PRAVILNIK

O KALENDARU OBRAZOVNO-VASPITNOG RADA ZA OSNOVNE ŠKOLE SA SEDIŠTEM NA TERITORIJI AP VOJVODINE ZA ŠKOLSKU 2006/2007. GODINU

("Sl. list AP Vojvodine", br. 9/2006)

Član 1

Ovim pravilnikom utvrđuje se vreme ostvarivanja obrazovno-vaspitnog rada u toku školske 2006/2007. godine i vreme i trajanje školskog raspusta učenika u osnovnim školama sa sedištem na teritoriji Autonomne Pokrajine Vojvodine.

Član 2

Nastava i drugi oblici obrazovno-vaspitnog rada u osnovnoj školi se ostvaruju u toku dva polugodišta.

Prvo polugodište počinje u petak, 1. septembra, a završava se u petak, 22. decembra 2006. godine. U prvom polugodištu ima 82 nastavna dana. Nastava počinje u ponedeljak, 4. septembra 2006. godine.

Drugo polugodište počinje u ponedeljak, 15. januara i završava se u petak, 15. juna 2007. godine, a za učenike VIII razreda u petak, 1. juna 2007. godine. U drugom polugodištu ima 99 nastavnih dana, do prolećnog raspusta 58 i, od prolećnog raspusta do kraja polugodišta 41, a za učenike VIII razreda 31.

Član 3

Nastavni plan i program za učenike od prvog do sedmog razreda ostvaruje se u 36 petodnevnih nastavnih nedelja, odnosno 180 nastavnih dana.

Nastavni plan i program za učenike osmog razreda ostvaruje se u 34 petodnevne nastavne nedelje, odnosno 170 nastavnih dana.

Član 4

Osnovna muzička i baletska škola može da izvodi nastavu i u toku šest nastavnih dana u nedelji, prema godišnjem programu rada škole.

Član 5

Nastavne subote su: 16. septembar, prema rasporedu časova za petak i 30. septembra 2006. godine, prema rasporedu časova za dan određen kao nenastavni u smislu člana 10. stavovi 1. i 2. ovog pravilnika.

Član 6

U toku školske godine učenici imaju zimski, prolećni i letnji raspust.

Zimski raspust, u trajanju od tri nedelje, počinje u ponedeljak, 25. decembra 2006. godine, a završava se u petak, 12. januara 2007. godine.

Prolećni raspust, u trajanju od četiri dana, počinje u utorak, 10., a završava se u petak, 13. aprila 2007. godine.

Letnji raspust počinje u ponedeljak, 18. juna, a završava se u petak, 31. avgusta 2007. godine.

Član 7

Vreme saopštavanja uspeha učenika i podele đačkih knjižica, svedočanstava i diploma na kraju prvog i drugog polugodišta, škola utvrđuje godišnjim programom rada.

Član 8

U školi se praznuju državni i verski praznici u skladu sa zakonom.

U školi se praznuje radno Sveti Sava i Vidovdan.

Sveti Sava se praznuje 27. januara, a Vidovdan 28. juna.

Sreda, 8. novembar 2006. godine, obeležava se kao Dan prosvetnih radnika.

Član 9

Učenici i zaposleni u školi imaju pravo da ne pohađaju nastavu, odnosno da ne rade, u dane verskih praznika:

- pravoslavni - na prvi dan krsne slave,

- pripadnici verskih zajednica koje Božić slave po Gregorijanskom kalendaru - 25. decembra 2006. godine, na prvi dan Božića,

- pripadnici Islamske zajednice - 23. oktobra 2006. godine, na prvi dan Ramazanskog Bajrama i 30. decembra 2006. godine, na prvi dan Kurbanskog Bajrama,

- pripadnici Jevrejske zajednice - 2. oktobra 2006. godine, na prvi dan Jom Kipura.

Član 10

Škola će u godišnjem programu rada, od nastavnih dana utvrđenih ovim pravilnikom, utvrditi jedan nenastavni, za proslavu dana škole, sportske aktivnosti sa učenicima ili realizovanje drugih oblika vannastavnog rada.

Škola, koja se nalazi u sredini u kojoj postoji običaj obeležavanja hrišćanskog verskog praznika Svi Sveti, ako bi joj bilo otežano izvođenje nastave zbog odsustva učenika ili zaposlenih, pripadnika verskih zajednica koji obeležavaju ovaj dan, utvrdiće sredu, 1. novembar 2006. godine, kao nenastavni dan, u smislu stava 1. ovog člana. Škola u kojoj se nastava izvodi u ovaj dan, omogućiće odsustvo pripadnicima navedenih verskih zajednica.

Ako škola nije utvrdila nenastavni dan, iz stava 1. ovog člana, za proslavu dana škole, a on pada u nastavni dan, prema kalendaru, škola će taj dan nadoknaditi u vreme koje utvrdi godišnjim programom rada.

Član 11

Vreme realizacije rekreativne nastave, izleta i ekskurzija učenika, škola će utvrditi u godišnjem programu rada, u skladu sa važećim propisima.

Ako škola godišnjim programom rada utvrdi vreme realizovanja ekskurzije ili izleta u nastavni dan, istim aktom je dužna da utvrdi vreme i način nadoknađivanja propuštenog obrazovno-vaspitnog rada.

Član 12

Tabelarni pregled kalendara obrazovno-vaspitnog rada za osnovne škole sa sedištem na teritoriji AP Vojvodine za školsku 2006/2007. godinu odštampan je uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Član 13

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu AP Vojvodine".

 

TABELARNI PREGLED
KALENDARA OBRAZOVNO-VASPITNOG RADA ZA OSNOVNE ŠKOLE SA SEDIŠTEM NA TERITORIJI AP VOJVODINE ZA ŠKOLSKU 2006/2007. GODINU