PRAVILNIK

O BORAČKOM DODATKU

("Sl. list SRJ", br. 37/98 i "Sl. list SCG", br. 1/2003 - Ustavna povelja)

Član 1

Ovim pravilnikom propisuju se način određivanja visine boračkog dodatka, način vršenja obračuna sredstava isplaćenih na ime boračkog dodatka, kao i način vođenja evidencije i dostavljanja izveštaja o tim sredstvima.

Član 2

Mesečni iznos boračkog dodatka određuje se u visini razlike između osnova za određivanje boračkog dodatka utvrđenog za odnosni mesec i iznosa mesečne zarade, koja je, za rad u punom radnom vremenu, isplaćena borcu u mesecu za koji se vrši obračun boračkog dodatka.

Po isteku kalendarske godine visina boračkog dodatka konačno se utvrđuje za prethodnu godinu u visini razlike između osnova za određivanje boračkog dodatka utvrđenog za tu godinu i iznosa prosečne zarade koja je borcu isplaćena u istoj godini.

Iznos zarade iz st. 1. i 2. ovog člana ne može biti manji od iznosa najniže cene rada utvrđene odgovarajućim kolektivnim ugovorom.

Član 3

Borački dodatak koji, u smislu člana 20. Zakona o osnovnim pravima boraca, vojnih invalida i porodica palih boraca (u daljem tekstu: Zakon), pripada borcu za vreme privremene sprečenosti za rad u smislu propisa o zdravstvenom osiguranju (naknada boračkog dodatka), određuje se u istom procentu u kome se borcu, za isti slučaj sprečenosti za rad (bolovanje) određuje naknada zarade.

Član 4

Obračun i isplatu boračkog dodatka nadležni organ evidentira na Obrascu BD-1 - Obračun boračkog dodatka za mesec ..... ......... godine i Obrascu BD-2 - Konačni obračun boračkog dodatka za ... godinu, koji su odštampani uz ovaj pravilnik i čine njegov sastavi deo.

Član 5

Evidenciju o isplatama boračkog dodatka nadležni organ vodi na Obrascu BD-3 - Evidencioni list korisnika boračkog dodatka, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Član 6

Na osnovu evidencije koju vodi po odredbi člana 5. ovog pravilnika, nadležni organ do 20. februara tekuće godine, dostavlja nadležnom organu u republici izveštaj o sredstvima isplaćenim na ime boračkog dodatka i broju korisnika boračkog dodatka u prethodnoj godini.

Na osnovu izveštaja iz stava 1. ovog člana, nadležni organ u republici dostavlja do 31. marta tekuće godine nadležnom saveznom organu izveštaj o sredstvima utrošenim za isplatu boračkog dodatka u prethodnoj godini i broju korisnika boračkog dodatka u republici.

Član 7

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o načinu određivanja visine boračkog dodatka i vršenja obračuna sredstava isplaćenih na ime boračkog dodatka ("Službeni list SFRJ", br. 7/82 i 56/82).

Član 8

Ovaj pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SRJ".

 

Obrazac BD-1

OBRAČUN BORAČKOG DODATKA

 

 

 

(naziv opštine)

 

OBRAČUN
BORAČKOG DODATKA ZA MESEC ___________ GODINE

Red. broj

PREZIME I IME

Broj i datum rešenja o boračkom dodatku

Osnov za određivanje boračkog dodatka

Iznos zarade

Iznos boračkog dodatka (4-5)

Iznos naknade zarade

Iznos naknade boračkog dodatka

Ukupno za isplatu (6+8)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

1.

 

 

 

 

 

 

 

 

2.

 

 

 

 

 

 

 

 

3.

 

 

 

 

 

 

 

 

4.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(potpis ovlašćenog lica)

Napomene:

1. Obrazac popunjava nadležni organ koji, na osnovu rešenja o priznatom pravu na borački dodatak, vrši isplatu tog dodatka.
2. U kolonu 2 unose se prezimena i imena svih boraca kojima nadležni organ vrši isplatu boračkog dodatka u odnosnom mesecu.
3. U kolonu 3 unosi se broj rešenja kojim je borcu priznato pravo na borački dodatak i datum kad je to rešenje doneseno.
4. U kolonu 4 unosi se iznos osnova za određivanje boračkog dodatka koji je utvrđen za mesec za koji se vrši isplata boračkog dodatka (prosečna zarada u SRJ iz prethodnog meseca, uvećana za 30%).
5. U kolonu 5 unosi se iznos zarade koja je isplaćena borcu u mesecu za koji se vrši obračun boračkog dodatka za rad u punom radnom vremenu, na osnovu potvrde o isplaćenoj zaradi.
6. U kolonu 6 unosi se iznos boračkog dodatka u visini razlike između isplaćene zarade i osnova za određivanje boračkog dodatka za isti mesec (kolona 4 minus kolona 5).
7. U kolonu 7 unosi se iznos naknade zarade koja je borcu isplaćena za vreme privremene sprečenosti za rad - bolovanja u mesecu za koji se vrši obračun boračkog dodatka.
8. U kolonu 8 unosi se iznos naknade boračkog dodatka, koji se obračunava u smislu člana 3. ovog pravilnika (u istom procentu u kome je borcu određena naknada zarade za vreme sprečenosti za rad - bolovanja u mesecu za koji se vrši obračun boračkog dodatka).
9. U kolonu 9 unosi se ukupan iznos boračkog dodatka i naknade boračkog dodatka, koji je isplaćen za mesec za koji se vrši obračun boračkog dodatka (zbir iznosa iz kolone 6 i kolone 8).

 

Obrazac BD-2

KONAČNI OBRAČUN BORAČKOG DODATKA

 

 

 

(naziv opštine)

 

KONAČNI OBRAČUN
BORAČKOG DODATKA ZA _______ ___ GODINU

Red. broj

PREZIME I IME

Broj i datum rešenja o boračkom dodatku

Osnov za određivanje boračkog dodatka

Iznos zarade

Iznos boračkog dodatka (4-5)

Iznos naknade zarade

Iznos naknade boračkog dodatka

Ukupno za isplatu (6+8)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

1.

 

 

 

 

 

 

 

 

2.

 

 

 

 

 

 

 

 

3.

 

 

 

 

 

 

 

 

4.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(potpis ovlašćenog lica)

Napomene:

1. U kolonu 2 unose se prezimena i imena svih boraca kojima nadležni organ vrši konačni obračun boračkog dodatka za odnosnu godinu.
2. U kolonu 3 unosi se broj rešenja kojim je borcu priznato pravo na borački dodatak i datum kad je to rešenje doneseno.
3. U kolonu 4 unosi se iznos osnova za određivanje boračkog dodatka koji je utvrđen za godinu za koju se vrši konačni obračun boračkog dodatka (prosečna zarada u SRJ u prethodnoj godini, uvećana za 30%).
4. U kolonu 5 unosi se iznos prosečne zarade koja je isplaćena borcu u godini za koju se vrši konačni obračun boračkog dodatka za rad u punom radnom vremenu, na osnovu potvrde o isplaćenoj zaradi.
5. U kolonu 6 unosi se iznos boračkog dodatka u visini razlike između isplaćene zarade i osnova za određivanje boračkog dodatka u odnosnoj godini (kolona 4 minus kolona 5).
6. U kolonu 7 unosi se iznos naknade zarade koja je borcu isplaćena za vreme privremene sprečenosti za rad - bolovanja u godini za koju se vrši konačni obračun boračkog dodatka.
7. U kolonu 8 unosi se iznos naknade boračkog dodatka, koji se obračunava u smislu člana 3. ovog pravilnika (u istom procentu u kome je borcu određena naknada zarade za vreme sprečenosti za rad - bolovanja u godini za koju se vrši konačni obračun boračkog dodatka).
8. U kolonu 9 unosi se ukupan iznos boračkog dodatka i naknade boračkog dodatka, koji je isplaćen za godinu za koju se vrši konačni obračun boračkog dodatka (zbir iznosa iz kolone 6 i kolone 8).

 

Obrazac BD-3

EVIDENCIONI LIST KORISNIKA BORAČKOG DODATKA

 

 

 

 

(prezime, očevo ime i ime korisnika)

 

(dan, mesec i godina rođenja)

 

 

 

(adresa: mesto, ulica i broj)

učesnik rata od ___________ godine

 

                    (datum)

 

REŠENJE O BORAČKOM DODATKU 

 

 

(Broj, datum i naziv organa koji je doneo rešenje)

 

Mesec

Osnov za određivanje
boračkog dodatka

Iznos zarade

Iznos boračkog
dodatka

Iznos naknade
zarade

Iznos naknade
boračkog dodatka

Ukupno isplaćeno
na ime boračkog
dodatka

1

2

3

4

5

6

7

GODINA

 

 

 

 

 

 

I

 

 

 

 

 

 

II

 

 

 

 

 

 

III

 

 

 

 

 

 

IV

 

 

 

 

 

 

V

 

 

 

 

 

 

VI

 

 

 

 

 

 

VII

 

 

 

 

 

 

VIII

 

 

 

 

 

 

IX

 

 

 

 

 

 

X

 

 

 

 

 

 

XI

 

 

 

 

 

 

XII

 

 

 

 

 

 

KONAČNI OBRAČUN:

Napomene:  

1. Obrazac se popunjava na osnovu podataka iz obračuna boračkog dodatka (Obrazac BD-1).
2. U kolonu 2 unosi se iznos iz kolone 4 obrasca BD-1.
3. U kolonu 3 unosi se iznos iz kolone 5 obrasca BD-1.
4. U kolonu 4 unosi se iznos iz kolone 6 obrasca BD-1.
5. U kolonu 5 unosi se iznos iz kolone 7 obrasca BD-1.
6. U kolonu 6 unosi se iznos iz kolone 8 obrasca BD-1.
7. U kolonu 7 unosi se iznos iz kolone 9 obrasca BD-1.
8. Podaci o konačnom obračunu boračkog dodatka unose se iz odgovarajućih kolona obrasca BD-2.

Napomene

Na osnovu člana 64. stav 2. Ustavne povelje državne zajednice Srbija i Crna Gora ("Sl. list SCG", br. 1/2003), od dana stupanja na snagu Ustavne povelje, ovaj propis primenjuje se kao republički.