ODLUKA
O USLOVIMA KUPOVINE INOSTRANIH KRATKOROČNIH HARTIJA OD VREDNOSTI

("Sl. list SRJ", br. 25/2002 i "Sl. list SCG", br. 1/2003 - Ustavna povelja)

1. Ovom odlukom propisuju se uslovi pod kojima ovlašćene banke mogu kupovati inostrane kratkoročne hartije od vrednosti.

2. Hartije od vrednosti iz tačke 1. ove odluke su hartije od vrednosti koje emituje nerezident, čiji je rok dospeća do godinu dana, i kojima se trguje na inostranom i domaćem tržištu novca.

3. Ovlašćena banka može kupovati isključivo prvoklasne državne obveznice vodećih zemalja, kao i obveznice međunarodnih finansijskih institucija.

4. Za kupovinu inostranih kratkoročnih hartija od vrednosti iz ove odluke ovlašćena banka može koristiti sredstva do iznosa 20% novčanog akcijskog kapitala.

5. Ovlašćena banka ne može vršiti plaćanja u zemlji inostranim kratkoročnim hartijama od vrednosti.

6. Ovlašćena banka je dužna da Narodnoj banci Jugoslavije dostavlja mesečne izveštaje o kupljenim inostranim kratkoročnim hartijama od vrednosti, koji moraju da sadrže naziv stranog emitenta, vrstu kratkoročne hartije od vrednosti, nominalnu vrednost, rok dospeća kupljenih hartija od vrednosti, kao i stanje novčanog dela akcijskog kapitala.

7. Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SRJ".

Napomene

Na osnovu člana 64. stav 2. Ustavne povelje državne zajednice Srbija i Crna Gora ("Sl. list SCG", br. 1/2003), od dana stupanja na snagu Ustavne povelje, ovaj propis primenjuje se kao republički.