PRAVILNIK
O VRSTI INSTRUMENATA OBEZBEĐENJA, NAČINU I POSTUPKU AKTIVIRANJA INSTRUMENATA OBEZBEĐENJA ZA NAPLATU RAZLIKE IZMEĐU PROPISANOG IZNOSA AKCIZE NA CIGARETE IZ UVOZA I PROPISANOG IZNOSA AKCIZE NA CIGARETE PROIZVEDENE U ZEMLJI

("Sl. glasnik RS", br. 114/2005 i 60/2006)

Član 1

Ovim pravilnikom bliže se uređuje vrsta instrumenata obezbeđenja, kao i način i postupak aktiviranja instrumenata obezbeđenja za naplatu razlike između propisanog iznosa akcize na cigarete iz uvoza i propisanog iznosa akcize na cigarete proizvedene u zemlji, za marke cigareta koje se smatraju cigaretama proizvedenim u zemlji u smislu člana 98. Zakona o duvanu ("Službeni glasnik RS", broj 101/05 - u daljem tekstu: Zakon).

Član 2

Instrumenti obezbeđenja za naplatu razlike između propisanog iznosa akcize na cigarete iz uvoza i propisanog iznosa akcize na cigarete proizvedene u zemlji su:

1) menica, sa ovlašćenjem za naplatu menice, avalirana od strane poslovne banke sa sedištem na teritoriji Republike Srbije, sa rokom dospeća 30 dana dužim od roka iz člana 98. st. 1. i 2. Zakona, u vrednosti koju čini razlika između propisanog iznosa akcize po paklici za cigarete iz uvoza i propisanog iznosa akcize po paklici na cigarete proizvedene u zemlji, i to za sve količine cigareta koje se uvoze;

2) menica, sa ovlašćenjem za naplatu menice, avalirana od strane poslovne banke sa sedištem na teritoriji Republike Srbije, sa rokom dospeća 30 dana dužim od roka iz člana 98. st. 1. i 2. Zakona, u vrednosti koju čini kamata obračunata po stopi određenoj Zakonom o poreskom postupku i poreskoj administraciji ("Službeni glasnik RS", br. 80/02, 84/02 - ispravka, 23/03 - ispravka, 70/03, 55/04, 61/05 i 85/05 - dr. zakon) na osnovicu koju čini vrednost menice iz tačke 1) ovog člana, uvećana za 30%, na ime manje plaćene akcize, za period od dana izvršenog uvoza do isteka roka iz člana 98. st. 1. i 2. Zakona, i to za sve količine uvezenih cigareta.

Član 3

Instrumenti obezbeđenja iz člana 2. ovog pravilnika dostavljaju se Ministarstvu finansija (u daljem tekstu: Ministarstvo) pre stavljanja u promet cigareta na teritoriju Republike Srbije.

Član 4

Ministarstvo pokreće postupak aktiviranja instrumenata obezbeđenja iz člana 2. ovog pravilnika, na predlog Uprave za duvan kao organa uprave u sastavu Ministarstva, ako lica iz člana 98. stav 3. Zakona ne dostave:

1) dokaz da su u roku iz člana 98. st. 1. i 2. Zakona u privrednom subjektu upisanom u Registar proizvođača duvanskih proizvoda (u daljem tekstu: Registar), otpočela sa proizvodnjom marki cigareta koje se smatraju cigaretama proizvedenim u zemlji, ili

2) dokaz da su roku iz člana 98. st. 1. i 2. Zakona platila razliku između propisanog iznosa akcize na cigarete iz uvoza i propisanog iznosa akcize na cigarete proizvedene u zemlji, kao i propisanu kamatu, i to za sve količine cigareta koje su uvezene.

Dokaz iz stava 1. tačka 1) ovog člana može biti odluka privrednog subjekta upisanog u Registar da se otpočne sa proizvodnjom marki cigareta koje se smatraju cigaretama proizvedenim u zemlji, tehnička dokumentacija o izvršenim pripremama za proizvodnju cigareta, izveštaj o planiranoj godišnjoj proizvodnji cigareta po nazivu robne marke, zahtev za upis u Registar o markama duvanskih proizvoda u korist privrednog subjekta koji je upisan u Registar, ugovor o licencnoj proizvodnji cigareta koji je zaključen između privrednog subjekta koji je upisan u Registar i njegovog većinskog vlasnika, akt nadležnog državnog organa kojim se dokazuje vlasništvo privrednog subjekta koji je upisan u Registar nad robnom markom, odnosno drugi dokumenti iz kojih se može utvrditi da je otpočela proizvodnja cigareta.

Ministarstvo finansija vraća instrumente obezbeđenja iz člana 2. ovog pravilnika licu koje je te instrumente obezbeđenja izdalo, i to najkasnije u roku od 15 dana od dana dostavljanja dokaza iz stava 1. tač. 1) i 2) ovog člana.

Član 5

Sredstva ostvarena aktiviranjem instrumenata obezbeđenja iz člana 2. ovog pravilnika prihod su budžeta Republike Srbije.

Član 6

Ovaj pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Samostalni članovi Pravilnika o izmenama i dopunama
Pravilnika o vrsti instrumenata obezbeđenja, načinu i postupku aktiviranja instrumenata obezbeđenja za naplatu razlike između propisanog iznosa akcize na cigarete iz uvoza i propisanog iznosa akcize na cigarete proizvedene u zemlji

("Sl. glasnik RS", br. 60/2006)

Član 3

Instrumenti obezbeđenja iz člana 2. Pravilnika o vrsti instrumenata obezbeđenja, načinu i postupku aktiviranja instrumenata obezbeđenja za naplatu razlike između propisanog iznosa akcize na cigarete iz uvoza i propisanog iznosa akcize na cigarete proizvedene u zemlji ("Službeni glasnik RS", broj 114/05), koji su dostavljeni Ministarstvu finansija do dana stupanja na snagu ovog pravilnika, mogu se zameniti istrumentima obezbeđenja koji su propisani ovim pravilnikom u roku od 10 dana od dana stupanja na snagu ovog pravilnika.

Član 4

Ovaj pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".