazac popuniti čitko. Za tačnost podataka odgovara podnosilac zahteva.

 

Primljeno

broj

vrednost

prilog

 

 

 


Naziv organa kome se zahtev podnosi

 


matični broj

 

 

 

 

ZAHTEV ZA IZDAVANJE LIČNE KARTE ZA STRANCA**

  1.

Prezime (za udate i devojačko)

  2.

Ime

  3.

Pol

  4.

Dan, mesec i godina rođenja

  5.

Mesto i država rođenja

  6.

Državljanstvo

  7.

Prebivalište, odnosno boravište i adresa

  8.

Datum dolaska u SFR Jugoslaviju

  9.

U kom svojstvu boravi u SFR Jugoslaviji

10.

Da li ima putnu ispravu (vrsta, broj i od kog je izdata)

11.

Uz zahtev prilažem

 

U ____________________________

 

 

Dana _____________ 19___ godine

 

 

 

 

 

 

 

(potpis podnosioca zahteva)

Strana druga

Popunjava službeno lice organa kome je zahtev podnet

Kako je zahtev rešen

 

Broj lične karte za stranca

 

Datum izdavanja

 

Važi do

 

Potvrđujem da sam primio ličnu kartu za stranca broj _______

Dana _________________________

 

 

 

 

 

(potpis primaoca)

 

(potpis službenog lica)

 

_________

 * Obrazac je formata 30 X 21 cm.

** Tekst se štampa na jednom od jezika naroda SFR Jugoslavije i najmanje na jednom od stranih jezika.

 

Obrazac br. 5

LIČNA KARTA ZA STRANCA

 

Naslovna strana

Grb SFRJ

LIČNA KARTA ZA STRANCA

 
 

Unutrašnja strana korice

Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija

Opština _______________________

LIČNA KARTA ZA STRANCA

Prezime

   

Ime

   

U SFR Jugoslaviji boravi kao

 
 

Lični broj

   

Registarski broj

   

Datum izdavanja

   

Važi do

   

M. P.

 

 

 

 

(potpis službenog lica)

 

Strana prva

 

Mesto za fotografiju
(veličina 30 X 40 mm)

 

 

(svojeručni potpis)

 


Strana druga


Strana treća

 

Dan, mesec i godina rođenja

 

Mesto rođenja

 

Država rođenja

 

Državljanstvo

 

Prebivalište - boravište i adresa

 
 

Strana četvrta i peta

Važenje se produžava do

 

Dana _______________________________________________

 

M. P.

 

 

 

(potpis službenog lica)

 

Važenje se produžava do

 

Dana _______________________________________________

 

M. P.

 

 

 

(potpis službenog lica)

 

Važenje se produžava do

 

Dana _______________________________________________

 

M. P.

 

 

 

(potpis službenog lica)

 

Važenje se produžava do

 

Dana _______________________________________________

 

M. P.

 

 

 

(potpis službenog lica)

Strana šesta do osme

Promena adrese prebivališta - boravišta


Datum _______________________________________________

 

M. P.

 

 

 

(potpis službenog lica)

 

* Obrazac je formata 7 X 10 cm.

Unutrašnja strana korice

Napomene:

-

Stranac kome je odobreno stalno nastanjenje u SFRJ dužan je da u roku od 30 dana od dana dolaska u SFRJ podnese zahtev za izdavanje lične karte.

-

Stranac kome je izdata lična karta dužan je da je nosi sa sobom i da je pokaže na zahtev službenog lica ovlašćenog za legitimisanje.

-

Zabranjeno je dati ličnu kartu drugome na poslugu ili se poslužiti tuđom ličnom kartom kao svojom.

-

Nastanak ili gubitak lične karte mora se prijaviti nadležnom organu u roku od 24 časa od trenutka saznanja.

-

Stranac je dužan da podnese zahtev za zamenu lične karte kada je ona oštećena, dotrajala ili kad iz drugih razloga ne može služiti svojoj nameni.

 

Obrazac br. 6*

ZAHTEV ZA IZDAVANJE VIZE STRANCU**

Strana prva

Obrazac popuniti čitko. Za tačnost podataka odgovara podnosilac zahteva.

 

 

Primljeno

Naziv organa kome se podnosi zahtev

broj

taksa

prilog

 

 

 

 

 

ZAHTEV ZA IZDAVANJE VIZE STRANCU**

  1.

Prezime

  2.

Ime

  3.

Pol

  4.

Dan, mesec i godina rođenja

  5.

Mesto i država rođenja

  6.

Državljanstvo

  7.

Zanimanje

  8.

Prebivalište, odnosno boravište i adresa

  9.

Putna isprava (vrsta, broj, od kog je i gde izdata)

10.

Putna isprava važi do

11.

Vrsta vize koju traži (izlaznu, ulaznu, izlazno-ulaznu, ulazno-izlaznu, tranzitnu)

12.

Za koje vreme traži vizu

13.

U koje svrhe

 

14.

Sa istom putnom ispravom putuju i:

 

 

Prezime i ime

Srodstvo

Dan, mesec i godina rođenja

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

U ____________________________

 

 

Dana _____________ 19___ godine

 

 

Uz zahtev prilažem

 

 

 

 

(potpis podnosioca zahteva)

__________

 * Obrazac je formata 30 X 21 cm.

** Tekst obrasca se štampa na jednom od jezika naroda SFR Jugoslavije i najmanje na jednom od stranih jezika.

Strana druga

Popunjava službeno lice organa kome je zahtev predat

Kako je zahtev rešen

Vrsta i broj izdate vize

Datum izdavanja

 

 

 

 

 

(potpis službenog lica)

(mesto za taksu)

 

Obrazac br. 7

ŠTAMBILJI ZA VIZE

 

1.

Obrazac štambilja za vizu koju organ u republici, odnosno autonomnoj pokrajini nadležan za kontrolu prelaženja državne granice izdaje na putnu ispravu stranaca

 

Br. 194

V I Z A*
za ulazak - izlazak - tranzit

Važi od _____________________ do ________________ 19__ godine

Vođa grupe __________________

 

Sa ______________________ lica

 

 

M. P.

 

 

 

 

(potpis službenog lica)

 

2.

Obrazac štambilja za vizu koju nadležni organ u republici, odnosno autonomnoj pokrajini izdaje na putnu ispravu stranaca

V I Z A**

za jedan neograničen izlazak - ulazak - tranzit

Važi od _____________________ do ________________ 19__

Vođa grupe __________________

 

Sa ______________________ lica

 

 

M. P.

 

 

 

 

(potpis službenog lica)

_____________

 * Štambilj vize je formata 37 X 75 mm.

** Štambilj vize je formata 37 X 75 mm.

 

OBRAZAC NALEPNICE VIZE

 

 

Obrazac br. 8*

ZAHTEV ZA IZDAVANJE ODOBRENJA ZA PRIVREMENI BORAVAK**

Strana prva

Obrazac popuniti čitko. Za tačnost podataka odgovara podnosilac zahteva.

 

 

Primljeno

Naziv organa kome se zahtev podnosi

broj

taksa

prilog

 

 

 

 

 

ZAHTEV ZA IZDAVANJE ODOBRENJA ZA PRIVREMENI BORAVAK**

  1.

Prezime i ime

  2.

Pol

  3.

Dan, mesec i godina rođenja

  4.

Mesto i država rođenja

  5.

Državljanstvo

  6.

Zanimanje

  7.

Prebivalište, odnosno boravište i adresa u inostranstvu

  8.

Boravište i adresa u SFR Jugoslaviji

  9.

Datum dolaska u SFR Jugoslaviju

10.

U kom svojstvu boravi u SFR Jugoslaviji

11.

Vrsta i broj putne isprave, gde i kada je izdata i do kad važi

12.

Naziv fakulteta, škole ili druge ustanove gde se školuje ili OUR kod koje je angažovan

13.

Način obezbeđenja sredstava za izdržavanje i u kom iznosu mesečno

14.

Do kad želi produženje boravka

 

U ____________________________

 

 

Dana _____________ 19___ godine

 

 

 

 

 

 

 

(potpis podnosioca zahteva)

Strana druga

Popunjava službeno lice organa kome je zahtev podnet

Kako je zahtev rešen

 

Do kog datuma je odobren boravak

 

Datum izdavanja odobrenja

 

(mesto za taksu)

 

 

 

 

 

(potpis službenog lica)

 

_________

 * Obrazac je formata 30 X 21 cm.

** Tekst obrasca se štampa na jednom od jezika naroda SFR Jugoslavije i najmanje na jednom od stranih jezika.

 

Obrazac br. 9*

ŠTAMBILJ ZA ODOBRENJE PRIVREMENOG BORAVKA STRANACA

 

Odobrava se privremeni boravak

Do

 

Radi

 

Broj _____________________

Dana __________ 19__ godine

U _____________________

M. P.

 

 

 

 

(potpis službenog lica)

_________
* Štambilj za odobrenje privremenog boravka je formata 50 X 70 mm.

 

Obrazac br. 10*

ZAHTEV ZA IZDAVANJE ODOBRENJA ZA STALNO NASTANJENJE U SFR JUGOSLAVIJI

Strana prva

Obrazac popuniti čitko. Za tačnost podataka odgovara podnosilac zahteva.

 

 

Primljeno

Naziv organa kome se podnosi zahtev

broj

taksa

prilog

 

 

 

 

 

ZAHTEV ZA IZDAVANJE ODOBRENJA ZA STALNO NASTANJENJE U SFR JUGOSLAVIJI

  1.

Prezime (za udate i devojačko)

  2.

Ime

  3.

Pol

  4.

Dan, mesec i godina rođenja

  5.

Mesto i država rođenja

  6.

Državljanstvo i narodnost

  7.

Da li je ranije imao drugo državljanstvo i da li je dobio otpust

  8.

Zanimanje

  9.

Poslednje prebivalište u inostranstvu, ulica i broj

10.

Sadašnje mesto boravka u inostranstvu, ulica, broj i država

11.

Bračno stanje

12.

Broj dece i godina rođenja svakog deteta

13.

Školska sprema

14.

Koje jezike govori

strana druga

15.

Sadašnje zaposlenje - u kom svojstvu i kod kog (naziv i adresa)

16.

Mesto u kome namerava da se stalno nastani u SFR Jugoslaviji, ulica i broj, opština, republika

17.

Zbog čega namerava da se stalno nastani u SFR Jugoslaviju

18.

Kako će obezbediti stan i sredstva za izdržavanje u SFR Jugoslaviji

19.

Ima li nepokretne imovine, kakve i gde

20.

Imena i adrese bliže rodbine u SFR Jugoslaviji

21.

Lično ime, mesto i adresa stana lica u SFR Jugoslaviji, koja ga poznaju i mogu potvrditi navedene podatke

 

 

U ____________________________

 

 

Dana _____________ 19___ godine

 

 

 

 

 

 

 

(potpis podnosioca zahteva)

Prilozi:

1)

Izvod iz matične knjige rođenih

2)

Izvod iz matične knjige venčanih (za lica u braku sa državljaninom SFRJ)

3)

Uverenje o zdravstvenom stanju

5)

Isprava o obezbeđenju sredstava za izdržavanje u SFR Jugoslaviji __________________________________________________________________

 

 

 

 

6)

 

7)

 

 

(Nepotrebno precrtati a eventualne druge priloge dopisati)

 

(Mesto za fotografiju veličine 3 x 4 cm), mesto za taksu.

___________
* Obrazac je formata 30 X 21 cm.

 

Obrazac br. 11

ODOBRENJE ZA STALNO NASTANJENJE U SFR JUGOSLAVIJI

Naslovna strana

SOCIJALISTIČKA FEDERATIVNA REPUBLIKA JUGOSLAVIJA

 

Grb SFRJ

ODOBRENJE
za stalno nastanjenje u SFR Jugoslaviji

 

Strana prva

Savezni sekretar za
unutrašnje poslove
Broj _______________
Datum _____________
U _________________

ODOBRAVA SE

 

 

Prezime i ime

 

Stalno nastanjenje u

 

Državljaninu 

 

  rođenom  

 

 godine

Mesto

 

država

 

Od oca

 

i majke

 

Po zanimanju

 

Bračno stanje

 

broj dece

 

pošto su ispunjeni uslovi iz čl. _____ st. ______ tač. _______ Zakona o kretanju i boravku stranaca.

M. P.

 

 

 

 

(potpis službenog lica)

Strana druga

 

Napomene:

-

Stranka se može useliti u roku od jedne godine od dana dostavljanja odobrenja. Rok za useljenje ne može se produžavati.

-

Po ulasku u SFR Jugoslaviju prijaviti svoj boravak u roku od osam dana nadležnom organu.

-

Svaku promenu prebivališta ili adresu stana u prebivalištu stranka je dužna prijaviti u roku od osam dana.

-

Stranka je dužna da u roku od 30 dana podnese zahtev za izdavanje lične karte za stranca.

-

Stranka mora posedovati važeći pasoš države čiji je državljanin.

-

Ako stranka promeni svoj status, odobrenje vratiti nadležnom organu.

-

Zloupotreba ove isprave povlači krivičnu odgovornost.

Serijski broj _____

(perforirano)

 

Obrazac br. 12

ŠTAMBILJ ZA OTKAZIVANJE BORAVKA*

 

 

 

Nosilac putne isprave dužan je da napusti teritoriju SFR Jugoslaviju do ______________

 

Nema pravo povratka u SFR Jugoslaviju do ________

 

Broj ___________________

 

 

 

 

Dana __________________

 

 

 

 

U _____________________

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(potpis ovlašćenog lica)

 

 

___________
* Štambilj je formata 60 X 80 mm.

 

(perforirani deo)

POTVRDA
O PRIJAVI BORAVIŠTA - PRIJAVI I ODJAVI PREBIVALIŠTA, ODNOSNO PRIJAVI PROMENE STANA

Prezime i ime

Dan, mesec i godina rođenja

Mesto i država rođenja

Vrsta i broj putne ili druge isprave o identitetu

Prijavio boravište - prebivalište, odnosno odjavio prebivalište

Datum prijave

Datum odjave

 

M. P.

 

 

 

 

(potpis službenog lica)

 

Obrazac br. 13

PRIJAVA BORAVIŠTA (PREBIVALIŠTA) STRANCA

 

Prezime i ime

Dan, mesec i godina rođenja

Mesto i država rođenja

Državljanstvo

Vrsta i broj putne ili druge isprave o identitetu

Vrsta i broj vize i mesto izdavanja

Mesto i datum ulaska u SFRJ

Ima pravo boravka do

Boravište - prebivalište i adresa

Prethodno prijavljeno boravište ili prebivalište u SFRJ

 

Datum prijave

 

 

Datum odjave

 

 

 

Napomena:

 

     

 

 

(potpis podnosioca prijave)

Napomene

Na osnovu člana 64. stav 2. Ustavne povelje državne zajednice Srbija i Crna Gora ("Sl. list SCG", br. 1/2003), od dana stupanja na snagu Ustavne povelje, ovaj propis primenjuje se kao republički.