PRAVILNIK

O KALENDARU OBRAZOVNO-VASPITNOG RADA ZA SREDNJE ŠKOLE SA SEDIŠTEM NA TERITORIJI AUTONOMNE POKRAJINE VOJVODINE ZA ŠKOLSKU 2006/2007. GODINU

("Sl. list AP Vojvodine", br. 9/2006)

Član 1

Ovim pravilnikom utvrđuje se vreme ostvarivanja obaveznih oblika obrazovno-vaspitnog rada (teorijska nastava, praktična nastava i vežbe) i vreme korišćenja raspusta učenika u gimnaziji, umetničkoj i stručnoj školi (u daljem tekstu: srednje škole) sa sedištem na teritoriji Autonomne Pokrajine Vojvodine za školsku 2006/2007. godinu.

Član 2

Obavezni oblici obrazovno-vaspitnog rada iz člana 1. ovog pravilnika ostvaruju se:

u gimnaziji:

- u I, II i III razredu u 37 petodnevnih nastavnih nedelja, odnosno 185 nastavnih dana,

- u IV razredu u 33 petodnevne nastavne nedelje, odnosno 165 nastavnih dana;

u stručnoj školi:

- u I i II razredu trogodišnjeg i u I, II i III razredu četvorogodišnjeg obrazovanja u 37 petodnevnih nastavnih i radnih nedelja, odnosno 185 nastavnih i radnih dana,

- u III razredu trogodišnjeg i IV razredu četvorogodišnjeg obrazovanja u 34 petodnevne nastavne i radne nedelje, odnosno 170 nastavnih i radnih dana.

Član 3

Nastavni plan i program za umetničke škole u svim razredima se ostvaruje prema godišnjem programu rada škole u petodnevnim ili šestodnevnim nastavnim nedeljama, u skladu sa zakonom.

Član 4

Nastava i drugi oblici obrazovno-vaspitnog rada u srednjoj školi se ostvaruju u toku dva polugodišta.

Prvo polugodište počinje u petak, 1. septembra, završava se u petak, 22. decembra 2006. godine i ima 82 nastavna i radna dana. Nastava počinje u ponedeljak, 4. septembra 2006. godine.

Drugo polugodište počinje u ponedeljak, 15. januara i završava se u petak, 22. juna, za IV razred gimnazije, u petak 25. maja, a za III razred trogodišnjeg i IV razred četvorogodišnjeg stručnog obrazovanja, u petak, 1. juna 2007. godine.

Druga polugodište ima 104 nastavna i radna dana, do prolećnog raspusta 58 i od prolećnog raspusta do kraja polugodišta 46, IV razred gimnazije 26, a III razred trogodišnjeg i IV razred četvorogodišnjeg stručnog obrazovanja 36.

Član 5

Nastavne subote su: 16. septembar, prema rasporedu časova za petak i 30. septembra 2006. godine, prema rasporedu časova za dan određen kao nenastavni u smislu člana 10. stavovi 1. i 2. ovog pravilnika.

Član 6

U toku školske godine učenici imaju zimski, prolećni i letnji raspust.

Zimski raspust, u trajanju od tri nedelje, počinje u ponedeljak, 25. decembra 2006. godine, a završava se u petak, 12. januara 2007. godine.

Prolećni raspust, u trajanju od četiri dana, počinje u utorak, 10., a završava se u petak, 13. aprila 2007. godine.

Letnji raspust počinje u ponedeljak, 25. juna, a završava se u petak, 31. avgusta 2007. godine.

Član 7

Vreme saopštavanja uspeha učenika i podele đačkih knjižica škola utvrđuje godišnjim programom rada.

Vreme podele svedočanstava, polaganja završnog ispita na kraju trogodišnjeg obrazovanja i maturskog ispita na kraju četvorogodišnjeg obrazovanja i vreme podele diploma, škola utvrđuje godišnjim programom rada.

Član 8

U školi se praznuju državni i verski praznici u skladu sa zakonom.

U školi se praznuje radno Sveti Sava i Vidovdan.

Sveti Sava se praznuje 27. januara, a Vidovdan 28. juna.

Utorak, 8. novembar 2005. godine, obeležava se kao Dan prosvetnih radnika.

Član 9

Učenici i zaposleni u školi imaju pravo da ne pohađaju nastavu, odnosno da ne rade, u dane verskih praznika:

- pravoslavni - na prvi dan krsne slave,

- pripadnici verskih zajednica koji Božić slave po Gregorijanskom kalendaru - 25. decembra 2006. godine, na prvi dan Božića,

- pripadnici Islamske zajednice - 23. oktobra 2006. godine, na prvi dan Ramazanskog Bajrama i 30. decembra 2006. godine, na prvi dan Kurbanskog Bajrama,

- pripadnici Jevrejske zajednice - 2. oktobra 2006. godine, na prvi dan Jom Kipura.

Član 10

Škola će u godišnjem programu rada, od nastavnih i radnih dana utvrđenih ovim pravilnikom, utvrditi jedan nenastavni, za proslavu dana škole, sportske aktivnosti sa učenicima ili realizovanje drugih oblika vannastavnog rada.

Škola, koja se nalazi u sredini u kojoj postoji običaj obeležavanja hrišćanskog verskog praznika Svi Sveti, ako bi joj bilo otežano izvođenje nastave i ostalih oblika neposrednog rada sa učenicima, zbog odsustva učenika ili zaposlenih, pripadnika verskih zajednica koji obeležavaju ovaj dan, utvrdiće sredu, 1. novembar 2006. godine, kao nenastavni dan, u smislu stava 1. ovog člana. Škola u kojoj se nastava i ostali oblici neposrednog rada sa učenicima izvode u ovaj dan, omogućiće odsustvo pripadnicima navedenih verskih zajednica.

Ako škola nije utvrdila nenastavni dan, iz stava 1. ovog člana, za proslavu dana škole, a on pada u nastavni, odnosno radni dan, prema kalendaru, škola će taj dan nadoknaditi u vreme koje utvrdi godišnjim programom rada.

Član 11

Vreme realizacije izleta i ekskurzija učenika, škola će utvrditi u godišnjem programu rada, u skladu sa važećim propisima.

Ako škola godišnjim programom rada utvrdi vreme realizovanja ekskurzije ili izleta u nastavni dan, istim aktom je dužna da utvrdi vreme i način nadoknađivanja propuštenog obrazovno-vaspitnog rada.

Član 12

Tabelarni pregled kalendara obrazovno-vaspitnog rada za srednje škole sa sedištem na teritoriji AP Vojvodine za školsku 2006/2007. godinu odštampan je uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Član 13

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu AP Vojvodine".

 

TABELARNI PREGLED
KALENDARA OBRAZOVNO-VASPITNOG RADA ZA SREDNJE ŠKOLE SA SEDIŠTEM NA TERITORIJI AP VOJVODINE ZA ŠKOLSKU 2006/2007. GODINU