ODLUKA
O MERAMA ZA ZAŠTITU OD ŠIRENJA ZARAZNIH BOLESTI UNUTAR ZDRAVSTVENIH USTANOVA, DRUGIH PRAVNIH LICA I PREDUZETNIKA KOJI VRŠE ZDRAVSTVENU DELATNOST

("Sl. list SRJ", br. 27/97 i "Sl. list SCG", br. 1/2003 - Ustavna povelja)

1. Ovom odlukom propisuju se mere za zaštitu od širenja zaraznih bolesti unutar zdravstvenih ustanova, drugih pravnih lica i preduzetnika koji vrše zdravstvenu delatnost (u daljem tekstu: kućna infekcija).

2. Mere za zaštitu od širenja kućnih infekcija su: opšte mere, mere po kliničkim i epidemiološkim indikacijama, mere u postupku dijagnostike, nege i lečenja i epidemiološki nadzor.

3. Opšte mere za zaštitu od kućnih infekcija su: primena standarda, preporuka i normativa (građevinsko-sanitarno-tehničkih) pri izgradnji, rekonstrukciji, adaptaciji i opravkama objekata, postrojenja, aparata i opreme; obuka i usavršavanje zaposlenih; pregled, trijaža, sanitarna obrada i eventualna izolacija povređenih i obolelih lica pri prijemu u bolnicu; sprovođenje propisanih postupaka, režima rada, oblačenja i ponašanja zaposlenih pri dijagnostici, nezi i lečenju i drugih poslova u zdravstvenoj organizaciji; aseptički postupak pri rukovanju i upotrebi instrumenata, pribora, aparata i sredstava u dijagnostici, nezi i lečenju; mere zdravstvenog prosvećivanja i vaspitanja; obezbeđivanje higijenski ispravne vode, namirnica i hrane i obezbeđivanje uslova za održavanje lične higijene.

4. Mere po kliničkim i epidemiološkim indikacijama su mere preventivne dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije i sprovođenje obavezne imunizacije i hemoprofilakse. One se sprovode u organizacionim delovima zdravstvene ustanove sa povećanim rizikom od kućnih infekcija i prema određenim grupama pacijenata i pojedinim kategorijama zaposlenih.

5. Mere u postupku dijagnostike, nege i lečenja su određene stručnometodološkim uputstvima i uputstvima za rad sa aparatima i opremom.

6. U sprovođenju mera za zaštitu od kućnih infekcija zdravstvena ustanova, odnosno drugo pravno lice donosi program, plan i stručno metodološko uputstvo.

Programom se utvrđuju dugoročni ciljevi, aktivnosti i metod rada, način organizovanja, sprovođenja i kontrole, učesnici u sprovođenju programa i njihovi zadaci, kao i materijalna i druga sredstva za sprovođenje programa.

Planom se utvrđuju aktivnosti u toku jedne kalendarske godine za zaštitu od širenja kućnih infekcija i materijalna i druga sredstva za tu godinu.

7. Zdravstvena ustanova, odnosno drugo pravno lice obrazuje komisiju za zaštitu od kućnih infekcija.

Komisiju čine: rukovodilac zdravstvene ustanove, rukovodioci organizacionih jedinica, lekar specijalista epidemiolog, lekar specijalista higijene, lekar specijalista mikrobiolog i glavna medicinska sestra - medicinski tehničar ustanove.

Komisija obavlja poslove pripreme programa i plana rada za sprečavanje i suzbijanje bolničkih infekcija i obuke zaposlenih u zdravstvenoj ustanovi, vrši analizu stanja kućnih infekcija i sanitarnohigijenskih uslova i predlaže odgovarajuće mere za njihovo sprečavanje i suzbijanje.

8. Epidemiološki nadzor, koji obuhvata organizovano prikupljanje, obradu i analizu podataka o pojavi i učestalosti kućnih infekcija, vrši epidemiolog.

Podaci o izvršenom epidemiološkom nadzoru vode se na obrascu za epidemiološki nadzor nad kućnim infekcijama, koji je odštampan uz ovu odluku i čini njen sastavni deo.

9. Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Pravilnik o merama za zaštitu od širenja zaraza unutar zdravstvenih organizacija ("Službeni list SFRJ", br. 49/86).

10. Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SRJ".

 

OBRAZAC ZA EPIDEMIOLOŠKI NADZOR NAD KUĆNIM INFEKCIJAMA

 

1. Zdravstvena ustanova 

 

2. Odeljenje 

 

3. Broj istorije bolesti 

 

4. Prezime i ime pacijenta  

 
 

5. Datum rođenja 

 

 Pol

M    

c

Ž    

c

 

6. Datum prijema  

 

 zakazan

 

c

hitan    

c

 

7. Dijagnoza  

 

8. Predisponirajući faktori:

    hirurška intervencija

c

RÖ terapija

c

    dijabetes

c

kortikosteroidi

c

    neoplazma

c

hronična oboljenja

c

    citostatici

c

ostalo

c

Navesti hronična oboljenja  

 
 

Navesti ostalo  

 
 

9. Medinska procedura (hirurški zahvati, porođaj i drugo)

datum _____________________ dužina trajanja (min.):

Medicinski tim:

 
   
   
   

10. Klasifikacija rane:

      čista

c

   

      čista kontaminirana

c

   

      kontaminirana

c

   

11. Vrsta anestezije: 

 

12. Dijagnostičko-terapijski postupci:

   

datum:

      c   

centralni venski kateter

 

      c   

periferni venski kateter

 

      c   

veštačka respiracija

 

      c   

urinarni kateter

 

      c   

dijaliza

 

      c   

cistoskopija

 

      c   

bronhoskopija

 

      c   

Rö snimanje

 

      c   

drenaža rane

 

      c   

ostalo

 

13. 

Vrsta bolničke infekcije

 

datum nastanka

 
         

14. 

Antibiotici (vrsta)

 

vreme trajanja (datum)

 
 

profilaksa: 

 
     
 

terapija: 

 
   
   
     
     
     
     

vreme trajanja (datum)

 

15. 

Transfuzija              c

     
 

Infuzija                     c

     

16. 

Izolovanje uzročnika:

 

vrsta uzorka:

 

datum:

 

uzročnik:

 

antibiogram:

               
               
               
               

17. Izolacija pacijenta      da     c               ne       c

datum trajanja:

 
     

18. 

Ishod bolničke infekcije:

datum:

 
 

ozdravio

      c   

   
 

otpušten

      c   

   
 

prebačen na drugo odeljenje

      c   

   
 

preminuo

      c   

   

19. Nalaz obdukcije:  

 
 
Napomene

Na osnovu člana 64. stav 2. Ustavne povelje državne zajednice Srbija i Crna Gora ("Sl. list SCG", br. 1/2003), od dana stupanja na snagu Ustavne povelje, ovaj propis primenjuje se kao republički.