ODLUKA

O PRAVU NA OSTVARIVANJE NOVČANE POMOĆI PORODICI U KOJOJ SE RODE BLIZANCI

("Sl. list AP Vojvodine", br. 9/2006)

Član 1

Ovom Odlukom utvrđuje se pravo na novčanu pomoć porodici u kojoj se rode blizanci, uslovi i način ostvarivanja ovog prava.

Član 2

Pravo iz člana 1. ove Odluke ostvaruje majka koja rodi blizance i koja u trenutku rođenja blizanaca ima prebivalište na teritoriji Autonomne Pokrajine Vojvodine i neposredno brine o rođenoj deci.

Ovo pravo može da ostvari otac, ukoliko majka nije živa ili je napustila blizance ili je iz opravdanih razloga sprečena da neposredno brine o rođenoj deci.

Član 3

Uz zahtev za ostvarivanje prava na novčanu pomoć majka podnosi:

1. dokaz o prebivalištu na teritoriji opštine - grada na teritoriji Autonomne Pokrajine Vojvodine (fotokopija lične karte)

2. izvode iz matične knjige rođenih za blizance

3. fotokopiju štedne knjižice ili tekućeg računa.

Ukoliko pravo na novčanu pomoć ostvaruje otac, uz zahtev i dokaze iz tačke 1., 2., i 3. ovog člana, otac podnosi i:

• izvod iz matične knjige umrlih za majku

• uverenje organa starateljstva o činjenici da je majka napustila blizance

• rešenje da je majka lišena roditeljskog prava

• potvrdu nadležnog zdravstvenog organa o težoj bolesti majke ili rešenje kojim je majka lišena poslovne sposobnosti

• potvrdu nadležne ustanove o početku i trajanju izdržavanja kazne zatvora za majku.

Član 4

Zahtev za ostvarivanje prava na novčanu pomoć podnosi se najkasnije do navršene godine dana života blizanaca pokrajinskom organu uprave nadležnom za poslove društvene brige o deci.

Član 5

O zahtevu za ostvarivanje prava na novčanu pomoć, utvrđenu članom 2. ove Odluke, u prvom stepenu rešava pokrajinski organ uprave nadležan za poslove društvene brige o deci.

Po žalbi protiv prvostepenog rešenja starešine pokrajinskog organa uprave nadležnog za poslove društvene brige o deci rešava Izvršno veće Autonomne Pokrajine Vojvodine.

Član 6

Novčana pomoć isplaćuje se na ime roditelja koji je ostvario to pravo putem štedne knjižice, odnosno putem tekućeg računa. Novčana pomoć isplaćuje se jednokratno, od 01.07.2006. godine i iznosi 400.000,00 dinara.

Nominalni iznos novčane pomoći utvrđuje se za svaku godinu rešenjem Izvršnog veća Autonomne Pokrajine Vojvodine, nakon usvajanja Odluke o budžetu Autonomne Pokrajine Vojvodine za svaku kalendarsku godinu, odnosno nakon utvrđenog iznosa sredstava za realizaciju navedene mere.

Član 7

Sredstva za finansiranje prava na novčanu pomoć iz člana 2. ove Odluke obezbeđuju se iz budžeta Autonomne Pokrajine Vojvodine.

Član 8

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Autonomne Pokrajine Vojvodine", a primenjuje se od 01.07.2006. godine.