ODLUKA
O BLIŽIM USLOVIMA I NAČINU VRŠENJA KONVERZIJE ŠTEDNIH ULOGA GRAĐANA U OBVEZNICE REPUBLIKE SRBIJE I REPUBLIKE CRNE GORE

("Sl. list SRJ", br. 44/2002 i "Sl. list SCG", br. 1/2003 - Ustavna povelja)

1. Ovom odlukom utvrđuju se bliži uslovi i način vršenja konverzije štednih uloga građana u obveznice Republike Srbije i Republike Crne Gore (u daljem tekstu: obveznice) koje će se emitovati radi regulisanja duga Republike Srbije i Republike Crne Gore iz člana 3. Zakona o regulisanju javnog duga Savezne Republike Jugoslavije po osnovu devizne štednje građana (u daljem tekstu: Zakon), način knjigovodstvenog evidentiranja tih obveznica, kao i način njihove registracije kod Narodne banke Jugoslavije - Zavoda za obračun i plaćanja - Centralnog registra, depoa i kliringa hartija od vrednosti (u daljem tekstu: Centralni registar).

2. Štedni ulozi građana iz tačke 1. ove odluke predstavljaju stanje neisplaćene devizne štednje na dan emisije obveznica iz tačke 1. ove odluke, odnosno na dan konverzije - 19. avgust 2002. godine, uvećano za kamatu obračunatu po stopi od 2% godišnje do tog dana i preračunato u evre.

Konverziju devizne štednje iz stava 1. ove tačke obavljaju banke iz člana 8. Zakona [ovlašćene banke iz člana 2. Zakona o izmirenju obaveza po osnovu devizne štednje građana ("Službeni list SRJ", br. 59/98, 44/99 i 53/2001), banke koje su usled statusnih promena postale pravni sledbenici tih banaka, kao i banke koje, u skladu s propisima kojima se uređuju sanacija, stečaj i likvidacija banaka, preuzimaju poslove u vezi sa isplatom devizne štednje građana položene kod ovlašćenih banaka iz tog člana nad kojima je pokrenut postupak stečaja ili likvidacije].

Konverziju devizne štednje, banke sa teritorije Republike Srbije, odnosno Republike Crne Gore vrše građanima čije je prebivalište na teritoriji tih republika.

3. Devizna štednja iz tačke 2. ove odluke, uvećana za kamatu obračunatu po stopi od 2% godišnje do dana dospeća, konvertuje se u obveznice, s tim što se pravo na konverziju utvrđuje po pojedinačnim štednim ulozima, i to:

- u visini do 276.10 evra, s rokom dospeća 26. avgusta 2002. godine - pri čemu se taj iznos uvećava za iznos neisplaćene devizne štednje po članu 10. Zakona o izmirenju obaveza po osnovu devizne štednje građana za 2000. i 2001. godinu i umanjuje za obveznice serije A za 2002. godinu koje su emitovane i preuzete na osnovu Odluke o emisiji obveznica Savezne Republike Jugoslavije za izmirenje obaveza po osnovu devizne štednje građana ("Službeni list SRJ", br. 4/2001, 6/2001 i 27/2001) (u daljem tekstu: Odluka) i za iznos devizne štednje za 2002. godinu isplaćene do dana emisije obveznica;

- u visini do 380 evra, s rokom dospeća 31. maja 2003. godine, pri čemu se taj iznos umanjuje za obveznice serije A za 2003. godinu koje su emitovane i preuzete na osnovu Odluke;

- u visini do 530 evra, s rokom dospeća 31. maja 2004. godine, pri čemu se taj iznos umanjuje za obveznice serije A za 2004. godinu koje su emitovane i preuzete po osnovu Odluke;

- u 12 godišnjih rata s rokom dospeća 31. maja svake godine u periodu od 2005. do 2016. godine - koje se izračunavaju množenjem preostalog iznosa devizne štednje koeficijentima iz člana 4. stav 2. Zakona, s tim da godišnja rata po jednom deviznom štednom ulogu ne može biti manja od 500 evra, uključujući i obveznice serije B koje su preuzete na osnovu Odluke.

Vlasnici deviznih štednih uloga koji su deviznu štednju stekli na osnovu pravnosnažnog rešenja o nasleđivanju - pravo na isplatu pripadajućih iznosa iz člana 4. Zakona ostvaruju srazmerno visini svog naslednog dela.

4. Posle izvršene konverzije u smislu tačke 3. ove odluke, banke iz člana 2. Zakona o izmirenju obaveza po osnovu devizne štednje građana i banke koje su usled statusnih promena postale pravni sledbenici tih banaka isknjižavaju iz svojih bilansa potraživanje od SR Jugoslavije po osnovu devizne štednje i obaveze prema deviznim štednim ulozima građana, a u vanbilansnoj evidenciji evidentiraju obveznice Republike Srbije, odnosno Republike Crne Gore i obaveze po tim obveznicama.

Banke koje u skladu s propisima kojima se uređuju sanacija, stečaj i likvidacija banaka preuzimaju poslove u vezi sa isplatom devizne štednje građana položene kod banaka iz člana 2. Zakona o izmirenju obaveza po osnovu devizne štednje građana nad kojima je pokrenut postupak stečaja ili likvidacije - u vanbilansnoj evidenciji evidentiraju obveznice Republike Srbije, odnosno Republike Crne Gore i obaveze po tim obveznicama.

5. Podatke o obračunu konverzije devizne štednje u obveznice - banke iz tačke 2. stav 2. ove odluke dostavljaju Narodnoj banci Jugoslavije.

6. Banke iz tačke 2. stav 2. ove odluke, iznos devizne štednje konvertovan u obveznice u smislu ove odluke evidentiraju deviznim štedišama u deviznoj štednoj knjižici, odnosno na deviznom računu - nakon usklađivanja stanja devizne štednje na deviznoj štednoj knjižici, odnosno deviznom računu sa stanjem u svojoj evidenciji.

O izvršenoj konverziji iz stava 1. ove tačke, banke iz tog stava izdaju deviznim štedišama potvrde - na obrascu koji je priložen uz ovu odluku i njen je sastavni deo.

Ako se, pri evidentiranju konverzije, deviznom štediši istovremeno isplaćuju i dospele obveznice - banka je dužna da podatke o tim isplatama navede u potvrdi iz stava 2. ove tačke.

Ako devizni štediša raspolaže sa više štednih uloga - potvrda iz stava 2. ove tačke izdaje se na ukupan iznos konvertovane devizne štednje u obveznice, zbirno po svim štednim ulozima.

7. Prilikom konverzije, banka deviznom štediši otvara račun hartija od vrednosti - kao podračun svog računa hartija od vrednosti koji se vodi u Centralnom registru, i to tako što mu u okviru šifre banke dodeljuje broj podračuna i upisuje ga u potvrdu iz tačke 6. ove odluke. Istovremeno, banka podatke iz te potvrde elektronski prenosi Centralnom registru - prema specifikaciji za razmenu podataka.

8. Iznosi na potvrdi iz tačke 6. ove odluke, odnosno iznosi na računu hartija od vrednosti u Centralnom registru iz tačke 7. te odluke zaokružuju se na ceo broj.

9. Za sprovođenje ove odluke Narodna banka Jugoslavije doneće uputstvo.

10. Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SRJ".

 

Potvrda

Napomene

Na osnovu člana 64. stav 2. Ustavne povelje državne zajednice Srbija i Crna Gora ("Sl. list SCG", br. 1/2003), od dana stupanja na snagu Ustavne povelje, ovaj propis primenjuje se kao republički.