ODLUKA

O OSNIVANJU KRIMINALISTIČKO-POLICIJSKE AKADEMIJE

("Sl. glasnik RS", br. 58/2006)

Član 1

Ovom odlukom osniva se visokoškolska ustanova pod nazivom: "Kriminalističko-policijska akademija" (u daljem tekstu: Akademija) i bliže uređuje način preuzimanja prava, obaveza, sredstava, zaposlenih, dokumentacije i predmeta Policijske akademije i Više škole unutrašnjih poslova (u daljem tekstu: Viša škola), u skladu sa zakonom.

Član 2

Akademija se osniva za ostvarivanje studijskih programa za potrebe policijskog obrazovanja.

Sedište Akademije je u Beogradu, ul. Cara Dušana 196 - Zemun.

Akademija ima svojstvo pravnog lica.

Akademija je pravni sledbenik Policijske akademije u Beogradu i Više škole.

Član 3

Na Akademiji se obrazuju lica radi sticanja visoke stručne spreme i organizuje i obavlja naučnoistraživački rad u oblasti kriminalističkih i policijsko-bezbednosnih nauka.

Akademija može biti u sastavu univerziteta u skladu sa sporazumom Vlade i univerziteta.

Član 4

Akademija:

1) obavlja osnovne akademske studije, osnovne strukovne studije, diplomske akademske studije-master, specijalističke strukovne studije, specijalističke akademske studije i doktorske studije, kao i druge oblike stručnog obrazovanja i usavršavanja od značaja za kriminalističko-policijske i bezbednosne poslove;

2) obavlja osnovna, primenjena i razvojna istraživanja u oblasti kriminalistike i bezbednosti, kao i istraživanja koja su u funkciji razvoja obrazovne delatnosti i obavljanja policijskih poslova;

3) organizuje polaganje stručnih ispita;

4) obavlja i druge delatnosti, odnosno poslove, u skladu sa statutom.

Član 5

Statutom Akademije bliže se uređuje delatnost i organizacija Akademije, kao i trajanje studija iz člana 4. tačka 1) ove odluke.

Na statut Akademije saglasnost daje Vlada, uz pribavljeno mišljenje Ministarstva unutrašnjih poslova.

Član 6

Organi Akademije su savet, nastavno-naučno veće, dekan i studentski parlament.

Član 7

Savet je organ upravljanja Akademije.

Članove saveta koji su predstavnici osnivača imenuje Vlada na predlog ministra unutrašnjih poslova (u daljem tekstu: ministar).

Broj članova, postupak izbora i razrešenja članova saveta, način rada saveta i odlučivanja uređuje se statutom Akademije.

Član 8

Nastavno-naučno veće je stručni organ Akademije i čine ga:

1) dekan;

2) prodekani;

3) nastavnici i saradnici koji realizuju studijske programe Akademije;

4) predstavnici studenata izabrani od strane studentskog parlamenta.

Član 9

Dekan je organ poslovođenja Akademijom.

Dekan se bira na period od tri godine iz reda profesora.

Član 10

Način izbora, broj članova i druga pitanja značajna za rad i delovanje studentskog parlamenta uređuju se statutom Akademije.

Član 11

Sredstva za obavljanje delatnosti Akademije obezbeđuju se u budžetu Republike Srbije u skladu sa potrebama policijskog obrazovanja, kao i iz drugih izvora u skladu sa zakonom.

Član 12

Studijske programe Akademija donosi uz saglasnost Ministarstva unutrašnjih poslova.

Član 13

Studenti se primaju u prvu godinu osnovnih studija na Akademiji na osnovu konkursa koji raspisuje Akademija.

Pravo učešća na konkursu imaju državljani Republike Srbije, a izuzetno i državljani drugih država po odobrenju Ministarstva unutrašnjih poslova, koji ispunjavaju:

1) uslove za upis utvrđene Zakonom o visokom obrazovanju;

2) posebne zakonom utvrđene bezbednosne uslove za prijem u radni odnos u Ministarstvo unutrašnjih poslova;

3) posebne uslove u pogledu zdravstvenog stanja, psihofizičkih i drugih sposobnosti za obavljanje policijskih poslova, koje bliže utvrđuje ministar.

Uslove za upis državljana drugih država koji po odobrenju Ministarstva unutrašnjih poslova imaju pravo učešća na konkursu svojim aktom bliže uređuje ministar.

Član 14

Odluku o broju studenata za upis u prvu godinu studijskih programa koji se finansiraju iz budžeta Republike Srbije donosi Vlada, na predlog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Član 15

Lice sa završenim strukovnim studijama može se upisati na osnovne akademske studije.

Statutom Akademije bliže se utvrđuju uslovi nastavka studija lica iz stava 1. ovog člana.

Član 16

Lice koje položi sve ispite utvrđene studijskim programom osnovnih strukovnih studija stiče visoko obrazovanje i stručni naziv: kriminalista prvog stepena strukovnih studija.

Lice koje položi sve ispite utvrđene studijskim programom osnovnih akademskih studija stiče visoko obrazovanje i stručni naziv: kriminalista prvog stepena akademskih studija.

Lice koje završi specijalističke strukovne studije stiče stručni naziv: specijalista kriminalistike i bezbednosti drugog stepena strukovnih studija.

Lice koje završi specijalističke akademske studije stiče stručni naziv: specijalista kriminalistike i bezbednosti drugog stepena akademskih studija.

Lice koje položi sve ispite utvrđene studijskim programom diplomskih studija stiče visoko obrazovanje i akademski naziv: diplomirani kriminalista drugog stepena diplomskih akademskih studija.

Lice koje završi doktorske akademske studije stiče naučni naziv: doktor kriminalističko-policijskih i bezbednosnih nauka.

Član 17

Akademija donosi petogodišnje i godišnje programe naučnih istraživanja, uz prethodnu saglasnost ministra.

Član 18

Ukida se Viša škola.

Akademija preuzima imovinu, prava i obaveze i dozvole za rad u smislu člana 116. stav 2. Zakona o visokom obrazovanju, Policijske akademije i Više škole, kao i potreban broj nastavnog i nenastavnog osoblja.

Član 19

Do konstituisanja saveta Akademije, poslove iz njegove nadležnosti obavljaće privremeni savet koji će imenovati ministar rešenjem.

Do konstituisanja nastavno-naučnog veća Akademije, poslove iz njegove nadležnosti obavljaće veće sastavljeno od svih nastavnika Policijske akademije i Više škole.

Do izbora dekana Akademije poslove iz njegove nadležnosti obavljaće dekan Policijske akademije.

Član 20

Privremeni savet će doneti statut u skladu sa ovom odlukom u roku od 45 dana od dana konstituisanja.

Član 21

Nastavno i nenastavno osoblje koje je na dan stupanja na snagu ove odluke u radnom odnosu u Višoj školi preuzima se u radni odnos na Akademiji, u potrebnom broju.

Lica iz stava 1. ovog člana raspoređuju se na poslove koji odgovaraju njihovoj stručnoj spremi i radnom iskustvu, u skladu sa potrebama Akademije.

Lica iz stava 1. ovog člana koja se ne mogu preuzeti na odgovarajuća radna mesta u Akademiji rasporediće se na odgovarajuće poslove u Ministarstvu unutrašnjih poslova, u skladu sa odlukom ministra.

Lica izabrana u zvanje nastavnika i saradnika na Policijskoj akademiji i Višoj školi zadržavaju svoja zvanja, s tim što se zvanja koja nisu u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju moraju upodobiti sa zvanjima utvrđenim tim zakonom.

Član 22

Studenti upisani na osnovne studije na Višoj školi, do dana stupanja na snagu ove odluke, upisaće se na Akademiju u školskoj 2006/2007. godini pod uslovima propisanim do dana stupanja na snagu ove odluke i mogu završiti studije po započetom nastavnom planu i programu.

Studenti iz stava 1. ovog člana mogu da se opredele da nastave studije po novom studijskom programu Akademije.

Član 23

Danom upisa u sudski registar Akademije briše se iz sudskog registra Viša škola.

Član 24

Ova odluka stupa na snagu danom stupanja na snagu Zakona o prestanku važenja Zakona o Policijskoj akademiji.