PRAVILNIK

O ORIJENTACIONIM MERILIMA ZA ODREĐIVANJE POTREBNOG BROJA SUDIJA I DRUGIH ZAPOSLENIH U PRIVREDNIM SUDOVIMA

("Sl. glasnik RS", br. 14/94 i 61/2006 - dr. merila)

Čl. 1-3

(Prestali da važe)

Član 4

Broj stručnih saradnika i sudijskih pripravnika određuje se prema utvrđenom broju sudija, i to tako što na svake tri sudije dolazi jedan stručni saradnik, a na deset sudija jedan sudijski pripravnik.

Broj zaposlenih za obavljanje poslova zapisničara - daktilografa u sudovima određuje se tako što na svakog sudiju dolazi jedan zapisničar. Na tri stručna saradnika dolazi jedan zapisničar.

Broj zaposlenih za administrativne i finansijske poslove u sudovima utvrđuje se prema broju sudija, tako što na jednog sudiju dolazi 0,8 zaposlenih, a ne manje od pet zaposlenih u sudu.

Pored kriterijuma iz stava 2. ovog člana broj zaposlenih za obavljanje administrativnih poslova po predmetima izvršenja i platnih naloga utvrđuje se tako da na svakih 6.000 predmeta dolazi još jedan zaposlen.

U sudovima u okviru utvrđenog broja zaposlenih može se, u zavisnosti od organizacije poslova, menjati struktura zaposlenih.

Član 5

Za obavljanje drugih poslova u sudovima potreban broj zaposlenih sačinjavaju sledeći izvršioci (ukoliko nije organizovana zajednička služba): vozač - kurir (u manjim sudovima), domar - telefonista - stražar i pomoćni radnik.

Potreban broj zaposlenih na održavanju čistoće određuje se prema normi utvrđenoj posebnim propisom kojom je data veličina poslovnog prostora za održavanje.

Broj zaposlenih na administrativnim, finansijskim, tehničkim i drugim zajedničkim poslovima u organima za koje je obrazovana zajednička služba umanjuje se za 10%.

U zavisnosti od unutrašnje organizacije, a u cilju obezbeđivanja ažurnog i efikasnog rada, u sudu se može povećati broj zaposlenih do10% od broja određenog u skladu sa ovim Pravilnikom, uz saglasnost ministra pravde.

Član 6

Danom stupanja na snagu ovog Pravilnika upražnjena radna mesta u sudu mogu se popunjavati uz prethodnu saglasnost ministra pravde.

Član 7

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

Napomene

Odredbe čl. 1-3. Pravilnika o orijentacionim merilima za određivanje potrebnog broja sudija i drugih zaposlenih u privrednim sudovima ("Sl. glasnik RS", br. 14/94), prestaju da važe danom stupanja na snagu Okvirnih merila za određivanje broja sudija u sudovima opšte nadležnosti i posebnim sudovima ("Sl. glasnik RS", br. 61/2006), odnosno 19. jula 2006. godine.