PRAVILNIK
O ODREĐIVANJU IMENA, OZNAKA, POZIVNIH ZNAKOVA BRODOVA I O VOĐENJU EVIDENCIJE O IMENIMA, OZNAKAMA I POZIVNIM ZNACIMA BRODOVA

("Sl. list SRJ", br. 51/98 i "Sl. list SCG", br. 1/2003 - Ustavna povelja)

Član 1

Ime broda određuje savezni ministar nadležan za poslove saobraćaja na predlog vlasnika broda.

U zahtevu za određivanje imena broda vlasnik broda predlaže tri imena. Savezni ministar nadležan za poslove saobraćaja od predloženih imena svojim rešenjm određuje ime brodu.

Ako savezni ministar nadležan za poslove saobraćaja oceni da ni jedno od predloženih imena nije pogodno za dodeljivanje brodu ili ako utvrdi da ime koje je pogodno za dodeljivanje brodu već ima drugi brod, zatražiće od vlasnika broda da predloži tri nova imena.

Član 2

Zahtev za određivanje imena, odnosno zahtev za određivanje oznake broda mora da sadrži podatke o osnovnim tehničkim karakteristikama broda, o nameni broda i o luci upisa, odnosno pristaništu upisa.

Član 3

Savezni ministar nadležan za poslove saobraćaja svojim rešenjem o određivanju imena brodu koji ima radio-telegrafski ili radio-telefonski uređaj određuje i pozivni znak tom brodu.

Pozivni znak broda iz stava 1. ovog člana sastoji se od slova, brojeva ili drugih oznaka za identifikaciju određenih propisima o međunarodnom radio-saobraćaju.

Član 4

Oznaka pomorskog tehničkog plovnog objekta, broda unutrašnje plovidbe koji nema svoj pogonski mašinski uređaj, odnosno tehničkog plovnog objekta unutrašnje plovidbe sastoji se od skraćenog naziva plovnog objekta, odnosno reči koja upućuje na njegovu namenu i broja koji označava redni broj spiska plovnih objekata iste vrste pod kojim je plovni objekt upisan.

Član 5

Ime pomorskog broda mora biti ispisano na obema stranama pramca i na krmi.

Oznaka pomorskog tehničkog plovnog objekta mora biti ispisana na obema stranama pramca. Ako pomorski tehnički plovni objekt ima i ime, ono može biti ispisano samo na krmi.

Luka upisa mora biti ispisana na krmi ispod imena pomorskog broda, odnosno ispod imena pomorskog tehničkog plovnog objekta.

Ime, oznaka i luka upisa moraju biti ispisani bojom koja se vidno razlikuje od boje kojom je brod, odnosno pomorski tehnički plovni objekt obojen.

Ime i luka upisa pomorskog broda sa krstaškom krmom moraju biti ispisani na obema stranama krme.

Veličina slova kojima se ispisuje ime pomorskog broda, odnosno zonama pomorskog tehničkog plovnog objekta mora biti srazmerna veličini broda, odnosno tehničkog plovnog objekta, s tim da iznosi najmanje 10 cm.

Ime, odnosno oznaka mora biti ispisana tako da se može uvek pročitati i sa veće udaljenosti.

Član 6

Ime, odnosno oznaka broda unutrašnje plovidbe mora biti ispisana na obema stranama broda.

Ako su u potiskivanom ili bočno vezanom sastavu jedan ili više natpisa imena, odnosno natpisa oznaka zaklonjeni, ime, odnosno oznaka mora ponovo biti ispisana na tabli tako da se jasno vidi i u pravcima u kojima su natpisi zaklonjeni.

Pristanište upisa mora biti ispisano na krmi i dopunjeno slovima YU kojima se obeležava Savezna Republika Jugoslavija kao država u kojoj se nalazi pristanište upisa.

Oznaka za identifikaciju iz stava 1. ovog člana mora biti ispisana ćirilicom i latinicom, lako čitljivim i neizbrisivim slovima. Natpis uljanom bojom smatra se neizbrisivim.

Visina slova mora iznositi najmanje 20 cm za ime broda, a najmanje 15 cm za ostale oznake. Širina slova i debljina linija moraju biti srazmerni visini slova. Slova moraju biti svetle boje na tamnoj osnovi, odnosno tamne boje na svetloj osnovi.

Sidra na brodovima unutrašnje plovidbe moraju imati neizbrisive oznake za identifikaciju, koje moraju sadržati ime vlasnika broda ili njegovu uobičajenu skraćenicu.

Član 7

Evidenciju o imenima, oznakama i pozivnim znakovima brodova vodi savezno ministarstvo nadležno za poslove saobraćaja.

Podaci o imenima, oznakama i pozivnim znakovima brodova unose se u knjige u kojima se evidencija iz stava 1. ovog člana posebno vodi za pomorske brodove, a posebno za brodove unutrašnje plovidbe.

Knjige iz stava 2. ovog člana mogu se sastojati iz više svezaka koje se označavaju rimskim brojevima. Svaka sveska sadrži određeni broj listova.

Član 8

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o određivanju imena i oznaka i znakova raspoznavanja brodova i o vođenju evidencije o imenima brodova ("Službeni list SFRJ", br. 77/82).

Član 9

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SRJ".

Napomene

Na osnovu člana 64. stav 2. Ustavne povelje državne zajednice Srbija i Crna Gora ("Sl. list SCG", br. 1/2003), od dana stupanja na snagu Ustavne povelje, ovaj propis primenjuje se kao republički.