PRAVILNIK
O USLOVIMA KOJE MORAJU ISPUNJAVATI ZDRAVSTVENE ORGANIZACIJE KOJE VRŠE LABORATORIJSKO ISPITIVANJE UZROČNIKA ZARAZNIH BOLESTI I PROVERAVANJE (VERIFIKACIJU) LABORATORIJSKOG ISPITIVANJA UZROČNIKA ZARAZNIH BOLESTI

("Sl. list SFRJ", br. 21/92 i "Sl. list SCG", br. 1/2003 - Ustavna povelja)

Član 1

Ovim pravilnikom propisuju se uslovi koje u pogledu kadrova, opreme i drugih uslova moraju ispunjavati zdravstvene organizacije koje vrše ispitivanje uzročnika zaraznih bolesti (u daljem tekstu: mikrobiološke laboratorije) i zdravstvene organizacije koje vrše proveravanje (verifikaciju) laboratorijskog ispitivanja uzročnika zaraznih bolesti (u daljem tekstu: referens-laboratorije) radi utvrđivanja dijagnoze.

Član 2

Mikrobiološka laboratorija mora da ima najmanje jednog lekara specijalistu za mikrobiologiju sa parazitologijom.

Referens-laboratorija mora da ima lekara, odnosno veterinara specijalistu iz mikrobiologije sa naučnim zvanjem, primarijatom ili višegodišnjim iskustvom u oblasti medicinske mikrobiologije koji vrši stručne poslove i rukovodi referens-laboratorijom.

Laboratorije iz st. 1. i 2. ovog člana moraju u pogledu kadrova imati i odgovarajući broj zdravstvenih radnika sa višom i srednjom školskom spremom posebno osposobljenih za rad sa opasnim biološkim agensima i sa najmanje jednogodišnjim iskustvom u radu.

Pored uslova iz stava 2. ovog člana, referens-laboratorija mora da ima i najmanje jednog lekara, veterinara ili biologa sa specijalizacijom za mikrobiologiju sa parazitologijom, odnosno biohemičara sa specijalizacijom iz medicinske biohemije.

Član 3

Mikrobiološke laboratorije vrše kultivaciju, izolaciju i identifikaciju uzročnika zaraznih bolesti.

Referens-laboratorije vrše verifikaciju i klasifikaciju uzročnika zaraznih bolesti metodama usvojenim ili preporučenim od Svetske zdravstvene organizacije.

Član 4

Referens-laboratorije nabavljaju, čuvaju i obnavljaju standardne, referentne i domaće sojeve uzročnika određenih zaraznih bolesti.

Referens-laboratorije proizvode i kontrolišu biološke produkte i podloge potrebne za utvrđivanje dijagnoze određenih zaraznih bolesti.

Član 5

Mikrobiološke laboratorije i referens-laboratorije moraju imati termostate, frižidere, zamrzivače, mikroskope, centrifuge, sterilizatore, opremu za dezinfekciju i drugu odgovarajuću opremu zavisno od vrste referens-laboratorije, kao i sredstva za individualnu opremu i zaštitu.

Član 6

Mikrobiološke laboratorije moraju imati prostorije za: prijem materijala, laboratorijsku dijagnostiku, boravak radnika van proce sa rada, bezbedno otklanjanje infektivnog materijala i kontaminiranih predmeta, dezinfekciju i sterilizaciju tog materijala, sanitarne prostorije i prostor pod ključem za čuvanje opasnih uzročnika.

Pored prostorija iz stava 1. ovog člana, referens-laboratorije moraju imati i prostorije za pripremu hranljivih podloga, kulturu ćelija i izradu bioloških produkata, kao i prostoriju sa potpritiskom gde je neophodna za rad.

Član 7

Referens-laboratorija mora imati interno uputstvo o načinu i metodama rada od prijema materijala i dokumentacije do izdavanja rezultata, o merama zaštite radnika laboratorije i okoline od infekcije, merama i postupcima u slučaju akcidentalnih stanja i vanrednih epidemioloških situacija, merama u slučaju povrede tog uputstva i sl.

Član 8

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SFRJ".

Napomene

Na osnovu člana 64. stav 2. Ustavne povelje državne zajednice Srbija i Crna Gora ("Sl. list SCG", br. 1/2003), od dana stupanja na snagu Ustavne povelje, ovaj propis primenjuje se kao republički.