UPUTSTVO
O NAČINU VOĐENJA EVIDENCIJE O ROBI SMEŠTENOJ U SLOBODNOJ ZONI

("Sl. list SRJ", br. 30/95 i "Sl. list SCG", br. 1/2003 - Ustavna povelja)

1. Ovim uputstvom propisuje se način vođenja evidencije o robi koja se uvozi, odnosno unosi u slobodnu zonu (u daljem tekstu: zona), izvozi, odnosno iznosi iz zone i koristi u zoni.

2. Evidencija o robi iz tačke 1. ovog uputstva vodi se na osnovu kartoteke.

Kartoteka se vodi tako što se za svaku vrstu robe vodi posebna kartica na kojoj se knjiženje vrši hronološki, na osnovu podataka iz isprava koje prate robu. Na karticama se naznačava veza sa odgovarajućim ispravama.

3. Kartica iz tačke 2. ovog uputstva sadrži: naziv korisnika zone, podatke o vrsti, količini i vrednosti robe, kao i druge podatke neophodne za evidenciju o robi. Na karticama se naznačava kakva je roba u pitanju (uvozna, izvozna i dr.).

Carinarnica overava kartice i vodi njihov registar.

Evidencija o robi smeštenoj u zoni može se voditi i preko računara, pod uslovom da sadrži podatke iz st. 1. i 2. ove tačke.

4. Ako se menja namena robe, korisnik zone dostavlja carinarnici primerak naloga za promenu namene. Promena namene mora se izvršiti u roku od 48 časova od dobijanja naloga.

5. Evidencija se razdužuje unošenjem u karticu podataka o robi iz jedinstvene carinske isprave (JCI), Carinske isprave za prijavljivanje robe (CIPR) ili odlazećeg manifesta.

6. Ovo upustvo stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SRJ".

Napomene

Na osnovu člana 64. stav 2. Ustavne povelje državne zajednice Srbija i Crna Gora ("Sl. list SCG", br. 1/2003), od dana stupanja na snagu Ustavne povelje, ovaj propis primenjuje se kao republički.