ODLUKA

O KORIŠĆENJU PROSTORA DO PRIVOĐENJA PLANIRANOJ NAMENI

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 18/2006)

Član 1

Ovom odlukom utvrđuju se uslovi i način korišćenja neizgrađenog i izgrađenog prostora do privođenja planiranoj nameni utvrđenoj Generalnim planom Grada Novog Sada do 2021. godine (u daljem tekstu: Generalni plan).

I NEIZGRAĐENI PROSTOR

Član 2

Do privođenja planiranoj nameni, neizgrađeni prostor može privremeno da se koristi za izgradnju objekata nestambene namene privremenog karaktera ili da se uredi kao sastavni deo konačnog rešenja, pod uslovima i na način predviđen ovom odlukom.

Izuzetno od stava 1. ovog člana, u zonama postojećeg porodičnog stanovanja, na slobodnim parcelama koje imaju pristup na javni put, uz ispunjenje drugih uslova propisanih ovom odlukom moguća je izgradnja porodičnih stambenih objekata.

Član 3

Do privođenja prostora planiranoj nameni utvrđenoj Generalnim planom, koje je uslovljeno donošenjem plana opšteg uređenja ili plana detaljne regulacije (u daljem tekstu: urbanistički plan) neizgrađeni prostor može da se koristi za izgradnju objekata koji su po nameni, gabaritima i načinu oblikovanja usklađeni sa postojećom pretežnom namenom korišćenja prostora, pod uslovom:

- da parcela na kojoj se privremeni objekat gradi zadovoljava kriterijume za izgradnju takve vrste objekata, i

- da se pri izgradnji poštuju uslovi utvrđeni Generalnim planom za tu vrstu objekta.

Član 4

Za izvođenje radova iz čl. 2. i 3. ove odluke, urbanistički uslovi se izrađuju po prethodno pribavljenoj saglasnosti Komisije za urbanizam.

Komisiju iz stava 1. ovog člana obrazuje i njene članove imenuje Gradonačelnik Grada Novog Sada.

II IZGRAĐENI PROSTOR

Član 5

Na izgrađenim objektima mogu da se, do privođenja prostora planiranoj nameni, izvode radovi radi poboljšanja uslova za korišćenje izgrađenog prostora pod uslovima i na način utvrđen ovom odlukom.

Uslovi i način korišćenja izgrađenog prostora do privođenja planiranoj nameni utvrđuju se za:

- prostor namenjen za izgradnju objekata javnih službi, komunalnih objekata, objekata saobraćajne i druge infrastrukture,

- prostor postojećeg porodičnog stanovanja koji menja oblik stanovanja, i

- drugi prostor koji menja namenu ili način korišćenja.

Član 6

Na objektu izgrađenom na prostoru koji je namenjen za izgradnju objekata javnih službi, komunalnih objekata i objekata saobraćajne i druge infrastrukture, koji je srednjoročnim programom uređivanja javnog građevinskog zemljišta predviđen za privođenje nameni, mogu da se odobre samo radovi tekućeg održavanja objekta.

Tekućim održavanjem, u smislu ove odluke, smatraju se radovi na malterisanju, podziđivanju zidova radi izolacije od vlage, zamena krovnog pokrivača i dotrajale stolarije, bojenje objekta (izuzev u područjima urbanističke zaštite) i postavljanje plitkog kosog krova nagiba 10%.

Član 7

Na objektu izgrađenom na prostoru koji je namenjen za izgradnju objekata javnih službi, komunalnih objekata i objekata saobraćajne i druge infrastrukture, koji srednjoročnim programom uređivanja javnog građevinskog zemljišta nije predviđen za privođenje nameni, može se odobriti: dogradnja kupatila do 6 m2, dogradnja WC-a i radovi unutar objekta kojima se obezbeđuju sanitarno-higijenski uslovi za nesmetano korišćenje postojećeg objekta, promena namene stambenog u poslovni prostor i podela stana na nove stambene jedinice, promena namene poslovnog u stambeni prostor, kao i pretvaranje tavanskog prostora u stambeni ili poslovni prostor.

Kada je postojeći objekat sklon padu, može da se odobri njegova rekonstrukcija ili izgradnja novog objekta istog horizontalnog i vertikalnog gabarita.

Član 8

Na parceli, odnosno objektu u području postojećeg porodičnog stanovanja koji menja oblik stanovanja, a ispunjeni su uslovi za privođenje planiranoj nameni, mogu da se izvode samo radovi koji su planirani urbanističkim planom.

Smatra se da su ispunjeni uslovi za privođenje planiranoj nameni kada:

1. postoji plan koji je osnov za realizaciju,

2. je zemljište komunalno opremljeno za planiranu namenu ili je njegovo opremanje obuhvaćeno srednjoročnim programom uređivanja javnog građevinskog zemljišta,

3. postojeća parcela zadovoljava uslove za izgradnju planiranog objekta, i

4. podnosilac zahteva može biti investitor planiranog objekta.

Izuzetno od st. 1. i 2. ovog člana, na parceli u području postojećeg porodičnog stanovanja na kojoj su ispunjeni uslovi za privođenje nameni, može da se odobri promena namene stambenog u poslovni prostor, pretvaranje tavanskog prostora u stambeni ili poslovni prostor i izvođenje radova unutar objekta radi obezbeđenja sanitarno-higijenskih uslova za nesmetano korišćenje objekta.

Član 9

Na objektu izgrađenom na prostoru postojećeg porodičnog stanovanja koji menja oblik stanovanja, za koji nisu ispunjeni uslovi za privođenje planiranoj nameni iz člana 8. stav 2. ove odluke, može da se odobri: dogradnja kupatila do 6 m2, dogradnja WC-a i radovi unutar objekta u cilju obezbeđenja sanitarno-higijenskih uslova za nesmetano korišćenje postojećeg objekta, promena namene stambenog u poslovni i poslovnog u stambeni prostor, podela stana na nove stambene jedinice, pretvaranje tavanskog prostora u stambeni ili poslovni prostor.

Kada je postojeći objekat sklon padu može da se odobri njegova rekonstrukcija ili izgradnja novog objekta istog horizontalnog i vertikalnog gabarita.

Novi objekat iz stava 1. ovog člana može da se izgradi i na drugom delu parcele ako to ne ugrožava postojeće i planirano korišćenje parcele i okolnog prostora.

Član 10

Za izvođenje radova iz člana 7. stav 2. i člana 9. stav 2. ove odluke urbanistički uslovi izrađuju se na zahtev organa nadležnog za izdavanje odobrenja za izgradnju, posle izvršenog veštačenja na objektu na kojem će se izvoditi radovi.

Veštačenjem će se obezbediti potpun tehnički opis objekta (stanje objekta, njegova namena, horizontalni i vertikalni gabarit - kota venca i slemena i sl.) i parcele na kojoj se objekat nalazi i predložiti neophodni građevinski radovi.

Veštačenje vrši lice sa liste veštaka koju utvrđuje Gradonačelnik Grada Novog Sada.

Troškove veštačenja snosi lice koje je podnelo zahtev za izdavanje urbanističkih uslova.

Član 11

Na objektu izgrađenom na području koje menja namenu, a planirana namena nije obuhvaćena čl. od 6. do 9. ove odluke, može da se odobri izvođenje radova na tekućem održavanju objekta i izvođenje svih radova iz člana 9. ove odluke.

Član 12

Na objektima u zonama višeporodičnog stanovanja, u kojima je prema Generalnom planu osnov za izgradnju urbanistički plan, a te zone predstavljaju završene celine za koje nije donet urbanistički plan, mogu da se odobre radovi unutar objekta u cilju obezbeđenja sanitarno-higijenskih uslova za nesmetano korišćenje, promena namene stambenog u poslovni i poslovnog u stambeni prostor, podela stana na nove stambene jedinice i pretvaranje tavanskog prostora u stambeni ili poslovni prostor.

Član 13

Odredbe ove odluke shodno se primenjuju na korišćenje izgrađenog i neizgrađenog prostora do privođenja nameni predviđenoj Generalnim planom, odnosno planom generalne regulacije, donetim za naselje na teritoriji Grada Novog Sada.

Član 14

Stupanjem na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o korišćenju prostora do privođenja planiranoj nameni ("Službeni list Grada Novog Sada", broj 10/2001).

Član 15

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada".