ODLUKA

O ZAŠTITI FUTOŠKOG PARKA

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 18/2006)

Član 1

Futoški park u Novom Sadu, stavlja se pod zaštitu kao spomenik prirode (u daljem tekstu: "Futoški park") i utvrđuje za značajno prirodno dobro, odnosno prirodno dobro III kategorije, u cilju očuvanja izvornosti stila pejsažne arhitekture, bogatstva dendroflore i drugih prirodnih vrednosti.

Član 2

"Futoški park" se nalazi na teritoriji Grada Novog Sada, KO Novi Sad I, i obuhvata površinu od 8 ha 13 a 06 m2, od čega je 6 ha 98 a 96 m2 u društvenoj svojini, 92 a 56 m2 u državnoj svojini, a 21 a 54 m2 u privatnoj svojini.

Za "Futoški park" ustanovljava se zaštitna zona površine 3 ha 52 a 87 m2.

Opis granica "Futoškog parka" sa grafičkim prikazom sastavni je deo ove odluke.

Član 3

Na području "Futoškog parka" ustanovljava se režim zaštite II stepena na površini od 7 ha 11 a 39 m2, i režim zaštite III stepena na površini od 1 ha 1 a 67 m2.

Režim zaštite II stepena obuhvata katastarske parcele broj 7530/8 i 7530/9, i delove katastarskih parcela broj 7530/1 i 7510/1. Režim zaštite III stepena obuhvata katastarske parcele broj 7528 i 7529, i delove katastarskih parcela broj 7510/1 i 7530/1.

Član 4

Na području "Futoškog parka", nezavisno od režima zaštite, zabranjeno je da se:

1. menja namena površina;

2. preduzimaju radovi koji bi mogli da naruše koncepciju i stil parka, i da ugroze biljni fond, vrtnoarhitektonske elemente i faunu parka;

3. upotrebljavaju preparati koji bi ugrozili vitalnost parka i kvalitet zemljišta i vode;

4. neplanski seče, uklanja i uništava parkovsko bilje (lomljenje, kidanje, vađenje, branje i sl.)

5. kreću, zaustavljaju i parkiraju motorna vozila unutar granica zaštićenog dobra, osim vozila za održavanje parka i službenih vozila;

6. deponuju smeće, kao i sve vrste otpadnih materijala;

7. pali vatra na parkovskoj površini;

8 prevode vazdušni elektro i telefonski vodovi preko zaštićenog prostora.

Izuzetno, u režimu zaštite II stepena zabranjeno je i izvođenje građevinskih i zemljanih radova, osim onih koji su predviđeni projektom obnove parka.

Član 5

Na prostoru zaštitne zone zabranjeno je izvođenje radova i preduzimanje aktivnosti koje bi mogle negativno da utiču na zaštićeno prirodno dobro, a posebno: deponovanje čvrstog i tečnog otpada, sadnja agresivnih biljnih vrsta, parkiranje vozila van parkinga i sl.

Član 6

Staranje o "Futoškom parku" poverava se Javnom komunalnom preduzeću Gradsko zelenilo" Novi Sad (u daljem tekstu: Staralac).

Član 7

Staralac donosi:

- srednjoročni i godišnji program zaštite i razvoja "Futoškog parka";

- akt o unutrašnjem redu;

- akt o naknadi za korišćenje.

Staralac obezbeđuje:

- sprovođenje mera zaštite i razvoja na području "Futoškog parka", u skladu sa ovom odlukom i programom;

- obeležavanje "Futoškog parka", u skladu sa propisima;

- uslove za naučnoistraživački rad;

- sprovođenje obrazovnih, kulturnih, informativnih, propagandnih i drugih aktivnosti;

- obaveštavanje i informisanje korisnika, posetilaca i javnosti o sprovođenju režima zaštite i o drugim pitanjima od značaja za "Futoški park";

- čuvarsku službu.

Član 8

Srednjoročni program iz člana 7. stav 1. alineja 1. ove odluke, donosi se za period od pet godina i sadrži naročito: ciljeve, zadatke i aktivnosti na sprovođenju režima zaštite iz člana 4. ove odluke, aktivnosti na zaštiti prirodnih vrednosti, zadatke u sprovođenju naučnoistraživačkih, kulturnih, vaspitno-obrazovnih, informativno-propagandnih i drugih aktivnosti, sredstva potrebna za realizaciju programa, kao i način za njihovo obezbeđenje.

Srednjoročni program iz stava 1. ovog člana, ostvaruje se godišnjim programom koji sadrži zadatke i poslove koji se realizuju u tekućoj godini, dinamiku njihovog izvršavanja, ukupnu visinu potrebnih sredstava, njihov raspored po namenama i izvore i način za njihovo obezbeđenje.

Na programe iz stava 1. i 2. ovog člana, saglasnost daje Skupština Grada Novog Sada.

Član 9

Staralac je dužan da Gradskoj upravi za zaštitu životne sredine Grada Novog Sada (u daljem tekstu: Uprava), dostavi:

1. Godišnji program za narednu godinu do 31. decembra tekuće godine;

2. Izveštaj o ostvarivanju godišnjeg programa do 31. januara tekuće godine, za prethodnu godinu;

3. Srednjoročni program za naredni period najkasnije 60 dana pre isteka važenja Srednjoročnog programa;

4. Izveštaj o ostvarenju Srednjoročnog programa u roku od 60 dana od isteka važenja programa.

Član 10

Aktom iz člana 7. stav 1. alineja 2. ove odluke, bliže se regulišu način i uslovi kretanja i boravka posetilaca, korišćenje rekreativnih i drugih površina, postavljanje informativnih i drugih oznaka, mere zaštite prilikom obavljanja naučnih istraživanja, rad čuvarske službe i posebne mere i zabrane u cilju sprovođenja propisanih režima zaštite.

Akt iz stava 1. ovog člana donosi Staralac, po pribavljenom mišljenju Uprave.

Član 11

Aktom iz člana 7. stav 1. alineja 3. ove odluke, uređuju se visina i način plaćanja naknade za: korišćenje zaštićenog prirodnog dobra za delatnost turizma, ugostiteljstva, trgovine, snimanja filmova i sl.; korišćenje posebno uređenih ili pogodnih terena za pojedine namene korišćenja (rekreacija, sport, postavljanje reklama i sl.); korišćenje imena i znaka zaštićenog prirodnog dobra i korišćenje usluga Staraoca prirodnog dobra.

Akt iz stava 1. ovog člana donosi Staralac, po pribavljenom mišljenju Uprave.

Član 12

Ako Staralac nemarno čuva ili ne održava "Futoški park" na način i pod uslovima propisanim ovom odlukom, ili ne ispunjava druge obaveze iz Odluke, Skupština Grada Novog Sada će staranje poveriti drugom staraocu nakon sprovedenog odgovarajućeg postupka u skladu sa pozitivnim propisima.

Štetu nastalu nemarnim čuvanjem i druge stvarne troškove koji su time prouzrokovani u celosti snosi Staralac.

Član 13

Sredstva za zaštitu i razvoj "Futoškog parka" Staralac obezbeđuje iz prihoda koji su ostvareni obavljanjem delatnosti, iz budžeta Grada Novog Sada i iz drugih prihoda po osnovu korišćenja i održavanja "Futoškog parka" u skladu sa zakonom i ovom odlukom.

Član 14

Srednjoročni program iz člana 8. stav 1. ove odluke, Staralac će doneti u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu ove odluke, a godišnji program iz člana 8. stav 2., u roku od 90 dana od dana dobijanja saglasnosti na Srednjoročni program.

Do donošenja programa iz stava 1. ovog člana, poslovi zaštite i razvoja "Futoškog parka" obavljaju se prema privremenom programu koji donosi Staralac u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove odluke.

Član 15

Prostorni i urbanistički planovi, kao i drugi planovi, programi i osnove u smislu Zakona o strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu ("Službeni glasnik Republike Srbije", broj 135/2004), koji obuhvataju područje "Futoškog parka", moraju da budu usklađeni sa ovom odlukom i programima iz člana 8. ove odluke.

Član 16

Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Rešenje o zaštiti spomenika prirode "Tri stabla močvarnog čempresa u Futoškom parku" ("Službeni list Grada Novog Sada", broj 2/95).

Član 17

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada".

Napomene

Opis granica spomenika prirode "Futoški park" sa grafičkim prikazom objavljeni su u "Sl. listu Grada Novog Sada", br. 18/2006, str. 493 i 494, odnosno str. 507.