PRAVILNIK
O PROTESTNIM REGISTRIMA

("Sl. list FNRJ", br. 5/47 i "Sl. list SCG", br. 1/2003 - Ustavna povelja)

Član 1

Protestni registar vodi se u tri zasebne knjige i to:

1) Protestni registar, knjiga I, za proteste izvršene po čl. 70. Zakona o menici i čl. 19. st. 2. tač. 1. i čl. 23. tač. 10. Zakona o čeku, prema priloženom formularu I;

2) Protestni registar, knjiga II, za uverenja o zameni protesta po čl. 77. st. 1. Zakona o menici i čl. 19. st. 2. tač. 2. Zakona o čeku, prema priloženom formularu II;

3) Protestni registar, knjiga III, za uverenja o zameni protesta po čl. 77. st. 2. Zakona o menici, i čl. 23. tač. 10. Zakona o čeku, prema priloženom formularu III.

Član 2

Sreski sudovi će spremiti pomenute tri knjige unapred za jednu ili više godina.

Na svakom listu navešće se naziv suda, ceo naziv dotične knjige i redni broj lista.

Svaka knjiga je tvrdo uvezana i prošivena koncem (jemstvenikom) koji ide kroz sve listove i čiji su krajevi na unutrašnjoj strani korica pričvršćeni pečatom nadležnog okružnog suda.

Stavljajući svoj pečat, sud će potvrditi koliko u knjizi ima listova. Potvrda nosi datum kad je izvršena i broj protokola pod kojim je izvršena.

Listovi u knjizi moraju biti označeni rednim brojevima.

Član 3

Podignuti protest i zamene protesta, i to bez obzira da li je kod zamene protesta po čl. 77. st. 1. Zakona o menici i čl. 19. st. 2. tač. 2. Zakona o čeku sudelovao protestni organ, zavode se u protestni registar bez odlaganja, a zamene protesta pre isteka protestnog roka. Pri tome se mora paziti na red kako su protesti i zamene protesta podignuti odnosno kako su stranke zamolile za zavođenje protesta u protestni registar.

U protestni registar se, prema priloženim formularima, zavodi redom cela sadržina protesta, odnosno ceo sadržaj menice (čeka) i na njoj napisane izjave (čl. 77. st. 1. Zakona o menici i čl. 19. st. 2. tač. 2. Zakona o čeku) odnosno ceo sadržaj menice (čeka) i uverenje o zameni protesta (čl. 77. st. 2. Zakona o menici i čl. 23. tač. 10. Zakona o čeku).

Imaocu menice (čeka) ili njegovom zastupniku predaće se odmah original protesta sa podnesenom menicom (čekom), odnosno podnesena menica (ček) na kojoj je napisana potreba o zavođenju izjave u protestni registar, odnosno original uverenja o zameni protesta sa podnesenom menicom (čekom).

Član 4

Protestni organ potvrdiće u protestnom registru da u njemu zavedena sadržina odgovara originalu protesta podnesenoj menici (čeku, prepisu menice) i na njoj napisanoj izjavi trasata odnosno podnesenoj menici (čeku, prepisu menice) i izdatom uverenju o zameni protesta.

Član 5

Protestni registar ne sme se nositi izvan zgrade suda.

Član 6

Protestni organi vrše protestovanje na pismenu ili usmenu molbu imaoca menice (čeka) odnosno njegovog zastupnika. Usmena molba se ne zavodi u zaseban sudski registar (protokol). Pismena molba se zavodi u delovodni protokol.

Molilac plaća taksu za molbu, bila ona usmena ili pismena.

Takse za molbu, kao i takse za protest i za zamene protesta, lepe se i poništavaju po propisima Zakona o taksama i pravilnika za izvršenje Zakona o taksama.

Po molbi za protestvovanje odnosno za unošenje izvršene zamene protesta odnosno za izvršenje zamene protesta, protestni organ će odmah bez donošenja posebnog rešenja izvršiti zamenu protesta i uverenje o tome zavesti u protestni registar. Pri tome on se ne sme upustiti u ispitivanje da li je protestvovanje ili zavođenje u pojedinom slučaju potrebno ili podesno za održavanje ili vršenje meničnih (čekovnih) prava.

Član 7

Overeni prepisi protesta kao i overeni prepisi i uverenja o zameni protesta izdavaće se samo zainteresovanim licima i samo na osnovu pismenih molbi, a po naplati takse i troškova. U protestnom registru zabeležiće se brojevi rešenja na osnovu kojih su ti propisi izdati, kome su izdati i koliko je prepisa izdato.

Član 8

Kada lice protiv koga se podiže protest u smislu čl. 73. st. 2. Zakona o menici, odnosno čl. 23. tač. 10. Zakona o čeku izvrši propuštenu isplatu u ruke protestnog organa, ovaj će to na menici potvrditi. Sadržaj potvrde uneće u celosti u poseban akt koji se zavodi u delovodni protokol. Na samoj potvrdi na menici (čeku) staviće svoj potpis, datum i broj akta pod kojim je potvrda zavedena kao i sudski pečat, pa će menicu (ček) predati licu protiv koga se protest podiže.

U slučaju delimične isplate, protestni organ će postupiti po čl. 73. st. 3. Zakona o menici.

Član 9

Protesti i zamene protesta, mogu se navoditi ovim skraćenicama: "Pro. I. r. br. _______, odnosno: "Pro. II. r. br. _______", odnosno: "Pro. III. r. br. _______", dodajući tome naziv suda koji je vršio protest odnosno zamenu protesta.

Član 10

Protestni registri čuvaće se deset godina.

Član 11

Protestni organ ima pravo na naknadu troškova za podizanje protesta i zamenu protesta. TU se računaju osobito putni troškovi i troškovi pronalaženja poslovnog lokala i stana lica protiv koga se podiže protest.

Član 12

Za putne troškove protestnih organa važe propisi o naknadi troškova za službena putovanja državnih službenika.

Član 13

Sve troškove treba zavesti u svim primercima isprava koje se zavode u protestni registar.

Član 14

Ovaj pravilnik stupa na snagu danom objavljivanja u "Službenom listu Federativne Narodne Republike Jugoslavije".

 

FORMULAR I

Sreski sud u ____________________

Protestni registar, knjiga I Redni broj

PROTEST
(po čl. 70. Zakona o menici i čl. 19. st. 2. tač. 1. i čl. 23. tač. 10. Zakona o čeku)

Na molbu1 potpisani je danas _______________ 19__ god. u _______________ sati pokazao - pokušao pokazati2 u njegovom - njihovom poslovnom lokalu - stanu u _______________ menicu - ček - prepis menice sledećeg sadržaja:3

i pozvao - pokušao pozvati ga da tu menicu - ček - prepis menice isplati - akceptira - datira da preda izvornik - duplikat te menice

2nije izvršio - nisu izvršili prednju činidbu, koju je potpisani od njega - njih tražio.

Potpisani nije mogao2 naći u pomenutom njegovom - njihovom poslovnom lokalu - stanu - bezuspešno se raspitivao kod mesnog narodnog odbora za poslovni lokal - stan.2

2isplatio je imaocu menice - čeka - prepisa menice potpisanom svotu od _____ što je potpisani zabeležio na menici - čeku - prepisu menice.

Potpisani nije mogao2 saopštiti prednji zahtev i to iz uzroka.4

Trošak protesta5

U _______________ 19____ god.

 

 

Protestni organ

___________________
1 ostaviti jedan red prazan za ime imaoca menice odnosno njegovog zastupnika;
2 ostaviti jedan i po red prazan za ime obveznika;
3 ostaviti deset praznih redova za sadržaj menice (čeka);
4 ostaviti red i po prazan za navođenje uzroka;
5 troškovi i nagrade protestnog organa i troškovi imaoca menice (takse i dr.).

 

FORMULAR II

Sreski sud u _______________

Protestni registar, knjiga II Redni broj

UVERENJE O ZAMENI PROTESTA
po čl. 77. st. 1. Zakona o menici i čl. 19. st. 2. tač. 2. Zakona o čeku

Na molbu1 da se u protestnom roku unese u protestni registar sledeća izjava, koju je trasat - domicilijat - adresat po potrebi - akceptant intervencijom - izdavalac2 datirao i potpisao na menici - čeku - prepisu menice sledećeg sadržaja...3

potpisani je tu molbu usvojio tako da je ceo sadržaj menice - čeka i prednje izjave na njoj zaveo u protestni registar, a na pomenutoj menici - čeku - prepisu menice potvrdio da je pomenuta izjava danas unesena u protestni registar, naznačio troškove ovoga postupka a onda je vratio1.

Troškovi prednjeg postupka4

U _______________ 19____ god.

 

 

Protestni organ

____________________
1 ostaviti jedan red prazan za ime imaoca menice odnosno njegovog zastupnika,
2 nepotrebno brisati i ostaviti jedan i po red prazan za ime obveznika,
3 ostaviti deset praznih redova za ceo sadržaj sa izjavom na menici (čeku),
4 takse i troškovi lica na čiju se molbu protest podiže, zatim troškovi protestnog organa.

 

FORMULAR III

Sreski sud u _______________

Protestni registar, knjiga III Redni broj

UVERENJE O ZAMENI PROTESTA
po čl. 77. st. 2. Zakona o menici odnosno čl. 23. tač. 10. Zakona o čeku

Na molbu1 potpisani je danas preporučenim pismom poslao sledećim licima:2

po jedan prepis menice - čeka - prepisa menice, koji a glasi3 i ujedno svakom od njih napomenuo da je prednja i menica - ček - prepis menice protestovan a zbog neisplate - zbog neakceptiranja menice.

Potpisani je danas ovo uverenje u izvorniku upisao u protestni registar a uverenje predao1.

Troškovi prednjeg postupka4

U _______________ 19____ god.

 

 

Protestni organ

____________________
1 ostaviti jedan red prazan za ime imaoca menice odnosno njegovog zastupnika;
2 ostaviti pet praznih redova za ime obveznika;
3 ostaviti deset praznih redova za sadržaj menice (čeka);
4 takse i troškovi imaoca menice, zatim troškovi protestnog organa.

Napomene

Na osnovu člana 64. stav 2. Ustavne povelje državne zajednice Srbija i Crna Gora ("Sl. list SCG", br. 1/2003), od dana stupanja na snagu Ustavne povelje, ovaj propis primenjuje se kao republički.