ODLUKA
O NAČINU, ROKOVIMA I OBRASCIMA ZA REGISTROVANJE I EVIDENTIRANJE KREDITNIH POSLOVA SA INOSTRANSTVOM

("Sl. list SRJ", br. 61/99 i "Sl. list SCG", br. 1/2003 - Ustavna povelja)

1. Ovom odlukom propisuje se način na koji se i rokovi u kojima se registruju i evidentiraju kreditni poslovi sa inostranstvom, kao i obrasci za registrovanje i evidentiranje tih poslova.

2. Banke, preduzeća i druga pravna lica sa sedištem u SR Jugoslaviji, kao i fizička lica sa prebivalištem u SR Jugoslaviji koja obavljaju privrednu delatnost a registrovana su kod nadležnog organa (u daljem tekstu: domaće lice), obavezni su da kreditne poslove sa inostranstvom registruju kod Narodne banke Jugoslavije.

Pod kreditnim poslovima sa inostranstvom iz stava 1. ove tačke podrazumevaju se krediti koji se uzimaju u inostranstvu, odnosno krediti koji se odobravaju stranim licima, i to:

- komercijalni kredit (kredit koji prodavac odobrava kupcu kroz isporuku robe i usluga na kredit);

- robni kredit (kredit koji banka ili druga finansijska organizacija odobrava korisniku kredita za plaćanje robe i usluga, pri čemu je namena korišćenja sredstava određena ugovorom o kreditu i kreditor obavezu izmiruje neposredno isporučiocu);

- finansijski kredit (kredit za koji ugovorom nije određena namena korišćenja sredstava);

- kratkoročnu bankarsku kreditnu liniju sa rokom otplate do dvanaest meseci;

- kratkoročni oročeni bankarski depozit sa rokom otplate do dvanaest meseci, osim depozita po odredbama saveznog zakona kojim se uređuje devizno poslovanje;

- ostali kreditni poslovi sa inostranstvom.

I KREDITI KOJI SE UZIMAJU U INOSTRANSTVU (KREDITNO ZADUŽENJE)

3. Domaće lice je dužno da glavnoj republičkoj filijali ili filijali Narodne banke Jugoslavije nadležnoj prema sedištu korisnika kredita (u daljem tekstu: nadležna filijala Narodne banke Jugoslavije) podnese na registrovanje: obaveštenje o nameri zaključenja kreditnog posla zaduženja u inostranstvu (Obrazac K3-1), prijavu o zaključenom kreditnom poslu zaduženja u inostranstvu (Obrazac K3-2), izmene, odnosno storno prijave o zaključenom kreditnom poslu zaduženja u inostranstvu (Obrazac K3-5), korišćenje i otplatu (plan i realizacija) po kreditnom poslu zaduženja u inostranstvu (Obrazac K3-3), kao i odgovarajuću specifikaciju uz prijavu o zaključenom kreditnom poslu zaduženja u inostranstvu ako ima više korisnika kredita, stranih kreditora ili namena kredita (Obrazac K3-7).

Obrasci iz stava 1. ove tačke odštampani su uz ovu odluku i njen su sastavni deo.

Za kreditne poslove koje zaključuje SR Jugoslavija ili Narodna banka Jugoslavije, obrasci iz stava 1. ove tačke podnose se na registraciju sedištu Narodne banke Jugoslavije.

4. Obrasce iz tačke 3. ove odluke podnosi na registraciju i evidenciju banka ovlašćena za poslove sa inostranstvom, i to po poslovima koje zaključuje u svoje ime i za svoj račun, u svoje ime a za račun drugog lica, ili u ime i za račun drugog lica.

Domaće lice je dužno da po kreditnim poslovima za koje je data garancija banke, obrasce iz tačke 3. ove odluke podnese na registraciju i evidenciju preko banke garanta, a po kreditnim poslovima za koje ta garancija nije data - preko banke koja je ovlašćena da vrši platni promet sa inostranstvom po tom kreditnom poslu.

5. Domaće lice je dužno da, pre zaključivanja ugovora o kreditnom poslu sa inostranstvom, nadležnoj filijali Narodne banke Jugoslavije podnese obaveštenje o nameri zaključenja kreditnog posla zaduženja u inostranstvu - na Obrascu K3-1.

Uz obaveštenje iz stava 1. ove tačke, domaće lice na zahtev nadležne filijale Narodne banke Jugoslavije, podnosi i drugu potrebnu dokumentaciju (rešenje o upisu korisnika kredita u registar kod nadležnog organa i izvod iz jedinstvenog registra matičnih brojeva preduzeća, dokumentaciju kojom se dokazuje da je strani kreditor registrovan u inostranstvu u skladu sa domicilnim propisima, ponudu stranog kreditora ili predlog ugovora o kreditu sa jasno određenim uslovima kredita, odluku nadležnog organa dužnika, odnosno korisnika kredita o zaduženju u inostranstvu, koja sadrži podatke o vrsti, iznosu, nameni i uslovima kredita, odluku nadležnog organa ovlašćene banke o izdavanju garancije ako se po kreditnom poslu izdaje garancija, dokaz da ispunjava uslove za zaduženje ili davanje garancije propisane Zakonom o kreditnim poslovima sa inostranstvom, prihvaćenu prijavu o zaključenom spoljnotrgovinskom poslu izvoza ako je u pitanju kredit koji se uzima za potrebe izvođenja investicionih radova u inostranstvu i dr.).

Dokumentacija iz stava 2. ove tačke dostavlja se u originalu ili overenoj fotokopiji, a uz dokumentaciju na stranom jeziku dostavlja se i overen prevod.

Kad utvrdi da su svi propisani uslovi ispunjeni, nadležna filijala Narodne banke Jugoslavije registruje obaveštenje iz stava 1. ove tačke.

Rok važenja obaveštenja iz stava 1. ove tačke je 60 dana od dana registracije.

6. Domaće lice je dužno da, u roku od deset dana od dana zaključenja ugovora o kreditnom poslu u inostranstvu, nadležnoj filijali Narodne banke Jugoslavije podnese prijavu o zaključenom kreditnom poslu zaduženja u inostranstvu - na Obrascu K3-2.

Uz prijavu iz stava 1. ove tačke domaće lice je dužno da dostavi original ili overenu fotokopiju ugovora o zaključenom kreditnom poslu, kao i overeni prevod ugovora.

Ako domaće lice zaključuje ugovor o kreditnom poslu sa inostranstvom u svoje ime a za račun drugog lica, odnosno u ime i za račun drugog lica - uz prijavu iz stava 1. ove tačke dužno je da dostavi i ugovor o regulisanju međusobnih prava i obaveza.

Kad utvrdi da su svi propisani uslovi ispunjeni, nadležna filijala Narodne banke Jugoslavije registruje prijavu iz stava 1. ove tačke.

Ako u jednom kreditnom poslu učestvuje više dužnika, ili više korisnika kredita za koje su nadležne različite filijale Narodne banke Jugoslavije - nosilac kreditnog posla prijavu iz stava 1. ove tačke, kao okvirnu, podnosi filijali Narodne banke Jugoslavije nadležnoj prema sedištu nosioca kreditnog posla, a dužnici prijavu iz tog stava, kao konkretnu, podnose filijali Narodne banke Jugoslavije nadležnoj prema sedištu korisnika kredita.

Za kreditne poslove koje garantuje SR Jugoslavija ili Narodna banka Jugoslavije, prijava iz stava 1. ove tačke (okvirna) podnosi se na registraciju sedištu Narodne banke Jugoslavije.

7. Domaće lice je dužno da uz prijavu o zaključenom kreditnom poslu zaduženja u inostranstvu podnese plan korišćenja kredita - na Obrascu K3-3, u skladu sa ugovorom o zaključenom kreditnom poslu.

Izuzetno od stava 1. ove tačke, plan korišćenja kredita ne podnosi se za kratkoročne bankarske kreditne linije, kratkoročne oročene bankarske depozite i revolving kredite.

8. Domaće lice je dužno da, u roku od deset dana od dana potpisivanja aneksa ugovora, odnosno raskida ugovora, nadležnoj filijali Narodne banke Jugoslavije podnese izmenu, odnosno storno prijave o zaključenom kreditnom poslu zaduženja u inostranstvu - na Obrascu K3-5, uz koji je dužno da dostavi aneks ugovora, odnosno dokumentaciju koja se odnosi na raskid ugovora o kreditu.

Ako se izmenom ugovora o kreditu povećava vrednost kredita, uz aneks ugovora podnosi se i odgovarajuća dokumentacija iz tač. 5. i 6. ove odluke.

9. Domaće lice je dužno da, u roku od pet dana od dana korišćenja kredita, nadležnoj filijali Narodne banke Jugoslavije podnese realizaciju korišćenja i plan otplate tog kredita (za glavnicu i kamatu) - na Obrascu K3-3, sa dokazom o korišćenju, i to:

- kod komercijalnih kredita - tovarni list, konosman, jedinstvenu carinsku ispravu ili drugi dokaz;

- kod robnih kredita - izveštaj ili obaveštenje stranog kreditora o plaćanju stranom isporučiocu ili drugi dokaz, kao i dokaz o izvršenom uvozu robe ili usluga (tovarni list, konosman, jedinstvenu carinsku ispravu, fakturu);

- kod finansijskih kredita i kratkoročnog oročenog bankarskog depozita - izveštaj o naplati iz inostranstva (Obrazac 743), kao i dokaz o izvršenoj prodaji deviza ako je namena kredita konverzija u nove dinare, a ako se sredstvima finansijskog kredita plaća uvoz robe ili usluga - i nalog za izvršenje doznake u inostranstvu (Obrazac 1450), kao i dokaz o izvršenom uvozu robe ili usluga (tovarni list, konosman, jedinstvenu carinsku ispravu, fakturu);

- kod kratkoročnih bankarskih kreditnih linija i revolving kredita - izveštaj ili obaveštenje strane banke o odobrenim sredstvima ili drugi dokaz.

10. Domaće lice je dužno da, u roku od pet dana od dana otplate kredita, nadležnoj filijali Narodne banke Jugoslavije podnese realizaciju te otplate (glavnica, kamata i troškovi), na Obrascu K3-3, sa dokazom o izvršenoj otplati - nalogom za izvršenje doznake u inostranstvu (Obrazac 1450) ili izveštajem o isplati iz akreditiva (Obrazac 1451a), odnosno drugim dokazom da je izvršena ugovorna obaveza.

II KREDITI KOJI SE ODOBRAVAJU STRANIM LICIMA (KREDITNO ODOBRENJE)

11. Domaće lice je dužno da filijali Narodne banke Jugoslavije nadležnoj prema sedištu davaoca kredita (u daljem tekstu: nadležna filijala Narodne banke Jugoslavije) podnese na registrovanje: prijavu o kreditu odobrenom stranom licu (Obrazac KO-2), izmene, odnosno storno prijave o kreditu odobrenom stranom licu (Obrazac KO-5), korišćenje i naplatu (plan i realizacija) kredita (Obrazac KO-3), kao i odgovarajuću specifikaciju uz prijavu o kreditu odobrenom stranom licu ako ima više davalaca kredita ili izvora sredstava za kreditiranje (Obrazac KO-7).

Obrasci iz stava 1. ove tačke odštampani su uz ovu odluku i njen su sastavni deo.

Za kreditne poslove koje zaključi SR Jugoslavija, obrasci iz stava 1. ove tačke podnose se na registraciju sedištu Narodne banke Jugoslavije.

12. Obrasce iz tačke 11. ove odluke podnosi na registrovanje domaće lice (poverilac) koje je zaključilo ugovor o kreditiranju stranog lica, i to preko banke ovlašćene za poslove sa inostranstvom ili domaćeg lica ovlašćenog za obavljanje spoljnotrgovinskog prometa (izvoznik).

13. Domaće lice je dužno da, u roku od deset dana od dana zaključenja ugovora o kreditnom poslu sa inostranstvom, nadležnoj filijali Narodne banke Jugoslavije podnese prijavu o kreditu odobrenom stranom korisniku - na Obrascu KO-2.

Uz prijavu iz stava 1. ove tačke domaće lice je dužno da dostavi ugovor iz tog stava.

Uz prijavu iz stava 1. ove tačke, domaće lice, na zahtev nadležne filijale Narodne banke Jugoslavije, podnosi i drugu potrebnu dokumentaciju (rešenje o upisu davaoca kredita u registar kod nadležnog organa i izvod iz jedinstvenog registra matičnih brojeva preduzeća, dokumentaciju kojom se dokazuje da je strano lice (dužnik) registrovano u inostranstvu u skladu sa domicilnim propisima, odluku nadležnog organa poverioca, odnosno davaoca kredita o odobravanju kredita stranom licu u inostranstvu, koja sadrži podatke o vrsti, iznosu, nameni i uslovima kredita, dokaz da ispunjava uslove za odobravanje kredita stranom licu u inostranstvu propisane Zakonom o kreditnim poslovima sa inostranstvom, ugovor kojim se regulišu međusobna prava i obaveze poverioca i davaoca kredita ako poverilac zaključuje ugovor o kreditu u svoje ime a za račun drugog lica, odnosno u ime i za račun drugog lica, rešenje nadležnog saveznog organa o upisu ugovora o izvođenju investicionih radova u inostranstvu u poseban registar ako se investicioni radovi izvode na kredit, rešenje nadležnog saveznog organa o upisu preduzeća u inostranstvu u poseban registar, kao i dokumentaciju kojom se dokazuje da je dobit korišćena i uneta u skladu sa zakonom i dr.).

Ugovor iz stava 1. i dokumentacija iz stava 2. ove tačke dostavljaju se u originalu ili overenoj fotokopiji, a ako su na stranom jeziku - dostavlja se i overen prevod.

Kad utvrdi da su svi propisani uslovi ispunjeni, nadležna filijala Narodne banke Jugoslavije registruje prijavu iz stava 1. ove tačke.

Ako u jednom kreditnom poslu učestvuje više poverilaca, odnosno više davalaca kredita za koje su nadležne različite filijale Narodne banke Jugoslavije - nosilac kreditnog posla prijavu iz stava 1. ove tačke, kao okvirnu, podnosi filijali Narodne banke Jugoslavije nadležnoj prema sedištu nosioca kreditnog posla, a ostali poverioci prijavu iz tog stava, kao konkretnu, podnose filijali Narodne banke Jugoslavije nadležnoj prema sedištu davaoca kredita.

14. Domaće lice je dužno da uz prijavu o kreditu odobrenom stranom licu podnese plan korišćenja kredita - na Obrascu KO-3, u skladu sa ugovorom o zaključenom kreditnom poslu.

Izuzetno od stava 1. ove tačke, plan korišćenja kredita ne podnosi se za revolving kredite.

15. Domaće lice je dužno da, u roku od deset dana od dana potpisivanja aneksa ugovora, odnosno raskida ugovora, nadležnoj filijali Narodne banke Jugoslavije podnese izmenu, odnosno storno prijave o kreditu odobrenom stranom licu - na Obrascu KO-5, uz koji je dužno da dostavi aneks ugovora, odnosno dokumentaciju koja se odnosi na raskid ugovora o kreditu.

Ako se izmenom ugovora o kreditu povećava vrednost kredita, uz aneks ugovora podnosi se odgovarajuća dokumentacija iz tačke 13. ove odluke.

16. Domaće lice je dužno da, u roku od pet dana od dana korišćenja kredita, nadležnoj filijali Narodne banke Jugoslavije podnese realizaciju korišćenja i plan naplate tog kredita (za glavnicu i kamatu) - na Obrascu KO-3, sa dokazom o realizaciji korišćenja, i to: kod komercijalnih i robnih kredita - tovarni list, konosman, jedinstvenu carinsku ispravu ili drugi dokaz, a kod finansijskih kredita - nalog za izvršenje doznake u inostranstvu (Obrazac 1450) ili drugi dokaz.

17. Domaće lice je dužno da, u roku od pet dana od dana naplate kredita, nadležnoj filijali Narodne banke Jugoslavije podnese realizaciju te naplate (glavnica, kamata i troškovi), na Obrascu KO-3, sa dokazom o izvršenoj naplati (izveštaj o naplati iz inostranstva - Obrazac 743, kao i nalog za isplatu Obrazac 745).

III GARANCIJE KOJE DAJU DOMAĆA LICA PO KREDITNIM POSLOVIMA ZAKLJUČENIM IZMEĐU STRANIH LICA

18. Domaće lice je dužno da filijali Narodne banke Jugoslavije nadležnoj prema sedištu davaoca garancije (u daljem tekstu: nadležna filijala Narodne banke Jugoslavije) podnese na registrovanje prijavu o garanciji po kreditu koji je zaključen između stranih lica - na Obrascu G-1, i to u roku od deset dana od dana donošenja odluke nadležnog organa o izdavanju garancije.

Uz prijavu iz stava 1. ove tačke, domaće lice, na zahtev nadležne filijale Narodne banke Jugoslavije, podnosi i drugu potrebnu dokumentaciju (original ili overenu fotokopiju ugovora o kreditu zaključenog između stranog kreditora (korisnika garancije) i stranog lica (dužnika), za čiji se račun daje garancija, kao i overen prevod ugovora, odluku nadležnog organa davaoca garancije o davan ju garancije, dokaz da ispunjava uslove za davanje garancije propisane Zakonom o kreditnim poslovima sa inostranstvom i dr.).

Domaće lice koje je dalo garanciju po kreditu koji je zaključen između stranih lica dužno je da nadležnoj filijali Narodne banke Jugoslavije dostavlja tromesečno, i to do 10. u mesecu posle isteka tromesečja, izveštaj o stanju garancija i supergarancija datih u korist i za račun stranih lica - na Obrascu G-2.

Izveštaje iz stava 3. ove tačke nadležna filijala Narodne banke Jugoslavije dostavlja sedištu Narodne banke Jugoslavije, i to do 20. u mesecu posle isteka tromesečja.

Obrasci iz st. 1. i 3. ove tačke odštampani su uz ovu odluku i njen su sastavni deo.

IV PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

19. Podatke o kreditnim poslovima sa inostranstvom koji se registruju i evidentiraju u skladu sa odredbama ove odluke, osim podatka iz tačke 18. te odluke, nadležna filijala Narodne banke Jugoslavije dostavlja sedištu Narodne banke Jugoslavije, i to u roku od tri dana od dana registrovanja tih poslova.

Na osnovu podataka iz stava 1. ove tačke, u sedištu Narodne banke Jugoslavije vodi se jedinstvena evidencija o kreditnim poslovima sa inostranstvom.

20. Obrasci iz ove odluke popunjavaju se prema uputstvu Narodne banke Jugoslavije.

21. Prevođenje podataka o kreditnim poslovima sa inostranstvom koji su registrovani do dana stupanja na snagu ove odluke na obrasce propisane ovom odlukom vrši se u sedištu Narodne banke Jugoslavije. Tako prevedene podatke, sa stanjem na dan 30. novembra 1999. godine, sedište Narodne banke Jugoslavije dostavlja na magnetnom medijumu filijalama Narodne banke Jugoslavije.

Filijale Narodne banke Jugoslavije popunjene obrasce dostavljaju domaćem licu, koje je dužno da proveri podatke iz obrazaca, da ih uporedi sa svojom dokumentacijom, da potrebne ispravke unese u obrasce propisane ovom odlukom i dostavi ih nadležnoj filijali Narodne banke Jugoslavije najkasnije do 28. februara 2000. godine.

22. Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o načinu, rokovima i obrascima za registrovanje i evidentiranje kreditnih poslova sa inostranstvom ("Službeni list SRJ", br. 55/93).

23. Ova odluka stupa na snagu 1. decembra 1999. godine.

Napomene

Obrasci K3-1 - K3-7, koji su sastavni deo ove odluke, objavljeni su u "Sl. listu SRJ", br. 61/99, str. 5-16.

Na osnovu člana 64. stav 2. Ustavne povelje državne zajednice Srbija i Crna Gora ("Sl. list SCG", br. 1/2003), od dana stupanja na snagu Ustavne povelje, ovaj propis primenjuje se kao republički.