PRAVILNIK
O MEDICINSKIM INDIKACIJAMA ZA RAZVRSTAVANJE VOJNIH INVALIDA U STEPENE DODATKA ZA NEGU I POMOĆ

("Sl. list SRJ", br. 37/98 i "Sl. list SCG", br. 1/2003 - Ustavna povelja)

Član 1

Ovim pravilnikom propisuju se medicinske indikacije za razvrstavanje vojnih invalida od I do IV grupe u stepene dodatka za negu i pomoć.

Član 2

U prvi stepen dodatka za negu i pomoć razvrstavaju se vojni invalidi I grupe kod kojih postoji oštećenje organizma predviđeno u Listi procenata vojnog invaliditeta koja je sastavni deo Pravilnika o utvrđivanju procenta vojnog invaliditeta ("Službeni list SRJ", br. 36/98), u sledećim tačkama:

- 67 Eksartikulacija obe ruke u ramenu;

- 121b Eksartikulacija u kuku - obe noge;

- 124 Obostrana paraliza lumbosakralnog pleksusa;

- 150g Klinički utvrđena epilepsija nastala usled povrede ili bolesti kad su napadi veoma česti, jednom ili više puta dnevno,

- 157 Slepilo, odnosno gubitak vida na oba oka,

- 192 Najteži slučajevi bulbarne paralize;

- 200g Parkinsonizam - najtežeg stepena;

- 206 Konsolidovane frakture kičme, sa flakcidnom paraplegijom ili spastičnom paraplegijom u fleksiji - trajna nepokretnost i vezanost za postelju;

- 207g Konsolidovane frakture cervikalnog dela kičme, sa lezijom cervikalne medule i paretičnim pojavama na gornjim i donjim ekstremitetima - najteži oblici - invalid nepokretan i ne može da se služi rukama;

- 208g Cerebralni ataksički sindrom posle traume (za prve dve godine privremeno, a posle trajno) - najteži oblici - nemogućnost kretanja usled atakcija;

- 209g Klinički utvrđen polineuritički sindrom do stabilizacije se ocenjuje privremeno a posle trajno - najteži oblici - teška oštećenja motoliteta sa atrofijama, teškim trofičnim smetnjama i potpunom oduzetošću ekstremiteta - invalid nepokretan.

Izuzetno od odredbe stava 1. ovog člana, u prvi stepen dodatka za negu i pomoć mogu se razvrstati i vojni invalidi I grupe kod kojih pored oštećenja organizma iz stava 1. ovog člana postoje i druga oštećenja (obostrana amputacija ekstremiteta, eksartikulacija noge u kuku, demencija, progresivna raširena aktivna tuberkuloza, sa razvijenom kaheksijom i drugim teškim komplikacijama i dr.), koja vojnog invalida čine nesposobnim za vršenje svih osnovnih životnih potreba i zahtevaju neprekidnu negu i pomoć drugog lica.

Član 3

U drugi stepen dodatka za negu i pomoć razvrstavaju se vojni invalidi I grupe kod kojih postoji oštećenje organizma iz Liste procenata vojnog invaliditeta, koje nije navedeno u članu 2. stav 1. ovog pravilnika.

Član 4

Vojni invalidi II, III i IV grupe kod kojih postoji oštećenje organizma za koje je, zajedno sa vojnim invaliditetom, u Listi procenata vojnog invaliditeta predviđeno 100% - I grupa vojnog invaliditeta razvrstavaju se, i to:

1) u drugi stepen dodatka za negu i pomoć - ako je oštećenje organizma obuhvaćeno članom 2. ovog pravilnika;

2) u treći stepen dodatka za negu i pomoć - ako je oštećenje organizma obuhvaćeno članom 3. ovog pravilnika.

Član 5

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o medicinskim indikacijama za razvrstavanje vojnih invalida od I do IV grupe prema stepenu potrebe za negom i pomoći od strane drugog lica i grupi vojnog invaliditeta ("Službeni list SFRJ", br. 7/82).

Član 6

Ovaj pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SRJ".

Napomene

Na osnovu člana 64. stav 2. Ustavne povelje državne zajednice Srbija i Crna Gora ("Sl. list SCG", br. 1/2003), od dana stupanja na snagu Ustavne povelje, ovaj propis primenjuje se kao republički.