ODLUKA

O JEDINSTVENOM NAČINU OBRAČUNA I OBJAVLJIVANJA EFEKTIVNE KAMATNE STOPE NA DEPOZITE I KREDITE

("Sl. glasnik RS", br. 57/2006)

1. Ovom odlukom propisuju se jedinstveni način obračuna i objavljivanja troškova, kamata i naknada bankarskih usluga, i to naročito po osnovu depozitnih i kreditnih poslova (u daljem tekstu: efektivna kamatna stopa), kao i bliži uslovi i način obaveštavanja klijenata banke.

Jedinstveni način obračuna i objavljivanja efektivne kamatne stope banka primenjuje u postupku obavljanja depozitnih i kreditnih poslova iz člana 4. Zakona o bankama.

2. Efektivnom kamatnom stopom smatra se dekurzivna kamatna stopa koja se obračunava na godišnjem nivou, i to primenom složenog kamatnog računa - obračun konformnom metodom.

Obračunom iz stava 1. ove tačke, diskontovana novčana primanja izjednačavaju se s diskontovanim novčanim izdacima primljenih depozita, odnosno odobrenih kredita.

U obračun efektivne kamatne stope na kredite koji se odobravaju uz polaganje depozita uključuju se i novčana sredstva tog depozita (novčani tokovi depozita).

3. Pri diskontovanju, tj. svođenju na sadašnju vrednost svih budućih primanja i izdataka novčanih sredstava po ugovoru o kreditu, odnosno ugovoru o depozitu - primenjuju se kalendarski broj dana u mesecu i 365/366 dana u godini.

4. Efektivna kamatna stopa iskazuje se u procentima s dve decimale, uz zaokruživanje druge decimale, i važi od dana obračuna.

Efektivna kamatna stopa iskazuje se izrazom "efektivna kamatna stopa" ili skraćenicom "EKS".

5. Ponuda banke koja se odnosi na depozite koje banka prima, odnosno na kredite koje odobrava treba da jasno i nedvosmisleno sadrži sledeće podatke:

1) podatke koji se uključuju u obračun efektivne kamatne stope, i to:

- visinu nominalne kamatne stope na depozit, odnosno kredit,

- iznos naknada i troškova koje banka obračunava klijentu u postupku polaganja depozita, odnosno odobravanja kredita,

- iznos naknada i troškova koji su poznati na dan obračuna i koje banka obračunava klijentu u toku realizacije ugovora o depozitu, odnosno kreditu;

2) podatke koji se ne uključuju u obračun efektivne kamatne stope, i to:

- kriterijume za revalorizaciju i za indeksiranje depozita, odnosno kredita, podatak o stranoj valuti kojom se kredit indeksira ili drugi kriterijum za revalorizaciju i za indeksiranje depozita, odnosno kredita,

- troškove koji nisu poznati na dan obračuna a mogu nastati u toku realizacije ugovora o depozitu, odnosno kreditu,

- troškove procene vrednosti nepokretnosti i pokretnih stvari, premije osiguranja ili druge naknade u vezi sa sredstvima obezbeđenja kredita, troškove upisa u registar kod nadležnog organa, troškove pribavljanja izvoda iz zemljišnih knjiga, troškove pribavljanja uverenja, potvrda, dozvola i rešenja nadležnih organa, troškove Kreditnog biroa i druge troškove.

Podaci iz stava 1. ove tačke treba da budu utvrđeni i iskazani u ponudi iz tog stava tako da klijenta nijednog trenutka ne dovedu u zabludu što se tiče bilo kog elementa tih podataka.

Podatke iz stava 1. ove tačke banka dostavlja klijentima na način propisan uputstvom iz tačke 11. ove odluke.

6. Banka je dužna da efektivnu kamatnu stopu, nominalnu kamatnu stopu, stranu valutu kojom vrši indeksiranje kredita ili drugi kriterijum za revalorizaciju i za indeksiranje depozita, odnosno kredita iskazuje istovremeno, jednako jasno i na isti način uočljivo - u prostorijama banke, u reklamnim oglašavanjima, u sredstvima javnog informisanja ili u oglašavanjima na drugi način.

7. Pri zaključivanju ugovora o depozitu, banka uz ugovor uručuje klijentu jedan primerak plana isplate tog depozita.

Pri zaključivanju ugovora o kreditu, banka uz ugovor uručuje klijentu jedan primerak plana otplate ovog kredita, kao i pregled bitnih elemenata tog kredita koji sadrži podatke koji se uključuju u obračun efektivne kamatne stope, kao i one koji se ne uključuju u taj obračun. Podaci koji se uključuju u obračun efektivne kamatne stope su: iznos kredita, period otplate, nominalna kamatna stopa, efektivna kamatna stopa, ukupan iznos kamate koja se plaća u toku korišćenja kredita, ukupan iznos drugih troškova koje klijent treba da plati u toku korišćenja kredita i iznos otplatne rate, dok se u obračun efektivne kamatne stope ne uključuju podaci iz tačke 5. stav 1, odredba pod 2, ove odluke.

Drugi primerak plana isplate depozita, odnosno plana otplate kredita banka zadržava u svojoj dokumentaciji. Obrasci i jednog i drugog plana utvrđeni su uputstvom iz tačke 11. ove odluke.

8. Ako se efektivna kamatna stopa promeni zbog promene elemenata na osnovu kojih se obračunava, banka o toj promeni, i to pre početka primene promenjene efektivne kamatne stope, pismeno obaveštava klijenta.

9. Banka će Narodnoj banci Srbije dostavljati mesečne izveštaje o ponderisanom nivou efektivne i nominalne kamatne stope na primljene depozite i odobrene kredite u prethodnom mesecu - do 20. u mesecu za prethodni mesec, kao i tromesečne izveštaje o ponderisanom nivou nominalne i efektivne kamatne stope na stanje svih depozita, odnosno kredita poslednjeg dana tromesečja - u roku od 20 dana posle isteka tromesečja.

10. Narodna banka Srbije može objavljivati podatke o efektivnoj kamatnoj stopi koju banka primenjuje u skladu sa odredbama ove odluke.

11. Za sprovođenje ove odluke, Narodna banka Srbije donosi uputstvo.

12. Odredbe ove odluke ne primenjuju se na depozite koje banka polaže kod druge banke, odnosno na kredite koje banka odobrava drugoj banci.

13. Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku RS", a primenjivaće se od 1. oktobra 2006. godine.