PRAVILNIK

O ZDRAVSTVENIM USLOVIMA KOJE MORA DA ISPUNI LETAČKO OSOBLJE (YU JAR FCL 3)

("Sl. glasnik RS", br. 61/2006)

Član 1

Ovim pravilnikom propisuju se uslovi koje moraju da ispune vazduhoplovno-medicinski centri i lekari radi sticanja ovlašćenja za izdavanje lekarskog uverenja letačkom osoblju, uslovi i način vršenja lekarskih pregleda, vođenja zdravstvene evidencije i medicinske dokumentacije, kao i zahtevi koje treba da ispuni letačko osoblje u pogledu zdravstvene sposobnosti radi sticanja, produženja i obnavljanja lekarskog uverenja.

Član 2

Pojedini izrazi upotrebljeni u ovom pravilniku imaju sledeće značenje:

1) nadležni organ - organ nadležan za civilno vazduhoplovstvo. Direktorat civilnog vazduhoplovstva države Srbije i države Crne Gore je nadležni organ u Srbiji i Crnoj Gori;

2) lekarsko uverenje - medicinski dokument kojim se potvrđuje zdravstvena sposobnost kandidata za obavljanje određenih stručnih poslova na osnovu dozvole;

3) vazduhoplovno-medicinski centar - (Aeromedical Centre, AMC) - specijalizovana zdravstvena ustanova koju ovlašćuje nadležni organ za obavljanje poslova vazduhoplovne medicine;

4) ovlašćeni lekar - (Authorised Medical Examiner, AME) - lekar specijalista, ovlašćen od nadležnog organa za izdavanje lekarskog uverenja vazduhoplovnom osoblju;

5) Zajedničke vazduhoplovne vlasti (Joint Aviation Authorities - JAA) - pridruženi organ Evropske konferencije civilnog vazduhoplovstva (European Civil Aviation Conference - ECAC) koji je sastavljen od predstavnika civilnih vazduhoplovnih vlasti država članica;

6) Zajednički vazduhoplovni zahtevi koji regulišu izdavanje dozvola vazduhoplovnom osoblju (Joint Aviation Requirements - Flight Crew Licencing - JAR FCL) - zbirka vazduhoplovnih zahteva kojima se određuju uslovi i način sticanja, izdavanja, obnavljanja i produžavanja dozvola i ovlašćenja. JAR FCL 3 sadrži zdravstvene uslove koji se odnose na letačko osoblje, kao i uslove koje treba da ispune vazduhoplovno-medicinski centri i lekari za sticanje ovlašćenja za izdavanje lekarskog uverenja letačkom osoblju;

7) Prihvatljivi načini usaglašavanja (Acceptable Means of Comrliance, AMC) - ilustruju značenje, ali ne jedino moguće značenje, kada će se smatrati da je zahtev ispunjen;

8) Materijal za tumačenje/pojašnjenje (Inetrpretative/Explanatory Material, IEM) - pomaže u objašnjenju značenja zahteva.

Član 3

Klasu 1 letačkog osoblja, u smislu ovog pravilnika, čine: pilot transportnog aviona i helikoptera, profesionalni pilot aviona i helikoptera, inženjer-letač i navigator-letač.

Klasu 2 letačkog osoblja, u smislu ovog pravilnika, čine: privatni pilot aviona i helikoptera, pilot slobodnog balona i pilot jedrilice.

Član 4

Prilozi 1, 2 i 3 odštampani su uz ovaj pravilnik i čine njegov sastavni deo.

Prilog 1 (YU JAR FCL 3, Sekcija 1) sastoji se od:

- Odeljka A - Opšti zahtevi;

- Odeljka B - Zdravstveni uslovi za klasu 1;

- Odeljka C - Zdravstveni uslovi za klasu 2;

- Dodataka 1-19 odeljcima B i C;

Prilog 2 (YU JAR FCL 3, Sekcija 2) sastoji se od:

- YU IEM FCL 3.001- Skraćenice;

- YU IEM FCL 3.040 - Upotreba lekova, opojnih droga, drugih preparata i alkohola;

- YU AMC FCL 3.090 Program obuke iz vazduhoplovne medicine za ovlašćene lekare (AME);

Prilog 3 (YU JAR FCL 3, Sekcija 2) sastoji se od:

- YU IEM FCL 3.095 (a) i (b) - Pregled minimalnih zahteva;

- YU IEM FCL 3.095 (c) (1) - Obrazac zahteva za izdavanje lekarskog uverenja;

- YU IEM FCL 3.095 (c) (2) - Uputstvo za popunjavanje obrasca zahteva za izdavanje lekarskog uverenja;

- YU IEM FCL 3.095 (c) (3) - Uputstvo ovlašćenom lekaru za obavljanje lekarskog pregleda;

- YU IEM FCL 3.095 (c) (4) - Obrazac izveštaja o lekarskom pregledu;

- YU IEM FCL 3.095 (c) (5) - Uputstvo ovlašćenom lekaru za popunjavanje obrasca izveštaja o lekarskom pregledu;

- YU IEM FCL 3.095 (c) (6) - Obrazac izveštaja o oftalmološkom pregledu;

- YU IEM FCL 3.095 (c) (7) - Uputstvo za popunjavanje obrasca izveštaja o oftalmološkom pregledu;

- YU IEM FCL 3.095 (c) (8) - Obrazac izveštaja o otorinolaringološkom pregledu;

- YU IEM FCL 3.095 (c) (9) - Uputstvo za popunjavanje obrasca izveštaja pregleda uha, nosa i grla;

- YU IEM FCL 3.100 (a) - Obrazac lekarskog uverenja klase 1/2;

- YU IEM FCL 3.100 (b) - Obrazac lekarskog uverenja klase 2;

- YU IEM FCL 3.100 (c) - Pregled ograničenja, uslova i varijacija.

Član 5

Lekarska uverenja koja su izdata do početka primene ovog pravilnika važe do isteka roka na koji su izdata.

Član 6

Ovlašćenja koja su zdravstvenim ustanovama izdata pre početka primene ovog pravilnika važe do sticanja ovlašćenja na osnovu ovog pravilnika, a najduže dve godine od dana stupanja na snagu ovog pravilnika.

Član 7

Danom početka primene ovog pravilnika prestaju da važe odredbe Pravilnika o zdravstvenim uslovima za vršenje poslova vazduhoplovnog i ostalog stručnog osoblja i posebnim uslovima za obavljanje lekarskih pregleda vazduhoplovnog i ostalog stručnog osoblja koje treba da ispunjavaju zdravstvene organizacije udruženog rada ("Službeni list SFRJ", broj 81/89) koje se odnose na letačko osoblje iz člana 3. st. 1. i 2. ovog pravilnika.

Član 8

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije", a primenjivaće se od 31. decembra 2006. godine.

 

Prilog 1

(YU JAR FCL 3, Sekcija 1)

 

DOZVOLE LETAČKOG OSOBLJA - ZDRAVSTVENI USLOVI

YU JAR-FCL 3, Sekcija 1

ODELJAK A - OPŠTI ZAHTEVI

YU JAR-FCL 3.035 Zdravstvena sposobnost
(Videti IEM FCL 3.035)

(a) Zdravstvena sposobnost

Imalac lekarskog uverenja treba da bude fizički i psihički sposoban za bezbedno obavljanje posla na osnovu dozvole.

(b) Uslov za sticanje lekarskog uverenja

Da bi mogao da obavlja poslove iz domena dozvole kandidat za sticanje dozvole ili imalac dozvole treba da poseduje lekarsko uverenje izdato u skladu sa uslovima propisanim u YU JAR FCL 3 - Zdravstveni uslovi.

(c) Medicinski nalazi

Posle lekarskog pregleda imaocu dozvole ili kandidatu za sticanje dozvole će se dati ocena o zdravstvenoj sposobnosti ili će biti upućen na nadležni organ. Ovlašćeni lekar obavestiće imaoca dozvole ili kandidata za sticanje dozvole o svim medicinskim nalazima koji mogu umanjiti letačku sposobnost i prava i obaveze koje proističu iz dozvole.

d) Ograničenje: "rad samo u višečlanoj posadi - samo za klasu 1" (Operational Multicrew Limitation, OML)

1) Ograničenje: "Lekarsko uverenje važi jedino za rad u višečlanoj posadi, kao kopilot ili uz kopilota" se primenjuje kada imalac dozvole profesionalnog pilota (CPL) ili transportnog pilota (ATPL) ne zadovoljava u potpunosti zahteve propisane za dobijanje lekarskog uverenja za klasu 1, ali se smatra da je ograničenje zdravstvene sposobnosti u okviru prihvatljivog rizika (videti JAR FCL 3, IEM FCL A, B i C).

Ovo ograničenje može da odredi nadležni organ samo u uslovima višečlane pilotske posade.

Ovo ograničenje može odrediti ili ukinuti jedino nadležni organ.

2) Drugi pilot mora imati ovlašćenje za isti tip vazduhoplova, ne sme da ima više od 60 godina i ne sme imati ovo ograničenje.

e) Ograničenje "rad u višečlanoj posadi za inženjera letača (F/E) - samo za klasu 1" (Operational Multicrew Limitation for F/E, OML for F/E)

1) Ograničenje "rad u višečlanoj posadi za inženjera letača (F/E)" se primenjuje kada imalac dozvole inženjera letača ne zadovoljava u potpunosti zahteve propisane za lekarsko uverenje za klasu 1, ali se smatra da je ograničenje zdravstvene sposobnosti u okviru prihvatljivog rizika (videti JAR-FCL 3, IEM FCL A, B i C). Ovo ograničenje može da odredi ili ukine samo nadležni organ.

2) Ostali članovi letačke posade ne smeju imati ovo ograničenje.

f) Ograničenje "rad uz Safety Pilot" - samo klasa 2 (Operational Safety Pilot Limitation - OSL)

"Safety Pilot" je pilot koji je kvalifikovan za zapovednika vazduhoplova (PIC) na klasi/tipu vazduhoplova koji ima dvostruke komande radi preuzimanja upravljanja u slučaju da zapovednik vazduhoplova (PIC), koji ima ovo specifično ograničenje lekarskog uverenja, postane nesposoban. (Videti: IEM FCL 3.035).

Ovo ograničenje može da odredi ili ukine samo nadležni organ.

YU JAR-FCL 3.040 Umanjenje zdravstvene sposobnosti

(a) Imalac važećeg lekarskog uverenja ne sme koristiti prava iz svoje dozvole i pripadajućih ovlašćenja kada je svestan umanjenja svoje zdravstvene sposobnosti koje može uticati na bezbedno korišćenje tih prava.

(b) Imalac važećeg lekarskog uverenja ne sme uzimati bilo kakav propisani ili nepropisani lek, niti se sme podvrći bilo kakvoj terapiji ako nije u potpunosti siguran da se taj lek, odnosno terapija neće negativno odraziti na bezbedno korišćenje prava i ovlašćenja iz njegove dozvole. U slučaju postojanja bilo kakve sumnje u pogledu negativnog uticaja dužan je bez odlaganja da traži mišljenje od Odeljenja za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa (AMS), vazduhoplovno-medicinskog centra (AMC) ili ovlašćenog lekara (AME).

Dalji savet je dat u IEM FCL 3.040.

(c) Imalac lekarskog uverenja je obavezan da bez odlaganja obavesti Odeljenje za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa (AMS), vazduhoplovno-medicinski centar (AMC) ili ovlašćenog lekara (AME) o:

1. bolničkom lečenju dužem od 12 sati;

2. hirurškoj intervenciji, operaciji ili invazivnoj proceduri;

3. redovnoj upotrebi lekova;

4. potrebi za nošenjem naočara /kontaktnih sočiva.

(d) Imalac važećeg lekarskog uverenja koji je svestan:

(1) bilo koje značajne povrede, uključujući nesposobnost da obavlja dužnost člana posade;

(2) bilo koje bolesti koja utiče na sposobnost da obavlja dužnost člana posade, a koja traje 21 dan ili duže;

(3) potvrđene trudnoće,

dužan je da odmah pisanim putem obavesti nadležni organ u slučaju povrede ili trudnoće, a po isteku perioda od 21 dan u slučaju bolesti.

Lekarsko uverenje će se smatrati privremeno nevažećim (suspendovanim) u slučaju povrede, bolesti koja traje duže od 21 dan i potvrđene trudnoće.

(4) U slučaju povrede ili bolesti suspenzija će biti povučena ukoliko se imalac lekarskog uverenja zdravstveno pregleda po nalogu nadležnog organa i proglasi sposobnim za člana letačke posade ili ukoliko nadležni organ, koristeći svoje ovlašćenje, donese ocenu o sposobnosti imaoca lekarskog uverenja praveći izuzetak od propisanih zdravstvenih uslova;

(5) U slučaju trudnoće nadležni organ može povući suspenziju za određeni period i pod uslovima za koje smatra da je imalac lekarskog uverenja zdravstveno sposoban (videti: YU JAR-FCL 3.195 (c) i 3.315 (c)). Suspenzija će biti povučena ukoliko se imalac lekarskog uverenja zdravstveno pregleda po nalogu nadležnog organa posle završene trudnoće i bude ocenjen zdravstveno sposobnom za člana letačke posade.

YU JAR-FCL 3.045 Specijalne okolnosti
(videti AMC JAR-FCL 3.045)

(a) Odredbama JAR FCL nije regulisana svaka moguća situacija. Kada bi primena odredaba YU JAR FCL 3 izazvala nepoželjne posledice, ili u slučaju kada razvoj novih tehnika obuke ili ispitivanja nije u saglasnosti sa propisanim zahtevima, imalac dozvole ili kandidat za sticanje dozvole može zahtevati da nadležni organ napravi izuzetak. Izuzetak može biti učinjen jedino u slučaju ako je dokazano da će takvo rešenje osigurati najmanje isti nivo bezbednosti pri obavljanju posla.

(b) Učinjeni izuzetak se može odnositi na kraći ili duži period. Dugotrajni izuzetak (duži od 6 meseci) može biti učinjen jedino uz saglasnost JAA FCL Komiteta.

Izuzeci i ograničenja zdravstvene sposobnosti i ponovni pregled opisani su u YU JAR-FCL 3.125.

YU JAR-FCL 3.060. - Smanjenje prava imaoca dozvole koji ima navršenih 60 godina života ili više
(Videti Dodatak 1 YU JAR-FCL 1.060)

(a) starost od 60 do 64 godina

Imalac pilotske dozvole koji je napunio 60 godina ne može leteti kao pilot na vazduhoplovima koji su angažovani u javnom avio-transportu, osim:

1. kao član višečlane posade i

2. ukoliko je u takvoj posadi on jedini pilot koji je napunio 60 godina.

b) starost od 65 godina - imalac pilotske dozvole koji je napunio 65 godina ne sme leteti kao pilot vazduhoplova u javnom avio-transportu;

c) bilo koje nacionalne različitosti u odnosu na zahteve date pod (a) i (b) date su u prilogu 1 JAR-FCL 1.060.

YU JAR-FCL 3.065 - Država koja izdaje dozvolu

a) Kandidat mora da pruži dokaze nadležnom organu države koja izdaje dozvolu da je zadovoljio sve propisane zahteve za izdavanje dozvole (videti: YU JAR-FCL 3.010 (c)).

b) Na osnovu dogovora nadležnih organa dve države, kandidatu koji je započeo obuku iz nadležnosti jednog nadležnog organa može se dozvoliti da ispuni ostale uslove koji su u nadležnosti nadležnog organa druge države.

Dogovor obuhvata:

1. teoretsku obuku i ispite;

2. lekarski pregled i ocenu;

3. letačku obuku i proveru.

Nadležni organi dve države saglasiće se koji će organ izdati dozvolu.

c) Dalja ovlašćenja se mogu steći prema zahtevima JAR-FCL u bilo kojoj državi članici JAA, a u dozvolu ih upisuje organ države koji je dozvolu izdao;

d) Radi pojednostavljenja administrativne procedure, npr. kod produženja važenja dozvole, imalac dozvole koji je zaposlen ili ima boravište u državi koja nije država koja mu je izdala dozvolu, može zahtevati da ubuduće administrativne postupke u pogledu dozvole vrši ta država (videti JAR-FCL 1.070). Ta država time postaje država koja izdaje dozvolu i preuzima odgovornost za izdavanje dozvole, shodno navedenom pod (a).

e) Kandidat može u isto vreme imati samo jednu JAR-FCL dozvolu (za avion) i samo jedno lekarsko uverenje.

YU JAR-FCL 3.080 Odeljenje za vazduhoplovnu medicinu (Aeromedical Section, AMS)

a) Formiranje

Svaka zemlja članica JAA u nadležni organ uključiće jednog ili više lekara koji imaju praktičnog iskustva iz oblasti civilne vazduhoplovne medicine. Ovakvo lekarsko osoblje radi u okviru nadležnog organa ili na osnovu punomoćja u ime nadležnog organa.

U oba slučaja oni predstavljaju Odeljenje za vazduhoplovnu medicinu (Aeromedical section, AMS).

b) Medicinska poverljivost

Zagarantovana je medicinska poverljivost i tajnost medicinskih podataka. Nadležni organ obezbeđuje da svi usmeni ili pisani izveštaji, kao i elektronski čuvane informacije medicinskih podataka o imaocu dozvole ili kandidatu za sticanje dozvole budu dostupni Odeljenju za vazduhoplovnu medicinu u cilju donošenja kompletne medicinske ocene, kada je to neophodno.

Podnosilac molbe (kandidat za dozvolu) ili njegov lekar imaće pristup svim tim dokumentima u skladu sa zakonom.

YU JAR-FCL 3.085 Vazduhoplovno medicinski centri (AMC - Aeromedical Centres)

Vazduhoplovno medicinski centri određuju se i ovlašćuju po diskrecionom pravu nadležnog organa za period ne duži od tri godine.

Vazduhoplovno medicinski centar mora:

(a) se nalaziti na teritoriji zemlje članice JAA i mora biti u sastavu ili u stručnoj i konzilijarnoj vezi sa odgovarajućom kliničkom ustanovom;

(b) po potrebi da koristi usluge kliničke medicine i drugih medicinskih grana;

(c) imati za rukovodioca ovlašćenog lekara (AME) koji je odgovoran za procenu zdravstvene sposobnosti, potpisivanje izveštaja i lekarskih uverenja i odgovarajući lekarski kadar koji je stručno usavršavan i ima iskustvo iz oblasti vazduhoplovne medicine;

(d) biti opremljen adekvatnom medicinsko-tehničkom opremom za opsežna vazduhoplovno-medicinska ispitivanja.

Nadležni organ određuje broj vazduhoplovno medicinskih centara koji su potrebni državi.

YU JAR-FCL 3.090 Ovlašćeni lekari (AME, Authorised Medical Examiners)
(Videti AMC JAR FCL 3.090)

(a) Postavljenje

Nadležni organ određuje i ovlašćuje lekare za obavljanje poslova ovlašćenog lekara (AME) u okviru svojih državnih granica. Ova lica moraju biti kvalifikovana i sa završenom specijalizacijom. Lekari iz države koja nije članica JAA, a koji žele da na osnovu JAR-FCL 3 postanu ovlašćeni lekari (AME), mogu podneti molbu nadležnom organu države članice JAA. Ovlašćeni lekari (AME) u obavezi su da podnose izveštaje o svom radu, a nadzor nad njihovim radom obavlja nadležni organ. Ovlašćeni lekar (AME), prilikom pregleda klase 1 letačkog osoblja, ograničen je na obavljanje standardnih medicinskih pregleda za produženje važenja ili obnavljanje lekarskog uverenja.

(b) Broj i raspored lekara

Nadležni organ određuje potreban broj i raspored ovlašćenih lekara (AME), uzimajući u obzir broj pilota na određenom području.

(c) Pristup dokumentaciji

Ovlašćenom lekaru (AME), odgovornom za koordinaciju svih rezultata medicinskih ispitivanja i za potpisivanje izveštaja, treba da bude omogućen pristup prethodnoj medicinskoj dokumentaciji koja se čuva u Odeljenju za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa i koja se odnosi na zdravstvene preglede koje ovlašćeni lekar (AME) obavlja.

(d) Obuka

Ovlašćeni lekari (AME) moraju biti kvalifikovani, sa završenom specijalizacijom i završenom obukom iz vazduhoplovne medicine. Oni treba da steknu praktično znanje i iskustvo vezano za radne uslove u kojima letačko osoblje obavlja svoje poslove.

(1) Osnovna obuka iz oblasti vazduhoplovne medicine (bazni kurs) (videti Prilog 2 - YU AMC FCL 3.090)

(i) Osnovna obuka lekara koji obavljaju zdravstvene preglede klase 2 letačkog osoblja, sastoji se od najmanje 60 sati nastave iz vazduhoplovne medicine, uključujući praktičan rad (tehniku pregleda, ispitivanja).

(ii) Osnovna obuka - bazni kurs iz vazduhoplovne medicine se završava konačnim ispitom. Kandidat koji položi ispit dobija odgovarajuću potvrdu.

(iii) Posedovanje potvrde o završenoj osnovnoj obuci - baznom kursu iz vazduhoplovne medicine ne znači da je lekar ovlašćen od strane Odeljenja za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa za obavljanje pregleda vazduhoplovnog osoblja klase 2.

(2) Napredna obuka iz vazduhoplovne medicine (viši kurs)

(i) Napredna obuka - viši kurs iz vazduhoplovne medicine lekara koji obavljaju zdravstvene preglede vazduhoplovnog osoblja klase 1 i klase 2, sastoji se od najmanje 120 sati nastave iz vazduhoplovne medicine (60 dodatnih časova na bazni kurs), uključujući odgovarajuću praksu i posetu vazduhoplovno-medicinskim centrima, klinikama, istraživačkim centrima, kontroli letenja, simulatoru, aerodromskim i industrijskim organizacijama. Praksa i posete mogu se obavljati u periodu od 3 godine. Završena osnovna obuka (bazni kurs) je uslov za pristupanje naprednoj obuci (videti Prilog 2 - YU AMC FCL 3.090).

(ii) Napredna obuka - viši kurs iz vazduhoplovne medicine se završava konačnim ispitom. Kandidat koji položi ispit dobija odgovarajuću potvrdu.

(iii) Posedovanje potvrde o završenoj naprednoj obuci - višem kursu iz vazduhoplovne medicine ne znači da je lekar ovlašćen od strane Odeljenja za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa za obavljanje pregleda letačkog osoblja klase 1 i klase 2.

(3) Obuka za osveženje znanja iz oblasti vazduhoplovne medicine

U toku važenja ovlašćenja iz vazduhoplovne medicine, ovlašćeni lekar (AME) dužan je da ima najmanje 20 sati obuke iz vazduhoplovne medicine, od čega 6 sati pod direktnim nadzorom Odeljenja za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa. Stručni sastanci, kongresi i iskustvo u pilotskoj kabini mogu biti priznati kao određeni broj sati u okviru obuke, po odluci Odeljenja za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa (videti Prilog 2 - YU AMC FCL 3.090).

(e) Ovlašćenje (autorizacija)

Ovlašćeni lekar (AME) je ovlašćen za period koji ne može biti duži od tri godine. Ovlašćenje za obavljanje zdravstvenih pregleda odnosi se na klasu 1 ili na klasu 2, ili na obe klase, po odluci Odeljenja za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa. U cilju produženja ovlašćenja, ovlašćeni lekar (AME) mora da obavi najmanje 10 pregleda godišnje i da ima odgovarajuću obuku u toku važenja ovlašćenja. (videti Prilog 2 - YU AMC FCL 3.090).

(f) Oduzimanje ovlašćenja

Država članica JAA može, u skladu sa svojim propisima, oduzeti ovlašćenje izdato u skladu sa zahtevima JAR FCL ako ustanovi da ovlašćeni lekar (AME) ne ispunjava zahteve propisane JAR FCL ili odgovarajućem domaćem propisu.

YU JAR-FCL 3.095 Vazduhoplovno-medicinski pregledi
(videti IEM FCL 3.095 (a), (b) i (c))

(a) Lekarsko uverenje klase 1

Prvi zdravstveni pregled letačkog osoblja klase 1 obavlja vazduhoplovno-medicinski centar. Pregledi za produženje važenja i obnavljanje dozvole mogu biti obavljeni od strane ovlašćenih lekara (AME).

(b) Lekarsko uverenje klase 2

Prvi zdravstveni pregled, kao i pregled za produženje važenja i obnavljanje dozvole letačkog osoblja klase 2, obavlja vazduhoplovno-medicinski centar ili ovlašćeni lekar (AME).

(c) Kandidat popunjava odgovarajući zahtev kako je opisano u IEM FCL 3.095 (c). Po završenom medicinskom pregledu ovlašćeni lekar (AME), bez odlaganja, podnosi potpisan izveštaj Odeljenju za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa, u slučaju pregleda za klasu 1 i za klasu 2. U slučaju da se pregled obavlja u vazduhoplovno-medicinskom centru, direktor tog centra može potpisati izveštaj i lekarska uverenja na osnovu medicinske ocene donete od strane lekara tog centra.

(d) Periodični zahtevi

Za objedinjavanje dodatnih ispitivanja koja se traže na prvom pregledu ili rutinskom pregledu za produženje ili obnavljanje dozvole videti IEM FCL 3.095 (a) i (b).

YU JAR-FCL 3.100 Lekarska uverenja
(videti IEM FCL 3.100)

(a) Sadržaj lekarskog uverenja

Lekarsko uverenje treba da sadrži sledeće podatke:

- evidencioni broj označen od strane nadležnog organa;

- klasu lekarskog uverenja;

- ime i prezime;

- datum rođenja;

- državljanstvo;

- datum i mesto prvog medicinskog pregleda;

- datum i mesto poslednjeg medicinskog pregleda;

- datum poslednjeg EKG;

- datum poslednje audiometrije;

- ograničenja, uslove i/ili izuzetke;

- ime i prezime, broj i potpis ovlašćenog lekara (AME);

- datum glavnog pregleda;

- potpis kandidata.

(b) Prvo izdavanje lekarskog uverenja

Prvo lekarsko uverenje za klasu 1 letačkog osoblja izdaje Odeljenje za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa. Izdavanje prvog lekarskog uverenja za klasu 2 letačkog osoblja vrši Odeljenje za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa, ili to pravo može preneti na vazduhoplovno-medicinski centar ili na ovlašćenog lekara (AME).

(c) Produženje važenja i obnavljanje lekarskog uverenja

Produženje važenja i obnavljanje lekarskog uverenja za klasu 1 i klasu 2 letačkog osoblja može obavljati Odeljenje za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa, ili to pravo može preneti na vazduhoplovno-medicinski centar ili na ovlašćenog lekara (AME).

(d) Dostavljanje lekarskog uverenja

(1) Lekarsko uverenje se izdaje, po potrebi, u duplikatu licu koje je pregledano, kada je ispitivanje završeno i kada je doneta ocena o njegovoj sposobnosti.

(2) Imalac lekarskog uverenja podnosi lekarsko uverenje Odeljenju za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa, radi daljeg postupka, ukoliko je potrebno (videti IEM FCL 3.100).

(3) Prilikom pregleda za redovno produženje ili obnavljanje lekarskog uverenja, imalac lekarskog uverenja podnosi ovlašćenom lekaru (AME) prethodno lekarsko uverenje na uvid (videti IEM FCL 3.100).

(e) Tumačenje, izuzeci, ograničenja ili oduzimanje lekarskog uverenja

(1) Kada je obavljen ponovni pregled i odobren izuzetak u skladu sa YU JAR-FCL 3.125, ova činjenica se upisuje u lekarsko uverenje (videti IEM FCL 3.100) i dodaje se svaki uslov koji se zahteva i treba da bude upisan u dozvolu po diskrecionom pravu nadležnog organa.

(2) Po obavljenom pregledu za ponovno izdavanje lekarskog uverenja, Odeljenje za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa je dužno da blagovremeno obavesti kandidata i vazduhoplovno-medicinski centar ili ovlašćenog lekara (AME) o ograničenju ili povlačenju lekarskog uverenja izdatog od strane vazduhoplovno-medicinskog centra ili ovlašćenog lekara (AME).

(f) Odbijanje zahteva za izdavanje lekarskog uverenja

1. Kandidat čiji je zahtev za izdavanje lekarskog uverenja odbijen jer nisu ispunjeni uslovi propisani u YU JAR-FCL 3, mora o tome biti pisano obavešten, u skladu sa IEM FCL 3.100 i mora mu biti ukazano na njegovo pravo na ponovni pregled od strane nadležnog organa.

2. Obaveštenje o odbijanju zahteva za izdavanje lekarskog uverenja dostavlja se nadležnom organu u roku od 5 radnih dana i biće dostupno drugim vlastima. Medicinska dokumentacija i nalazi koji su razlog odbijanja ne mogu biti dostupni bez prethodne saglasnosti kandidata.

YU JAR-FCL 3.105 Period važenja lekarskog uverenja
(videti Dodatak 1 YU JAR FCL 3.105)

(a) Period važenja

Lekarsko uverenje važi od dana prvog glavnog medicinskog pregleda:

(1) za klasu 1:

- 12 meseci (za imaoca lekarskog uverenja do navršenih 40 godina života);

- 6 meseci (posle navršenih 40 godina života).

(Ovo smanjenje roka važenja lekarskog uverenja posle navršenih 40 godina života ne odnosi se na inženjere letače).

(2) za klasu 2:

- 60 meseci (za imaoca lekarskog uverenja do navršenih 30 godina života);

- 24 meseca (za imaoca lekarskog uverenja do navršenih 50 godina života)

- 12 meseci (za imaoca lekarskog uverenja koji je navršio 50 godina života ili više).

(3) Datum prestanka važenja lekarskog uverenja računa se na osnovu podataka sadržanih u tač. 1. i 2. Period važenja lekarskog uverenja (uključujući bilo koji dodatni prošireni medicinski pregled ili posebno ispitivanje) određuje se godinom u kojoj se takav medicinski pregled kandidata obavlja.

(4) Izuzetno od tačke 2, lekarsko uverenje koje je izdato pre navršenih 30 godina života imaoca lekarskog uverenja klase 2, neće važiti posle navršenih 32 godine života.

(b) Produženje važenja

Ako se medicinski pregled za produženje važenja lekarskog uverenja obavi u periodu od 45 dana pre isteka njegovog roka važenja (koji se računa u skladu sa odredbom navedenom pod (a) ovog člana), važenje novog lekarskog uverenja produžava se od dana isteka prethodnog roka važenja do perioda ustanovljenog u skladu sa (a) (1) ili (a) (2) ovog člana.

(c) Obnavljanje

Ako medicinski pregled nije obavljen u roku koji je naveden pod (b) ovog člana, datum isteka roka važenja lekarskog uverenja računa se u skladu sa odredbom navedenom pod (a), što za posledicu ima novi datum kada je obavljen glavni medicinski pregled.

(d) Uslovi za produženje važenja ili obnavljanje lekarskog uverenja

Uslovi koji moraju da se ispune za produženje važenja ili obnavljanje lekarskog uverenja su isti kao za prvo sticanje lekarskog uverenja, osim kada su u pitanju posebni uslovi.

(e) Skraćenje roka važenja lekarskog uverenja

Kada je to klinički indikovano, period važenja lekarskog uverenja može biti skraćen od strane ovlašćenog lekara (AME), u konsultaciji sa Odeljenjem za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa.

(f) Dodatni pregled

Kad nadležni organ opravdano posumnja u zdravstveno stanje imaoca lekarskog uverenja, Odeljenje za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa može tražiti da imalac lekarskog uverenja pristupi dodatnim pregledima, ispitivanjima i testovima. Izveštaji sa ovih pregleda biće dostavljeni Odeljenju za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa.

Videti: Dodatak 1 YU JAR-FCL 3.105

YU JAR-FCL 3.110 Uslovi za donošenje medicinske ocene

(a) Kandidat ili imalac lekarskog uverenja koje je izdato u skladu sa odredbama YU JAR FCL 3 - Zdravstveni uslovi, ne sme imati:

(1) bilo kakvu abnormalnost, urođenu ili stečenu;

(2) bilo kakvu nesposobnost, aktivnu, latentnu, akutnu ili hroničnu;

(3) bilo kakvu ranu, povredu ili postoperativnu tegobu koja bi izazvala određeni stepen funkcionalne nesposobnosti i mogla ugroziti bezbedno upravljanje vazduhoplovom ili bezbedno obavljanje posla.

(b) Kandidat ili imalac lekarskog uverenja koje je izdato u skladu sa odredbama YU JAR-FCL 3 - Zdravstveni uslovi, ne sme bolovati od bilo kakve bolesti ili nesposobnosti koja bi mogla da izazove iznenadnu nemogućnost za bezbedno upravljanje vazduhoplovom ili bezbedno obavljanje dužnosti.

YU JAR-FCL 3.115 Upotreba lekova, opojnih droga i drugih sredstava lečenja

(a) Imalac lekarskog uverenja koji uzima bilo koje prepisane ili neprepisane lekove, opojne droge ili se nalazi pod medicinskim, hirurškim ili drugim tretmanom, mora poštovati odredbe navedene u YU JAR-FCL 3.040. Dalji saveti su dati u IEM FCL 3.040.

(b) Imalac lekarskog uverenja koji je podvrgnut medicinskom postupku koji zahteva upotrebu opšte ili spinalne anestezije, smatra se nesposobnim najmanje 48 sati od momenta upotrebe anestezije.

(c) Imalac lekarskog uverenja koji je podvrgnut medicinskom postupku koji zahteva upotrebu lokalne ili regionalne anestezije smatra se nesposobnim najmanje 12 sati od momenta upotrebe anestezije.

YU JAR-FCL 3.120 Odgovornost kandidata

(a) Pružanje informacija

Kandidat ili imalac lekarskog uverenja mora da pruži dokaz o svom identitetu i potpiše popunjeni obrazac koji se odnosi na ličnu, porodičnu i naslednu istoriju bolesti - anamnezu.

Obrazac, takođe, sadrži pitanje da li je kandidat ranije bio podvrgnut pregledu za sticanje lekarskog uverenja i ako jeste - kakva je bila medicinska ocena.

Ovlašćeni lekar (AME) treba da upozori kandidata da je dužan da da tačne i potpune podatake, shodno svom saznanju.

(b) Lažne informacije

U slučaju namernog davanja netačnih podataka, biće odmah obavešteno Odeljenje za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa. Po prijemu takve infomacije Odeljenje za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa preduzeće odgovarajuće mere, uključujući i prosleđivanje takve informacije drugim JAA nadležnim organima (videti YU JAR-FCL 3.080 (b) - Medicinska poverljivost).

YU JAR-FCL 3.125 Izuzeci i ograničenja

(a) Revizija od strane Odeljenja za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa - ponovni pregled.

Ako kandidat ne ispunjava u potpunosti zdravstvene uslove propisane u YU JAR-FCL 3 - Zdravstveni uslovi, ovlašćeni vazduhoplovno-medicinski centar ili ovlašćeni lekar (AME) neće izdati, produžiti ili obnoviti odgovarajuće lekarsko uverenje, ali odluka o tome može biti preneta na Odeljenje za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa. Ako postoje odredbe u YU JAR-FCL 3 Zdravstveni uslovi, da pojedinac pod određenim uslovima (koji su označeni terminima "može" i "treba da"), može biti proglašen sposobnim, odluka o tome može biti doneta od strane nadležnog organa. Ako se prilikom redovnih lekarskih pregleda utvrdi zdravstveno stanje imaoca lekarskog uverenja koje odstupa od propisanih uslova zdravstvene sposobnosti za određenu klasu, Odeljenje za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa može izdati, produžiti ili obnoviti lekarsko uverenje pregledanom licu koje može biti ocenjeno kao sposobno:

1) ako je njegovo zdravstveno stanje takvo da ne može biti ocenjen kao nesposoban, a omogućava mu uspešno i bezbedno obavljanje posla;

2) ako su njegove profesionalne sposobnosti, veština i iskustvo takvi da mogu nadoknaditi utvrđeni nedostatak;

3) ako je potrebno primeniće se zdravstvena provera kandidata na avionu za vreme leta;

4) ako postoje uslovi za primenu bilo kog ograničenja, zahteva i varijacija u odnosu na lekarsko uverenje i dozvolu.

Pre izdavanja lekarskog uverenja u kome je navedeno više ograničenja, posebnih zahteva ili varijacija, dodatni i međusobno povezani efekti koje to može imati u odnosu na bezbednost letenja moraju biti pažljivo razmotreni od strane Odeljenja za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa.

(b) Drugostepeni pregled medicinske dokumentacije

Nadležni organ obavezan je da propiše proceduru za drugostepeni pregled medicinske dokumentacije koji obavljaju nezavisni medicinski stručnjaci sa iskustvom u vazduhoplovno medicinskoj praksi radi razmatranja i procene takvih slučajeva.

Dodatak 1 YU JAR-FCL 3.105 Obnavljanje lekarskog uverenja posle isteka roka važenja
(Videti YU JAR-FCL 3.105)

1. Klasa 1

(a) Ako je imaocu dozvole rok važenja lekarskog uverenja istekao pre više od 5 godina, za obnavljanje lekarskog uverenja potrebno je obaviti, po diskrecionoj proceni Odeljenja za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa, prvi ili prošireni medicinski pregled u vazduhoplovno-medicinskom centru kod koga se nalazi njegov medicinski karton (npr. EEG može biti izostavljen, osim ako nije klinički indikovan).

(b) Ako je imaocu dozvole rok važenja lekarskog uverenja istekao pre više od 2 godine, a manje od 5 godina, za obnavljanje lekarskog uverenja potrebno je obaviti, po diskrecionoj proceni Odeljenja za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa, propisani standardni ili prošireni medicinski pregled u vazduhoplovno-medicinskom centru kod koga se nalazi njegov medicinski karton ili od strane ovlašćenog lekara (AME), pod uslovom da su izveštaji sa medicinskih pregleda za dozvole letačkog osoblja dostupni lekarima.

(c) Ako je imaocu dozvole rok važenja lekarskog uverenja istekao pre više od 90 dana, a manje od 2 godine, za obnavljanje lekarskog uverenja potrebno je obaviti, po diskrecionoj proceni Odeljenja za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa, propisani standardni ili prošireni medicinski pregled u vazduhoplovno-medicinskom centru kod koga se nalazi njegov medicinski karton ili kod ovlašćenog lekara.

(d) Ako je imaocu dozvole rok važenja lekarskog uverenja istekao pre manje od 90 dana, za obnavljanje lekarskog uverenja potrebno je obaviti propisani standardni ili prošireni medicinski pregled.

2. Klasa 2

(a) Ako je u dozvolu klase 2 letačkog osoblja upisano ovlašćenje za instrumentalno letenje, imalac dozvole mlađi od 40 godina mora imati ORL nalaz čiste tonalne audiometrije, ne stariji od 5 godina. Ukoliko imalac dozvole ima navršenih 40 godina života ili više, mora imati ORL nalaz čiste tonalne audiometrije, ne stariji od 2 godine.

(b) Ako je imaocu dozvole rok važenja lekarskog uverenja istekao pre više od 5 godina, za obnavljanje lekarskog uverenja potrebno je obaviti prvi medicinski pregled. Pre izdavanja lekarskog uverenja, ovlašćenom lekaru (AME) treba podneti na uvid medicinski karton imaoca dozvole.

(c) Ako je imaocu dozvole rok važenja lekarskog uverenja istekao pre više od 2 godine, ali manje od 5 godina, za obnavljanje lekarskog uverenja potrebno je obaviti propisani medicinski pregled. Pre pregleda ovlašćenom lekaru (AME) treba podneti na uvid medicinski karton imaoca dozvole.

(d) Ako je imaocu dozvole rok važenja lekarskog uverenja istekao pre manje od 2 godine, za obnavljanje lekarskog uverenja potrebno je obaviti propisani medicinski pregled. Pre izdavanja lekarskog uverenja, ovlašćenom lekaru (AME) treba podneti na uvid medicinski karton imaoca dozvole.

Prošireni medicinski pregled uvek sadrži standardni medicinski pregled.

ODELJAK B - ZDRAVSTVENI USLOVI ZA KLASU 1

YU JAR-FCL 3.130 Kardiovaskularni sistem

- Pregled

(a) Kandidat ili imalac lekarskog uverenja klase 1, ne sme imati urođenu ili stečenu abnormalnost kardiovaskularnog sistema, koja predstavlja smetnju ili onemogućava bezbedno obavljanje poslova za koje je ovlašćen.

(b) Standardni dvanaestokanalni elektrokardiogram u mirovanju, sa nalazom (opisom), zahteva se:

- prilikom lekarskog pregleda za prvo izdavanje lekarskog uverenja;

- svake pete godine do navršenih 30 godina života (kandidata ili imaoca dozvole);

- svake dve godine do navršenih 40 godina života;

- svake godine do navršenih 50 godina života;

- svakih 6 meseci posle navršenih 50 godina života;

- u slučaju kliničkih znakova, kada je to indikovano.

(c) Elektrokardiogram pod opterećenjem, zahteva se samo kada je klinički indikovan, u skladu sa tačkom 1. Dodatka 1 Odeljku B.

(d) Nalaze elektrokardiograma u mirovanju i pod opterećenjem izdaju specijalisti koji su prihvaćeni od Odeljenja za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa (AMS).

(e) Nalaz plazma /serum lipida, uključujući i holesterol, u cilju lakše procene rizika, zahteva se kod lekarskog pregleda za prvo izdavanje lekarskog uverenja, na prvom lekarskom pregledu posle navršenih 40 godina života kandidata ili imaoca dozvole (videti tačku 2. Dodatka 1 Odeljku B).

(f) Na prvom pregledu za produženje ili obnovu lekarskog uverenja posle navršene 65. godine života, imalac klase 1 lekarskog uverenja pregled treba da obavi u vazduhoplovno-medicinskom centru, ili kod kardiologa koga odredi Odeljenje za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa.

YU JAR-FCL 3.135 Kardiovaskularni sistem

- Krvni pritisak

(a) Krvni pritisak treba izmeriti na način koji je opisan u tački 3. Dodataka 1. Odeljku B.

(b) Kada krvni pritisak konstantno prelazi 160 mm Hg-sistolni, i/ili 95 mm Hg-dijastolni, sa ili bez lečenja, kandidat će se oceniti kao nesposoban.

(c) Lečenje krvnog pritiska ne sme uticati na bezbedno obavljanje poslova za koje je ovlašćen (tačka 4. Dodatka 1. Odeljaku B). Početak terapije lekovima prouzrokuje privremenu nesposobnost kandidata, da bi se utvrdilo odsustvo značajnih sporednih efekata.

(d) Kandidati sa simptomima niskog pritiska (simptomatska hipotenzija) ocenjuju se kao nesposobni.

YU JAR-FCL 3.140 Kardiovaskularni sistem

- Bolest koronarnih arterija

(a) Kandidat za koga se sumnja da ima bolest koronarnih arterija biće dodatno ispitan. Kandidat koji boluje od asimptomatske manje bolesti koronarnih arterija, koje ne zahtevaju lečenje, mogu biti ocenjeni kao sposobni od strane Odeljenja za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa, ako su rezultati dodatnih pregleda, opisanih u tački 5. Dodatka 1 Odeljku B, potpuno zadovoljavajući.

(b) Kandidat sa simptomima koronarne arterijske bolesti, ili sa srčanim simptomima zbog kojih uzima lekove, oceniće se kao nesposoban.

(c) Kandidat koji je imao ishemičnu srčanu epizodu (definisanu kao infarkt miokarda, angina, značajna aritmija ili srčana mana koja izaziva ishemiju, ili bilo koji tip srčane revaskularizacije) na prvom pregledu za Klasu 1. oceniće se kao nesposoban. Produženje ili obnavljanje lekarskog uverenja može se razmotriti od strane Odeljenja za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa ukoliko su rezultati dodatnih pregleda, u skladu sa tačkom 6. Dodatka 1 Odeljku B, potpuno zadovoljavajući.

YU JAR-FCL 3.145 Kardiovaskularni sistem

- Aritmije, bolesti sprovođenja

(a) Kandidat sa značajnim smetnjama supraventrikularnog ritma, uključujući sinoatrijalnu disfunkciju, bilo da se radi o iznenadnim (paroksizmalnim) napadima ili stalnim smetnjama, biće ocenjen kao nesposoban, dok se ne donese kardiološka ocena, u skladu sa tačkom 8. Dodatka 1 Odeljku B.

(b) Kandidat koji boluje od asimptomatske sinus bradikardije ili sinus tahikardije može biti ocenjen kao sposoban, ukoliko ne postoji dodatna, skrivena abnormalnost.

(c) Kandidat sa asimptomatskim izolovanim (retkim), uniformnim, jednakim (supraventrikularnim ili ventrikularnim) ektopičnim kompleksom, ne mora biti ocenjen kao nesposoban. Česti ili složeni oblici zahtevaju punu kardiološku ocenu, u skladu sa tačkom 7. Dodatka 1. Odeljku B.

(d) U odsustvu drugih abnormalnosti, kandidat koji ima nekompletni blok ili stabilnu devijaciju leve ose, može biti ocenjen kao sposoban. Kandidat sa kompletnim desnim blokom zahteva kardiološku proveru na prvom lekarskom pregledu, u skladu sa tačkom 1. Dodatka 1 Odeljku B.

(e) Kandidat sa kompletnim desnim blokom zahteva kardiološku proveru na prvom lekarskom pregledu, u skladu sa tačkom 7. Dodatka 1 Odeljku B.

(f) Kandidat sa kompletnim levim blokom biće ocenjen kao nesposoban. Ocena o sposobnosti može biti doneta od strane Odeljenja za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa, u skladu sa tačkom 1. Dodatka 1 Odeljku B.

(g) Kandidat na prvom pregledu koji ima AV blok tip 1 MOBITZ može biti ocenjen kao sposoban, ukoliko ne postoji dodatna, skrivena abnormalnost. Kandidat koji ima AV blok tipa 2 MOBITZ ili kompletan AV blok biće ocenjen kao nesposoban. Ocena o sposobnosti može biti doneta od strane Odeljenja za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa, u skladu sa tačkom 7. Dodatka 1 Odeljku B.

(h) Kandidati sa kratkim ili dugim kompleksom tahikardije biće ocenjeni kao nesposobni. Ocena o sposobnosti može biti doneta od strane Odeljenja za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa, u skladu sa tačkom 7. Dodatka 1 Odeljku B.

(i) Kandidat sa preranom ekscitacijom komora biće ocenjen kao nesposoban. Ocena o sposobnosti može biti doneta od strane Odeljenja za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa, u skladu sa tačkom 7. Dodatka 1 Odeljka B.

(j) Kandidat sa endokardijalnim peacemaker-om biće ocenjen kao nesposoban. Ocena o sposobnosti može biti doneta od strane Odeljenja za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa, u skladu sa tačkom 7. Dodatka 1 Odeljku B.

(k) Kandidat koji prima antikoagulanse biće ocenjen kao nesposoban. Ocena o sposobnosti može biti doneta od strane Odeljenja za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa u skladu sa tačkom 7. Dodatka 1 Odeljku B.

YU JAR-FCL 3.150 Kardiovaskularni sistem

- Uopšteno

(a) Kandidat koji ima perifernu vaskularnu bolest, pre i posle operacije, biće ocenjen kao nesposoban. Ocena o sposobnosti može biti doneta ukoliko nema nekih značajnih funkcionalnih smetnji. Ocena o sposobnosti može biti doneta od strane Odeljenja za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa, u skladu sa tačkom 5. i 6. Dodatka 1 Odeljku B.

(b) Kandidat sa aneurizmom grudne ili trbušne aorte, pre ili posle operacije biće ocenjen kao nesposoban. Kandidat sa aneurizmom na donjoj bubrežnoj grani trbušne aorte može biti ocenjen kao sposoban prilikom produženja ili obnavljanja lekarskog uverenja od strane Odeljenja za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa, u skladu sa tačkom 9. Dodatka 1 Odeljku B.

(c) Kandidat kod koga je ustanovljena značajna abnormalnost bilo kog srčanog zaliska oceniće se kao nesposoban.

1. Kandidat sa manjim abnormalnostima srčanog zaliska može se oceniti kao sposoban od strane odeljenja vazduhoplovne medicine nadležnog organa, posle dodatnog kardiološkog ispitivanja i dijagnoze koja je u skladu sa uslovima iz tačke 10. (a) i (b) Dodatka 1 Odeljku B.

2. Kandidat kome je izvršena operacija ili zamena zaliska, oceniće se kao nesposoban. Kandidat kod koga je operacija uspešno obavljena može biti ocenjen kao sposoban od strane Odeljenja za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa, u skladu sa uslovima iz tačke 10. (c), Dodatka 1 Odeljku B.

(d) Sistematska (stalna) antikoagulantna terapija, je za ocenu zdravstvene sposobnosti kandidata diskvalifikujuća činjenica. Kandidata koji prima antikoagulantime ograničenog trajanja, Odeljenje za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa može oceniti kao sposobnog ukoliko, ispunjava uslove iz tačke 11. Dodatka 1 Odeljku B.

(e) Kandidat kod koga je ustanovljena neka abnormalnost ili poremećaj perikarda, miokarda ili endokarda koji nije naveden, biće ocenjen kao nesposoban. Ocena o sposobnosti može biti razmatrana od strane Odeljenja za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa posle kompletne ocene i zadovoljavjućeg kardiološkog nalaza, u skladu sa tačkom 12. Dodatka 1 Odeljku B.

(f) Kandidat sa urođenom srčanom manom, pre ili posle korektivne operacije biće ocenjen kao nesposoban. Kandidat sa manjim poremećajima može biti ocenjen kao sposoban od strane Odeljenja za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa, posle kardiološkog ispitivanja, ukoliko ispunjava uslove u skladu sa tačkom 13. Dodatka 1 Odeljku B.

(g) Transplantacija srca ili pluća je za ocenu zdravstvene sposobnosti kandidata diskvalifikujuća činjenica.

(h) Kandidat sa istorijom povratnih vazovagalnih sinkopa (nesvestica) biće ocenjen kao nesposoban. Ocena o sposobnosti može biti razmatrana od strane Odeljenja za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa, u skladu sa tačkom 14. Dodatka 1 Odeljku B.

YU JAR-FCL 3.155 Respiratorni sistem

- Uopšteno

(a) Kandidat ili imalac lekarskog uverenja klase 1, ne sme imati bilo koju urođenu ili stečenu abnormalnost respiratornog sistema koja bi mogla da utiče na bezbedno obavljanje posla.

(b) Rentgenski A/P (anteriorno /posteriorni) snimak pluća zahteva se prilikom prvog lekarskog pregleda, kao i kod pregleda za produženje ili obnavljanje dozvole, ukoliko postoje kliničke indikacije, ili iz epidemioloških preventivnih razloga.

(c) Testovi za proveru plućne funkcije (tačka 1. Dodatka 2 Odeljku B), zahtevaju se prilikom prvog lekarskog pregleda. Kandidatu koji je napunio 30 godina života test opterećenja pluća mora se uraditi prilikom prvog lekarskog pregleda za produženje ili obnavljanje dozvole, a potom svake pete godine do navršene 40. godine života. Posle navršene 40. godine života svake 4. godine, kao i u svim slučajevima kad postoje kliničke indikacije. Kandidat koji ima značajne smetnje u funkciji pluća oceniće se kao nesposoban u skladu sa tačkom 1. Dodatka 2 Odeljku B.

YU JAR-FCL 3.160 Bolesti respiratornog sistema

(a) Kandidat kod koga se ustanovi opstruktivna bolest pluća, biće ocenjen kao nesposoban.

(b) Kandidat kod koga se ustanovi bolest disajnih puteva, a koja se može ponoviti (bronhijalna astma) i koja zahteva lekove, oceniće se u skladu sa kriterijumima iz tačke 2. Dodatka 2 Odeljku B.

(c) Kandidat kod koga se ustanovi akutno zapalenje respiratornog sistema oceniće se kao privremeno nesposoban.

(d) Kandidat kod koga se ustanovi sarkoidoza, oceniće se kao nesposoban (u skladu sa tačkom 3. Dodatka 2 Odeljku B).

(e) Kandidat kod koga se ustanovi spontani pneumotoraks oceniće se kao nesposoban, dok se ne obavi potpuno ispitivanje i dijagnoza (tačka 4. Dodatka 2 Odeljku B).

(f) Kandidat kome je potreban veći hirurški zahvat na grudnom košu oceniće se kao nesposoban najmanje 3 meseca posle operacije, a posle isteka tog roka koliko je potrebno da nestanu funkcionalne smetnje koje mogu uticati na bezbedno obavljanje posla (u skladu sa tačkom 5. Dodatka 2 Odeljku B).

(g) Kandidat sa nezadovoljavajuće izlečenim sindromom prekida disanja u spavanju biće ocenjen kao nesposoban.

YU JAR-FCL 3.165 Probavni sistem

- Uopšteno

Kandidat ili imalac lekarskog uverenja klase 1 ne sme imati nikakvu urođenu ili stečenu abnormalnost, kao ni funkcionalnu ili organsku bolest probavnog sistema, koja bi mogla da utiče na bezbedno obavljanje posla.

YU JAR-FCL 3.170 Bolesti probavnog sistema

(a) Kandidat koji ima česte dispeptičke tegobe koje zahtevaju lečenje, ili pankreatitis, biće ocenjen kao nesposoban, dok se ne sprovede ispitivanje, uspostavi dijagnoza i da ocena njegove zdravstvene sposobnosti, u skladu sa uslovima iz tačke 1. Dodatka 3 Odeljku B.

(b) Kandidat sa asimptomatskim prisustvom kamenja u žučnoj kesi koje je ustanovljeno slučajno, oceniće se u skladu sa tačkom 2. Dodatka 3 Odeljku B.

(c) Kandidat koji ima utvrđenu istoriju bolesti ili dijagnozu hroničnog zapaljenja creva, oceniće se kao nesposoban, u skladu sa tačkom 3. Dodatka 3 Odeljku B.

(d) Kandidat ne sme imati herniju koja bi mogla izazvati simptome nagle onesposobljenosti.

(e) Ukoliko se ustanovi da kandidat ima bilo koju posledicu bolesti ili hirurškog zahvata u bilo kom delu probavnog sistema i odgovarajućih žlezda, koja bi mogla dovesti do nagle onesposobljenosti u letu, posebno bilo kakvau vrstu opstrukcije nastale usled strikture ili kompresije, oceniće se kao nesposoban.

(f) Kandidat koji je imao operaciju na probavnom sistemu ili na odgovarajućim žlezdama, koja je uključila skretanje, delimično ili potpuno odstranjivanje bilo kog od navedenih organa i žlezda probavnog sistema, oceniće se kao nesposoban za period od najmanje 3 meseca posle operacije dok se uspostavi funkcija, pod uslovom da posledice operacije ne utiču na bezbedno obavljanje posla, u skladu sa uslovima iz tačke 4. Dodatka 3 Odeljku B.

YU JAR-FCL 3.175 Bolesti metabolizma, ishrane i endokrinih žlezda

(a) Kandidat ili imalac lekarskog uverenja klase 1 ne sme imati bilo kakvu urođenu ili stečenu abnormalnost, kao ni funkcionalnu ili organsku bolest vezanu za metabolizam, ishranu i endokrine žlezde, koja bi mogla da utiče na bezbedno obavljanje posla.

(b) Kandidat kod koga se ustanove smetnje u metabolizmu, ishrani ili lučenju endokrinih žlezda može se oceniti kao sposoban u skladu sa tačkom 1. Dodatka 4 Odeljku B.

(c) Kandidat koji ima šećernu bolest (diabetes mellitus) može se oceniti kao sposoban, samo ako su ispunjeni uslovi u skladu sa tačkom 2. i 3. Dodatka 4 Odeljku B.

(d) Kandidat koji ima šećernu bolest, koja zahteva lečenje inzulinom oceniće se kao nesposoban.

(e) Kandidat koji ima telesni maseni indeks (Body Mass Index) ³ 35 može biti ocenjen kao sposoban jedino ako njegova težina ne ugrožava bezbedno obavljanje posla i ako zadovoljava ocenu kardiovaskularnog rizika (u skladu sa uslovima iz tačke 1. Dodatka 9 Odeljku C).

YU JAR-FCL 3.180 Hematologija
(Krv i krvotvorni organi)

(a) Kandidat ili imalac lekarskog uverenja klase 1 ne sme imati nikakvu urođenu ili stečenu abnormalnost, kao ni funkcionalnu ili organsku hematološku bolest koja bi mogla da utiče na bezbedno obavljanje posla.

(b) Hemoglobin se mora proveravati pri svakom lekarskom pregledu, a u slučaju progresivne anemije sa hematokritom ispod 32% kandidat će biti ocenjen kao nesposoban, u skladu sa tačkom 1. Dodatka 5 Odeljku B.

(c) Kandidat kod koga se ustanovi bolest krvnih ćelija, oceniće se kao nesposoban, u skladu sa tačkom 1. Dodatka 5 Odeljku B.

(d) Kandidat kod koga se ustanovi progresivno uvećanje limfnih žlezda, lokalno ili opšte, kao i bolest krvi, oceniće se kao nesposoban, u skladu sa tačkom 2. Dodatka 5 Odeljku B.

(e) Kandidat kod koga se ustanovi akutna leukemija oceniće se kao nesposoban. Posle ustanovljene remisije lekarsko uverenje može biti razmatrano od strane Odeljenja za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa. Kandidati sa hroničnom leukemijom na prvom pregledu oceniće se kao nesposobni. Za lekarsko uverenje vidi tačku 3. Dodatka 5 Odeljku B.

(f) Kandidat kod koga se ustanovi znatno uvećanje slezine oceniće se kao nesposoban, u skladu sa tačkom 4. Dodatka 5 Odeljku B.

(g) Kandidat kod koga se ustanovi progresivna policitemija oceniće se kao nesposoban, u skladu sa tačkom 5. Dodatka 5 Odeljku B.

(h) Kandidat kod koga se ustanove smetnje u zgrušavanju krvi oceniće se kao nesposoban, u skladu sa tačkom 6. Dodatka 5 Odeljku B.

YU JAR-FCL 3.185 Urinarni sistem

(a) Kandidat ili imalac lekarskog uverenja klase 1 ne sme imati bilo kakvu urođenu ili stečenu abnormalnost, kao ni funkcionalnu ili organsku bolest urinarnog sistema i pripadajuđih žlezdi koja bi mogla da utiče na bezbedno obavljanje posla.

(b) Kandidat kod koga se ustanove simptomi organske bolesti bubrega biće ocenjen kao nesposoban.

Analiza mokraće mora da se obavlja prilikom svakog lekarskog pregleda. Mokraća ne sme da sadrži ni jedan abnormalni elemenat koji ima patološki značaj. Posebnu pažnju treba obratiti na bolesti mokraćnih puteva i genitalnih organa, u skladu sa tačkom 1. Dodatka 6 Odeljku B.

(c) Kandidat kod koga se ustanovi kamen u bubregu oceniće se kao nesposoban, u skladu sa tačkom 2. Dodatka 6 Odeljku B.

(d) Kandidat kod koga se ustanovi bilo kakva posledica bolesti ili hirurškog zahvata na bubrezima i mokraćnim putevima koja bi mogla da izazove nesposobnost, posebno ako su u pitanju opstrukcije, suženja ili kompresija kanala, oceniće se kao nesposoban. Kandidat sa kompenzovanom nefrektomijom, bez prisutne hipertenzije ili uremije, može se oceniti kao sposoban (videti tačku 3. Dodatka 6 Odeljku B).

(e) Kandidat koji je bio podvrgnut većoj operaciji na urinarnom traktu ili urinarnom aparatu, uključujući totalno ili delimično odstranjivanje ili skretanje bilo kog od pomenutih organa, biće ocenjen kao nesposoban najmanje 3 meseca posle operacije, ili duže, dok se uspostavi funkcija i ne prestane mogućnost da posledice operacije izazovu nesposobnost kandidata u letu (videti tač. 3. i 4. Dodatka 6 Odeljku B).

YU JAR-FCL 3.190 Zarazne i polne bolesti i druge infekcije

(a) Kandidat ili imalac lekarskog uverenja klase 1 ne sme imati istoriju bolesti ili kliničku dijagnozu bilo koje bolesti koja se prenosi polnim putem, kao i druge infekcije koje bi mogle da utiču na bezbedno obavljanje posla.

(b) Posebnu pažnju (videti Dodatak 7 Odeljku B) treba obratiti na istoriju bolesti (anamnezu) ili kliničke znake koji ukazuju na:

1. HIV pozitivnost;

2. slabljenje imunološkog sistema;

3. infektivni hepatitis;

4. sifilis.

YU JAR-FCL 3.195 Ginekologija i akušerstvo

(a) Kandidatkinja ili imalac lekarskog uverenja klase 1 ne sme imati nikakvu urođenu ili stečenu abnormalnost, kao ni funkcionalnu ili organsku bolest ili ginekološko-akušersko stanje koje bi moglo da utiče na bezbedno obavljanje posla.

(b) Kandidatkinja kod koje se u anamnezi ustanove karakteristične, snažne menstrualne tegobe otporne na terapiju, oceniće se kao nesposobna.

(c) Trudnoća se ocenjuje kao nesposobnost za rad. Ukoliko se trudnoća odvija normalno, kandidatkinja može biti ocenjena kao sposobna do kraja 26. nedelje trudnoće, u skladu sa tačkom 1. Dodatka 8 Odeljku B.

Lekarsko uverenje o zdravstvenoj sposobnosti može se doneti ponovo posle potvrde ginekologa o potpunom oporavku nakon zadržavanja u bolnici, kao i posle oporavka posle porođaja.

(d) Kandidatkinja koja je imala veću ginekološku operaciju oceniće se kao nesposobna za period od najmanje tri meseca posle operacije, a najduže dok se uspostavi funkcionalna sposobnost, tako da posledice operacije ne utiču na bezbedno obavljanje posla, u skladu sa tačkom 2. Dodatka 8 Odeljku B.

YU JAR-FCL 3.200 Mišićno-koštani sistem

(a) Kandidat ili imalac lekarskog uverenja klase 1 ne sme imati bilo koju urođenu ili stečenu abnormalnost kostiju, zglobova, mišića i tetiva koja bi mogla da utiče na bezbedno obavljanje posla.

(b) Kandidat mora imati dovoljnu visinu u sedećem položaju, dužinu ruku i nogu, kao i potrebnu mišićnu snagu za bezbedno obavljanje posla (videti tačku 1. Dodatka 9 Odeljku B).

(c) Kandidat mora imati odgovarajući nivo funkcionalnosti mišićno-koštanog sistema. Zdravstvena sposobnost kandidata kod koga se ustanove značajne posledice bolesti i povreda ili koji ima urođenu abnormalnost kostiju, zglobova, mišića i tetiva, sa ili bez hirurške operacije ocenjivaće se u skladu sa tač. 1, 2. i 3. Dodatka 9 Odeljku B.

YU JAR-FCL 3.205 Psihijatrijski zahtevi

(a) Kandidat u istoriji bolesti ne sme imati kliničku dijagnozu bilo koje psihijatrijske bolesti ili nesposobnosti, stanja ili smetnje, urođenih ili stečenih, akutnih ili hroničnih, koje bi mogle da utiču na bezbedno obavljanje posla.

(b) Posebnu pažnju treba obratiti na sledeće (videti Dodatak 10 Odeljku B):

1) shizofreniju, shizotipski poremećaj i poremećaj sa sumanutošću;

2) poremećaj raspoloženja;

3) neurotske, sa stresom povezane i somatoformne poremećaje;

4) poremećaje ličnosti;

5) organske mentalne poremećaje;

6) mentalne i poremećaje ponašanja zbog upotrebe alkohola;

7) upotreba ili zloupotreba psihotropnih supstanci.

YU JAR-FCL 3.210 Neurološki zahtevi

(a) Kandidat ili imalac lekarskog uverenja klase 1 u istoriji bolesti ne sme imati kliničku dijagnozu bilo koje neurološke bolesti ili stanja koje bi mogle da utiču na bezbedno obavljanje posla.

(b) Posebnu pažnju treba obratiti na (videti Dodatak 11 Odeljku B):

1) progresivne bolesti nervnog sistema;

2) epilepsiju i druge uzroke poremećaja svesti;

3) stanja koja karakteriše sklonost prema moždanoj disfunkciji;

4) povrede glave;

5) povrede kičmene moždine i perifernih nerava.

(c) Elektroencefalogram (EEG) se zahteva pri prvom lekarskom pregledu (Dodatak 11 Odeljku B) i kada postoje indikacije na osnovu istorije bolesti ili kliničkog nalaza.

YU JAR-FCL 3.215 Oftalmološki zahtevi

(a) Kandidat ili imalac lekarskog uverenja klase 1 ne sme imati bilo kakvu urođenu ili stečenu organsku abnormalnost oka i adneksa, kao ni abnormalnost funkcije oka i njegovih adneksa, tragove akutnog ili hroničnog patološkog stanja, kao ni bilo koje posledice operacije na oku ili povrede, koja bi mogla da utiče na bezbedno obavljanje posla.

(b) Kompletni oftalmološki pregled zahteva se prilikom prvog lekarskog pregleda (videti tačku 1. pod (a), Dodatka 12 Odeljku B) i treba da uključi:

1) anamnezu;

2) oštrinu vida na blizinu, na srednju udaljenost i na daljinu, i to: nekorigovana i sa najboljom optičkom korekcijom ukoliko je potrebna;

3) objektivnu refrakciju. Kandidati do 25 godina života sa cikloplegijom i sa hiperopijom;

4) očnu pokretljivost i binokularni vid;

5) raspoznavanje boja;

6) vidno polje;

7) očni pritisak prema kliničkim indikacijama i posle navršene 40 godine;

8) pregled spoljnog oka, anatomije, očnih medija i pregled očnog dna. Pregled Spalt lampom.

(c) Rutinski pregled oka, deo je svakog lekarskog pregleda prilikom produženja važenja dozvole, kao i prilikom obnavljanja dozvole (videti tačku 2. Dodatka 12 Odeljku B), i treba da uključi:

1) anamnezu;

2) oštrinu vida na blizinu, na srednju udaljenost i na daljinu, nekorigovana i sa najboljom optičkom korekcijom, ukoliko je potrebna;

3) oftalmoskopiju;

4) dodatne preglede prema kliničkim indikacijama.

(d) Kada kod imaoca lekarskog uverenja standardi vida i funkcionalne mogućnosti (6/9, 6/6, N14, N5) mogu biti ispunjeni jedino uz primenu korektivnih stakala, kandidat će podneti ovlašćenom lekaru (AME) izveštaj oftalmologa određenog od strane Odeljenja za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa (videti tačku 3. Dodatka 12 Odeljku B). Izveštaj treba da se odnosi na pregled koji je obavljen u vreme glavnog medicinskog pregleda, ili u periodu od 24 meseca pre glavnog medicinskog pregleda. Pregled treba da sadrži:

1) anamnezu;

2) oštrinu vida na blizinu, na srednju udaljenost i na daljinu, i to: nekorigovanu i sa najboljom optičkom korekcijom ukoliko je potrebna;

3) refrakciju;

4) očnu pokretljivost i binokularni vid;

5) raspoznavanje boja;

6) vidno polje;

7) očni pritisak posle navršene 40 godine;

8) pregled spoljnog oka, anatomije, očnih medija i pregled očnog dna. Pregled Spalt lampom.

Izveštaj mora da bude prosleđen Odeljenju za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa. Ukoliko je utvrđena neka abnormalnost koja dovodi u sumnju vidnu funkciju kandidata, moraju se obaviti dalja oftalmološka ispitivanja (videti tačku 4. Dodatka 12 Odeljku B).

(e) Kada se zahteva pregled specijaliste oftalmologa, lekarsko uverenje treba da ima ograničenje "Zahteva se pregled specijaliste oftalmologa - (RXO)". Takvo ograničenje može biti određeno od strane ovlašćenog lekara, a povučeno jedino od strane Odeljenja za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa.

YU JAR-FCL 3.220 Zahtevi vida

(a) Oštrina vida na daljinu. Oštrina vida na daljinu, sa ili bez korekcije, mora biti 6/9 (0.7), ili bolja na svakom oku posebno. Oštrina vida za oba oka mora biti 6/6 (1.0) ili bolja (YU JAR-FCL 3.220 (g)). Ograničenja ne važe za neispravljenu oštrinu vida.

(b) Greška u refrakciji. Greška u refrakciji definiše se kao odstupanje od emetropije, koje se meri u dioptrijama u meridijanu sa najvećom ametropijom. Refrakcija se mora meriti standardnim postupcima (tačka 1. Dodatka 13 Odeljku B). Kandidat će se oceniti kao sposoban u odnosu na refrakcione anomalije ukoliko zadovoljava sledeće zahteve:

1) greška u refrakciji

i) na prvom lekarskom pregledu refrakciona greška ne sme preći ±3 dioptrije (videti tačku 2. (a) Dodatka 13 Odeljku B);

ii) na lekarskom pregledu radi produženja važenja dozvole ili obnavljanja dozvole, kandidat koji ispunjava uslove propisane od strane vlasti u odnosu na refrakcione anomalije od +5 do -8 dioptrija, može biti ocenjen kao sposoban od strane Odeljenja za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa (tačka 2. (b) Dodatka 13 Odeljku B);

2) astigmatizam

i) na prvom lekarskom pregledu kandidat sa refrakcionom anomalijom i astigmatičnom komponentom astigmatizma ne sme preći 2 dioptrije;

ii) na pregledu za produženje važenja ili obnavljanje lekarskog uverenja, kandidat koji ispunjava uslove propisane od strane vlasti sa refrakcionom anomalijom i astigmatičnom komponentom koja ne prelazi 3.0 dioptrije, može biti ocenjen kao sposoban od strane Odeljenja za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa;

3) keratokonus je diskvalifikujući. Odeljenje za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa može razmatrati produženje lekarskog uverenja ukoliko kandidat ispunjava zahteve vida (tačka 3. Dodatka 13 Odeljku B);

4) anizometropija

i) na prvom pregledu kandidat ne sme imati razliku u refrakcionoj anomaliji između oba oka veću od 2 dioptrije;

ii) na pregledu za produženje ili obnavljanje važenja lekarskog uverenja kandidat koji ispunjava uslove propisane od strane nadležnog organa, sa razlikom u refrakcionoj anomaliji između dva oka većoj od 3.0 dioptrije, može biti ocenjen kao sposoban od strane Odeljenja za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa;

5) razvoj presbiopije mora se pratiti na svim lekarskim pregledima za produženje ili obnavljanje dozvole;

6) kandidat mora biti sposoban da čita H5 tablicu (ili ekvivalentnu) sa udaljenosti 30 cm do 50 cm i N 14 tablicu na udaljenosti od 100 cm sa korekcijom, ukoliko je propisano (YU JAR-FCL 3. 220 (g));

(c) Kandidat koji ima značajne defekte u binokularnom vidu oceniće se kao nesposoban. Ne postoje uslovi za stereoskopiju (stvaranje trodimenzionalne slike) (tačka 4. Dodatka 13 Odeljku B);

(d) Kandidat koji ima diplopiju oceniće se kao nesposoban;

(e) Kandidat koji ima izraženi nedostatak ravnoteže očnih mišića (heteroforiju) koja je veća (mereno uz uobičajenu korekciju, ako je propisana) od:

2.0 prizma dioptrije kod hiperforije na 6 metara;

10.0 prizma dioptrije kod ezoforije na 6 metara;

8.0 prizma dioptrije kod egzoforije na 6 metara

i

1.0 prizma dioptrije kod hiperforije na 33 cm;

6.0 prizma dioptrije kod ezoforije na 33 cm;

12.0 prizma dioptrije kod egzoforije na 33 cm,

oceniće se kao nesposoban. Ako su rezerve fuzije dovoljne da spreče pojavu astenopije i diplopije Odeljenje za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa može doneti ocenu o sposobnosti (videti tačku 5. Dodatka 13 Odeljka B).

(f) kandidat sa vidnim poljima koja nisu normalna, oceniće se kao nesposoban (tačka 4. Dodatka 13 Odeljku B);

(g) 1) ukoliko se zahtev u pogledu vida ispuni tek uz korekciju, naočare ili kontaktna sočiva moraju učiniti vidnu funkciju optimalnom;

2) korektivna sočiva moraju omogućiti imaocu dozvole da ispuni zahteve u pogledu vida na svim daljinama. U tu svrhu mogu se koristiti samo jedne naočare ili jedna kontaktna sočiva;

3) imalac dozvole mora imati rezervne naočare pri obavljanju posla;

(h) očna hirurgija

1) refraktivna operacija oka dovodi do nesposobnosti. Lekarsko uverenje može biti razmatrano od strane Odeljenja za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa (videti tačku 6. Dodatka 13 Odeljku B).

2) hirurgija katarakte, mrežnjače i glaukoma dovodi do nesposobnosti. Lekarsko uverenje može biti razmatrano od strane Odeljenja za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa (videti tačku 7. Dodatka 13 Odeljku B).

YU JAR-FCL 3.225 Raspoznavanje boja

(a) Uredno raspoznavanje boja definiše se kao sposobnost kandidata da prođe na Ishiahara testu ili Nagel-ovom anomaloskopu, kao uredan trihromat (tačka 1 Dodatka 14 Odeljku B).

(b) Kandidat mora imati sposobnost dobrog raspoznavanja boja ili biti siguran u vezi boja. Kandidat koji ne prođe na Ishiahar testu ocenjuje se kao siguran u boje, ukoliko položi dodatna testiranja postupcima koja prihvata Odeljenje za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa (anomaloskopija ili svetiljke u boji - prema uslovima datim u tački 2. Dodatka 14 Odeljku B).

(c) Kandidat koji ne položi testove razlikovanja boja oceniće se nesigurnim za boje i kao takav oceniće se kao nesposoban.

YU JAR-FCL 3.230 Otorinolaringološki zahtevi

(a) Kandidat ili imalac lekarskog uverenja klase 1 ne sme imati bilo koju urođenu ili stečenu organsku abnormalnost ušiju, nosa, sinusa i grla (uključujući usnu duplju, zube i larinks), patološko stanje (akutno ili hronično), posledice operacije ili povrede koji bi mogli da utiču na bezbedno obavljanje posla.

(b) Kompletni ORL pregled mora se obaviti prilikom prvog lekarskog pregleda, a posle toga jednom u 5 godina do navršenih 40 godina života. Posle navršenih 40 godina života ovaj pregled mora se obaviti svake druge godine (prošireni lekarski pregled - videti tačke 1. i 2. Dodatka 15 Odeljku B).

(c) Rutinski pregled uha, grla i nosa čini sastavni deo svih lekarskih pregleda prilikom produženja važenja dozvole ili kod obnavljanja dozvole (videti Dodatak 15 Odeljku B).

(d) Prisustvo neke od sledećih bolesti, kandidata čini nesposobnim:

1) aktivni patološki proces, akutno ili hronično zapalenje unutrašnjeg ili srednjeg uha;

2) nezarasla perforacija ili disfunkcija membrane timpani (bubne opne) (tačka 3. Dodatka 15 Odeljku B);

3) smetnje u funkcionisanju unutrašnjeg uha (vestibularne funkcije) (tačka 4. Dodatka 15 Odeljku B);

4) značajno suženje kanala za prolaz vazduha u obe nozdrve ili disfunkcija sinusa;

5) značajna deformacija ili uznapredovalo akutno ili hronično zapalenje usne duplje ili gornjeg respiratornog trakta;

6) značajne smetnje u govoru ili glasu.

YU JAR-FCL 3.235 Zahtevi u pogledu sluha

(a) Sluh se testira na svim lekarskim pregledima. Kandidat mora biti u stanju da ispravno razume razgovorni govor prilikom testiranja na svakom uhu na udaljenosti od 2 m, leđima okrenut od ispitivača (ovlašćenog lekara).

(b) Sluh se testira čistom tonalnom audiometrijom na prvom lekarskom pregledu i prilikom narednih lekarskih pregleda radi produženja važenja dozvole ili obnavljanja dozvole, a posle toga svakih 5 godina do navršenih 40 godina života. Posle navršenih 40 godina života ovaj pregled se obavlja svake druge godine (tačka 1. Dodatka 16 Odeljku B).

(c) Na prvom lekarskom pregledu za klasu 1 lekarskog uverenja ne sme biti utvrđen gubitak sluha na bilo kom uhu prilikom odvojenog testiranja koji bi bio veći od 20 dB, (HL), na frekvenciji od 500, 1000 i 2000 Hz ili više od 35 dB, (HL), na frekvenciji 3000 Hz.

(d) Na lekarskom pregledu radi produženja važenja ili obnavljanja dozvole ne sme biti utvrđen gubitak sluha, na bilo kom uhu, kod odvojenog testiranja koji je veći od 35 dB, (HL), na frekvenciji od 500, 1000 i 2000 Hz ili više od 50 dB, (HL), na frekvenciji od 3000 Hz. Kandidat kod kojeg se gubitak sluha kreće u okviru 5 dB, (HL), unutar gore navedenih ograničenja, u dve ili više testiranih frekvencija, mora, barem jednom godišnje, biti podvrgnut čistoj tonalnoj audiometriji.

(e) Na lekarskom pregledu radi produženja važenja ili obnavljanja dozvole kandidat sa hipoakuzijom može biti ocenjen kao sposoban, od strane Odeljenja za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa, ukoliko test raspoznavanja govora pokaže zadovoljavajući sluh (tačka 2. Dodatka 16 Odeljku B).

YU JAR-FCL 3.240 Psihološki zahtevi

(a) Kandidat ili imalac lekarskog uverenja klase 1 ne sme imati utvrđene nedostatke (tačka 1. Dodatka 17 Odeljku B), posebno u smislu operativne veštine ili relevantnih faktora ličnosti, koji bi mogli uticati na bezbedno obavljanje posla. Odeljenje za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa može zahtevati psihološku procenu, kada je potreba za njom naznačena u delu ili dodatku specijalističkog psihijatrijskog ili neurološkog pregleda (tačka 2. Dodatka 17 Odeljku B).

(b) Kada je naznačena potreba davanja psihološke procene Odeljenje za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa koristi usluge ovlašćenog psihologa.

(c) Psiholog mora da Odeljenju za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa dostavi pisani izveštaj u kome daje svoje mišljenje i preporuke.

YU JAR-FCL 3.245 Dermatološki zahtevi

(a) Kandidat ili imalac lekarskog uverenja klase 1 ne sme imati bilo koje utvrđeno dermatološko stanje koje bi moglo uticati na bezbedno obavljanje posla.

(b) Posebnu pažnju treba posvetiti sledećim bolestima (Dodatak 18 Odeljku B):

1) ekcem (egzogeni i endogeni);

2) uznapredovala psorijaza;

3) bakterijska infekcija;

4) ospa uzrokovana lekovima;

5) iznenadna pojava plikova;

6) zloćudno stanje (maligno) kože;

7) utikarija.

U slučaju sumnje u pogledu određenog stanja treba kontaktirati Odeljenje za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa.

YU JAR-FCL 3.246 Onkologija

(a) Kandidat ili imalac lekarskog uverenja klase 1 ne sme imati bilo koje utvrđeno primarno ili sekundarno maligno oboljenje koje bi moglo uticati na bezbedno obavljanje posla.

(b) Posle lečenja maligne bolesti kandidat može biti ocenjen kao sposoban u skladu sa Dodatkom 19 Odeljku B.

ODELJAK C - ZDRAVSTVENI USLOVI ZA KLASU 2

YU JAR-FCL 3.250 Kardiovaskularni sistem

- Pregled

(a) Kandidat ili imalac lekarskog uverenja klase 2, ne sme imati abnormalnost kardiovaskularnog sistema (urođenu ili stečenu) koja bi smetala, negativno uticala ili onemogućavala bezbedno obavljanje posla, za određenu dozvolu.

(b) Standardni 12-kanalni elektrokardiogram u mirovanju, sa nalazom (opisom), zahteva se na:

- lekarskom pregledu za prvo izdavanje lekarskog uverenja;

- lekarskom pregledu posle navršenih 40 godina života;

- svakom sledećem lekarskom pregledu.

(c) Elektrokardiogram pod opterećenjem se zahteva samo kada je klinički indikovan, u skladu sa tačkom 1. Dodatka 1 Odeljku C.

(d) Nalaze elektrokardiograma, u mirovanju i pod opterećenjem, izdaju specijalisti koji su prihvaćeni od Odeljenja za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa (AMS).

(e) Ukoliko su dva ili više velikih faktora rizika prisutni kod kandidata (pušenje, hipertenzija, šećerna bolest, gojaznost itd. ), nalaz plazma /serum lipida, uključujući i serum holesterol, u cilju lakše procene rizika, zahteva se kod lekarskog pregleda za prvo izdavanje lekarskog uverenja, kao i na prvom lekarskom pregledu posle navršene 40. godine života kandidata ili imaoca dozvole.

YU JAR-FCL 3.255 Kardiovaskularni sistem

- Krvni pritisak

(a) Krvni pritisak treba izmeriti na način koji je opisan u tački 3. Dodatka 1 Odeljku C;

(b) Kada krvni pritisak konstantno prelazi 160 mm Hg-sistolni, i/ili 95 mm Hg-dijastolni, sa ili bez lečenja, kandidat će se oceniti kao nesposoban;

(c) Lečenje radi kontrole krvnog pritiska mora biti u skladu sa bezbednim obavljanjem poslova za koje je ovlašćen (tačka 4. Dodatka 1 Odeljku C). Početak terapije lekovima zahteva određeno vreme privremene zdravstvene nesposobnosti kandidata da bi se utvrdilo odsustvo značajnih sporednih efekata;

(d) Kandidat sa simptomima niskog pritiska (simptomatska hipotenzija) biće ocenjen kao nesposoban.

YU JAR-FCL 3.260 Kardiovaskularni sistem

- Bolest koronarnih arterija

(a) Kandidat za koga se sumnja da ima bolest koronarnih arterija biće dodatno ispitan. Kandidat koji boluje od asimptomatske manje bolesti koronarnih arterija, koja ne zahteva lečenje, može biti ocenjen kao sposoban od strane Odeljenja za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa, ako su izvršeni dodatni pregledi i ispunjeni uslovi opisani u tački 5. Dodatka 1. Odeljku C.

(b) Kandidat sa simptomima koronarne arterijske bolesti ili sa srčanim simptomima zbog kojih uzima lekove, oceniće se kao nesposoban.

(c) Ukoliko je kandidat imao ishemičnu srčanu epizodu (definisanu kao infarkt miokarda, angina, značajna aritmija ili srčana mana koja izaziva ishemiju ili bilo kog tipa srčane revaskularizacije) na prvom pregledu za klasu 2, prilikom produženja ili obnavljanja lekarskog uverenja može se razmotriti izdavanje lekarskog uverenja od strane Odeljenja za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa, ukoliko su izvršeni dodatni pregledi i ispunjeni uslovi opisani u tački 6. Dodatka 1 Odeljku C.

YU JAR-FCL 3.265 Kardiovaskularni sistem

- Aritmije, bolesti sprovođenja

(a) Kandidat sa smetnjama supraventrikularnog ritma, uključujući sinoatrijalnu disfunkciju, bilo da se radi o iznenadnim (paroksizmalnim) napadima ili stalnim smetnjama, biće ocenjen kao nesposoban. Ocena o sposobnosti može biti doneta od strane Odeljenja za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa, u skladu sa tačkom 7. Dodatka 1 Odeljku C .

(b) Kandidat koji boluje od asimptomatske sinus bradikardije ili sinus tahikardije može biti ocenjen kao sposoban, ukoliko ne postoji dodatna, skrivena abnormalnost.

(c) Kandidat sa asimptomatskim izolovanim i jednakim (supraventrikularnim ili ventrikularnim) ektopičnim kompleksom ne mora biti ocenjen kao nesposoban. Česti ili složeni oblici zahtevaju punu kardiološku ocenu u skladu sa tačkom 7. Dodatka 1 Odeljku C.

(d) U odsustvu drugih abnormalnosti, kandidat koji ima nekompletni blok ili stabilnu devijaciju leve osi, može biti ocenjen kao sposoban.

(e) Kandidat sa kompletnim desnim blokom zahteva kardiološku proveru na prvom lekarskom pregledu, u skladu sa tačkom 7. Dodatka 1 Odeljku C.

(f) Kandidat sa kompletnim levim blokom biće ocenjen kao nesposoban. Ocena o sposobnosti može biti doneta od strane Odeljenja za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa u skladu sa tačkom 1. Dodatka 1 Odeljku C.

(g) Kandidat na prvom pregledu koji ima A-V blok tip 1 Mobitz može biti ocenjen kao sposoban ukoliko ne postoji dodatna, skrivena abnormalnost. Kandidat koji ima A-V blok tipa 2 Mobitz ili kompletan A-V blok biće ocenjen kao nesposoban. Ocena o sposobnosti može biti doneta od strane Odeljenja za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa u skladu sa tačkom 7. Dodatka 1 Odeljku C .

(h) Kandidati sa kratkim ili dugim kompleksom tahikardije biće ocenjeni kao nesposobni. Ocena o sposobnosti može biti doneta od strane Odeljenja za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa u skladu sa tačkom 7. Dodatka 1 Odeljku C.

(i) Kandidat sa preranom ekscitacijom komora biće ocenjen kao nesposoban. Ocena o sposobnosti može biti doneta od strane Odeljenja za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa u skladu sa tačkom 7. Dodatka 1 Odeljku C.

(j) Kandidat sa endokardijalnim peacemaker-om biće ocenjen kao nesposoban. Ocena o sposobnosti može biti doneta od strane Odeljenja za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa u skladu sa tačkom 7. Dodatka 1 Odeljku C.

(k) Kandidati koji primaju antikoagulanse biće ocenjeni kao nesposobni. Ocena o sposobnosti može biti doneta od strane Odeljenja za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa u skladu sa tačkom 7. Dodatka 1 Odeljku C.

YU JAR-FCL 3.270 Kardiovaskularni sistem

- Uopšteno

(a) Kandidat koji ima perifernu vaskularnu bolest biće ocenjen kao nesposoban, pre i posle operacije. Ukoliko nema značajnih funkcionalnih smetnji, ocena o sposobnosti može biti doneta od strane Odeljenja za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa u skladu sa tač. 5. i 6. Dodatka 1 Odeljku C.

(b) Kandidat sa aneurizmom grudne ili trbušne aorte, pre ili posle operacije, biće ocenjen kao nesposoban. Kandidat sa aneurizmom na donjoj bubrežnoj grani trbušne aorte može biti ocenjen kao sposoban od strane Odeljenja za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa u skladu sa tačkom 9. Dodatka 1 Odeljku C.

(c) Kandidat kod koga je ustanovljena značajna abnormalnost bilo kog srčanog zaliska oceniće se kao nesposoban.

(1) Kandidat sa manjim abnormalnostima srčanog zaliska može se oceniti kao sposoban od strane Odeljenja vazduhoplovne medicine nadležnog organa, u skladu sa tačkom 10. (a) i (b), Dodatka 1 Odeljku C.

(2) Kandidat kome je izvršena operacija ili zamena zaliska, oceniće se kao nesposoban. Ocena o sposobnosti može se doneti od strane Odeljenja za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa, u skladu sa uslovima iz tačke 10. (c) Dodatka 1 Odeljku C.

(d) Sistematska (stalna) antikoagulantna terapija je za ocenu zdravstvene sposobnosti kandidata diskvalifikujuća činjenica. Kandidata koji prima antikoagulante ograničenog trajanja Odeljenje za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa može oceniti kao sposobnog, u skladu sa tačkom 11. Dodatka 1 Odeljku C.

(e) Kandidat kod koga je ustanovljena neka abnormalnost ili poremećaj perikarda, miokarda ili endokarda koji nije naveden, biće ocenjen kao nesposoban. Ocena o sposobnosti može biti razmatrana od strane Odeljenja za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa posle kompletne ocene i zadovoljavjućeg kardiološkog nalaza u skladu sa tačkom 12. Dodatka 1 Odeljku C.

(f) Kandidat sa urođenom srčanom manom, pre ili posle korektivne operacije biće ocenjen kao nesposoban. Kandidat može biti ocenjen kao sposoban od strane Odeljenja za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa, u skladu sa tačkom 13. Dodatka 1 Odeljku C.

(g) Transplatacija srca ili srca i pluća je za ocenu zdravstvene sposobnosti kandidata diskvalifikujuća činjenica.

(h) Kandidat sa istorijom povratnih (čestih) vazovagalnih sinkopa (nesvestica) biće ocenjen kao nesposoban. Ocena o sposobnosti može biti razmatrana od strane Odeljenja za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa u skladu sa tačkom 14. Dodatka 1 Odeljku C.

YU JAR-FCL 3.275 Respiratorni sistem

- Uopšteno

(a) Kandidat ili imalac lekarskog uverenja klase 2, ne sme imati bilo koju urođenu ili stečenu abnormalnost respiratornog sistema koja bi mogla da utiče na bezbedno obavljanje posla.

(b) Rentgenski A/P (anteriorno /posteriorni) snimak pluća zahteva se jedino ukoliko postoje kliničke indikacije ili iz epidemioloških preventivnih razloga.

(c) Testovi za proveru plućne funkcije (tačka 1. Dodatka 2 Odeljku C), zahtevaju se prilikom prvog lekarskog pregleda. Kandidatu koji je napunio 40 godina života test opterećenja pluća mora se obaviti prilikom prvog lekarskog pregleda za produženje ili obnavljanje dozvole, a potom svake 4 godine, kao i u svim slučajevima kad postoje kliničke indikacije. Kandidat koji ima značajne smetnje u funkciji pluća oceniće se kao nesposoban (videti tačku 1 Dodatka 2 Odeljku C).

YU JAR-FCL 3.280 Bolesti respiratornog sistema

(a) Kandidat kod koga se ustanovi opstruktivna bolest pluća, biće ocenjen kao nesposoban.

(b) Kandidat kod koga se ustanovi bolest disajnih puteva, koja je reaktivna, može se ponoviti (bronhijalna astma) zahteva lekove, oceniće se u skladu sa kriterijumima iz tačke 2. Dodatka 2 Odeljku C.

(c) Kandidat kod koga se ustanovi akutno zapalenje respiratornog sistema, oceniće se kao privremeno nesposoban.

(d) Kandidat kod koga se ustanovi aktivna sarkoidoza, oceniće se kao nesposoban. (u skladu sa tačkom 3. Dodatka 2 Odeljku C).

(e) Kandidat kod koga se ustanovi spontani pneumotoraks, oceniće se kao nesposoban, dok se ne obavi potpuno ispitivanje i dijagnoza, u skladu sa tačkom 4. Dodatka 2 Odeljku C.

(f) Kandidat kome je potreban veći hirurški zahvat na grudnom košu, oceniće se kao nesposoban najmanje 3 meseca posle operacije, a posle isteka tog roka koliko je potrebno da nestanu funkcionalne smetnje koje bi uticale na bezbedno obavljanje posla (videti tačku 5. Dodatka 2 Odeljku C).

(g) Kandidat sa nezadovoljavajuće izlečenim sindromom prekida disanja u spavanju biće ocenjen kao nesposoban.

YU JAR-FCL 3.285 Probavni sistem

- Uopšteno

Kandidat ili imalac lekarskog uverenja klase 2 ne sme imati urođenu ili stečenu abnormalnost, kao ni funkcionalnu ili organsku bolest probavnog sistema, i njegovih adneksa koja bi mogla da utiče na bezbedno obavljanje posla.

YU JAR-FCL 3.290 Bolesti probavnog sistema

(a) Kandidat koji ima česte dispeptičke tegobe koje zahtevaju lečenje ili kandidat sa pankreatitisom, biće ocenjen kao nesposoban, dok se ne sprovede dodatno ispitivanje i da ocena njegove zdravstvene sposobnosti, u skladu sa tačkom 1. Dodatka 3 Odeljku C.

(b) Kandidat sa asimptomatskim prisustvom kamenja u žučnoj kesi koje je ustanovljeno slučajno, oceniće se u skladu sa tačkom 2. Dodatka 3 Odeljku B i C.

(c) Kandidat koji ima utvrđenu istoriju bolesti ili dijagnozu hroničnog zapaljenja creva oceniće se kao nesposoban, u skladu sa tačkom 3. Dodatka 3 Odeljku C.

(d) Kandidat ne sme imati nikakvu herniju koja bi mogla izazvati simptome nagle nesposobnosti.

(e) Ukoliko se ustanovi da kandidat ima posledice bolesti ili hirurškog zahvata u bilo kom delu probavnog sistema i odgovarajućih adneksa (žlezda) koje bi mogle dovesti do nagle nesposobnosti tokom leta, posebno neku vrstu opstrukcije nastalu usled strikture ili kompresije, oceniće se kao nesposoban.

(f) Kandidat koji je imao operaciju na probavnom sistemu ili na odgovarajućim žlezdama, koja je uključila skretanje, delimično ili potpuno odstranjivanje nekog organa ili žlezda probavnog sistema, oceniće se kao nesposoban za period od najmanje 3 meseca posle operacije, do momenta uspostavljanja funkcija, pod uslovom da posledice operacije ne utiču na bezbedno obavljanje posla, u skladu sa uslovima iz tačke 4. Dodatka 3 Odeljku C.

YU JAR-FCL 3.295 Bolesti metabolizma, ishrane i endokrinih žlezda

(a) Kandidat ili imalac lekarskog uverenja klase 2 ne sme imati urođenu ili stečenu abnormalnost, kao ni funkcionalnu ili organsku bolest vezanu za metabolizam, ishranu i endokrine žlezde koja bi mogla da utiče na bezbedno obavljanje posla.

(b) Kandidat kod koga se ustanove smetnje u metabolizmu, ishrani ili lučenju endokrinih žlezda može se oceniti kao sposoban, u skladu sa tačkom 1. Dodatka 4 Odeljku C.

(c) Kandidat koji ima šećernu bolest (diabetes mellitus) može se oceniti kao sposoban, samo ako su ispunjeni uslovi u skladu sa tač. 2. i 3. Dodatka 4 Odeljku C.

(d) Kandidat koji ima šećernu bolest, koja zahteva lečenje inzulinom, oceniće se kao nesposoban.

(e) Kandidat koji ima telesni maseni indeks (Body Mass Index) Ł 35 može biti ocenjen kao sposoban jedino ako njegova težina ne ugrožava bezbedno obavljanje posla i ako zadovoljava ocenu kardiovaskularnog rizika, u skladu sa tačkom 1. Dodatka 9 Odeljku C.

YU JAR-FCL 3.300 Hematologija
(krv i krvotvorni organi)

(a) Kandidat ili imalac lekarskog uverenja klase 2 ne sme imati bilo koju hematološku bolest koja bi mogla da utiče na bezbedno obavljanje posla.

(b) Hemoglobin se mora proveravati na prvom lekarskom pregledu i kada je to klinički indikovano. U slučaju progresivne anemije sa hematokritom ispod 32% kandidat će biti ocenjen kao nesposoban, u skladu sa tačkom 1. Dodatka 5 Odeljku C.

(c) Kandidat kod koga se ustanovi bolest krvnih ćelija, oceniće se kao nesposoban, u skladu sa tačkom 1. Dodatka 5 Odeljku C.

(d) Kandidat kod koga se ustanovi progresivno uvećanje limfnih žlezda, lokalno ili opšte, kao i bolest krvi, oceniće se kao nesposoban, u skladu sa tačkom 2. Dodatka 5 Odeljku C.

(e) Kandidat kod koga se ustanovi akutna leukemija, oceniće se kao nesposoban. Posle ustanovljene remisije lekarsko uverenje može biti razmatrano od strane Odeljenja za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa. Kandidati sa hroničnom leukemijom na prvom pregledu oceniće se kao nesposobni. Za ponovno izdavanje lekarskog uverenja (videti tačku 3. Dodatka 5 Odeljku C).

(f) Kandidat kod koga se ustanovi znatno uvećanje slezine oceniće se kao nesposoban, u skladu sa tačkom 4. Dodatka 5 Odeljku C.

(g) Kandidat kod koga se ustanovi progresivna policitemija oceniće se kao nesposoban, u skladu sa tačkom 5. Dodatka 5 Odeljku C.

(h) Kandidat kod koga se ustanove smetnje u zgrušavanju krvi oceniće se kao nesposoban (videti tačku 6. Dodatka 5 Odeljku C).

YU JAR-FCL 3.305 Urinarni sistem

(a) Kandidat ili imalac lekarskog uverenja klase 2 ne sme imati bilo koju funkcionalnu ili organsku bolest urinarnog sistema i odgovarajućih žlezda koja bi mogla da utiče na bezbedno obavljanje posla.

(b) Kandidat kod koga se ustanove simptomi organske bolesti bubrega biće ocenjen kao nesposoban.

Analiza mokraće mora da se obavi prilikom svakog lekarskog pregleda. Mokraća ne sme da sadrži ni jedan abnormalni elemenat koji ima patološki značaj. Posebnu pažnju treba obratiti na bolesti mokraćnih puteva i genitalnih organa, u skladu sa tačkom 1. Dodatka 6 Odeljku C.

(c) Kandidat kod koga se ustanovi kamen u bubregu oceniće se kao nesposoban (videti tačku 2. Dodatka 6 Odeljku C).

(d) Kandidat kod koga se ustanovi bilo koja posledica bolesti ili hirurškog zahvata na bubrezima i mokraćnim putevima koja bi mogla da izazove nesposobnost, posebno ako su u pitanju opstrukcije, suženja kanala ili kompresija kanala, oceniće se kao nesposoban. Kandidat sa kompenzovanom nefrektomijom bez prisutne hipertenzije ili uremije može se oceniti kao sposoban od strane Odeljenja za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa u skladu sa tačkom 3. Dodatka 6 Odeljku C.

(e) Kandidat koji je bio podvrgnut većoj operaciji na urinarnom traktu ili urinarnom aparatu, uključujući totalno ili delimično odstranjivanje ili skretanje bilo kog navedenog organa, biće ocenjen kao nesposoban za period od najmanje 3 meseca posle operacije do vremena uspostavljanja funkcija i prestanka mogućnosti da posledice operacije utiču na bezbedno obavljanje posla i ovlašćenja iz domena dozvole (videti tač. 3. i 4. Dodatka 6 Odeljku C).

YU JAR-FCL 3.310 Zarazne i polne bolesti i druge infekcije

(a) Kandidat ili imalac lekarskog uverenja klase 2 ne sme imati istoriju bolesti ili kliničku dijagnozu bilo koje bolesti koja se prenosi polnim putem, kao ni druge infekcije koje bi mogle da utiču na bezbedno obavljanje posla.

(b) Posebnu pažnju, u skladu sa Dodatkom 7 Odeljku C treba obratiti na istoriju bolesti (anamnezu), ili kliničke znake koji ukazuju na:

1) HIV pozitivnost;

2) slabljenje imunološkog sistema;

3) infektivni hepatitis;

4) sifilis.

YU JAR-FCL 3.315 Ginekologija i akušerstvo

(a) Kandidatkinja ili imalac lekarskog uverenja klase 2 ne sme imati bilo koju funkcionalnu ili organsku bolest ili ginekološko-akušersko stanje koje bi moglo da utiče na bezbedno obavljanje posla.

(b) Kandidatkinja kod koje se u anamnezi ustanove karakteristične, velike menstrualne tegobe otporne na terapiju, oceniće se kao nesposobna.

(c) Trudnoća se ocenjuje kao nesposobnost za rad. Ukoliko se trudnoća odvija normalno, kandidatkinja može biti ocenjena kao sposobna do kraja 26. nedelje trudnoće, u skladu sa tačkom 1. Dodatka 8 Odeljku C.

Lekarsko uverenje o sposobnosti može se doneti ponovo, posle potvrde ginekologa o potpunom oporavku posle zadržavanja u bolnici, kao i posle oporavka posle porođaja.

(d) Kandidatkinja koja je imala veću hiruršku - ginekološku operaciju oceniće se kao nesposobna za period od najmanje tri meseca posle operacije, do vremena uspostavljanja funkcionalne sposobnosti, pod uslovom da posledice operacije ne utiču na bezbedno obavanje posla, u skladu sa tačkom 2. Dodatka 8 Odeljku C.

YU JAR-FCL 3.320 Mišićno-koštani sistem

(a) Kandidat ili imalac lekarskog uverenja klase 2 ne sme imati bilo koju urođenu ili stečenu abnormalnost kostiju, zglobova, mišića i tetiva, koja bi mogla da utiče na bezbedno obavljanje posla.

(b) Kandidat mora imati dovoljnu visinu u sedećem položaju, dužinu ruku i nogu, kao i potrebnu mišićnu snagu za bezbedno obavljanje posla, u skladu sa tačkom 1. Dodatka 9 Odeljku C.

(c) Kandidat mora imati zadovoljavajući nivo funkcionalnosti mišićno-koštanog sistema. Kandidat kod koga se ustanove značajne posledice bolesti, povreda i urođena abnormalnost kostiju, zglobova, mišića i tetiva, sa ili bez hirurške operacije, ocenjivaće se u skladu sa uslovima iz tač. 1, 2. i 3. Dodatka 9 Odeljku C.

YU JAR-FCL 3.325 Psihijatrijski zahtevi

(a) Kandidat ili imalac lekarskog uverenja klase 2, u istoriji bolesti ne sme imati kliničku dijagnozu bilo koje psihijatrijske bolesti ili nesposobnosti, stanja ili smetnje, urođene ili stečene, akutne ili hronične, koja bi mogla da utiče na bezbedno obavljanje posla.

(b) Posebnu pažnju treba obratiti na (videti Dodatak 10 Odeljku C):

1) shizofreniju, shizotipski poremećaj i poremećaj sa sumanutošću;

2) poremećaj raspoloženja;

3) neurotske, sa stresom povezane i somatoformne poremećaje;

4) poremećaje ličnosti;

5) organske mentalne poremećaje;

6) mentalne i poremećaje ponašanja zbog upotrebe alkohola;

7) upotreba ili zloupotreba psihotropnih supstanci.

YU JAR-FCL 3.330 Neurološki zahtevi

(a) Kandidat ili imalac lekarskog uverenja klase 2 u istoriji bolesti ne sme imati kliničku dijagnozu bilo koje neurološke bolesti ili stanja koji bi mogli da utiču na bezbedno obavljanje posla.

(b) Posebnu pažnju treba obratiti na sledeće (videti Dodatak 11 Odeljku C):

1) progresivne bolesti nervnog sistema;

2) epilepsiju i druge uzroke poremećaja svesti;

3) stanja koja karakteriše sklonost prema moždanoj disfunkciji;

4) povrede glave;

5) povrede kičmene moždine i perifernih nerava.

YU JAR-FCL 3.335 Oftalmološki zahtevi
(videti Dodatak 12 Odeljku C)

(a) Kandidat ili imalac lekarskog uverenja klase 2 ne sme imati bilo koju abnormalnost oka i adneksa, abnormalnost funkcije oka i njegovih adneksa, tragove patološkog stanja, urođenog ili stečenog, akutnog ili hroničnog, kao ni posledice operacije na oku ili povrede, koja bi mogla da utiče na bezbedno obavljanje posla.

(b) Kompletni oftalmološki pregled zahteva se prilikom prvog lekarskog pregleda (videti tačku 1b. Dodatka 12 Odeljku C) i treba da uključi:

1) anamnezu;

2) oštrinu vida na blizinu, na srednju udaljenost i na daljinu, i to: nekorigovana i sa najboljom optičkom korekcijom ukoliko je potrebna;

3) očna pokretljivost i binokularni vid;

4) raspoznavanje boja;

5) vidno polje;

6) pregled spoljnog oka, anatomije, očnih medija i pregled očnog dna.

(c) Rutinski pregled oka deo je svakog lekarskog pregleda prilikom produženja važenja dozvole, kao i prilikom obnavljanja dozvole (videti tačku 2. Dodatka 12 Odeljku C) i treba da uključi:

1) anamnezu;

2) oštrinu vida na blizinu, na srednju udaljenost i na daljinu, i to: nekorigovana i sa najboljom optičkom korekcijom ukoliko je potrebna;

3) pregled spoljnog oka, anatomije, očnih medija i pregled očnog dna;

4) dodatne preglede prema kliničkim indikacijama.

YU JAR-FCL 3.340 Zahtevi vida

(a) Oštrina vida na daljinu

Oštrina vida na daljinu, sa ili bez korekcije, mora biti 6/12 (0.5) ili bolja, na svakom oku posebno. Oštrina vida za oba oka mora biti 6/6 (1.0) ili bolja (YU JAR-FCL 3.340 (f)). Ograničenja ne važe za neispravljenu oštrinu vida.

(b) Greška u refrakciji

Greška u refrakciji definiše se kao odstupanje od emetropije koje se meri u dioptrijama u meridijanu sa najvećom ametropijom. Refrakcija se mora meriti standardnim postupcima (tačka 1. Dodatka 13 Odeljku C). Kandidat će se oceniti kao sposoban u odnosu na refrakcione anomalije, ukoliko ispunjava sledeće zahteve:

1) Greška u refrakciji

i) na prvom lekarskom pregledu refrakciona greška ne sme preći ± 5 dioptrija (videti tačku 2. pod (c) Dodatka 13 Odeljku C);

ii) na lekarskom pregledu radi produženja važenja ili obnavljanja dozvole, kandidat koji ispunjava propisane uslove u odnosu na refrakcione anomalije od +5 do -8 dioptrija, može biti ocenjen kao sposoban od strane Odeljenja za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa (tačka 2. pod (c) Dodatka 13 Odeljku C).

(2) Astigmatizam

i) na prvom lekarskom pregledu kandidata sa refrakcionom anomalijom i astigmatičnom komponentom, astigmatizam ne sme preći 3 dioptrije;

ii) na pregledu za produženje važenja ili obnavljanje lekarskog uverenja, kandidat sa refrakcionom anomalijom i astigmatičnom komponentom koja ne prelazi 3.0 dioptrije može biti ocenjen kao sposoban od strane Odeljenja za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa.

(3) Keratokonus je diskvalifikujuća činjenica. Odeljenje za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa može razmotriti produženje lekarskog uverenja ukoliko kandidat ispunjava zahteva vida (tačka 3. Dodatka 13 Odeljku C).

(4) Ukoliko kandidat ima ambliopiju, oštrina vida na ambliopičnom oku treba da bude 6/18 (0,32) ili bolja. Kandidat može biti ocenjen kao sposoban ukoliko je oštrina vida na drugom oku 6/6 ili bolja, i nije prisutna patologija uključujući greške refrakcije.

(5) Anizometropija

i) na prvom pregledu kandidat ne sme imati razliku u refrakcionoj anomaliji između oba oka (anizometropiju) veću od 3 dioptrije;

ii) na pregledu za produženje ili obnavljanje važenja lekarskog uverenja kandidat koji ispunjava propisane uslove, sa razlikom u refrakcionoj anomaliji (anizometropiji) između dva oka koja je veća od 3.0 dioptrije, može biti ocenjen kao sposoban od strane Odeljenja za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa. On treba da koristi kontaktna sočiva ukoliko anizometropija prelazi 3,0 dioptrije.

(6) Razvoj presbiopije mora se pratiti na svim lekarskim pregledima prilikom produženja ili obnavljanja dozvole.

(7) Kandidat mora biti sposoban da čita N 5 tablicu (ili ekvivalentnu) sa udaljenosti od 30 cm do 50 cm i N 14 tablicu na udaljenosti od 100 cm sa korekcijom, ukoliko je propisano YU JAR-FCL 3. 340 (f).

(c) Kandidat koji ima značajne defekte u binokularnom vidu oceniće se kao nesposoban. Ne zahteva se test stereoskopije (stvaranje trodimenzionalne slike) (videti tačku 4. Dodatka 13 Odeljku C).

(d) Kandidat koji ima diplopiju oceniće se kao nesposoban.

(e) Kandidat sa vidnim poljima koja nisu normalna, oceniće se kao nesposoban (videti tačku 4. Dodatka 13 Odeljku C ).

(f) (1) Ukoliko se zahtev za vidom ispuni tek uz korekciju, naočare ili kontaktna sočiva moraju učiniti vidnu funkciju optimalnom i biti pogodne za primenu.

(2) Korektivna sočiva moraju imaocu dozvole omogućiti da ispuni zahteve vida na svim daljinama. U tu svrhu mogu se koristiti samo jedne naočare ili jedna kontaktna sočiva.

(3) Imalac dozvole mora imati rezervne naočare pri obavljanju posla iz domena dozvole.

(g) očna hirurgija

1) refraktivna hirurgija dovodi do nesposobnosti. Lekarsko uverenje može biti razmatrano od strane Odeljenja za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa (videti tačku 6. Dodatka 13 Odeljku C);

2) hirurgija katarakte, mrežnjače i glaukoma dovodi do nesposobnosti. Lekarsko uverenje može biti razmatrano od strane Odeljenja za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa (videti tačku 7. Dodatka 13 Odeljku C).

YU JAR-FCL 3.345 Raspoznavanje boja
(videti Dodatak 14 Odeljku C)

(a) Uredno raspoznavanje boja definiše se kao sposobnost kandidata da prođe na Ishiahara testu ili Nagel-ovom anomaloskopu kao uredan trihromat (videti tačku 1. Dodatka 14 Odeljku C).

(b) Kandidat mora imati sposobnost dobrog raspoznavanja boja ili biti siguran u vezi boja. Kandidat koji ne prođe na Ishiahar-a testu može se oceniti kao siguran u boje, ukoliko položi dodatna testiranja, postupcima koja prihvata Odeljenje za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa (anomaloskopija ili svetiljke u boji) (videti tačku 2. Dodatka 14 Odeljku C).

(c) Kandidat koji ne položi testove razlikovanja boja oceniće se nesigurnim za boje i kao takav oceniće se kao nesposoban.

(d) Kandidat koji je ocenjen kao nesiguran za boje može biti ocenjen kao sposoban od strane Odeljenja za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa, sa ograničenjem za letenje po danu.

YU JAR-FCL 3.350 Otorinolaringološki zahtevi

(a) Kandidat ili imalac lekarskog uverenja klase 2 ne sme imati bilo koju urođenu ili stečenu organsku abnormalnost ušiju, nosa, sinusa i grla (uključujući usnu duplju, zube i larinks), patološko stanje, akutno ili hronično, posledice operacije ili povrede, koja bi mogla da utiče na bezbedno obavljanje posla.

(b) Kompletni ORL pregled zahteva se kod prvog lekarskog pregleda od strane ovlašćenog lekara.

(c) Rutinski pregled uha, grla i nosa čini sastavni deo svih lekarskih pregleda prilikom produženja važenja ili obnavljanja dozvole (videti tačku 2. Dodatka 15 Odeljku C).

(d) Prisustvo neke od sledećih bolesti kandidata ocenjuje kao nesposobnog:

1) aktivni patološki proces, akutno ili hronično zapalenje unutrašnjeg ili srednjeg uha;

2) nezarasla perforacija ili disfunkcija membrane timpani (bubne opne) (videti tačku 3. Dodatka 15 Odeljku C);

3) smetnje u funkcionisanju unutrašnjeg uha (vestibularne funkcije) (videti tačku 4. Dodatka 15 Odeljku C);

4) značajno suženje kanala za prolaz vazduha u obe nozdrve ili bilo koja disfunkcija sinusa;

5) značajna deformacija ili uznapredovalo akutno ili hronično zapalenje usne duplje ili gornjeg respiratornog trakta;

6) značajne smetnje u govoru ili u glasu.

YU JAR-FCL 3.355 Zahtevi u pogledu sluha

(a) Sluh se testira na svim lekarskim pregledima. Kandidat mora biti u stanju da ispravno razume razgovorni govor prilikom testiranja na svakom uhu, na udaljenosti od 2 m, leđima okrenut od ispitivača (ovlašćenog lekara).

(b) Ukoliko se stiče instrumentalno ovlašćenje, sluh se mora ispitati čistom tonalnom audiometrijom (tačka 1. Dodatka 16 Odeljku C) na prvom lekarskom pregledu za sticanje ovlašćenja. Do navršenih 40 godina života kandidata pregled će se vršiti na svakih 5 godina, a posle navršenih 40 godina života svake 2 godine.

1) Na prvom lekarskom pregledu za klasu 2 lekarskog uverenja, posle sticanja ovlašćenja za instrumentalno letenje, ne sme biti utvrđen gubitak sluha na bilo kom uhu prilikom odvojenog testiranja koji bi bio veći od 20 dB (HL), na frekvenciji od: 500, 1000, 2000 Hz, ili gubitak veći od 35 dB (HL) na frekvenciji od 3000 Hz.

2) Na pregledu za produženje važenja ili obnavljanje dozvole ne sme biti utvrđen gubitak sluha na bilo kom uhu prilikom odvojenog testiranja koji bi bio veći od 35 dB (HL), na frekvenciji od: 500, 1000, 2000 Hz, ili gubitak veći od 50 dB (HL) na frekvenciji od 3000 Hz. Kandidat kod koga se gubitak sluha kreće u okviru vrednosti od 5 dB (HL), u okviru navedenih ograničenja, u dve ili više testiranih frekvencija, mora, barem jednom godišnje, biti podvrgnut čistoj tonalnoj audiometriji.

3) Kod lekarskog pregleda prilikom produženja važenja ili obnavljanja dozvole, kandidat sa hipoakuzijom može biti ocenjen kao sposoban od strane Odeljenja za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa, ukoliko na testu razumevanja govora pokaže zadovoljavajući sluh (videti tačku 2. Dodatka 16 Odeljku C).

YU JAR-FCL 3.360 Psihološki zahtevi

(a) Kandidat ili imalac lekarskog uverenja klase 2 ne sme imati utvrđene psihološke nedostatke, posebno u smislu operativne (radne) veštine ili relevantnih faktora ličnosti, koji bi mogli uticati na bezbedno obavljanje posla iz domena dozvole.

Odeljenje za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa može zahtevati psihološku procenu (videti tačku 1. Dodatka 17 Odeljku C) kada je potreba za njom naznačena u delu ili dodatku specijalističkog psihijatrijskog ili neurološkog pregleda (tačka 2. Dodatka 17 Odeljku C).

(b) Kada je naznačena potreba davanja psihološke procene Odeljenje za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa koristi usluge ovlašćenog psihologa.

(c) Psiholog će dostaviti pisani izveštaj Odeljenju za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa u kome daje svoje mišljenje i preporuke.

YU JAR-FCL 3.365 Dermatološki zahtevi

(a) Kandidat ili imalac lekarskog uverenja klase 2 ne sme imati utvrđeno dermatološko stanje koje bi moglo uticati na bezbedno obavljanje posla.

(b) Posebnu pažnju treba posvetiti sledećim bolestima (Dodatak 18 Odeljku B):

1) ekcem (egzogeni i endogeni);

2) uznapredovala psorijaza;

3) bakterijska infekcija;

4) ospa uzrokovana lekovima;

5) iznenadna pojava plikova;

6) zloćudno (maligno) stanje kože;

7) utikarija.

U slučaju sumnje u pogledu bilo kojeg stanja treba kontaktirati Odeljenje za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa.

YU JAR-FCL 3.370 Onkologija

(a) Kandidat ili imalac lekarskog uverenja klase 2 ne sme imati utvrđeno primarno ili sekundarno maligno oboljenje koje bi moglo uticati na bezbedno obavljanje posla.

(b) Posle lečenja maligne bolesti kandidat može biti ocenjen kao sposoban u skladu sa Dodatkom 19 Odeljku C.

DODACI ODELJCIMA B i C

DODATAK 1 - Odeljcima B i C
Kardiovaskularni sistem (u daljem tekstu: "KVS")

(videti YU - JAR-FCL 3.130 do YU - JAR-FCL 3.150 i YU - JAR-FCL 3.250 do YU - JAR-FCL 3.270)

1. Zahteva se primena elektrokardiografije:

(a) ako se pokažu znaci ili simptomi koji ukazuju na KVS;

(b) radi opisa elektrokardiograma u stanju mirovanja;

(c) po nalogu specijaliste vazduhoplovne medicine ovlašćenog od strane Odeljenja za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa;

(d) od 65. godine života, i posle toga svake 4. godine prilikom produženja dozvole za klasu 1.

2. (a) U slučaju nalaza bilo kakve abnormalnosti Odeljenje za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa mora da izvrši ispitivanje i kontrolu serum lipida.

(b) Odeljenje za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa dužno je da izvrši procenu uticaja na KVS akumuliranih faktora rizika (pušenje, porodična anamneza, poremećaji lipida, hipertenzija itd.) i, ako je potrebno, da zajedno sa vazduhoplovno-medicinskim centrom ili ovlašćenim lekarom oceni stanje KVS kandidata.

3. Sistolni pritisak treba meriti od pojave Korotkovljevih tonova (faza 1), a dijastolni pritisak kod nestanka tih tonova (faza 2). Pritisak treba meriti dva puta. Ako se krvni pritisak povećao ili se srčani puls u vreme mirovanja povećao, potrebno je obaviti dodatna ispitivanja.

4. Odeljenje za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa treba da se saglasi sa antihipertenzivnom terapijom. Lekovi prihvatljivi za Odeljenje za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa smeju da sadrže:

a) diuretike koji ne deluju na nivou Henleove petlje;

b) selektivne beta-blokatore;

c) ACE inhibitore;

d) angiotenzin 2, AT 1 blokatori (sartrani);

e) spore kanalske blokatore kalcijuma.

Pri lečenju hipertenzije pomoću farmakoloških sredstava, kandidat za klasu 1 se može oceniti kao sposoban, uz ograničenje da leti samo u višečlanoj posadi, a kandidat za Klasu 2 može se oceniti kao sposoban, uz ograničenje da leti sa bezbednim pilotom.

5. U slučaju sumnje na asimptomatsku bolest koronarnih arterija zahteva se primena dinamičke elektrokardiografije (u naporu), a ako je potrebno posle toga daljim testovima kao što je skeniranje perfuzije miokarda, stres ehokardiografija, koronarna angiografija, ili ekvivalentno ispitivanje prihvatljivo Odeljenju za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa, koje treba da pokaže da ne postoje znaci ishemije miokarda ili značajne stenoze koronarnih arterija.

6. Posle ishemične epizode srca (infarkta), uključujući revaskularizaciju, kandidat koji nema simptome, treba da smanji vaskularne faktore rizika na zadovoljavajući nivo. Lekovi koji se uzimaju radi kontrole srčanih simptoma nisu prihvatljivi. Svi kandidati treba da budu na prihvatljivom sekundarnom (preventivnom) tretmanu.

Nalaz koronarne angiografije, obavljene u vreme ishemičnog događaja ili neposredno posle, treba da bude dostupan. Kompletan i detaljan klinički izveštaj ishemične epizode, kao i angiogram i drugi nalazi, treba da budu dostavljeni Odeljenju za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa.

Ne sme da bude prisutna stenoza veća od 50% na bilo kom većem krvnom sudu koji nije lečen, u bilo kom venskom ili aerterijskom graftu, ili na mestu angioplastike /stenta, izuzev na krvnom sudu koji je izazvao infarkt. Nalaz više od dve stenoze između 30% i 50%, u okviru vaskularnog stabla srca, nije prihvatljiv.

Celo koronarno vaskularno stablo treba biti ocenjeno kao zadovoljavajuće od strane specijaliste kardiologa prihvaćenog od Odeljenja za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa, a posebnu pažnju treba obratiti na multiple stenoze i /ili multiple revaskularizacije.

Nelečena stenoza veća od 30% na levoj glavnoj ili proksimalnoj levoj prednjoj donjoj koronarnoj arteriji nije prihvatljiva.

Najmanje 6 meseci od ishemičnog srčanog događaja, uključujući revaskularizaciju, treba kompletno obaviti sledeća ispitivanja:

(a) EKG pod opterećenjem doziran pojavom simptoma, po Bruce-u, nivo 4, ili ekvivalentnu metodu, bez znakova ishemije miokarda, ili poremećaja ritma;

(b) ehokardiogram (ili ekvivalentan test prihvatljiv Odeljenju za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa) koji će pokazati zadovoljavajuću funkciju leve komore, bez bitnih poremećaja u pokretljivosti septuma, (kao što je diskinezija ili akinezija) i ejekcionu fazu leve komore od 50%, ili veću;

(c) u slučaju angioplastike/stenta, potrebno je obaviti skeniranje perfuzije miokarda ili stres elektrokardiografiju (ili ekvivalentan test prihvatljiv Odeljenju za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa) koji treba da pokaže da ne postoji ponovo ishemija. U slučaju sumnje u vezi perfuzije miokarda u drugim slučajevima (infarkt ili by pass graft), takođe će se tražiti skeniranje perfuzije miokarda;

(d) možda će biti potrebna i dodatna ispitivanja kao što je 24–satni holter EKG radi procene rizika značajnog poremećaja ritma.

Nastavak ispitivanja zahteva godišnju kontrolu KVS-a (po potrebi i češće), radi provere odstupanja u KVS statusu. To uključuje pregled specijaliste kardiologa (prihvatljivog Odeljenju za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa), EKG pod opterećenjem i KVS procenu rizika. Dodatna ispitivanja zavise od zahteva Odeljenja za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa.

Posle arterijsko-venskog koronarnog premošćavanja (by pass-a) putem grafta, skeniranje perfuzije miokarda (ili ekvivalentan test prihvatljiv Odeljenju za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa) treba da se obavi ako postoje indikacije, a u svakom slučaju u roku od 5 godina od operacije.

U svim slučajevima pojave simptoma koji ukazuju na pojavu srčane ishemije (putem neinvazivnih testova i metoda) potrebno je uraditi koronarnu angiografiju ili ekvivalentnu metodu prihvatljivu Odeljenju za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa.

Ocena Odeljenja za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa:

Kandidatu za klasu 1, koji ispunjava zahteve navedene u tački 6, posle 6 meseci od srčane ishemije može se dozvoliti povratak na posao, uz ograničenje za letenje samo u višečlanoj posadi (klasa 1 OML).

Kandidatu za klasu 2, koji ispunjava zahteve navedene u tački 6, može se dozvoliti povratak na posao bez ograničenja, ali Odeljenje za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa može zahtevati da određeni period radi samo uz Safety pilot-a (klasa 2 OSL), pre ovlašćenja za samostalno letenje.

Prilikom produženja važenja ili obnavljanja dozvole kandidati za klasu 2 mogu raditi (leteti) samo uz ograničenje za rad uz Safety pilot-a, ukoliko su ispunili uslove iz 6(a): EKG u naporu, po diskrecionom pravu Odeljenja za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa.

7. Ukoliko postoji značajan poremećaj srčanog ritma ili sprovođenja potrebna je procena i mišljenje kardiologa (prihvatljivog Odeljenju za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa) i odgovarajuće praćenje u slučaju da je doneta ocena o sposobnosti kandidata.

(a) Procena treba da uključi:

1) EKG u naporu po Bruce-u (protokolu) ili ekvivalentnu metodu. Test treba da bude doziran do maksimuma snage i ograničen pojavom simptoma. Kao prihvatljiv oceniće se nalaz Bruce faza 4, bez pojave značajnog poremećaja srčanog ritma ili sprovođenja, bez pojave znakova ishemije miokarda. Pre testa treba proveriti da li je kandidat uzimao kardioaktivne lekove;

2) zadovoljavajući nalaz 24-satnog snimka, holter EKG-a elektrokardiograma, bez pojave značajnog poremećaja srčanog ritma ili sprovođenja;

3) 2 D Doppler ehokardiogram koji treba da bude bez značajnog uvećanja komora, značajnih strukturnih ili funkcionalnih poremećaja, uz ejekcijonu fazu leve komore najmanje 50%.

(b) Dalja procena može da uključi:

1) ponovljeni nalaz 24-satnog snimka, holter EKG-a;

2) elektrofiziološki nalaz (istraživanje);

3) nalaz perfuzije miokarda ili ekvivalentan test;

4) kardiološki MRI ili ekvivalentan test;

5) nalaz koronarne angiografije ili ekvivalentan test (videti tačku 6. Dodatka 1).

(c) Ocena Odeljenja za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa za klasu 1:

(1) Fibrilacija/treperenje pretkomora

(i) u slučaju da je kandidat na prvom pregledu za klasu 1, imao jednu epizodu aritmije, Odeljenje za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa treba da razmotri ocenu, ako postoji verovatnoća da se to ponovi;

(ii) u slučaju produženja važenja ili obnavljanja dozvole za klasu 1, ocenu će doneti Odeljenje za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa.

(2) Kompetni blok desne grane

(i) u slučaju da se radi o prvom pregledu za klasu 1 kandidata koji ima manje od 40 godina, ocena treba da bude razmotrena od strane Odeljenja za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa. Ukoliko se o prvom pregledu kandidata koji ima više od 40 godina, kandidat treba da dokaže period stabilnosti najmanje 12 meseci;

(ii) u slučaju produženja važenja ili obnavljanja dozvole za klasu 1, lekarsko uverenje može, po oceni Odeljenja za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa, biti doneto bez ograničenja ako je kandidat mlađi od 40 godina. Ukoliko je kandidat stariji od 40 godina, doneće se ocena uz ograničenje za letenje samo u višečlanoj posadi (OML).

(3) Kompletan blok leve grane

Ukoliko je kandidat stariji od 40 godina potrebno je kompletno ispitivanje koronarnih arterija;

(i) u slučaju da je kandidat na prvom pregledu za klasu 1, treba da pokaže period stabilnosti 3 godine;

(ii) u slučaju produženja važenja ili obnavljanja dozvole za klasu 1, lekarsko uverenje bez ograničenja može biti doneto jedino ako je prošlo 3 godine primene ograničenja za letenje samo u višečlanoj posadi (OML).

(4) Komorna pre-ekscitacija

(i) u slučaju produženja važenja ili obnavljanja dozvole za klasu 1, za kandidate koji nemaju simptome komorne pre-ekscitacije, lekarsko uverenje može biti razmatrano od strane Odeljenja za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa, uz ograničenje za rad samo u višečlanoj posadi (OML);

(ii) u slučaju da je kandidat na prvom pregledu za klasu 1 i da nema simptome komorne pre-ekscitacije, lekarsko uverenje može biti razmatrano od strane Odeljenja za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa, uz uslov da je obavljeno ispitivanje elektrofiziologije, uključujući autonomnu stimulaciju adekvatnim lekovima induktorima koja kao rezultat nema izazivanje tahikardije, kao i da je isključeno postojanje višestrukih grana.

(5) Pejsmejker (Pacemaker)

Posle stalne implantacije endokardijalnog pejsmejkera, može se doneti ocena o sposobnosti najranije 3 meseca posle ugradnje, ukoliko:

1) ne postoje druge diskvalifikujuće zdravstvene smetnje za izdavanje lekarskog uverenja;

2) je primenjen dvostruk (bipolaran) sistem vođenja;

3) kandidat nije zavistan od pace maker-a;

4) redovno praćenje uključuje i proveru pace-maker-a;

5) je lekarsko uverenje prilikom produženja važenja ili obnavljanja dozvole ograničeno samo za rad u višečlanoj posadi (klasa 1 OML);

6) ukoliko je skinut pejsmejker.

Kandidati za klasu 1 lekarskog uverenja koji su bili uspešno podvrgnuti kateter ablaciji, treba da imaju ograničenje za rad samo u višečlanoj posadi (klasa 1 OML) najmanje godinu dana, osim ukoliko elektrofiziološki nalaz, urađen najmanje dva meseca posle ablacije, ne pokaže zadovoljavajući rezultat. Za one kojima dugotrajne posledice ne mogu biti proverene invazivnim ili neinvazivnim metodama i testovima, potreban je dodatni period ograničenja i /ili kontrola.

(d) Ocena Odeljenja za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa za klasu 2:

Ocena Odeljenja za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa za klasu 2 treba da sadrži sve elemente procene i procedure kao za klasu 1. Može biti dato ograničenje za letenje samo uz Safety Pilot-a (OSL) ili zabrana (ograničenje) letenja u jednočlanoj posadi (u jednopilotskoj letilici - OPL).

8. Ukoliko se kod kandidata za klasu 1 i klasu 2 ustanovi postojanje neoperativne aneurizme na donjoj bubrežnoj grani abdominalne aorte, Odeljenje za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa može razmotriti izdavanje lekarskog uverenja sa ograničenjem, uz obaveznu kontrolu ultrazvukom posle 6 meseci. Posle operacije aneurizme donje bubrežne grane abdominalne aorte, bez komplikacija, i posle KVS ocene, može se izdati lekarsko uverenje o zdravstvenoj sposobnosti sa ograničenjem, uz obavezu redovnog praćenja od strane Odeljenja za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa.

9. (a) Neidentifikovani srčani šumovi zahtevaju nalaz i mišljenje kardiologa ovlašćenog (prihvatljivog) od strane Odeljenja za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa koje donosi konačnu ocenu. Ako se smatra za potrebno, u dalja ispitivanja treba uključiti 2D Dopler ehokardiografiju.

(b) Srčane mane (mane zalistaka)

Uslovi koji se odnose na srčane zaliske:

1) bikuspidalni zalistak aorte je prihvatljiv bez ograničenja, ako nisu dokazane druge abnormalnosti srca ili aorte - ali takav nalaz zahteva kontrolu svake 2 godine sa ehokardiografijom.

2) Stenoza aorte (manje od 2 m/sek. Doppler protok) može biti prihvatljiva, i kandidat ocenjen kao sposoban, uz ograničenje da leti samo u višečlanoj posadi. Zahteva se godišnja kontrola sa 2D Dopler ehokardiografijom, kod specijaliste kardiologa ovlašćenog od Odeljenja za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa.

3) Regurgitacija iz aorte može biti prihvatljiva za izdavanje lekarskog uverenja bez ograničenja samo ako je minimalna. Ne sme biti dokazane abnormalnosti uzlaznog dela aorte na ehokardiografiji 2 D Dopler-a. Godišnju kontrolu, mišljenje i nalaz treba da obavi specijalista kardiolog ovlašćen od Odeljenja za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa.

4) Reumatska bolest mitralnog zaliska (stenoza mitralnog zaliska usled reumatske groznice) normalno ne dozvoljava izdavanje lekarskog uverenja.

5) Prolaps mitralnog zaliska /regurgitacija zbog mitralnog zaliska. Kandidata sa asimptomatskim izolovanim srednjim sistolnim šumom ne treba ograničavati. Kandidat sa nekomplikovanom i malom regurgitacijom može da bude ograničen da radi samo u višečlanoj posadi (OML), o čemu odlučuje Odeljenje za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa. Kandidat sa dokazanim volumnim opterećenjem leve srčane komore, kod povećanja leve srčane komore krajnjeg dijastolnog promera, biće ocenjen kao nesposoban. Zahteva se periodična kontrola, mišljenje i nalaz ovlašćenog kardiologa, a konačnu ocenu donosi Odeljenje za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa.

(c) Operacija zalistaka

1) Kandidat sa ugrađenim veštačkim zalistkom, oceniće se kao nesposoban.

2) Kandidat sa ugrađenim transplatiranim zaliskom, bez simptoma, koji najmanje 6 meseci posle hirurške intervencije ima zadovoljavajući nalaz koji pokazuje normalnu građu i funkciju zalistka i komore, može biti ocenjen kao sposoban od strane Odeljenja za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa, uz uslov:

(i) da postoji zadovoljavajući nalaz limitirane elektrokardiografije pod opterećenjem, po Bruce-u 4 stepen, ili ekvivalentne metode, koji specijalista kardiolog (prihvaćen od strane Odeljenja za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa) opiše kao odsustvo poremećaja. Ukoliko je EKG u mirovanju abnormalan, ili su prisutni znaci bilo koje koronarne bolesti, zahteva se miokardna scintigrafija/ili stres ehokardiografija. Videti takođe tač. 5, 6. i 7. Dodatka 1 Odeljcima B i C;

(ii) da prema nalazu 2 D Doppler ehokardiografije nema značajnog povećanja komore, da zalistak pokazuje minimalne strukturne promene sa normalnim Doppler protokom krvi, da nema abnormalnosti u građi i funkciji ostalih srčanih zalistaka. Leva komorna frakcija ili skraćenje, treba biti normalna;

(iii) da je dokazano odsustvo koronarne bolesti, ukoliko nije postignuta zadovoljavajuća revaskularizacija - videti tačku 7;

(iv) da ne postoji potreba za kardioaktivnim lekovima;

(v) da se obavlja redovno praćenje sa godišnjim pregledom i mišljenjem specijaliste kardiologa, ovlašćenog od strane Odeljenja za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa, a koji uključuje obavezno EKG pod opterećenjem i 2 D Doppler ehokardiografiju.

Kandidat za klasu 1 oceniće se kao sposoban samo uz ograničenje za rad u višečlanoj posadi (Klasa 1 OML). Za klasu 2 lekarskog uverenja može se dati ocena o sposobnosti bez ograničenja.

10. Antikoagulantna terapija:

Kandidat koji prima antikoagulantnu terapiju mora da bude pregledan i kontrolisan od strane Odeljenja za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa. Venska tromboza ili embolija pluća predstavlja diskvalifikujuću činjenicu sve dok se ne prekine antikoagulantna terapija. Embolija pluća zahteva punu procenu. Antikoagulantna terapija radi moguće arterijske tromboembolije predstavlja diskvalifikujuću činjenicu.

11. Kandidat sa primarnim ili sekundarnim abnormalnostima u epikardu, miokardu i/ili endokardu, biće ocenjen kao nesposoban sve dok se ne donese klinička odluka. KVS ocena od strane Odeljenja za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa može uključiti 2D Dopler ehokardiografiju, EKG pod opterećenjem, 24-satni Holter EKG, i/ili scintigrafiju miokarda ili stres ehokardiografiju. Koronarna angiografija može biti indikovana. Češća kontrola i ograničenje kandidatu da leti samo u višečlanoj posadi (Klasa 1 "OML"), ili ograničenje da leti sa bezbednim pilotom (Klasa 2 "OSL"), može da bude uslov za izdavanje dozvole.

12. Kandidat sa urođenom srčanom manom (manama), uključujući i one koje su operativno ispravljene, biće ocenjen kao nesposoban, osim ukoliko su iste funkcionalno beznačajne i ukoliko se ne zahteva terapija lekovima. Potrebno je da Odeljenje za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa proceni kardiološki nalaz. Ispitivanja mogu uključiti 2D Doppler ehokardiografiju, elektrokardiogafiju, EKG pod opterećenjem i 24-satni Holter EKG. Zahteva se redovna kardiološka kontrola. Može se zahtevati i ograničenje za letenje samo u višečlanoj posadi (klasa 1 "OML") i za letenje sa Safety Pilot-om (klasa 2 "OSL").

13. Kandidati koji pate od ponovljenih epizoda sinkopa treba da se podvrgnu sledećem:

(a) dozirani do pojave simptoma, 12–kanalni EKG pod opterećenjem do IV stadijuma po Bruce-u ili slična metoda koju specijalista kardiolog, prihvaćen od Odeljenja za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa, opiše kao normalan nalaz. Ukoliko je EKG u mirovanju abnormalan, zahtevaće se scintigrafija miokarda ili stres ehokardiografija;

(b) 2D Doppler ehokardiogram treba da pokaže da ne postoji značajno uvećanje komore, kao ni poremećaj građe ni funkcije srca, zalistaka i miokarda;

(c) 24–satni Holter EKG treba da pokaže da ne postoji poremećaj provođenja, kao ni složeni ni zastojni poremećaj ritma, ni dokaz ishemije miokarda;

(d) može biti uključen test na traci pod nagibom, obavljen prema standardnom protokolu, koji prema mišljenju specijaliste kardiologa (prihvaćenog od strane Odeljenja za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa), ne pokazuje znake vazomotorne nestabilnosti.

Kandidat koji ispunjava sve gore navedene uslove može biti ocenjen kao sposoban, uz ograničenje da leti samo u višečlanoj posadi (Klasa 1 "OML"), ili ograničenje da leti samo sa bezbednim pilotom (Klasa 2 "OSL"), najmanje 6 meseci posle pokazanog događaja da bi se obezbedilo ponavljanje (događaja). Normalno je indikovan neurološki pregled. Izdavanje lekarskog uverenja bez ograničenja moguće je ukoliko se napad ne ponovi tokom 5 godina. Kraći ili duži period razmatranja može biti prihvaćen od strane Odeljenja za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa, u skladu sa individualnim okolnostima slučaja. Kandidati koji pate od gubitka svesti bez prethodnih upozorenja, biće ocenjeni kao nesposobni.

14. Procena malignih obolenja u ovom sistemu (KVS) je takođe objašnjena u JAA Priručniku civilne vazduhoplovne medicine, u poglavlju onkologije, koji sadrži informacije o izdavanju lekarskog uverenja i uputstva, kao i u poglavlju specifičnom za taj sistem.

DODATAK 2 - Odeljcima B i C
Respiratorni sistem

(videti YU - JAR-FCL 3.155 do YU - JAR-FCL 3.280)

1. Spirometrija: Prilikom prvog lekarskog pregleda za klasu 1 zahteva se primena spirometrijskog pregleda. Odnos FEV 1 / FVC manji od 70%, zahteva ocenu specijaliste za plućne bolesti. Ukoliko se radi o klasi 2, test najvećeg protoka vazduha u plućima, koji je manji od 80% zadate normalne vrednosti prema starosti, polu i visini, zahteva ocenu specijaliste za plućne bolesti.

2. Astma: Kandidat koji je preboleo, tj. imao povratni napad astme, biće ocenjen kao nesposoban.

a) Klasa 1 - Odeljenje za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa može razmotriti izdavanje lekarskog uverenja za klasu 1, ako smatra kandidata stabilnim, sa prihvatljivim funkcionalnim testovima pluća i lečenjem koje je u skladu sa bezbednim obavljanjem posla za vreme leta (bez sistemskih steroida).

b) Klasa 2 - Ovlašćeni lekar može, uz konsultovanje Odeljenja za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa, razmotriti izdavanje lekarskog uverenja klase 2, ako oceni da su prihvatljivi funkcionalni testovi pluća, kao i lečenje koje je u skladu sa bezbednim obavljanjem posla i sigurnošću leta (bez sistemskih steroida). Kompletan izveštaj se dostavlja Odeljenju za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa.

3. Sarkoidoza. Kandidat sa aktivnom sarkoidozom ocenjuje se kao nesposoban. Odeljenje za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa može doneti odluku o izdavanju lekarskog uverenja ako je bolest:

a) potpuno ispitana u odnosu na mogućnost da je proširena po čitavom organizmu;

b) ograničena na hilusnu limfadenopatiju koja je neaktivna, a pritom kandidat ne uzima lekove.

4. Spontani pneumotoraks:

a) izdavanje lekarskog uverenja posle ozdravljenja od pojedinačnog spontanog pneumotoraksa može biti prihvatljivo posle 1 godine od incidenta, ali tek nakon pune procene respiratornog sistema.

b) Odeljenje za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa može razmotriti ponovno izdavanje lekarskog uverenja uz ograničenje za letenje u višečlanoj posadi (Klasa 1 "OML"), ili letenje sa Safety Pilot-om (Klasa 2 "OSL"), 6 nedelja posle potpunog ozdravljenja od pojedinačnog, spontanog pneumotoraksa. Odeljenje za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa može razmotriti ponovno izdavanje lekarskog uverenja bez ograničenja tek po isteku godine dana od događaja, uz puno ispitivanje respiratornog sistema.

c) Povratni, spontani pneumotoraks predstavlja diskvalifikujuću činjenicu za ocenu zdravstvene sposobnosti. Odeljenje za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa može razmotriti izdavanje lekarskog uverenja posle hirurške intervencije i potpunog ozdravljenja.

5. Pneumoktomija predstavlja diskvalifikujuću činjenicu za ocenu zdravstvene sposobnosti. Odeljenje za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa može razmotriti izdavanje lekarskog uverenja posle manjeg operativnog zahvata na grudnom košu, odnosno posle ozdravljenja i pune procene respiratornog sistema. Može se dozvoliti letenje samo u višečlanoj posadi (Klasa 1 "OML"), i letenje sa Safety Pilot-om (Klasa 2 "OSL").

6. Procena malignih obolenja u ovom sistemu je takođe objašnjena u JAA Priručniku civilne vazduhoplovne medicine, u poglavlju onkologije, koji sadrži informacije o izdavanju lekarskog uverenja i uputstva, kao i u poglavlju specifičnom za taj sistem.

DODATAK 3 - Odeljcima B i C
Probavni sistem

(videti YU JAR-FCL 3.165, YU JAR-FCL 3.170, YU JAR-FCL 3.285 i YU JAR-FCL 3.290)

1. Dispepsija, pankreatitis

a) Povratne dispeptičke smetnje koje zahtevaju lečenje moraju biti ispitane unutrašnjim pregledima (radiološki ili endoskopski). Laboratorijske analize moraju uključiti analizu hemoglobina i stolice. Svaka dokazana ulceracija ili značajno zapalenje zahteva potvrdu o ozdravljenju pre nego što Odeljenje za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa izda lekarsko uverenje.

b) Zapaljenje pankreasa predstavlja diskvalifikujuću činjenicu za ocenu zdravstvene sposobnosti. Odeljenje za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa može razmotriti ponovno izdavanje lekarskog uverenja ako je uklonjen uzrok (lekovi, žučni kamen, itd.).

c) Alkohol može prouzrokovati dispeptičke smetnje i zapalenje pankreasa. Ukoliko je neophodno, treba obaviti punu procenu u odnosu na upotrebu ili zloupotrebu alkohola.

2. Kamen u žuči

Odeljenje za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa može doneti odluku da se kod nalaza jednog velikog žučnog kamena koji ne izaziva simptome može izdati lekarsko uverenje. Odeljenje za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa može razmotriti ponovno izdavanje (produženje važenja) lekarskog uverenja kandidatu koji ima više kamenja u žučnoj kesi koji ne izazivaju simptome i može izdati lekarsko uverenje sa ograničenjem za letenje u višečlanoj posadi (klasa 1 "OML") i letenje sa bezbednim pilotom (klasa 2 "OSL").

3. Hronični zapalenjski proces creva (Kronova bolest, ulcerozni kolitis) je diskvalifikujuća činjenica za ocenu zdravstvene sposobnosti. U slučaju ulceroznog kolitisa za klasu 1 i klasu 2, lekarsko uverenje može biti razmatrano od strane Odeljenja za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa ako postoji puna remisija (minimum 1 godina) i za klasu 1 ako se zahteva minimalna upotreba lekova. Sistemski steroidi nisu prihvatljivi. U slučaju Kronove bolesti izdavanje lekarskog uverenja za klasu 1 i klasu 2 može biti razmatrano od strane Odeljenja za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa ako postoji puna remisija (minimum 1 godina, bez lekova), a za klasu 1 ako je bolest minimalna i kompletno hirurški odstranjena i lekovi nisu potrebni. Ograničenja za klasu 1 "OML" i klasu 2 "OSL" mogu biti odgovarajuća.

4. Operacija abdomena je diskvalifikujuća činjenica za ocenu zdravstvene sposobnosti za period od najmanje 3 meseca od operacije. Odeljenje za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa može ranije razmatrati ponovno izdavanje lekarskog uverenja ako je ozdravljenje potpuno, a kandidat nema simptoma, te postoji minimalna opasnost za sekundarne komikacije ili povratka bolesti.

5. Procena malignih obolenja u ovom sistemu je takođe objašnjena u JAA Priručniku civilne vazduhoplovne medicine, u poglavlju onkologije, koji sadrži informacije o izdavanju lekarskog uverenja i uputstva, kao i u poglavlju specifičnom za taj sistem.

DODATAK 4 - Odeljcima B i C
Bolesti metabolizma, ishrane i endokrinih žlezda
(videti YU - JAR-FCL 3.175 i YU - JAR-FCL 3. 295)

1. Bolesti metabolizma, ishrane i endokrinih žlezda su diskvalifikujuća činjenica za ocenu zdravstvene sposobnosti. Odeljenje za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa može razmotriti izdavanje lekarskog uverenja, pod uslovom da kandidat nema simptome, da je klinički kompenzovan i stabilan, sa ili bez supstitucione terapije, i da je redovno kontrolisan od strane odgovarajućih specijalista.

2. Glikozurija i abnormalni nivo glukoze u krvi zahteva ispitivanje. Odeljenje za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa može razmotriti izdavanje lekarskog uverenja ako je test tolerancije na glukozu normalan (nizak bubrežni prag) ili ako je test tolerancije na glukozu smanjen, ali bez dijabetične patologije, i pod punom kontrolom putem dijete i redovnih pregleda.

3. Antidijabetici. Upotreba antidijabetičkih lekova je diskvalifikujuća činjenica za ocenu zdravstvene sposobnosti. Međutim, u određenim slučajevima može biti prihvatljiva primena bigvanida ili inhibitora a-glukozidaze, sa ograničenjem za letenje samo u višečlanoj posadi (klasa 1 "OML") ili bez ograničenja (klasa 2). Upotreba sulfonilureata može biti prihvatljiva za produženje lekarskog uverenja klase 2.

4. Adisonova bolest je diskvalifikujuća činjenica za ocenu zdravstvene sposobnosti. Odeljenje za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa može razmotriti ponovno izdavanje (produženje važnosti) lekarskog uverenja za klasu 1 ili izdavanje lekarskog uverenja za klasu 2, ukoliko je potrebno da kandidat prima kortizon, a da to ne ugrožava bezbedno obavljanje posla. Može se zahtevati donošenje "OML" ili "OSL" ograničenja.

5. Procena malignih obolenja u ovom sistemu je takođe objašnjena u JAA Priručniku civilne vazduhoplovne medicine, u poglavlju onkologije, koji sadrži informacije o izdavanju lekarskog uverenja i uputstva, kao i u poglavlju specifičnom za taj sistem.

DODATAK 5 - Odeljcima B i C
Hematologija
(videti YU JAR-FCL 3.180 i YU JAR-FCL 3.300)

1. Anemije ispoljene zbog smanjenog nivoa hemoglobina zahtevaju ispitivanje. Anemija koja se ne može izlečiti onemogućava izdavanje lekarskog uverenja. Odeljenje za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa može razmatrati izdavanje lekarskog uverenja u slučajevima kada je primarni uzrok bio izlečen na zadovoljavajući način (na pr. kod smanjenog nivoa gvožđa i B 12), a hematokrit je stabilizovan na više od 32%, ili je dijagnostikovana talasemija minor, ili hemoglobinopatija, bez krize u toku istorije bolesti, ali uz dokazanu punu funkcionalnu sposobnost.

2. Limfadenopatija. Povećanje limfnih čvorova zahteva ispitivanje. Odeljenje za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa može razmatrati izdavanje lekarskog uverenja u slučaju akutnog infektivnog procesa koji je u potpunosti bio izlečen ili Hočkinovog limfoma i ne-Hočkinovog limfoma većeg stepena koji je lečen i u stanju je potpune remisije. Ako hemoterapija uključuje lečenje antraciklinom zahteva se kardiološki pregled i mišljenje (videti Priručnik vazduhoplovne kardiologije, glava 1, tačka 10).

3. Hronična leukemija. Odeljenje za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa može razmatrati ponovno izdavanje lekarskog uverenja u slučaju hronične leukemije, ako je dijagnostikovana kao limfatična u fazama 0 i 1 (i moguće 2), bez anemije i minimalnog lečenja, ili granulocitna leukemija, koje su stabilne sa normalnim hemoglobinom i trombocitima. Zahteva se redovan nastavak lečenja. Ako hemoterapija uključuje lečenje antraciklinom zahteva se kardiološki pregled i mišljenje (videti Priručnik vazduhoplovne kardiologije, glava 1, tačka 10).

4. Splenomegalija zahteva ispitivanje. Odeljenje za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa može razmatrati izdavanje lekarskog uverenja ako je uvećanje slezine minimalno, ako je bolest stabilna i ne može se dokazati propratna ili povezana patologija (npr. lečena hronična malarija) ili ako je napredovanje bolesti minimalno i praćeno drugim prihvatljivim stanjima (npr. Hočkinov limfom u remisiji).

5. Policitemija zahteva ispitivanje. Odeljenje za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa može razmatrati izdavanje lekarskog uverenja, pod uslovom da je stanje bolesti stabilno i nije dokazana propratna patologija.

6. Poremećaji koagulacije. Značajni poremećaji u koagulaciji zahtevaju ispitivanje. Odeljenje za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa može razmatrati izdavanje lekarskog uverenja sa ograničenjem, ukoliko u istoriji bolesti nije bilo značajnih epizoda krvarenja ili zgrušavanja.

7. Procena malignih obolenja u ovom sistemu je takođe objašnjena u JAA Priručniku civilne vazduhoplovne medicine, u poglavlju onkologije, koji sadrži informacije o izdavanju lekarskog uverenja i uputstva, kao i u poglavlju specifičnom za taj sistem.

DODATAK 6 - Odeljcima B i C
Mokraćni sistem

(videti YU JAR-FCL 3.185 i YU JAR-FCL 3.305)

1. Analiza urina

Svaki nenormalni nalaz urina treba ispitati.

2. Kamen u bubregu

Asimptomatski bubrežni kamen ili podatak iz anamneze bolesti bubrega o bubrežnim kolikama zahteva ispitivanje. Dok se čeka obrada ili procena, Odeljenje za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa može razmatrati ponovno izdavanje lekarskog uverenja, sa ograničenjem za letenje u višečlanoj posadi (klasa 1 "OML") i letenje sa "Safety pilot" (klasa 2 "OSL"). Posle uspešnog lečenja Odeljenje za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa može razmatrati izdavanje lekarskog uverenja, bez ograničenja. Za rezidualni bubrežni kamen Odeljenje za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa može razmatrati ponovno izdavanje lekarskog uverenja, sa ograničenjem za letenje u višečlanoj posadi (klasa 1 "OML") i letenje sa "Safety pilot" (klasa 2 "OSL"), kao i izdavanje lekarskog uverenja klase 2, bez ograničenja.

3. Velika urološka operacija

Velika urološka operacija onemogućava izdavanje lekarskog uverenja u trajanju najmanje 3 meseca od dana operacije. Odeljenje za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa može razmatrati izdavanje lekarskog uverenja ako je kandidat potpuno bez simptoma i postoji minimalna opasnost od sekundarne komplikacije i remisije bolesti.

4. Presađivanje bubrega

Presađivanje bubrega ili potpuna cistektomija nije prihvatljiva prilikom prvog lekarskog pregleda. Odeljenje za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa može razmatrati ponovno izdavanje lekarskog uverenja u slučaju:

a) presađivanja bubrega koje je potpuno kompenzovano i sa tolerisanjem minimalne imunosupresivne terapije posle najmanje 12 meseci;

b) potpune cistektomije koja funkcionalno zadovoljava, bez remisije bolesti, infekcije ili primarne patologije.

U oba slučaja potrebno je ograničenje za letenje u višečlanoj posadi (klasa 1 "OML") i letenje sa "Safety pilot" (klasa 2 "OSL").

5. Procena malignih obolenja

Procena malignih obolenja u ovom sistemu je takođe objašnjena u JAA Priručniku civilne vazduhoplovne medicine, u poglavlju onkologije, koji sadrži informacije o izdavanju lekarskog uverenja i uputstva, kao i u poglavlju specifičnom za taj sistem.

DODATAK 7 - Odeljcima B i C
Polne bolesti i druge infekcije

(videti YU JAR-FCL 3.190 i YU JAR-FCL 3.310)

1. HIV

Pozitivan HIV nalaz je diskvalifikujuća činjenica za ocenu zdravstvene sposobnosti.

2. AIDS

Odeljenje za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa može razmatrati ponovno izdavanje lekarskog uverenja osobama koje su HIV pozitivne, sa ograničenjem za letenje u višečlanoj posadi (klasa 1 "OML") i letenje sa "Safety pilot" (klasa 2 "OSL"), uz uslov čestih kontrola. Pojava AIDS ili povezanost sa AIDS kompleksom ne dozvoljava ponovno izdavanje lekarskog uverenja.

3. Sifilis

Akutni sifilis onemogućava izdavanje lekarskog uverenja. Odeljenje za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa može razmatrati izdavanje lekarskog uverenja osobama koje su potpuno izlečene i oporavljene od primarne i sekundarne faze te bolesti.

4. Procena malignih obolenja

Procena malignih obolenja u ovom sistemu je takođe objašnjena u JAA Priručniku civilne vazduhoplovne medicine, u poglavlju onkologije, koji daje informacije o izdavanju lekarskog uverenja i uputstva, kao i u poglavlju specifičnom za taj sistem.

DODATAK 8 - Odeljcima B i C
Ginekologija i akušerstvo

(videti YU JAR-FCL 3.195 do YU JAR-FCL 3.315)

1. Trudnoća

Odeljenje za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa može posle pregleda dokumentacije i specijalističke ocene akušera, odobriti izdavanje lekarskog članu posade vazduhoplova - trudnici do 26. nedelje trudnoće. Odeljenje za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa daje pisano mišljenje i savet kandidatkinji i njenom nadležnom specijalisti akušeru u vezi potencijalno značajne komplikacije trudnoće (videti Priručnik). Imalac lekarskog uverenja klase 1 je ograničena za letenje samo u višečlanoj posadi (klasa 1 "OML").

2. Operacije

Veće ginekološke operacije ne dozvoljavaju izdavanje lekarskog uverenja u periodu od najmanje 3 meseca posle operacije. Odeljenje za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa može i ranije razmotriti ponovno izdavanje (produženje važenja) lekarskog uverenja, ukoliko imalac lekarskog uverenja uopšte nema simptome i ako postoji minimalna opasnost sekundarne komplikacije i ponovne remisije bolesti.

3. Procena malignih obolenja

Procena malignih obolenja u ovom sistemu je takođe objašnjena u JAA Priručniku civilne vazduhoplovne medicine, u poglavlju onkologije, koji sadrži informacije o izdavanju lekarskog uverenja i uputstva, kao i u poglavlju specifičnom za taj sistem.

DODATAK 9 - Odeljcima B i C
Zahtevi u odnosu na mišićno-koštani sistem

(videti YU JAR-FCL 3.200 i YU JAR-FCL 3.320)

1. Abnormalna građa tela, uključujući prekomernu gojaznost ili slabost mišića može zahtevati medicinsko ispitivanje tokom leta ili medicinsko ispitivanje tokom testiranja na simulatoru koje je odobreno od strane Odeljenja za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa. Posebnu pažnju treba obratiti na hitne postupke u slučaju opasnosti i evakuacije. Mogu se zahtevati ograničenja za specifične tipove vazduhoplova ili ograničenje za letenje samo u višečlanoj posadi (klasa 1 "OML") ili letenje samo sa "Safety pilot" (klasa 2 "OSL").

2. Amputacije

U slučaju nedostatka ekstremiteta Odeljenje za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa može, u skladu sa JAR FCL 3.125, posle uspešnog medicinskog ispitivanja u letu, ili medicinskog ispitivanja na simulatoru, razmatrati ponovno izdavanje (produženje važenja) lekarskog uverenja za klasu 1 kandidatu kome nedostaje ekstremitet, sa ili bez proteze, kao i izdavanje lekarskog uverenja za klasu 2.

3. Povrede, zapaljenja

Odeljenje za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa može razmatrati izdavanje lekarskog uverenja kandidatu sa zapaljenskim procesima, infiltracijom, povredama, ili degenerativnim bolestima koštano-mišićnog sistema. Odeljenje za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa može razmatrati izdavanje lekarskog uverenja kandidatu koji je u procesu ozdravljenja i ne uzima lekove koji bi ga diskvalifikovali, posle uspešnog ispitivanja tokom leta, ili medicinskog testiranja na simulatoru, i tada se može zahtevati ograničenje za specifične tipove vazduhoplova, ili za letenje samo u višečlanoj posadi (klasa 1 "OML") ili letenje sa "Safety pilot" (klasa 2 "OSL").

4. Procena malignih obolenja

Procena malignih obolenja u ovom sistemu je takođe objašnjena u JAA Priručniku civilne vazduhoplovne medicine, u poglavlju onkologije, koji sadrži informacije o izdavanju lekarskog uverenja i uputstva, kao i u poglavlju specifičnom za taj sistem.

DODATAK 10 - Odeljcima B i C
Psihijatrijski zahtevi
(videti YU JAR-FCL 3.205 i YU JAR-FCL 3.325)

1. Psihoze

Utvrđeno stanje shizofrenije, shizotipskih ili sumanutih poremećaja je diskvalifikujuća činjenica za ocenu zdravstvene sposobnosti. Izdavanje lekarskog uverenja može se razmatrati ako je Odeljenje za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa zaključilo da je početna dijagnoza kod kandidata neosnovana, netačna ili u slučaju pojedinačne epizode deliriuma, uz potvrdu da kandidat ne boluje od stalnog poremećaja.

2. Poremećaj raspoloženja

Ustanovljeni poremećaj raspoloženja je diskvalifikujuća činjenica za ocenu zdravstvene sposobnosti. Odeljenje za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa može razmatrati izdavanje lekarskog uverenja posle potpunog uvida u svaki pojedinačni slučaj, u zavisnosti od karakteristika poremećaja ponašanja, tendencije bolesti i ukoliko je uzimanje svih psihotropnih lekova prekinuto u odgovarajućem prethodnom periodu.

3. Suicid

Pojedinačni samodestruktivni ispad ili ponovljeni namerni akt samopovređivanja je diskvalifikujuća činjenica za ocenu zdravstvene sposobnosti. Odeljenje za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa može razmatrati izdavanje lekarskog uverenja posle potpunog ispitivanja i razmatranja svakog pojedinačnog slučaja i može zahtevati psihološki i psihijatrijski pregled. Može se zahtevati i neuropsihološko ispitivanje.

4. Mentalni poremećaji i poremećaji ponašanja

Mentalni poremećaji i poremećaji ponašanja koji su posledica alkohola i psihotropnih lekova, upotreba ili zloupotreba opojnih droga, sa ili bez zavisnosti, su diskvalifikujuća činjenica za ocenu zdravstvene sposobnosti. Posle isteka perioda od 2 godine dokazane apstinencije ili prekida u uzimanju alkohola, lekova ili opojnih droga, Odeljenje za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa može razmotriti izdavanje lekarskog uverenja. Produženje važenja lekarskog uverenja može se razmatrati ranije, uz ograničenje za letenje u višečlanoj posadi (klasa 1 "OML") ili letenje sa "Safety pilot" (klasa 2 "OSL"). U zavisnosti od slučaja i po diskrecionom pravu Odeljenja za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa, lečenje i pregled može da uključi:

a) bolničko lečenje u trajanju od nekoliko nedelja, praćeno sa

b) kontrolom ovlašćenog specijaliste psihijatra;

c) redovne kontrole, uključujući kontrolu krvi i redovno praćenje koje može biti neograničeno dugo.

DODATAK 11 - Odeljcima B i C
Neurološki zahtevi

(videti YU JAR-FCL 3.210 i YU JAR-FCL 3.330)

1. Bolesti

Bolest nervnog sistema koja stagnira ili je progesivna, a koja može biti uzrok značajne nesposobnosti je diskvalifikujuća činjenica za ocenu zdravstvene sposobnosti. Međutim, Odeljenje za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa može, posle potpune procene, prihvatiti manje gubitke funkcionalnosti povezane sa stagnirajućom bolešću.

2. Epilepsija

Dijagnoza epilepsije predstavlja diskvalifikujuću činjenicu za ocenu zdravstvene sposobnosti, osim sindroma benigne epilepsije dečjeg doba koju prati veoma mali rizik ponavljanja, pod uslovom da kandidat nije imao napad i ne prima lekove u poslednjih 10 godina. Jedna ili više konvulzivnih epizoda posle pete godine života je diskvalifikujuća činjenica za ocenu zdravstvene sposobnosti. Međutim, Odeljenje za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa može, posle potpune procene, prihvatiti jedan konvulzivni napad koji je na zadovoljavajući način objašnjen od strane specijaliste neurologa, sa veoma malim rizikom ponavljanja.

3. EEG

Paroksizmalne epileptiformne nepravilnosti EEG-a, kao i fokalni spori talasi su diskvalifikujuća činjenica za ocenu zdravstvene sposobnosti. Dalja procena je u nadležnosti Odeljenja za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa.

4. Poremećaj svesti

Istorija bolesti jedne ili više epizoda poremećaja svesti je diskvalifikujuća činjenica za ocenu zdravstvene sposobnosti. Jedna izolovana epizoda takvog poremećaja svesti može biti prihvaćena od strane Odeljenja za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa kada je zadovoljavajuće objašnjena, ali ponavljanje je diskvalifikujuća činjenica za ocenu zdravstvene sposobnosti.

5. Kandidat koji je imao jedan afebrilni epileptiformni napad koji se nije ponovio sledećih 10 godina, bez upotrebe lekova, i gde ne postoji dokaz kontinuirane predispozicije prema epilepsiji, može biti kandidat za dozvolu, ukoliko je rizik daljih napada razmotren u ograničenjima prihvatljivim Odeljenju za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa. Za klasu 1 izdavanje lekarskog uverenja treba da bude sa ograničenjem za rad samo u višečlanoj posadi ("OML").

6. Povreda glave

koja je dovoljno jaka da izazove gubitak svesti ili je udružena sa penetrirajućom povredom mozga mora biti ocenjena od strane Odeljenja za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa, uz nalaz i mišljenje specijaliste neurologa prihvatljivog vlastima. Mora doći do potpunog oporavka i ozdravljenja, uz mali rizik od nastanka epilepsije (u granicama prihvatljivim vlastima), pre nego što je donošenje odluke o produženju važenja moguće.

7. Povrede kičme i nerava

Davanje ocene o zdravstvenoj sposobnosti kandidata sa istorijom bolesti povrede kičme ili perifernih nerava treba da bude u skladu sa uslovima vezanim za mišićno-koštani sistem, Dodacima i Priručnikom.

8. Procena malignih obolenja u ovom sistemu je, takođe, objašnjena u JAA Priručniku civilne vazduhoplovne medicine, u poglavlju onkologije, koji sadrži informacije o izdavanju lekarskog uverenja i uputstva.

DODATAK 12 - Odeljcima B i C
Oftalmološki zahtevi

(videti YU JAR-FCL 3.215 i YU JAR-FCL 3.335)

1. (a) Na prvom pregledu za izdavanje lekarskog uverenja za klasu 1 oftalomološki pregled treba da obavi specijalista oftalmolog prihvaćen od strane Odeljenja za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa. Svi nenormalni ili sumnjivi slučajevi biće upućeni specijalisti oftalmologu ovlašćenom od strane Odeljenja za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa.

(b) Na prvom pregledu za izdavanje lekarskog uverenja za klasu 2, oftalomološki pregled treba da obavi specijalista oftalmolog prihvaćen od strane Odeljenja za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa, ili po diskrecionom pravu vlasti, ovlašćeni lekar. Kandidati kojima je potrebna korekcija vida da bi ispunili uslove treba da podnesu kopiju novog oftalmološkog nalaza prepisanih naočara.

2. Na svakom vazduhoplovno medicinskom pregledu za produženje važenja ili obnavljanje dozvole treba obaviti i pregled oštrine vida imaoca dozvole, a oči moraju biti pregledane u odnosu na moguću patologiju. Svi nenormalni ili sumnjivi slučajevi biće upućeni specijalisti oftalmologu ovlašćenom od strane Odeljenja za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa.

3. Zbog postojanja razlika u obezbeđivanju optometričkih servisa u raznim zemljama članicama JAA, u cilju ovih (oftalmoloških) zahteva, svaka zemlja treba da odredi i proveri da li je školovanje i iskustvo takvih specijalista za vid prihvatljivo za tu vrstu pregleda.

Napomena: u našoj zemlji ne postoji takvo zanimanje - specijalisti za vid (vision care specialist koji su obučeni samo za određivanje oštrine vida i nisu lekari specijalisti oftalmolozi.

4. Slučajevi kod kojih je indikovan pregled specijaliste oftalomologa (ali ne isključivo) su: postojeće povećanje nekorigovane oštrine vida, povećanje kod optimalno korigovane oštrine vida i /ili pojava bolesti očiju, povrede oka ili operacije na oku.

5. Procena malignih obolenja u ovom sistemu je takođe objašnjena u JAA Priručniku civilne vazduhoplovne medicine, u poglavlju onkologije, koji sadrži informacije o izdavanju lekarskog uverenja i uputstva, kao i u poglavlju specifičnom za taj sistem.

DODATAK 13 - Odeljcima B i C
Zahtevi vida
(videti YU JAR-FCL 3.215, YU JAR-FCL 3.220, YU JAR-FCL 3.335 i YU JAR-FCL 3.340)

1. Refrakcija oka i funkcionalne sposobnosti treba da budu pokazatelj za ocenu stanja.

2. (a) Klasa 1. Ako je refrakciona anomalija unutar opsega 5 dioptrija, tada Odeljenje za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa može razmatrati izdavanje lekarskog uverenja za klasu 1, pod uslovom:

1) da nije pronađena bilo koja patološka promena;

2) ako je uzeta u obzir optimalna korekcija.

(b) Klasa 1. Ako je refrakciona anomalija unutar opsega od –5 do –8 dioptrija, prilikom pregleda za produženje važenja ili obnavljanje dozvole, Odeljenje za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa može razmatrati izdavanje lekarskog uverenja za klasu 1, pod uslovom:

1) da nije pronađena bilo koja patološka promena;

2) da je uzeta u obzir optimalna korekcija;

3) da ametropija nije uzrok očne patologije;

4) da pregled obavi oftalmolog, prihvaćen od strane Odeljenja za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa svake druge godine.

(c) Klasa 2. Ako je refrakciona anomalija unutar opsega –5 do –8 dioptrija, prilikom pregleda za izdavanje dozvole, Odeljenje za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa može razmatrati izdavanje lekarskog uverenja za klasu 2, pod uslovom:

1) da nije pronađena bilo koja patološka promena;

2) da je uzeta u obzir optimalna korekcija;

3) da ametropija nije uzrok očne patologije;

4) da pregled obavi oftalmolog, prihvaćen od strane Odeljenja za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa, svake pete godina.

3. Odelenje za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa može razmatrati produženje važenja lekarskog uverenja posle dijagnoze keratokonusa, pod uslovom:

a) da su zahtevi u pogledu oštrine vida ispunjeni upotrebom korektivnih stakala;

b) da je pregled na 6 meseci obavio oftalmolog, prihvaćen od Odeljenja za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa.

4. (a) Kandidat s jednim okom (jednookost) oceniće se kao nesposoban za izdavanje lekarskog uverenja klase 1. Odeljenje za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa može razmatrati ponovno izdavanje (produženje važenja) lekarskog uverenja klase 2, ako je postojeća patologija prihvatljiva prema proceni oftalmologa i ako je kandidat podvrgnut adekvatnom ispitivanju tokom leta.

(b) Ako je centralni vid na jednom oku ispod granice određene u YU JAR-FCL 3.220, može se razmatrati produženje važenja lekarskog uverenja klase 2, ako je postojeća patologija i oštrina vida postojećeg oka prihvatljiva prema proceni oftalmologa prihvaćenog od strane Odeljenja za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa i ako je kandidat ispunio uslove ispitivanje tokom leta, ukoliko je potrebno.

5. Heteroforije

Kandidat ili imalac dozvole treba da bude pregledan i ocenjen od oftalmologa prihvaćenog od Odeljenja za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa. Rezerve fuzije treba da budu proverene testovima i metodama pruhvaćenim od strane Odeljenja za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa (npr. Goldman-ov crveno/zeleni binokularni test fuzije).

6. Posle operacije refraktivne greške (refraktivne hirurgije), izdavanje lekarskog uverenja za klasu 1 i klasu 2 može biti razmatrano od strane Odeljenja za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa, pod uslovom:

a) da je pre operativna refrakcija (definisana u YU JAR-FCL 3.220 (b) i YU JAR-FCL 3.340(b) manja od 5 dioptrija za klasu 1 i manja od + 5/- 8 dioptrija za klasu 2;

b) da je ustanovljena zadovoljavajuća stabilnost (manja od 0.75 dioptrija dnevnog odstupanja);

c) da pregled oka ne pokazuje postoperativne komplikacije;

d) da je osetljivost na svetlo u granicama normalnih standarda;

e) da osetljivost na mezopični kontrast nije smanjena.

7. (a) Hirurgija katarakte

Izdavanje lekarskog uverenja za klasu 1 i klasu 2, može biti razmatrano od strane Odeljenja za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa, posle 3 meseca od operacije, pod uslovom da su ispunjeni zahtevi za oštrinu vida putem kontaktnih sočiva ili intraokularnih (ugrađenih) sočiva.

(b) Hirurgija mrežnjače

Produženje važenja lekarskog uverenja za klasu 1 i izdavanje lekarskog uverenja za klasu 2 može biti razmatrano od strane Odeljenja za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa, 6 meseci posle uspešne hirurške operacije. Kandidat treba da se pregleda jednom godišnje kod oftalmologa.

(c) Hirurgija glaukoma

Produženje važenja lekarskog uverenja za klasu1 i izdavanje lekarskog uverenja za klasu 2 može biti razmatrano od strane Odelenja za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa, 6 meseci posle uspešne operacije. Kandidat treba da se pregleda svakih 6 meseci kod oftalmologa.

DODATAK 14 - Odeljcima B i C
Raspoznavanje boja

(videti YU JAR-FCL 3.225, YU JAR-FCL 3.345)

1. Ishihara test (verzija 24 lista) smatra se prihvaćenim ako kandidat prepozna prvih 15 listova bez greške, bez nesigurnosti ili bez oklevanja (manje od 3 sekunde po listu). Listovi treba da se pokazuju nasumično. Za uslove osvetljenja vidi JAA Priručnik civilne vazduhoplovne medicine.

2. U slučaju da je kandidat pao na Ishihara testu, potrebno je sprovesti ispitivanje sa:

a) anomaloskopijom (Nagelov anomaloskop ili ekvivalentan test). Ovaj test se smatra uspelim ako je osetljivost za boje trobojna, a područje osetljivosti je 4 jedinice skale ili manje, ili pomoću:

b) testa svetiljke: ovaj test se smatra uspelim ako kandidat prođe bez greške test sa svetiljkama, kao što su: Holmes Wright, Beynes ili Spectrolux, koji su prihvaćeni od strane Odeljenja za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa.

DODATAK 15 - Odeljcima B i C
Otorinolaringološki zahtevi

(videti YU JAR-FCL 3.230 i YU JAR-FCL 3.350)

1. Ovlašćeni otorinolaringolog, prihvaćen od strane Odelenja za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa, obavlja, vodi ili kontroliše kompletni ORL pregled, pri prvom lekarskom pregledu.

2. a) Kod lekarskog pregleda za produženje ili obnavljanje dozvole, sve sumnjive ili abnormalne slučajeve uha, grla i nosa, treba da pregleda ovlašćeni ORL specijalista, prihvaćen od strane Odeljenja za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa.

b) U periodu određenom u YU JAR-FCL 3.230 (b), ovlašćeni ORL specijalista u okviru pregleda za produženje važenja ili obnavljanje lekarskog uverenja, obavlja, vodi ili kontroliše ORL pregled.

3. Pojedinačna, suva perforacija bubne opne, nezaraznog porekla, koja ne utiče na normalnu funkciju uha, može se smatrati prihvatljivom za izdavanje lekarskog uverenja.

4. Postojanje spontanog ili pozicionog nistagmusa zahteva kompletnu vestibularnu procenu koju obavlja ovlašćeni ORL specijalista, prihvaćen od strane Odeljenja za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa. U ovim slučajevima ne može biti prihvaćena značajna abnormalna toplotna ili rotaciona vestibularna reakcija. Odeljenje za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa će prilikom produženja važenja ili obnavljanja lekarskog uverenja ponovo oceniti ili ponoviti ispitivanje abnormalne vestibularne reakcije u njenom kliničkom kontekstu.

5. Procena malignih obolenja u ovom sistemu je takođe objašnjena u JAA Priručniku civilne vazduhoplovne medicine, u poglavlju onkologije, koji sadrži informacije o izdavanju lekarskog uverenja i uputstva, kao i u poglavlju specifičnom za taj sistem.

DODATAK 16 - Odeljcima B i C
Zahtevi u pogledu sluha

(videti YU JAR-FCL 3.235 i YU JAR-FCL 3.355)

1. Audiogram čistog tona treba da pokrije frekvencije od najmanje 500–3000 Hz. Prag frekvencije se određuje na sledeći način:

- 500 Hz;

- 1 000 Hz;

- 2 000 Hz;

- 3 000 Hz.

2. a) Slučajevi hipoakuzije se dostavljaju Odeljenju za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa na dalju ocenu ili procenu.

b) Ako je pokazan zadovoljavajući sluh u uslovima buke koji odgovara normalnim uslovima rada u vazduhoplovu, za vreme svih faza leta, Odeljenje za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa može razmatrati ponovno izdavanje ili produženje važenja lekarskog uverenja.

DODATAK 17 - Odeljcima B i C
Psihološki zahtevi

(videti YU JAR-FCL 3.240 i YU JAR-FCL 3.360)

1. Indikacije:

Psihološka ocena se razmatra kao deo ili kao dopuna specijalističkom psihijatrijskom ili neurološkom pregledu i to kada nadležni organ primi proverene informacije od poznatog izvora koje pobuđuju sumnju u vezi mentalne sposobnosti i osobine ličnosti imaoca dozvole. Informacije mogu proizaći iz udesa ili nezgode, problema tokom treninga ili provere stručnosti, nediscipline ili odstupanja od znanja neophodnog za bezbedno obavljanje posla na osnovu dozvole.

2. Psihološki kriterijumi:

Psihološka procena može uključiti skup biografskih podataka, administrativnih podataka, kao i ličnih testova i psihološki intervju.

DODATAK 18 - Odeljcima B i C
Dermatološki zahtevi
(videti YU JAR-FCL 3.245 i YU JAR-FCL 3.365)

1. Svako stanje kože koje uzrokuje bol, nelagodnost, nadražaj ili svrab, može odvratiti pažnju posade vazduhoplova od njenih dužnosti i tako delovati na bezbednost letenja.

2. Svako lečenje kože zračenjem ili lekovima, može imati sistemske efekte koji moraju biti razmatrani pre donošenja ocene o sposobnosti / nesposobnosti ili uz ograničenje za letenje samo u višečlanoj posadi (Klasa 1 "OML") ili letenje samo sa "Safety Pilot" (Klasa 2 "OSL").

3. Maligna ili premaligna stanja kože

(a) Maligni melanom, epiteliom skvamoznih ćelija, Bowen-ova i Paget-ova bolest predstavljaju diskvalifikujuću činjenicu za ocenu zdravstvene sposobnosti. Odeljenje za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa može razmatrati izdavanje lekarskog uverenja ako se, kada je to potrebno, bolesna mesta potpuno odstrane, posle čega se stanje prati i kontroliše na odgovarajući način.

(b) Bazaliom (bazocelularni epiteliom) ili ulkus rodens, akantokeratom i aktiničke keratoze zahtevaju lečenje, odnosno odstranjivanje (operativni zahvat), da bi se kandidatu moglo izdati lekarsko uverenje.

4. Ostala stanja kože

(a) akutni ili prošireni ekcem,

(b) retikuloza kože,

(c) dermatološki aspekti opšteg zdravstvenog stanja, i slična stanja kože zahtevaju razmatranje mogućnosti lečenja bolesti, i svakog postojećeg stanja koje podleže lečenju, pre nego što Odeljenje za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa izvrši procenu.

5. Procena malignih obolenja u ovom sistemu je takođe objašnjena u JAA Priručniku civilne vazduhoplovne medicine, u poglavlju onkologije, koje sadrži informacije o izdavanju lekarskog uverenja i uputstva, kao i u poglavlju specifičnom za taj sistem.

DODATAK 19 - Odeljcima B i C
Onkološki zahtevi

(videti YU JAR-FCL 3.246 i YU JAR-FCL 3.370)

1. Odeljenje za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa može izdati lekarsko uverenje za klasu 1, dok za klasu 2 to čini ovlašćeni lekar u konsultaciji sa Odeljenjem za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa, pod uslovom:

(a) da ne postoji dokaz rezidue maligne bolesti, posle lečenja;

(b) da je prošlo vreme potrebno za lečenje tumora, a koje zavisi od tipa tumora;

(c) da je rizik iznenadnog onesposobljavanja tokom leta, usled pojave metastaza, u okviru granica koje su prihvatljive Odeljenju za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa;

(d) da ne postoji dokaz kratkotrajnih ili dugotrajnih sekvela od lečenja. Kandidati koji primaju antracikline treba da se pregledaju kod specijaliste kardiologa;

(e) da su praćenje i kontrola prihvatljivi Odeljenju za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa.

Za produženje važenja lekarskog uverenja, primenjuju se ograničenja (klasa 1 "OML") i (klasa 2 "OSL").

Prilog 2

(YU JAR FCL 3, Sekcija 2)

 

Skraćenice

YU IEM FCL 3.001 - Skraćenice

A

Aeroplane

Avion

A/C

Aircraft

Vazduhoplov

AMC

Aeromedical Centre

Vazduhoplovno medicinski centar

AMC

Acceptable Means of Compliance

Prihvatljivi načini usaglašavanja

AME

Authorised Medical Examiner

Ovlašćeni vazduhoplovni lekar

AMS

Aeromedical Section

Odeljenje za vazduhoplovnu medicinu

ATC

Air Traffic Control

Kontrola vazdušnog saobraćaja

ATP

Airline Transport Pilot

Transportni pilot

ATPL

Airline Transport Pilot Licence

Dozvola transportnog pilota

CFI

Chief Flying Instructor

Rukovodilac praktične obuke

CGI

Chief Ground Instructor

Rukovodilac teorijske obuke

CPL

Commercial Pilot Licence

Dozvola profesionalnog pilota

CRE

class Rating Examiner

Ispitivač u letu na klasi aviona

CRI

class Rating Instructor

Instruktor letenja na klasi aviona

FCL

Flight Crew Licensing

Licenciranje letačkog osoblja

FE

Flight Examiner

Ispitivač u letu

F/E

Flight Engineer

Inženjer letač

FI

Flight Instructor

Instruktor letenja

FIE

Flight Instructor Examiner

Ispitivač instruktora letenja

FNPT

Flight and Navigation Procedures Trainer

Uređaj za procedure letenja i navigaciju

FS

Flight Simulator

Simulator letenja

FTD

Flight Training Device

Uređaj za letačku obuku

FTO

Flight Training Organisation

Organizacija za letačku obuku

H

Helicopter

Helikopter

HT

Head of Training

Rukovodilac centra za obuku

ICAO

International Civil Aviation Organisation (Conference)

Međunarodna organizacija civilnog vazduhoplovstva

IEM

Interpretive and Explanatory material

Materijal za tumačenje kroz pojašnjenje

IFR

Instrument Flight Rules

Pravila instrumentalnog letenja

IMC

Instrument Meteorological Conditions

Meteorološki uslovi za instrumentalno letenje

IR

Instrument Rating

Ovlašćenje za instrumentalno letenje

IRE

Instrument Rating Examiner

Ispitivač za instrumentalno letenje

IRI

Instrument Rating Instructor

Instruktor za instrumentalno letenje

JAA

Joint Aviation Authorities

Zajedničke vazduhoplovne vlasti

JAR

Joint Aviation Requirements

Zajednički vazduhoplovni zahtevi

MCC

Multi Crew Cooperation

Saradnja višečlane posade

ME

Multi Engine

Višemotorni avion

MEP

Multi Engine Piston

Višemotorni klipni avion

MET

Multi Engine Turboprop

Višemotorni turboelisni avion

MPA

Multi Pilot Aeroplane

Avion sa višečlanom posadom

MPH

Multi Pilot Helicopter

Helikopter sa višečlanom posadom

nm

Nautical Miles

Nautička milja

OML

Operational Multicrew Limitation

Ograničenje za rad samo u višečlanoj posadi

OSL

Operational Safety Pilot Limitation

Ograničenje za rad samo uz Safety pilot

OTD

Other Training Devices

Druga sredstva za obuku

PF

Pilot Flying

Pilot koji upravlja vazduhoplovom

PIC

Pilot in Command

Zapovednik

PICUS

Pilot In Command Under Supervision

Pilot koji se školuje pod nadzorom

PNF

Pilot Not Flying

Pilot koji asistira

PPL

Private Pilot Licence

Dozvola privatnog pilota

R/F

Radio - telephony

Radiotelefonija

SE

Single Engine

Jednomotorni avion

SET

Single Engine Turboprop

Jednomotorni turboelisni avion

SFE

Synthetic Flight Examiner

Ispitivač letenja na simulatoru

SFI

Synthetic Flight Instructor

Instruktor letenja na simulatoru

SIM

Simulator

Simulator

SPA

Single Pilot Aircraft

Avion sa jednim pilotom

SPH

Single Pilot Helicopter

Helikopter sa jednim pilotom

SPIC

Student Pilot In Command

Pilot učenik

STD

Synthetic Training Devices

Uređaji za simulaciju letenja

TMG

Touring Motor Glider

Motorna jedrilica

TR

Type Rating

Ovlašćenje za tip vazduhoplova

TRE

Type Rating Examiner

Ispitivač za tip vazduhoplova

TRI

Type Rating Instructor

Instruktor za tip vazduhoplova

TRTO

Type Rating Training Organisation

Organizacija za obuku za letenje na tipu vazduhoplova

VFR

Visual Flight Rules

Pravila za vizuelno letenje

VMC

Visual Meteorological Conditions

Meteoorološki uslovi za vizuelno letenje

 

Upotreba lekova, opojnih droga, drugih preparata i alkohola

YU IEM FCL 3.040 Upotreba lekova, opojnih droga, drugih preparata i alkohola
(videti YU JAR-FCL 3.040)

1. Udesi i nezgode se dešavaju kao posledice zdravstvene nesposobnosti pilota i uglavnom su povezani za relativno običnu bolest. Iako simptomi prehlade, gušobolje, dijareje i drugih stomačnih smetnji dovode do malih ili beznačajnih problema na zemlji, ti isti uzroci postaju opasni u uslovima letenja avionom, jer ometaju pilota i umanjuju njegove sposobnosti u obavljanju pilotskih funkcija. Tokom letenja može se pojačati većina simptoma koji su beznačajni u uslovima rada na zemlji. Takođe, mogu biti pojačani sporedni efekti prepisanih lekova ili može doći do pojave efekata koji su suprotni njihovoj nameni u lečenju takvih bolesti.

2. Antibiotici kao što su različite vrste Penicillina, Tetracyclina i drugih antibiotika, mogu imati kratkotrajne ili odložene sporedne efekte koji mogu da utiču na radnu sposobnost pilota. Pored toga, njihova upotreba ukazuje na prisutnost infekcije u organizmu, a posledice i simptomi te infekcije ukazuju da pilot nije sposoban za letenje.

3. Psihijatrijski lekovi - trankvilizanti, antidepresivi i sedativi

Ovi lekovi onemogućnavaju adekvatne reakcije pilota (usporenost) i bili su uzrok koji je doprineo nekim fatalnim udesima aviona. Mentalno stanje pilota zbog koga su mu ovi lekovi prepisani skoro uvek je takvo da nije kompatibilno sa letačkim dužnostima.

4. Stimulanti kao što je kofein, amfetamini itd. (poznati kao "pep pills") upotrebljavaju se da održe budnost ili suzbiju apetit i često poprimaju formu navike. Osetljivost na razne stimulante različita je kod svakog pojedinca, ali svi mogu izazvati opasno (preveliko) samopouzdanje. Prevelika doza izaziva glavobolju, vrtoglavicu i mentalni poremećaj. Upotreba "pep pills" za vreme letenja nije dozvoljena. Ako uzimanje kafe nije dovoljna stimulacija, pojedinac nije sposoban za letenje. Preveliko pijenje kafe ima štetne efekte, uključujući poremećaj srčanog ritma.

5. Antihistaminici mogu izazvati pospanost. Oni se široko upotrebljavaju u tzv. "lečenju prehlada", kao i u lečenju polenske kijavice, astme i alergije po koži. Mogu biti u formi tableta, kapi za nos ili spreja. U većini slučajeva alergijsko stanje, samo po sebi, onemogućava letenje, pa ako je lečenje neophodno, potrebno je dobiti savet od Odeljenja za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa, vazduhoplovno-medicinskog centra ili ovlašćenog lekara, kako bi se prepisali savremeni preparati koji ne umanjuju ljudske mogućnosti.

6. Antihipertenzivi

Neki lekovi koji se upotrebljavaju u lečenju povišenog krvnog pritiska mogu dovesti do promene normalnih KVS refleksa i uticati na intelektualne sposobnosti pilota. Ovi efekti mogu ozbiljno ugroziti bezbednost letenja. Ako je nivo krvnog pritiska takav da zahteva lečenje, pilot mora biti ocenjen kao privremeno nesposoban i mora biti praćen tokom lečenja radi kontrole mogućih sporednih efekata. Za svako propisano lečenje mora se konsultovati Odeljenje za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa, vazduhoplovno-medicinski centar ili ovlašćeni lekar. U cilju donošenja odluke, pre vraćanja pilota na letenje, može se, kao odgovarajuće, uzeti i testiranje pilota na simulatoru ili tokom leta.

7. Anestetici

Posle primanja lokalnih, opštih, stomatoloških i drugih vrsta anestetika, mora proći određeni period vremena pre vraćanja pilota na letenje. Ovo vreme može biti različito u zavisnosti od slučaja do slučaja, ali pilot ne sme da leti najmanje 12 časova posle primanja lokalne anestezije i 48 sati posle primanja opšte ili spinalne anestezije.

8. Analgetici

Jaki analgetici mogu izazvati značajno smanjenje ljudskih mogućnosti. Ako su takvi analgetici potrebni, bol zbog koga se uzimaju ukazuje na stanje pilota koje ne dozvoljava letenje.

9. Kombinacije lekova

Mnogi preparati su danas označeni kao kombinacije lekova. Ako u takvom preparatu postoji neki novi lek ili nova doza, koliko god bila mala, efekte tog preparata na svoj organizam pilot prvo treba da proveri na zemlji, pre letenja. Iako su napred navedeni najčešći lekovi koji imaju za efekat umanjenja pilotskih sposobnosti, treba imati na umu da mnogi drugi lekovi, iako normalno ne utiču na sposobnost pilota, mogu ipak imati takvo dejstvo kod pojedinaca koji su preterano osetljivi na određeni preparat. Pilotima se zato savetuje da ne uzimaju lekove pre i za vreme letenja, sve dok se ne uvere u sve njihove sporedne efekte na organizam, u uslovima na zemlji. U slučaju sumnje, potrebno je da pilot konsultuje ovlašćenog lekara, vazduhoplovno-medicinski centar ili Odeljenje za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa.

10. Upozorenje letačima

(a) Ako ste letač i uzimate neke lekove morate postaviti sebi sledeća pitanja:

- da li sam sposoban za letenje?

- da li mi uopšte trebaju lekovi?

- da li sam uzeo ove lekove najmanje 24 sata pre odlaska na letenje, kako bi se obezbedio od bilo kakvih negativnih posledica na moju sposobnost za letenje?

(b) Iako se nisu pokazali negativni efekti leka, ipak se može zahtevati stručni savet od ovlašćenog lekara, vazduhoplovno-medicinskog centra ili Odeljenja za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa.

(c) Ako ste član letačke posade, a bolesni ste i potrebno vam je lečenje, vaš izabrani lekar treba da zna da ste član posade, bez obzira da li ste ili niste bili skoro na letačkoj dužnosti.

11. Druge metode lečenja

Alternativna ili komplementarna medicina (npr. akupunktura, homeopatija, hipnoterapija i druge medicinske metode) su u razvoju i dobijaju sve više prostora i poverenja. Neke od tih disciplina su u nekim zemljama prihvaćene više, a u drugim zemljama manje. Potrebno je potvrditi da te "druge metode", kao i postojeće stanje (bolesti), budu odobreni od strane ovlašćenog lekara, vazduhoplovno-medicinskog centra ili Odeljenja za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa, kad donose ocenu o nečijoj zdravstvenoj sposobnosti.

12. Alkohol

(a) Alkohol je faktor koji doprinosi brojnim avionskim nesrećama svake godine. Sada je dobro poznato da i najmanja količina alkohola u krvi dovodi do značajnog i merljivog poremećaja u sposobnosti upravljanja avionom.

Ispitivanja su pokazala da je koncentracija alkohola u krvi od 0.4‰ često razlog visokog procenta greške koju podjednako prave kako iskusni, tako i neiskusni piloti, čak i u jednostavnim avionima. Do nivoa od 0,4‰ dovode dve jedinice alkohola (5 cl popijenog viskija ili 0,5 l piva).

(b) broj jedinica u nekom alkoholnom piću izračunava se tako što se broj centilitara tog pića (cl = ccm) pomnoži sa jačinom tog pića u % w/v (gradima), (odnos težine/volumena), kao npr.:

- 50 cl (0,5 l) piva, jačine od 5 % w/v = 2,5 jedinice,

- 2,5 cl (čašica) viskija, jačine od 40 % w/v = 1 jedinica,

- 75 cl (1 boca) vina, jačine od 12 % w/v = 9 jedinica.

(c) Alkohol se izlučuje iz organizma u relativno jednakim količinama, kontinuirano (0,5‰ svaki sat), u zavisnosti od prisutne koncentracije. Pilot ne treba da leti najmanje 8 sati posle uzimanja male količine alkohola i proporcionalno sve više vremena ukoliko je popijena količina veća. Treba napomenuti da alkohol ima odloženo dejstvo na nivo šećera u krvi i na funkciju unutrašnjeg uha. Efekti alkohola na unutrašnjem uhu mogu biti prolongirani i povećavaju osetljivost prema dezorijentaciji, sve do izazivanja simptoma kinetoze (bolesti kretanja). Poželjno je da pilot ne uzima alkohol 24 sata pre letenja.

(d) Efekti alkohola mogu značajno biti povećani ili produženi ako ih uzima lice koje je bolesno ili pod terapijom lekovima.

(e) Na nivo alkohola je stavljena posebna pažnja u YU JAR FCL 1.085 (d), gde je propisano da je nivo od 0.2‰ gornja dozvoljena granica za letačku posadu na dužnosti, kao i zabrana uzimanja alkohola 8 sati pre planiranog početka radnog vremena letača.

13. Zloupotreba psihotropnih lekova i supstanci (narkomanija)

Zloupotreba psihotropnih lekova i supstanci (droga) ima osnovni efekat da stvara iluzije i udaljava pojedinca od realnosti. Pored toga, ima i više složenih, kratkotrajnih i dugotrajnih efekata na organizam. Svi ti efekti su nespojivi sa upravljanjem avionom i pilot koji uzima takve droge ili slične supstance nije zdravstveno sposoban da bude član posade.

Dalji podaci i detalji dati su u:

- Dodatak 10, Odeljcima B i C

- IEM FCL A , B i C - Priručnik iz vazduhoplovne medicine (JAA Manual of civil Aviation Medicine)

Program obuke iz vazduhoplovne medicine za ovlašćene lekare (AME)

YU IEM FCL 3.090
PROGRAM SEMINARA VAZDUHOPLOVNE MEDICINE ZA LEKARE
(videti YU JAR FCL 3.090)

A. BAZNI KURS IZ VAZDUHOPLOVNE MEDICINE - 60 časova

1. Uvod u vazduhoplovnu medicinu - 1 čas

Istorijat vazduhoplovne medicine

Specifični aspekti civilne vazduhoplovne medicine

Aspekti vojne vazduhoplovne medicine i kosmičke medicine

2. Fizika atmosfere i svemira - 1 čas

Atmosfera

Svemir

Zakoni o gasovima i parama, i njihov fiziološki značaj

3. Osnovno aeronautičko znanje - 3 časa

Mehanizmi letenja

Propulzija

Instrument tabla u kabini

Konvencionalni instrumenti - "staklena pilotska kabina"

Profesionalne vazduhoplovne operacije

Vojno vazduhoplovstvo

Kontrola letenja

Sportsko letenje

Poseta vazduhoplovu/simulatoru

4. Vazduhoplovna fiziologija - 4 časa

ATMOSFERA

- Funkcionalna ograničenja za čoveka pri letenju

- Podela atmosfere

- Gasni zakoni -fiziološko značenje

- Fiziološko dejstvo dekompresije

DISANJE

- Razmena gasova u krvi

- Zasićenje kiseonikom

HIPOKSIJA - znaci i simptomi

- Prosečno vreme korisne svesti (TUC)

- Hiperventilacija - znaci i simptomi

- Barotrauma

- Dekompresivna bolest

AKCELERACIJA (UBRZANJE) - 1 čas

- Orijentacija po G - vektoru

- Efekti i ograničenja G opterećenja

- Metode za povećavano ubrzanje

- Ubrzanje i vestibularni sistem

VIZUELNA DEZORIJENTACIJA - 1 čas

- Iluzija nakrivljenog oblaka

- Svetla na zemlji i zvezde - konfuzija

- Vizuelna autokineza

VESTIBULARNA DEZORIJENTACIJA - 2 časa

- Anatomija unutrašnjeg uha-funkcija puža

- Funkcija otolita

- Okulogiralna iluzija i koriolis iluzija

- "Nagibi"

ILUZIJA POMOĆU SIMULATORA - 1 čas

- Iluzija akceleracije (na gore), uzlazna

- Iluzija deceleracije (na dole), silazna

ZVUK I VIBRACIJE - 1 čas

- Preventivne mere

5. Oftalmologija - 4 časa

- Anatomija oka

- Pregled oka (kliničko ispitivanje)

- Funkcionalno testiranje (oštrina vida, osetljivost na boje, vidno polje, itd.)

- Aspekti patologije oka značajni u vazduhoplovstvu

- Zahtevi u pogledu vida (JAA)

- Praktični deo i demonstracija (1 čas)

6. Otorinolaringologija - 3 časa

- Anatomija ORL sistema

- Klinički ORL pregled

- Funkcionalno testiranje sluha

- Testiranje ravnoteže

- Aero-gluvoća (zaglušenost u avionu)

- Barotrauma, uši i sinusi

- Vazduhoplovna ORL patologija

- Zahtevi u pogledu vida (JAA)

- Praktični deo i demonstracija (1 čas)

7. Kardiologija i opšta medicina - 10 časova

- Kompletan fizički pregled

- Fizička sposobnost i kardiovaskularni uslovi

- respiratorni uslovi

- gastrointestinalna obolenja

- bubrežni poremećaji

- ginekologija

- tolerancija na glukozu

- hematološki poremećaji

- ortopedski poremećaji

- piloti sa nesposobnošću

- JAA zahtevi

8. Neurologija - 2 časa

- Kompletan neurološki pregled

- Fizička sposobnost i neurološki poremećaji

- JAA zahtevi

9. Psihijatrija u vazduhoplovnoj medicini - 4 časa

- Psihijatrijsko ispitivanje (eksploracija)

- Fizička sposobnost i psihijatrijska stanja

- Droge, lekovi i alkohol

- JAA zahtevi

10. Psihologija - 4 časa

- Uvod u vazduhoplovnu psihologiju

- Ponašanje

- Osobine ličnosti

- Motivacija i podobnost za letenje

- Grupni socijalni faktori

- Radno opterećenje, ergonomija

- Psihološki stres, zamor

- Psihomotorne funkcije i životno doba

- Strah od letenja, odbijanje letenja

- Odnos ovlašćenog lekara i posade

- Psihološki kriterijumi pri selekciji

- JAA zahtevi

11. Stomatologija - 1 čas

- Pregled stomatologa

- Barodontalgija

- JAA zahtevi

12. Udesi, spašavanje i preživljavanje - 4 časa

- Povrede

- Statistika udesa

- Opšta

- Sportsko vazduhoplovstvo

- Saobaćajna avijacija

- Vazduhoplovna (sudska) patologija, pregled post mortem identifikacija tela

- Spašavanje iz vazduhoplova u letu

- požar na avionu

- avion u vodi

- spašavanje pomoću padobrana

- spašavanje pomoću izbacivanja

13. Zakonodavstvo, pravila i propisi - 6 časova

- ICAO standardi i preporučena praksa

- JAA smernice (zahtevi, dodaci, Vazduhoplovno medicinski centri, priručnici)

- Odeljenje za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa

- Ovlašćene Lekarske komisije

- Ovlašćeni lekari

14. Evakuacija vazdušnim putem - 3 časa

- Organizacija i logistika (podrška)

- Nesposobni putnici

- Vazduhoplovi za prvu pomoć (specijalne namene)

- Pacijenti sa respiratornim smetnjama

- Pacijenti sa KVS smetnjama

- Hitni psihijatrijski slučajevi

- Evakuacija u redovnim situacijama

- Odobravanje aviotransporta

- Evakuacija u slučaju nesreća

- Praktični deo i demonstracija

15. Lekovi i letenje - 2 časa

16. Zaključne teme - 2 časa

- Završni ispit

- Diskusija i kritike

B. VIŠI KURS IZ VAZDUHOPLOVNE MEDICINE - 60 časova

1. Radna sredina pilota - 2 časa

- Kabina pod pritiskom

- Fiksirano krilo

- Helikopter

- Jedan pilot

- Višečlana posada

2. Vazduhoplovna fiziologija - 4 časa

- Kratki pregled osnova: hipoksija, hiperventilacija, ubrzanje, dezorijentacija)

- Praktični deo i demonstracija (2 časa)

3. Oftalmologija - 5 časova

- Kratki pregled osnova (oštrina vida, osetljivost na boje, vidno polje)

- JAA zahtevi u pogledu vida za klasu 1

- Uticaj refraktivne i druge očne hirurgije

- Pregled slučaja

- Praktični deo i demonstracija (2 časa)

4. Otorinolaringologija - 4 časa

- Kratki pregled osnova: (barotrauma, uši i sinusi, funkcionalno testiranje uha)

- JAA zahtevi u pogledu sluha za klasu 1

- Pregled slučaja

- Praktični deo i demonstracija (2 časa)

5. Kardiologija i opšta medicina - 10 časova

- Kompletan fizički pregled

- Pregled osnova KVS-a

- JAA zahtevi u pogledu KVS za klasu 1

- Lekovi i letenje

- Faze dijagnostike u kardiologiji

- Klinički slučajevi

- Praktični deo i demonstracija (4 časa)

6. Neurologija / Psihijatrija - 6 časova

- Kratki pregled osnova (neurološki pregled, psihijatrijska eksploracija)

- Droge, lekovi i alkohol

- JAA zahtevi za klasu 1

- Praktični deo i demonstracija (2 časa)

7. Ljudski faktor u vazduhoplovstvu - 19 časova

a) Dugolinijske letačke operacije

- ograničenja u pogledu vremena letenja

- poremećaji sna

- proširena posada

- vremenske zone /poremećaj ritma (jat lag)

b) Obrada podataka, kreiranje sistema

- FMS, PFD, povezivanje podataka, letenje pomoću veze

- prilagođavanje na staklenu pilotsku kabinu

- CCC, CRM, LOFT, itd.

- obuka na simulatoru

- ergonomija

- letačko iskustvo

c) Zajedničke posade

- letenje na istom tipu aviona (npr. B-737-300, - 400, -500)

- letenje na zajedničkom tipu aviona (npr. B-757, - 767, B A - 320, -340)

d) ljudski faktor u vazduhoplovnim udesima

- analize udesa i posledice po aviokompanije

- JAA zahtevi

Praktični rad i demonstracija (9 časova)

8. Tropska medicina - 2 časa

- Endemičnost tropskih bolesti

- Tropska patologija i vazduhoplovna medicina

- Vakcinacija letačke posade i putnika

- Međunarodni zdravstveni propisi

9. Higijena - 4 časa

- Uloga aviona u prenosu bolesti

- Dezinfekcija u vazduhoplovstvu

- Higijena u avionu

- Snabdevanje hranom u avionu (Catering)

- Ishrana posade

- Praktični rad i demonstracija (2 časa)

10. Kosmička medicina - 2 časa

- Zračenje

- Kosmički brod

11. Zaključne teme - 2 časa

- Završni ispit

- Diskusija i kritike

C. PROGRAM NASTAVE ZA OSVEŽENJE ZNANJA IZ VAZDUHOPLOVNE MEDICINE - 20 časova

1. Nastava za osveženje znanja pod kontrolom civilne vazduhoplovne vlasti - najmanje 6 časova

2. Dogovoreno vreme koje se prihvata kao osveženje znanja

a) Prisustvo na godišnjem kongresu Međunarodne akademije za vazduhoplovnu i kosmičku medicinu (IAASM-a International Academy Aviation & Space Medicine) - 4 dana - 10 časova

b) Prisustvo na godišnjim naučnim skupovima Udruženja za vazduhoplovnu medicinu - 4 dana - 10 časova

c) Prisustvo na ostalim naučnim skupovima, organizovanim ili odobrenim od strane AMS (vazduhoplovno-medicinskog centra) države članice JAA-a.*

d) Iskustvo iz prakse (iz aviona) - najviše 5 časova za period od 3 godine

1. pomoćno sedište - 5 sektora - 1 čas

2. simulator - 4 sata - 1 čas

3. pilotiranje vazduhoplovom - 4 sata - 1 čas

Sve kreditirano vreme mora biti odobreno od strane Odeljenja za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa.

__________________
* Minimum 6 časova mora biti pod direktnim nadzorom Odeljenja za vazduhoplovnu medicinu.

Prilog 3

(YU JAR FCL 3, Sekcija 2)

 

Pregled minimalnih zahteva

YU-IEM-FCL 3.095(a) i (b)
Pregled minimalnih zahteva

Vrste pregleda i pretraga

KLASA 1

KLASA 2

 

PROFESIONALNI PILOT
TRANSPORTNI PILOT

UČENIK PILOT
PRIVATNI PILOT

Početni pregled
(videti YU-JAR-FCL 3.100)

VMC

VMC ili OL

Izdavanje lekarskog uverenja

Produžavanje važenja
Redovni lekarski pregled 3.105             

Početno: Vazd. vlast
Obnavljanje: VMC ili OL
Do 40 godina - na 12 meseci
Preko 40 godina - na 6 meseci
Inž. letači - na 12 meseci

VMC ili OL
Do 30 godina - na 60 meseci
Od 30 do 49 godina - na 24 meseca
Preko 50 godina - na 12 meseci

Rengen pluća
(3.155 i 3.275)

Na početnom pregledu

Ako je indikovano

Hemoglobin
(3.180 i 3.300)

Na početnom pregledu i svakom sledećem ispitivanju

Na početnom pregledu

Elektrokardiogram
(3.130 i 3.250)

Na početnom pregledu i:

Na početnom pregledu i:

 

Do 30 godina

Svakih 5 god

 

 

Od 30-39 godina

Svake 2 god

Od 40-49 godina

1 godišnje

Preko 50 godina

Svakih 6 meseci

Od 40 - 49

Svake 2 god

godina

 

Preko 50 godina

1 godišnje

 

 

 

 

Audiogram
(3.235 i 3.355)

Na početnom pregledu i:

Na početnom pregledu za instrumentalno ovlašćenje i:

 

Do 40 godina

Svakih 5 god

Preko 40 godina

Svake 2 god

Do 40 godina

Svakih 5 god

Preko 40 godina

Svake 2 god

Otorinolaringološki prošireni
pregled
(3.230 i 3.350)

Na početnom pregledu i:

Do 40 godina

Svakih 5 god

Preko 40 godina

Svake 2 god

Na početnom od strane OL

Oftamološki prošireni pregled
(3.215 i 3.335 dodatak 1)

Na početnom pregledu i:
(svake 2 godine ako se za lekarsko uverenje zahteva refraktivna korekcija)

Na početnom pregledu od strane OL i posle (svakih 5 godina ako je refraktivna greška > ± 5 dioptrija)

Profil lipida
(3.130 i 3.250)

Na početnom pregledu i posle 40 godina

Ako su nađena dva ili više KBC rizikofaktora na početnom pregledu i posle 40. godine

Test plućne funkcije
(3.155 i 3.275)

Na početnom pregledu i vršni protok na početnom pregledu i posle 30, 35. i 40. godine, a posle svake 4 godine

Vršni protok na početnom pregledu, a posle 40. godine na svake 4 godine

Analiza urina
(3.185 i 3.305)

Na početnom pregledu i svakom sledećem pregledu

Na početnom pregledu i svakom sledećem pregledu

Ova tablica pokazuje osnovne zahteve. Svi detaljniji zahtevi dati su u YU-JAR-FCL 3 Dodaci 1 do 19 Odeljcima B i C
Primedba: uvek može da se traži dodatni pregled ukoliko je klinički indikovan (YU-JAR-FCL 3.105 (f))
VMC = Vazduhoplovno Medicinski Centar; OL = ovlašćeni lekar

 

Obrazac zahteva za izdavanje lekarskog uverenja

YU IEM FCL 3.095 (c)(1)
(naziv civilne vazduhoplovne vlasti države)

ZAHTEV ZA IZDAVANJE LEKARSKOG UVERENJA

Popuniti ovu stranu velikim štampanim slovima. Vidi instrukcije na poleđini

 

LEKARSKA TAJNA

(1) JAA država kojoj se zahtev prosleđuje

(2) Tražena zdravstvena klasa

1 c

2 c

ostalo c

 

(3) Prezime

(4) Ranije prezime

JMBG

 

(12) Zahtev

prvi c

 

 

 

 

 

obnova/produženje c

(5) Ime

(6) Datum rođenja

(7) Pol

muški c

ženski c

(13) Broj dosijea

 

8 Mesto i država rođenja

9 Nacionalnost

 

 

(14) Tražena dozvola

 

(10) Stalna adresa (prebivalište)

(11) Privremena adresa (boravište)

 

(15) Zanimanje

 

 

 

 

 

(16) Poslodavac

 

 

 

 

 

 

 

Država

Država

 

 

(17) Prethodni lekarski pregled

Telefon

Telefon

 

 

Datum
Mesto

 

(18) Dozvola koju posedujete

Broj dozvole

Zemlja izdavanja

(19) Uslov /ograničenje /odstupanje u dozvoli
/lekarskom uverenju

 

 

 

 

 

ne c

da c

(20) Da li je lekarsko uverenje ikad bilo uskraćeno, proglašeno privremeno nevažećom, ili opozvano od nadležnog organa?

(21) Ukupan nalet, sati:

(22) Od poslednjeg pregleda

Ne c

Da c

Datum:

Država:

 

 

 

Pojedinosti:

 

 

 

(23) Avion na kome trenutno letite

(24) Avionska nesreća/ nezgoda od poslednjeg pregleda?

 

(25) Vrsta nameravanog letenja

Ne c

Da c

Datum:

Mesto:

 

 

(26) Sadašnja letačka aktivnost

Pojedinosti:

 

 

 

samostalna c

višečlana posada c

(27) Alkohol - navesti prosečnu nedeljnu količinu

(28) Trenutna upotreba lekova?

Ne c

Da c

(29) Pušite duvan? Nikad c

Ne c    Datum prestanka:

Navesti ime leka, količinu, početak uzimanja i razlog:

Da c     Navedite vrstu i količinu

 

Opšti podaci i istorija bolesti (anamneza): imate li saznanja o sledećim? DA ili NE mora se označiti kod svakog pitanja. Potvrdni odgovori zahtevaju pojašnjenje u rubrici napomene. Da li ste ikada imali sledeće probleme i/ili bolesti?

Primedba: Ukoliko nema promena od prošlog pregleda, obeleži samo one rubrike koje se odnose na medicinske, hirurške, oftamološke i druge promene, a u rubriku "Primedbe" navesti "bez promene".

 

 

DA  

NE  

 

DA  

NE  

 

DA  

NE  

Samo za žene

DA  

NE  

101 Problemi sa očima, operacija očiju

 

 

112 Poremećaj grla, nosa i govora

 

 

123 Malarija ili tropske bolesti

 

 

150 Ginekološki nalaz i menstrualni problemi

 

 

 

 

 

 

 

 

124 Pozitivan HIV test

 

 

 

 

 

102 Nošenje naočara i/ili kontaktnih sočiva

 

 

113 Povreda glave/ kontuzije

 

 

125 Polno prenosive bolesti

 

 

151 Jeste li trudni?

 

 

 

 

 

114 Učestale/ jake glavobolje

 

 

126 Prijemi u bolnicu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

103 Promena recepta za naočare od poslednjeg pregleda

 

 

115 Vrtoglavica ili nesvestica

116 Bilo kakav gubitak svesti

 

 

127 Bilo koje druge povrede ili bolesti

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PORODIČNA ANAMNEZA

 

 

104 Alergija/ polenska groznica

 

 

117 Neurološki poremećaj epilepsija/ inzult/ paraliza

 

 

128 Poseta izabranom lekaru od poslednjeg pregleda

 

 

170 Bolesti srca

 

 

105 Astma / oboljenje pluća

 

 

 

 

 

 

 

 

171 Visok krvni pritisak

 

 

106 Srčano/ vaskularni problemi

 

 

118 Psihološki ili psihijatrijski problemi bilo koje vrste

 

 

129 Odbijanje osiguravajućeg društva da prihvati životno osiguranje

 

 

172 Visok nivo holesterola

 

 

107 Visoki/ niski krvni pritisak

 

 

 

 

 

130 Odbijanje izdavanja letačke dozvole

 

 

173 Epilepsija

 

 

108 Kamen u bubregu ili krv u urinu

 

 

119 Zavisnost od alkohola ili od opojnih droga

 

 

 

 

 

174 Mentalne bolesti

 

 

109 Šećer ili hormonski poremećaj

 

 

120 Pokušaj samoubistva

 

 

 

 

 

175 Dijabetes

 

 

110 Problemi želuca, jetre ili creva

 

 

121 Bolesti kretanja/ vožnje koji zahtevaju lekove

 

 

132 Odbijen/ oslobođen vojske iz medicinskih razloga

 

 

176 Tuberkuloza
177 Alergija/astma/ekcem

 

 

111 Gluvost/ poremećaj sluha

 

 

122 Anemija, polumesečaste ćelije ili druge bolesti krvi

 

 

133 Penzija ili otpremnina radi bolesti ili povreda

 

 

178 Nasledne bolesti

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

179 Glaukom

 

 

(31) Izjava: izjavljujem pod krivičnom i materijalnom odgovornošću da sam savesno, odgovorno i istinito razmotrio ovaj Obrazac, i da nisam uskratio niti jednu bitnu činjenicu ili tvrdnju koja bi mogla dovesti u zabludu ili do krivog zaključka Prihvatam činjenicu da davanje krivog ili neistinitog podatka vezanog za ovaj zahtev, ili uskraćivanje prateće zdravstvene dokumentacije, može rezultovati neizdavanjem potvrde o zdravstvenoj sposobnosti ili proglašavanjem nevažeće već izdate, i svestan sam svih zakonskih posledica. Pristanak na ustupanje lekarskih podataka: ovim dozvoljavam ustupanje svih podataka i priloga ovlašćenom lekaru, odeljenju za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa gde je to potrebno i organu vazduhoplovne medicine druge države, kako bi oni, ili elektronski čuvani podaci, mogli biti upotrebljeni za zdravstvenu procenu. Dobijeni podaci ostaju u posedu vlasti uz mogućnost pristupa meni, ili mom lekaru, pod zakonskim uslovima. Lekarska tajna će biti poštovana sve vreme.

 

 

 

 

 

Datum

 

Potpis kandidata

 

Potpis lekara ili svedoka

 

Uputstvo za popunjavanje obrasca zahteva za izdavanje lekarskog uverenja

YU IEM FCL 3.095 (c) (2)
Uputstvo za ispunjavanje obrasca "Zahtev za izdavanje lekarskog uverenja"

1. JAA država koja izdaje dozvolu:

Upisati ime zemlje kojoj se zahtev upućuje

2. Klasa lekarskog uverenja:

Obeležiti odgovarajuće polje

Klasa 1 Profesionalni pilot

Klasa 2 Privatni pilot

Ostali: Svi ostali, kao ATC, kabinsko osoblje

3. Prezime:

Upisati prezime

4. Prethodno prezime:

Ako je Vaše prezime ili porodično prezime promenjeno iz bilo kojeg razloga, upisati prethodno prezime

5. Ime:

Upisati prvo i srednja imena, najviše tri

6. Datum rođenja:

Upisati dan, mesec i godinu rođenja, npr. 22-08-1950

7. Pol:

Obeležiti odgovarajuće polje

8. Mesto rođenja:

Upisati grad i državu rođenja

9. Državljanstvo:

Napisati ime države čije državljanstvo imate

10. Stalna adresa:

Upisati stalnu poštansku adresu i zemlju, kao i poštanski broj

11. Poštanska adresa:

Ako se razlikuje od stalne adrese, upisati punu sadašlju poštansku adresu uključujući poštanski broj; ukoliko je isto, napisati "ISTO"

12. Zahtev:

Obeležiti odgovarajuće polje

13. Broj dosijea:

Upisati broj dosijea, koji je dodeljen od strane nadležnog organa (DCV). Kandidati početnici unose "NEMA"

14. Tražena dozvola:

Dozvola pilota transportnog aviona, dozvola profesionalnog pilota/instrumentalno ovlašćenje, dozvola učenika pilota, druge dozvole, navesti koje

15. Zanimanje:

Navesti glavno zanimanje

16. Poslodavac:

Ako Vam je glavno zanimanje pilot, napisati ime poslodavca, ili ako ste samozaposleni, napisati "SAMOZAPOSLENI"

17. Poslednji zahtev za lekarsko uverenje:

Upisati datum i mesto (grad i zemlju), a kandidati početnici upisuju "NEMA"

18. Dozvola koju posedujete:

Upisati tip dozvole koju posedujete, upisati broj dozvole, zemlju izdavanja za svaku dozvolu. Ako ne posedujete dozvolu upisati "NEMA"

19. Uslov /ograničenje /odstupanje u dozvoli /lekarskom uverenju:

Obeležiti odgovarajuće polje i navesti detalje o uslovima /ograničenjima /odstupanjima u dozvoli /lekarskom uverenju kao npr: kolorni vid, Safety pilot itd.

20. Da li je lekarsko uvrenje ikad bilo uskraćeno, proglašeno privremeno nevažećom, ili opozvano od nadležnog organa?

Obeležiti "DA" polje ako je ikad lekarsko uverenje bilo uskraćeno, proglašeno privremeno nevažećom, ili opozvano od nadležnog organa. Uz "DA" uneti datum i zemlju događaja.

21. Ukupan nalet, sati:

Uneti totalni broj sati naleta

22. Od poslednjeg pregleda:

Uneti totalni broj sati naleta od poslednjeg pregleda

23. Avion na kome trenutno letite:

Uneti tip aviona na kojem trenutno letite npr. Cessna 150, Boeing 737 itd

24. Avionska nesreća/ nezgoda od poslednjeg pregleda:

Ako je obeleženo "DA" polje, uneti datum i zemlju gde se događaj desio

25. Vrsta nameravanog letenja:

Uneti tip ili vrstu letenja: poljoprivredni. Čarter, za zabavu, za sport itd.

26. Sadašnja letačka akivnost:

Obeležiti odgovarajuće polje u zavisnosti da li letite sami ili u višečlanoj posadi

27. Pušite duvan?

Zaokružiti odgovarajuće polje. Pušači treba da upišu tip cigara, lule, cigareta i količinu. Npr: 2 cigare dnevno

28. Trenutna upotreba lekova?

Ako je odgovor "DA" navesti sve detalje - naziv leka, od kada se lek uzima i koliko itd. Uključeni su i neprepisani lekovi

27. Alkohol - navesti prosečnu nedeljnu količinu: Navesti koliko pijete nedeljno, npr. dva litra piva

30. Na sva pitanja od 101 do 179 treba odgovoriti sa "DA" ili "NE". Potrebno je uneti "DA" ukoliko ste ikada imali konkretno stanje i potrebno je to opisati uz odgovarajući datum u polju "Primedbe"

31. Ne potpisivati i ne stavljati datum dok zahtev ne pregleda ovlašćeni lekar kao svedok

Kandidat ima pravo da odbije bilo koji test i da zahteva upućivanje Odeljenju za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa. Ipak, ovo može izazvati privremeno odbijanje izdavanja lekarskog uverenja.

 

Uputstvo ovlašćenom lekaru za obavljanje lekarskog pregleda

YU IEM FCL 3.095 (c) (3)
Uputstvo ovlašćenom lekaru za obavljanje lekarskog pregleda

PRE POČETKA LEKARSKOG PREGLEDA PROVERITI DOZVOLU I PRETHODNO LEKARSKO UVERENJE!

Dozvola se proverava da bi se potvrdio identitet kandidata. Ukoliko kandidat nema dozvolu i/ili lekarsko uverenje potrebno je kontaktirati Odeljenje za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa (AMS), da bi se utvrdili podaci i detalji u pogledu uslova. Ukoliko je kandidat na prvom pregledu (nema dozvolu ni lekarsko uverenje) potrebno je ustanoviti njegov identitet uvidom u druge isprave: ličnu kartu ili pasoš.

Prethodno lekarsko uverenje se proverava posebno zbog ograničenja. Ograničenje tipa "Posebne instrukcije - kontaktirati Odeljenje za vazduhoplovnu medicinu" zahteva da ovlašćeni lekar kontaktira navedeni organ, zbog specijalnih instrukcija koje se mogu odnositi na zahtev da kandidat bude pregledan na određenoj lokaciji ili u medicinskom centru.

Takođe, treba proveriti prethodno lekarsko uverenje da bi se ustanovilo koji testovi se zahtevaju za aktuelni lekarski pregled (npr. EKG).

Kandidatu treba dati obrazac zahteva za izdavanje lekarskog uverenja i uputstvo za njegovo popunjavanje. Kandidatu treba pomoći da popuni obrazac, ali ovlašćeni lekar ga neće potpisati pre nego što ga kandidat potpuno popuni. Ovlašćeni lekar zajedno sa kandidatom prolazi kroz sva pitanja u obrascu, pri čemu lekar daje kandidatu objašnjenja koja su mu potrebna, da bi shvatio važnost podataka koje unosi u obrazac, i ako treba, postavlja mu dodatna pitanja. Kada je obrazac kompletno popunjen na adekvatan način, ovlašćeni lekar se potpisuje kao svedok. Ako kandidat odbije da potpiše popunjeni obrazac ili odbija da potpiše izjavu kojom daje svoju saglasnost za raspolaganje medicinskim informacijama, ovlašćeni lekar treba da obavesti kandidata da mu ne mora izdati lekarsko uverenje, bez obzira na rezultat kliničkog pregleda. Ovlašćeni lekar, takođe, treba da pošalje kompletnu dokumentaciju sa tog pregleda Odeljenju za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa na dalju odluku. Od ovog organa se očekuje da ustanovi da je zahtev dotičnog kandidata nekompletan i stoga nije prihvatljiv.

Ukoliko je obrazac propisno popunjen i potpisan, treba obaviti lekarski pregled, popuniti obrazac "Izveštaj o lekarskom pregledu", pregledati sve testove i potvrditi da je obavljeno sve što se zahteva. Ako se zahteva prošireni lekarski pregled treba primiti, potvrditi i proveriti ORL i oftalmološki obrazac izveštaja o pregledu, kao i sve ostale obrasce radi provere odgovora, analiza i rezultata. Ukoliko je ovlašćeni lekar zadovoljan rezultatom pregleda, koji pokazuju da je kandidat ispunio JAA zdravstvene standarde i uslove, izdaće mu lekarsko uverenje odgovarajuće klase. Kada kompletira novo lekarsko uverenje, treba da proveri da su sve tražene informacije upisane, a naročito da su sva ograničenja, posebni uslovi i varijacije, kao i njihovi odgovarajući brojevi (kodovi) upisani u odgovarajuću rubriku lekarskog uverenja. Datum budućeg pregleda i testa može biti upisan po odluci ovlašćenog lekara. Lekarsko uverenje potpisuje ovlašćeni lekar, a zatim kandidat. Ukoliko svi JAA zdravstveni uslovi nisu jasno ispunjeni ili ako postoji sumnja u pogledu zdravstvenog stanja kandidata za odgovarajuću klasu lekarskog uverenja, ovlašćeni lekar odbiće da izda lekarsko uverenje ili će medicinsku dokumentaciju poslati na dalju ocenu Odeljenju za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa. Ako ovlašćeni lekar odbije da izda lekarsko uverenje, dužan je da popuni, potpiše i preda kandidatu obrazac "Potvrda o odbijanju lekarskog uverenja". Kandidat mora biti obavešten o svom pravu na ponovni pregled od strane Odeljenja za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa i razlogu odbijanja izdavanja lekarskog uverenja.

Kompletiranje pregleda i obrazaca treba obaviti u najkraćem roku, a najkasnije u roku od 5 dana i poslati ih Odeljenju za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa (ili nadzornog organa ukoliko je ovlašćeni lekar u zemlji koja nije JAA članica). Ukoliko je odbijeno izdavanje lekarskog uverenja ili je odluka odložena, medicinska dokumentacija mora biti odmah poslata poštom ili faksom.

 

Obrazac izveštaja o lekarskom pregledu

YU IEM FCL 3.095 (c) (4)
IZVEŠTAJ O LEKARSKOM PREGLEDU

(201) Pregled

 

(202)

(203)

(204)

(205)

(206)

(207)

Kategorija

 

Visina

Težina

Boja očiju

Boja Kose

Krvni pritisak - sedeći

Puls u mirovanju

Početni

c

 

 

 

 

 

 

 

 

Obnova/produženje

c

 

 

 

 

Sistolni

Dijastolni

Broj

Ritam

Prošireni

c

cm

kg

 

 

 

 

 

 

Klinički pregled: provera svake stavke

Normalno

Nenormalno

 

Normalno

Nenormalno

(208) Glava, lice, vrat, skalp

 

(218) Abdomen, hernija, jetra i slezina

(209) Usta, grlo, zubi

 

(219) Čmar i rektum

(210) Nos, sinusi

 

(220) Fenitourinarni sistem

(211) Uši, bubne opne i pokretljivost

 

(221) Endokrini sistem

(212) Oči, duplja i adneksi i vidna polja

 

(222) Gornji i donji udovi, zglobovi

(213) Oči, zenice i očno dno

 

(223) Kičma i mišično skeletni sistem

(214) Oči, pokretljivost, nistagmus

 

(224) Neurološki nalaz, refleksi, itd.

(215) Pluća, grudni koš, prsa

 

(225) Psihijatrijski nalaz

(216) Srce

 

(226) Koža, belezi i limfne žlezde

(217) Vaskularni sistem

 

(227) Opšte stanje

(228) Napomena: opisati svaki abnormalni nalaz. Uneti odgovarajući broj pre svakog mišljenja odnosno komentara.

 

Oštrina vida

 

 

(236) Funkcija pluća

(237) Hemoglobin

(229) Vid na udaljenosti 5 m/6 m

Naočare

Kontakt. sočiva

Vršni protok izdisaja   1/min

 

g/dl

Desno oko

Korigovano na

 

 

Levo oko

Korigovano na

 

 

Oba oka

Korigovano na

 

normalno c

nenormalno c

normalno c

nenormalno c

 

(230) Vid na srednjoj udaljenosti

Nekorigovano

Korigovano

 

 

 

 

N 14 na udaljenosti 100 cm

DA

NE

DA

NE

Prateći izveštaji

Nije rađeno

Normalno

Nenormalno

Desno oko

 

 

 

 

(238) EKG

 

 

 

Levo oko

 

 

 

 

(239) Audiogram

 

 

 

Oba oka

 

 

 

 

(240) Oftamologija

 

 

 

 

 

 

 

 

(241) ORL (Uho, grlo, nos)

 

 

 

(231) Vid na blizinu

Nekorigovano

Korigovano

(242) Rentgen pluća

 

 

 

N 5 na udaljenosti 30-50 cm

DA

NE

DA

NE

(243) Lipidi krvi

 

 

 

Desno oko

 

 

 

 

(244) Funkcija pluća

 

 

 

Levo oko

 

 

 

 

(245) EEG

 

 

 

Oba oka

 

 

 

 

Ostalo

 

 

 

 

 

 

 

 

(246) Raspoznavanje boja

 

 

 

 

(232) Naočare

 

(233) Kontaktna sočiva

Pseudo-izohromatske table

 

Tip:

DA   c

NE c

DA c

 

NE c

 

 

 

Vrsta:

 

Vrsta:

 

 

Broj tabli:

 

Broj grešaka:

Refrakcija

 

Sph      Cyl

Axis

Ostalo

(247) Preporuka lekara ovlašćenog za pregled vazduhoplovnog osoblja

Desno oko

 

 

 

 

Ime kandidata: _____________________

Levo oko

 

 

 

 

Datum rođenja: _____________________

 

(234) Sluh

Desno uvo

 

Levo uvo

c Sposoban za Klasu _____________________

(kada 241 nije izvršen)

 

 

 

c Izdata potvrda o zdravstvenoj sposobnosti za Klasu ______

Ispit glasnim govorom na 2 m

DA

 

DA

 

 

 

Okrenut leđima ispitivaču

NE

 

NE c

c Nesposoban za Klasu (YU JAR-FCL, član   stav  )

Audiometrija

 

 

 

 

 

 

Hz

500

 

1000   3000

c Odložen za dalju ocenu. Ako da, zašto i kod koga?

Desno

 

 

 

 

 

 

Levo

 

 

 

 

 

 

 

(235) Analiza urina

normalno c

nenormalno c

 

 

 

Glukoza

Protein

Krv

Ostalo

 

 

 

 

(248) Primedbe, napomene, ograničenja:

 

(249) Izjava lekara koji obavlja pregled

 

Ovim potvrđujem da sam ja/tim ovlašćenih lekara, pregledali kandidata imenovanog u ovom izveštaju o lekarskom pregledu i da ovaj izveštaj sa svim prilozima uključuje moje nalaze potpuno i tačno

(250) Mesto i datum
Potpis lekara ovlašćenog za obavljanje
pregleda vazduhoplovnog osoblja

Ime i adresa lekara koji je obavio pregled
(velikim štampanim slovima)

Pečat lekara ovlašćenog za obavljanje pregleda
vazduhoplovnog osoblja sa brojem

 

 

Telefon:

 

 

Telefaks:

 

 

Uputstvo ovlašćenom lekaru za popunjavanje obrasca izveštaja o lekarskom pregledu

YU IEM FCL 3.095 (c)(5)
Uputstvo ovlašćenom lekaru za popunjavanje obrasca izveštaja o lekarskom pregledu

Obrazac izveštaja o lekarskom pregledu mora biti ispravno ispunjen. Ako je priložen obrazac izveštaja o ORL pregledu, tada ne treba odgovoriti, tj. mogu se izostaviti odgovori na pitanja: 210, 211 i 234. Ako je priložen obrazac oftalmološkog pregleda, mogu se izostaviti odgovori na pitanja: 212, 213, 214, 229, 230, 231, 232 i 233.

Svi upisi u obrazac moraju biti čitko napisani hemijskom olovkom, velikim štampanim slovima, tako da i kopije budu čitljive. Obrazac se može popuniti i pisaćom mašinom ili odštampati putem računara. Ako je potrebno više prostora za odgovor na bilo koje pitanje, na čist list papira treba napisati ime kandidata, informaciju i potpis ovlašćenog lekara, kao i datum kad je taj dodatak potpisan. Sledeća uputstva treba upisati na numerisanu prednju stranu obrasca izveštaja o lekarskom pregledu.

PRIMEDBA:

- Ukoliko se obrazac izveštaja o lekarskom pregledu ne ispuni na propisani način, može se odbiti izdavanje lekarskog uverenja i poništiti već izdato. Davanje netačne ili uskraćivanje davanja potrebnih informacija može imati za posledicu pokretanje odgovarajućeg postupka, odbijanje zahteva za izdavanje lekarskog uverenja ili poništavanje izdatog.

201 VRSTE PREGLEDA - označiti kvačicom u odgovarajući kvadrat.

Prvi lekarski pregled za klasu 1 ili 2; takođe prvi pregled za prelazak iz klase 2 u klasu 1 (notirati kao "prelazak" u t. 248).

Produženje važenja dozvole / Obnavljanje važenja dozvole - sledeći rutinski pregledi:

Produženje važenja dozvole / prošireno obnavljanje važenja dozvole - sledeći rutinski pregledi koji uključuju kompletne oftalmološke i ORL preglede.

202 VISINA - izmeriti visinu u cm, do bližeg centimetra, bez obuće.

203 TEŽINA - izmeriti težinu u donjem vešu, u kg, do bližeg kilograma.

204 BOJA OČIJU - utvrditi boju očiju kandidata u sledećim bojama: smeđe, plave, zelene, svetlo sive, sive, i višebojne.

205 BOJA KOSE - utvrditi boju kose kandidata u sledećim bojama: smeđa, crna, crvena, plava, ćelav.

206 KRVNI PRITISAK - očitan krvni pritisak treba upisati kao faza 1 (za sistolni pritisak) i kao faza 5 (za dijastolni pritisak). Kandidat treba da sedi i miruje. Pritisak zapisati u mm živinog stuba.

207 PULS (U MIROVANJU) - brzinu otkucaja srca treba zapisati kao broj otkucaja u minuti, a ritam otkucaja treba zapisati kao pravilan ili nepravilan. Dalje komentare, ukoliko je potrebno treba upisati u tačku 228, 248 ili posebno.

208 GLAVA, LICE, VRAT, KOŽA LOBANJE SA KOSOM - uključiti sve što je utvrđeno pregledom, visinu vrata, crte lica, simetriju itd.

U deo od 208-227, uključiti sve što je utvrđeno opštim kliničkim pregledom i svaki deo mora biti označen kao "normalan" ili "abnormalan".

209 USTA, GRLO, ZUBI - uključiti sve pojave utvrđene u usnoj duplji, pokretljivost nepca, područje tonzila, ždrelo, kao i desni, zube i jezik.

210 NOS, SINUSI - upisati sve pojave utvrđene pregledom, i svaki dokaz o začepljenju nosa ili sinusa, kao i osetljivost sinusa na palpaciju.

211 UŠI, BUBNA OPNA I NJENA POKRETLJIVOST - uključiti otoskopski pregled spoljnog uha, ušnog kanala, pokretljivost bubne opne putem Valsalva metode, ili pneumatskom otoskopijom.

212 OČI, OČNA ŠUPLJINA I ADNEKSI, VIDNO POLJE - upisati sve što je utvrđeno pregledom, uključiti sve pojave, položaj i pokretljivost očiju i u opštem smislu okolne strukture, uključujući očne kapke i konjuktive. Vidno polje proveriti kampimetrijom, perimetrijom ili konfrontacijom.

213 OČI, ZENICE I OČNO DNO - upisati sve što je utvrđeno pregledom, pojave, veličinu, reflekse, crveni refleks, i pregled očnog dna (fundoskopiju). Posebno notirati ožiljke na rožnjači.

214 OČI, POKRETLJIVOST OČNIH MIŠIĆA, NISTAGMUS - upisati sve što je utvrđeno pregledom, uključujući stepen pokretljivosti očiju u svim pravcima, simetriju pokreta oba oka, balans očnih mišića, konvergenciju, akomodaciju, i znakove nistagmusa.

215 PLUĆA, GRUDNI KOŠ, GRUDI - upisati sve što je utvrđeno pregledom, uključujući deformaciju grudnog koša, ožiljke od operacija, abnormalnosti u disajnim pokretima, auskultaciju disanja. Fizički pregled dojki kandidatkinja može se obaviti samo uz njihovu prethodnu saglasnost.

216 SRCE - uključiti u pregled auskultaciju na vrhu srca, položaj, auskultaciju mogućih šumova srca, i auskultaciju karotide, palpacijom proveriti treperenje.

217 VASKULARNI SISTEM - uključiti u pregled kontrolu vena, vrste i karakteristike pulsa, perifernog pulsa, evidentirati dokaze o bolesti periferne cirkulacije.

218 ŽELUDAC, KILA, JETRA, SLEZINA - uključiti kontrolu abdomena pipanjem unutrašnjih organa: želuca, jetre, slezine. Proveriti postojanje ingvinalne hernije (kile).

219 ČMAR, DEBELO CREVO - pregled samo uz dopuštenje kandidata.

220 GENITALNO URINARNI SITEM - uključiti palpaciju bubrežnih loža. Kontrolna palpacija muških /ženskih polnih organa samo uz dopuštenje kandidata.

221 ENDOKRINI SISTEM - uključiti inspekciju i palpaciju radi utvrđivanja hormonalnih abnormalnosti / neravnoteže, posebno štitne žlezde.

222 GORNJI I DONJI EKSTREMITETI, ZGLOBOVI - uključiti kontrolu pune pokretljivosti zglobova i ekstremiteta, postojanje deformacije, slabosti ili gubitka (nedostatka). Evidentirati artritis.

223 KIČMA I OSTALI MIŠIĆNO-SKELETNI SISTEMI (rameni, karlični) - uključiti kontrolu pune pokretljivosti i abnormalnosti zglobova.

224 NERVI - REFLEKSI itd. - uključiti proveru refleksa, osetljivosti, snage, vestibularnog sistema - ravnoteže, Romberg test.

225 PSIHIJATRIJSKI PREGLED - uključiti inspekciju pojave (spoljni izgled), kontrolu adekvatnog ponašanja, raspoloženja /mišljenja, notirati neuobičajeno ponašanje.

226 KOŽA, LIMFNI SITEM, LIČNI BELEZI - uključiti pregled kože inspekcijom, palpacijom isključiti limfadenopatiju itd. Ukratko opisati ožiljke, tetovaže, belege od rođenja i slično, koji mogu poslužiti u cilju identifikacije.

227 OPŠTI SISTEMATSKI PREGLED - pregled svih ostalih područja, sistema i stanja ishranjenosti (opšti utisak).

228 PRIMEDBE - zapisati sve primedbe, komentare ili abnormalnosti, potpisati i datirati.

229 VID NA DALJINU OD 5-6 METARA - svako oko se mora ispitati posebno, a posle toga oba oka zajedno. Prvi put bez korekcije, a onda sa naočarima (ako ih koristi), i na kraju sa kontaktnim sočivima (ako ih koristi). Zapisati oštrinu vida u odgovarajuća polja. Oštrinu vida ispitati na 5-6 metara udaljenosti od odgovarajuće karte (šeme) za daljinski vid.

230 VID NA UDALJENOSTI OD 1 METRA - svako oko se mora ispitati posebno, a posle toga oba oka zajedno. Prvi put bez korekcije, a onda sa naočarima (ako ih koristi) i na kraju sa kontaktim sočivima (ako ih koristi). Zapisati oštrinu vida u odgovarajući kvadratić, kao sposobnost čitanja N 14 na udaljenosti od 1 metra (da / ne).

231 VID NA BLIZINU NA UDALJENOSTI OD 30 - 50 cm - svako oko se mora ispitati posebno, a posle toga oba oka zajedno. Prvi put bez korekcije, a onda sa naočarima (ako ih koristi) i na kraju sa kontaktim sočivima (ako ih koristi). Zapisati oštrinu vida u odgovarajući kvadratić, kao sposobnost čitanja N 5 na udaljenosti od 30-50 cm.

Primedba: Bifokalna kontaktna sočiva i kontaktna sočiva za korekciju bliske oštrine vida, nisu prihvatljiva.

232 NAOČARE - označiti kvačicom u odgovarajući kvadrat da li kandidat nosi ili ne nosi naočare. Ako ih koristi, upisati da li su unifokalne, bifokalne, višefokalne ili za posmatranje preko stakala.

233 KONTAKTNA SOČIVA - kvačicom označiti u odgovarajući kvadrat da li kandidat nosi ili ne nosi kontaktna sočiva. Ukoliko ih nosi, treba upisati sledeće tipove sočiva: tvrda, meka, propusna za gasove ili za jednokratnu upotrebu.

234 SLUH - označiti kvačicom odgovarajući kvadrat, za označavanje sposobnosti sluha, ispitivanjem svakog uha posebno sa udaljenosti od 2 m.

235 PREGLED URINA - utvrditi da li je nalaz urina normalan ili ne, i to upisati kvačicom u odgovarajući kvadrat. Ako nema abnormalnog nalaza, tada u svaki odgovarajući kvadrat staviti: "NE".

236 TEST MAKSIMALNOG PROTOKA PLUĆA - obavlja se po zahtevu ili prema indikacijama, potrebno je ustanoviti stvarnu vrednost u L/min, i utvrditi da li je normalan ili ne, u odnosu na visinu, starost, pol i rasu.

237 HEMOGLOBIN - upisati stvarni rezultat nalaza hemoglobina izražen u g/dl. Tada treba upisati u odgovarajući kvadrat da li je dobijena vrednost normalna ili ne.

238–246 PRATEĆI IZVEŠTAJI - jedan kvadrat u svakom od ovih pitanja mora biti označen kvačicom. Ako se ispitivanje zahteva, a nije bilo sprovedeno, tada kvačicu treba upisati u kvadrat "NIJE SPROVEDENO". Ako je ispitivanje sprovedeno, (zahtevano ili indikovano), tada treba upisati u odgovarajući kvadrat (normalan ili nenormalan). U slučaju pitanja 246, broj ostalih pratećih izveštaja mora biti ustanovljen.

247 PREPORUKE OVLAŠĆENOG LEKARA - upisati ime kandidata velikim štampanim slovima i upisati kvačicu u odgovarajući kvadrat klase lekarskog uverenja kandidata. Ako je preporučena ocena o sposobnosti, tada treba upisati da li je lekarsko uverenje izdato ili ne. Kandidat može biti preporučen kao sposoban za klasu 2, a kao nesposoban za klasu 1. Ako postoji ocena o nesposobnosti tada mora biti primenjen JAR Med. Para No (s) koji se mora upisati. Ako je kandidatu odložena ocena (određeno dalje ispitivanje) tada treba navesti razlog i lekara kome se kandidat upućuje.

248 KOMENTARI, ZABRANE, OGRANIČENJA itd. - upisati nalaze i ocenu bilo kakve abnormalnosti u istoriji pregleda. Notirati i bilo koje ograničenje koje se zahteva.

249 PODACI O OVLAŠĆENOM LEKARU - na ovoj poziciji ovlašćeni lekar mora potpisati izjavu, upisati velikim štampanim slovima svoje puno ime i adresu, broj kontakt telefona (i broj faksa ako postoji) i najzad staviti pečat u kvadrat određen za pečat ovlašćenog lekara, koji sadrži i njegov broj.

250 MESTO I DATUM - upisati ime mesta ili grada i datum pregleda. Datum pregleda je datum opšteg pregleda, a ne datum završetka tj. ispunjavanja obrasca. Ako je izveštaj lekarskog pregleda završen različitog datuma, tada treba upisati datum ispunjavanja obrasca prema tački 248. kao "Izveštaj završen dana...".

 

Obrazac izveštaja o oftalmološkom pregledu

YU IEM FCL 3.095 (c)(6)
IZVEŠTAJ O OFTALMOLOŠKOM PREGLEDU

Popuniti ovu stranicu velikim štampanim slovima

 

 

PODACI O KANDIDATU

 

 

LEKARSKA TAJNA

(1) JAA država kojoj se zahtev prosleđuje

(2) Klasa lekarskog uverenja

1 c

 

2 c

 

ostalo c

(3) Prezime

(4) Ranije prezime

 

(12) Zahtev

prvi c

 

 

 

 

obnova/produženje c

 

(5) Imena

(6) Datum rođenja

(7) Pol

muški c

(13) Broj dosijea:

 

 

 

 

 

ženski c

 

 

 

(8) Mesto i država rođenja

(9) Državljanstvo:

 

 

(14) Tražena dozvola

 

 

 

(301) Pristanak na ustupanje lekarskih podataka: ovim dozvoljavam ustupanje svih podataka i priloga ovlašćenom lekaru, organima vlasti gde je to potrebno i organu vazduhoplovne medicine druge države, kako bi oni, ili elektronski čuvani podaci, mogli biti upotrebljeni za zdravstvenu procenu. Dobijeni podaci ostaju u posedu vlasti uz mogućnost pristupa meni, ili mom lekaru, pod zakonskim uslovima. Lekarska tajna će biti poštovana sve vreme.

__________________________

___________________________

__________________________

Datum

Potpis kandidata

Potpis lekara (svedoka)

 

(302) Pregled

 

(303) Oftamološka istorija bolesti:

Klasa

 

 

Prvi

c

 

Prošireni

c

 

Obnova/produženje

c

 

Posebni zahtevi

c

 

 

Klinički pregled

 

 

Oštrina vida

 

 

Provera svakog člana

Normalno

Nenormalno

(314) Vidna udaljenost 5/6 m

Naočare

Kont. sočiva

(304) Oči, spoljni deo i kapci

 

 

Desno oko

Korigovano na

 

 

(305) Oči, spoljni deo (spalt lampa, s

 

 

Levo oko

Korigovano na

 

 

(306) Položaj i pokreti oka

 

 

Oba oka

Korigovano na

 

 

(307) Vidno polje, konfrontacija

 

 

(315) Vidna udaljenost 1 m

Naočare

Kont. sočiva

(308) Refleksi zenica

 

 

Desno oko

Korigovano na

 

 

(309) Očno dno (oftalmoskopija)

 

 

Levo oko

Korigovano na

 

 

(310) Konvergencija

 

 

Oba oka

Korigovano na

 

 

(311) Akomodacija

 

 

(316) Vidna udaljenost 30 - 50 cm

Naočare

Kont. sočiva

 

 

 

Desno oko

Korigovano na

 

 

(312) Ravnoteža očnim mišića (u prizma dioptrijama)

Levo oko

Korigovano na

 

 

Udaljenost 5 / 6 m

Udaljenost 30 / 50 cm

Oba oka

Korigovano na

 

 

Orto

Orto

 

Ezo

Ezo

(31/) Refrakcija

Sfer.

Cilindar

Osovina

Blizina

Ekso

Ekso

Desno oko

 

 

 

 

Hiper

Hiper

Levo oko

 

 

 

 

Ciklo

Ciklo

Tačna ispitana refrakcija c

Osnovni recept za naočare c

Trofija    DA c    NE c

Trofija    DA c    NE c

 

Ispitivanje fuzione rezerve Nije urađeno c Normalno c Nenormalno c

(318) Naočare

 

(319) Kontakna sočiva

 

DA c

NE c

 

DA c

NE c

(313) Raspoznavanje boja

Tip

 

 

Tip

 

Pseudoizohromatske table

Tip:

(320) Intraokularni pritisak

 

 

 

Broj ploča:

Broj grešaka:

Desno (mm Hg)

 

Levo (mm Hg)

Indikovana dodatna testiranja kolornog vida DA c   NE c

Metod:

Normalno c

Nenormalno c

Metod:

 

 

 

Siguran za boje c

Nesiguran za boje c

 

 

 

 

(321) Oftalmološke napomene i preporuke:

 

(322) Izjava ispitivača

 

Ovim potvrđujem da sam ja/tim ovlašćenih lekara pregledao imenovanog kandidata u ovom izveštaju tako da je ovaj lekarski pregled i ovaj izveštaj sa svim prilozima, uključujući i moje nalaze potpun i tačan.

(350) Mesto i datum
Potpis lekara ovlašćenog za obavljanje pregleda vazduhoplovnog osoblja

Ime i adresa lekara oftalmologa, koji je obavio pregled
(ispuniti velikim štampanim slovima)

Pečat ovlašćenog lekara za pregledanje vazduhoplovnog osoblja sa brojem

 

 

Telefon:

 

 

Faks:

 

 

Uputstva za popunjavanje obrasca izveštaja o oftalmološkom pregledu

YU IEM FCL 3.095 (c)(7)
UPUTSTVA ZA POPUNJAVANJE OBRASCA IZVEŠTAJA O OFTALMOLOŠKOM PREGLEDU

Obrazac se popunjava čitko, hemijskom olovkom, velikim štampanim slovima, na način koji omogućava da i kopije budu čitljive. Obrazac se može popuniti i pisaćom mašinom ili odštampati putem računara. Ako je potrebno više prostora za odgovor na bilo koje pitanje, tada na čist list papira treba napisati ime kandidata, informaciju i potpis specijaliste oftalmologa, kao i datum kada je taj dodatak potpisan. Sledeća uputstva treba primeniti na numerisanu prednju stranu obrasca izveštaja o lekarskom pregledu.

PRIMEDBA - ukoliko se obrazac izveštaja o lekarskom pregledu ne ispuni u potpunosti kako se to zahteva, ili se ne ispuni čitko, tada to može imati za posledicu neprihvatanje zahteva u potpunosti i može dovesti do poništavanja izdatog lekarskog uverenja. Davanje netačne ili odbijanje davanja potrebne informacije, može imati za posledicu pokretanje odgovarajućeg postupka, odbijanje zahteva ili poništavanje izdatog lekarskog uverenja.

OPŠTA UPUTSTVA - ovlašćeni lekar ili oftalomolog koji obavlja pregled mora proveriti identitet kandidata, a potom će od njega zatražiti da odgovori na pitanja: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 12 i 13 iz obrasca, kao i da potpiše i datira "Pristanak za objavljivanje lekarskih podataka", t. 301, sa lekarom koji je obavio pregled, i tu će izjavu lekar potpisati kao svedok.

302 VRSTA PREGLEDA - upisati kvačicu u odgovarajući kvadrat.

Prvi lekarski pregled - prvi pregled za klasu 1 ili klasu 2; takođe prvi pregled za prelazak iz klase 2 u klasu 1 (prelazak notirati u tački 303).

Prošireni lekarski pregled prilikom produženja dozvole ili obnavljanja dozvole - neophodno je uraditi kompletan rutinski oftalmološki pregled.

Posebna uputstva - Nerutinski pregledi radi ocene oftalmološkog simptoma ili nalaza.

303 OFTALMOLOŠKA ISTORIJA BOLESTI - upisati pojedinosti oftalmološke anamneze, ili razloge za posebne zahteve.

KLINIČKI PREGLEDI - UKLJUČUJUĆI TAČKE

304-309 - ova pitanja pokrivaju opšti klinički pregled, a svaka tačka mora biti upisana kao normalna ili nenormalna. Svaki nenormalni nalaz ili komentar u vezi nalaza upisati u tačku 321.

310 KONVERGENCIJA - upisati približavanje tačke konvergencije u cm, kako je izmereno primenom RAF Near Point Rule ili sličnom metodom. Isto tako upisati kvačicu da li je nalaz normalan ili nenormalan i komentare u vezi nalaza upisati u tačku 321.

311 AKOMODACIJA - upisati merenje izraženo u dioptrijama primenom RAF Near Point Rule ili sličnom metodom. Takođe, upisati kvačicu da li je nalaz normalan ili nenormalan i komentare u vezi nalaza upisati u tačku 321.

312 RAVNOTEŽA OČNIH MIŠIĆA - ravnoteža očnih mišića se ispituje na udaljenosti od 5 ili 6 metara, i na blizinu od 30 do 50 cm, a rezultati se beleže. Takođe, treba upisati stanje tropije ili forije, kao i da li je urađen test fuzije, a ako je urađen, da li je normalan ili ne.

313 RASPOZNAVANJE BOJA - upisati tip Pseudo-isohromatskih tablica (Ishihara), broj prikazanih listova, kao i broj grešaka koje napravi kandidat. Utvrditi da li je indikovano dodatno raspoznavanje boja, koje su metode bile primenjene, (koja boja svetiljke ili anomaloskopija) i na kraju da li je ocenjen kao siguran ili nesiguran u vezi raspoznavanja boja.

Dodatno ispitivanje raspoznavanja boja se obično zahteva samo na prvom lekarskom pregledu, osim ako nije indikovano promenom u raspoznavanju boja od strane kandidata.

314-315-316 ISPITIVANJE OŠTRINE VIDA NA 5-6 m, NA 1 m I NA 30-50 cm - upisati utvrđenu stvarnu oštrinu vida dobijenu u odgovarajućoj komori. Ako se korekcija ne koristi niti se zahteva, treba precrtati kvadrat u obrascu, koji se odnosi na korekciju vida.

317 REFRAKCIJA - upisati utvrđene rezultate ispitivanja refrakcije. Navesti za klasu 2 da li su pojedinosti nalaza refrakcije bazirane na osnovu propisanih naočara.

318 NAOČARE - upisati kvačicu u odgovarajući kvadrat, sa napomenom da li je kandidat nosio naočare ili nije. Ukoliko je nosio, treba navesti da li su unifokalne, bifokalne, višefokalne ili za čitanje.

319 KONTAKTNA SOČIVA - upisati kvačicu u odgovarajući kvadrat, sa napomenom da li je kandidat nosio kontaktna sočiva ili nije. Ukoliko je nosio, treba navesti tip sočiva: tvrda, meka, propusna za gas, ili za jednokratnu upotrebu.

320 UNUTRAŠNJI OČNI PRITISAK - upisati unutrašnji očni pritisak, utvrđen za desno i za levo oko, i napomenuti da li je nalaz normalan ili ne. Takođe, treba upisati primenjenu metodu merenja (apalnacija, vazduh, itd.).

321 PRIMEDBE I PREPORUKE OFTALMOLOGA - ovde treba upisati sve primedbe, nenormalne nalaze, i procenu rezultata. Isto tako, treba upisati svako preporučeno ograničenje. Ako postoji bilo kakva sumnja u vezi nalaza ili preporuka, tada se lekar ispitivač može obratiti nadležnom organu za savet pre nego što završi obrazac izveštaja.

322 PODACI O OFTALMOLOGU ISPITIVAČU - u ovom delu obrasca oftalomolog koji je vršio pregled mora potpisati izjavu, upisati velikim štampanim slovima svoje puno ime i adresu, broj kontakt telefona, (i faks ako postoji), i na kraju staviti pečat u kvadrat koji sadrži njegovo ime, specijalistički broj ili broj pečata ovlašćenog lekara.

323 MESTO I DATUM - upisati ime mesta ili grada i datum pregleda. Datum pregleda je datum opšteg pregleda, a ne datum završetka, tj. popunjavanja obrasca. Ako je izveštaj lekarskog pregleda završen nekog drugog datuma, tada treba upisati datum ispunjavanja obrasca prema tački 321. kao "Izveštaj završen dana.......".

 

Obrazac izveštaja o otorinolaringološkom pregledu

YU IEM FCL 3.095 (c)(8)
IZVEŠTAJ O OTORINOLARINGOLOŠKOM PREGLEDU

Popuniti ovu stranicu velikim štampanim slovima

 

 

PODACI O KANDIDATU

 

 

LEKARSKA TAJNA

(1) JAA država kojoj se zahtev prosleđuje

(2) Klasa lekarskog uverenja

1c

 

2c

 

ostaloc

(3) Prezime

(4) Ranije prezime

 

(12) Zahtev

prvi c

 

 

 

 

obnova/produženjec

 

(5) Imena

(6) Datum rođenja

(7) Pol

muški c

(13) Broj dosijea:

 

 

 

 

 

ženski c

 

 

 

(8) Mesto i država rođenja

(9) Državljanstvo:

 

 

(14) Tražena dozvola

 

 

 

(401) Pristanak na ustupanje lekarskih podataka: ovim dozvoljavam ustupanje svih podataka i priloga ovlašćenom lekaru, organima vlasti gde je to potrebno i organu vazduhoplovne medicine druge države, kako bi oni, ili elektronski čuvani podaci, mogli biti upotrebljeni za zdravstvenu procenu. Dobijeni podaci ostaju u posedu vlasti uz mogućnost pristupa meni, ili mom lekaru, pod zakonskim uslovima. Lekarska tajna će biti poštovana sve vreme.

__________________________

___________________________

__________________________

Datum

Potpis kandidata

Potpis lekara (svedoka)

 

(402) Pregled

 

(403) ORL istorija bolesti:

Klasa

c

 

Prvi

c

 

Prošireni

c

 

Obnova/produženje

c

 

Sp. upućivanje

c

 

 

Klinički pregled

 

 

(419) Čista tonalna audiometrija

 

 

 

 

Provera svakog člana

Normalno  

Nenormalno

 

dB HL (nivo sluha)

 

 

 

 

(404) Glava, lice, vrat, skalp

 

 

Hz

 

Desno uho

 

Levo uho

(405) Usna duplja, zubi

 

 

250

 

 

 

 

 

 

 

 

(406) Farinks

 

 

500

 

 

 

 

 

 

 

 

(407) Nosni prolazi, nazofarinks

 

 

1000

 

 

 

 

 

 

 

 

(uključujući prednju rinoskopiju)

 

 

2000

 

 

 

 

 

 

 

 

(408) Vestibularni sistem (uključujući

 

 

3000

 

 

 

 

 

 

 

 

Rombergov test)

 

 

4000

 

 

 

 

 

 

 

 

(409) Govor

 

 

6000

 

 

 

 

 

 

 

 

(410) Sinusi

 

 

8000

 

 

 

 

 

 

 

 

(411) Spoljašnji ušni kanal, bubna opna

 

 

(420) Audiogram

(412) Pneumatska otoskopija

 

 

 

O - Desno

_ _ _ _ _ = vazduh

(413) Timpanometrija, impendancije,

 

 

 

X - Levo

>>>>> = kost

uključujući Valsalvin postupak (samo kod prvog pregleda)

 

 

dB/HL

 

 

 

 

-10

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0

 

 

 

 

 

 

 

 

Dodatna testiranja (prema indikaciji)

Nije rađeno

Normalno

Nenormalno

10

 

 

 

 

 

 

 

 

20

 

 

 

 

 

 

 

 

(414) Audiometrija govora

 

 

 

30

 

 

 

 

 

 

 

 

(415) Zadnja rinoskopija

 

 

 

40

 

 

 

 

 

 

 

 

(416) EOG; spontani i

 

 

 

50

 

 

 

 

 

 

 

 

pozicioni nistagmus

 

 

 

60

 

 

 

 

 

 

 

 

(417) Diferencijalni

 

 

 

70

 

 

 

 

 

 

 

 

kalorijski test ili

 

 

 

80

 

 

 

 

 

 

 

 

vestibularni test

 

 

 

90

 

 

 

 

 

 

 

 

autorotacije

 

 

 

100

 

 

 

 

 

 

 

 

(418) Laringoskopija

 

 

 

110

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

120

 

 

 

 

 

 

 

 

(421) Otorinolarinogloške napomene i preporuke

 

Hz

250  

500  

1000  

2000  

3000  

4000  

6000  

8000

 

 

(422) Izjava ispitivača

 

 

Ovim potvrđujem da sam ja/tim ovlašćenih lekara pregledao imenovanog kandidata u ovom izveštaju tako da je ovaj lekarski pregled i ovaj izveštaj sa svim prilozima, uključujući i moje nalaze potpun i tačan.

(423) Mesto i datum
Potpis lekara ovlašćenog za obavljanje pregleda vazduhoplovnog osoblja

Ime i adresa lekara oftalmologa, koji je obavio pregled
(ispuniti velikim štampanim slovima)

Pečat ovlašćenog lekara za pregledanje vazduhoplovnog osoblja sa brojem

 

 

Telefon:

 

 

Faks:

 

 

Uputstvo za popunjavanje obrasca izveštaja pregleda uha, nosa i grla

YU IEM FCL 3.095 (c)(9)
UPUTSTVO ZA POPUNJAVANJE OBRASCA IZVEŠTAJA PREGLEDA UHA, NOSA I GRLA

Obrazac se popunjava čitko, hemijskom olovkom, velikim štampanim slovima na način kako bi i kopije bile čitljive. Obrazac se može popuniti i pisaćom mašinom ili odštampati putem računara. Ako je potrebno više prostora za odgovor na bilo koje pitanje, tada na čist list papira treba napisati ime kandidata, informaciju i potpis specijaliste otorinolaringologa kao i datum kada je taj dodatak potpisan. Sledeća uputstva treba primeniti na numerisanu prednju stranu obrasca izveštaja o lekarskom pregledu.

PRIMEDBA - ukoliko se obrazac izveštaja o lekarskom pregledu ne ispuni u potpunosti, ili se ne ispuni čitko, posledica može biti neprihvatanje zahteva u potpunosti i može dovesti do neizdavanja lekarskog uverenja. Davanje netačne informacije ili odbijanje davanja potrebne informacije, može imati za posledicu pokretanje odgovarajućeg postupka, odbijanje zahteva za izdavanje lekarskog uverenja ili oduzimanje već izdatog lekarskog uverenja.

OPŠTA UPUTSTVA - ovlašćeni lekar ili otorinolaringolog koji obavlja pregled mora proveriti identitet kandidata, a potom zatražiti od kandidata da odgovori na pitanja: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 12 i 13 iz obrasca, kao i da potpiše i datira "Pristanak za objavljivanje lekarskih podataka", t. 401. Lekar koji je obavio pregled takođe potpisuje tu izjavu, kao svedok.

402 VRSTA PREGLEDA - upisati kvačicu u odgovarajući kvadrat.

Prvi lekarski pregled - prvi pregled za klasu 1 ili klasu 2; takođe prvi pregled za prelazak iz klase 2 u klasu 1 (prelazak notirati u tački 403).

Prošireni lekarski pregled prilikom produženja dozvole ili obnavljanja dozvole - neophodno je uraditi kompletan rutinski ORL pregled.

Posebna uputstva: Nerutinski pregledi se obavljaju radi donošenja konačne ocene ORL simptoma ili nalaza.

403 ORL ISTORIJA BOLESTI - upisati pojedinosti ORL anamneze, ili razloge za posebne zahteve.

KLINIČKI PREGLEDI - UKLJUČUJUĆI TAČKE

404-413 - ova pitanja zajedno pokrivaju opšti klinički pregled a svaka tačka mora biti upisana kao normalna ili nenormalna. Svaki nenormalni nalaz ili komentar u vezi nalaza upisati u tačku 421.

DODATNA ISPITIVANJA - OD TAČKE:

414-418: za ova ispitivanja se zahteva da se obave samo ako su indikovana na osnovu anamneze kandidata ili na osnovu kliničkih nalaza, a ne zahteva se rutinski pregled. Za svaki obavljeni pregled ili test mora se ispuniti odgovarajući kvadrat. Ako ispitivanje nije sprovedeno treba ispuniti odgovarajući kvadrat. Ukoliko je ispitivanje sprovedeno, tada treba ispuniti odgovarajući kvadrat za normalan ili nenormalan nalaz. Sve primedbe, kao i nenormalne nalaze treba upisati u tačku 421.

419 ČISTA TONALNA AUDIOMETRIJA - upisati merenje i upotpuniti sve brojeve za dB HL (nivo sluha) za svako uho posebno i za sve zahtevane frekvencije.

420 AUDIOGRAM - upotpuniti audiogram svih tačaka (brojeva) za dB HL, kako je to navedeno u tački 419.

421 PRIMEDBE I PREPORUKE ORL SPECIJALISTE - ovde treba upisati sve primedbe, nenormalne nalaze i procenu rezultata. Isto tako, treba upisati svako preporučeno ograničenje. Ako postoji bilo kakva sumnja u vezi nalaza ili preporuka, lekar koji obavlja pregled se može obratiti Odeljenju za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa za savet, pre nego što završi popunjavanje obrasca izveštaja.

422 PODACI O ORL ISPITIVAČU - u ovom delu obrasca ORL specijalista koji je vršio pregled mora potpisati izjavu, upisati velikim štampanim slovima svoje puno ime i adresu, broj kontakt telefona, (i faks ako postoji), i na kraju staviti pečat u odgovarajući kvadrat, koji sadrži njegovo ime, specijalistički broj ili broj pečata ovlašćenog lekara.

423 MESTO I DATUM - upisati mesto i datum pregleda. Datum pregleda je datum opšteg pregleda, a ne datum završetka, tj. popunjavanja obrasca. Ako je izveštaj lekarskog pregleda završen nekog drugog datuma, tada treba upisati datum ispunjavanja obrasca, prema tački 321, kao "Izveštaj završen dana...".

 

Obrazac lekarskog uverenja klase 1/2

YU IEM FCL 3.100 (a) - Obrazac lekarskog uverenja klase 1/2

LEKARSKO UVERENJE
PREGLED MINIMALNIH ZAHTEVA

POČETNI PREGLED

KLASA 1

KLASA 2

CPL, ATPL

PPL

AMC

AMC ili AME

Važnost lekarskog uverenja (ponovni pregled može biti do 45 dana pre isteka roka)

Manje od 40 god. starosti

- 12 meseci

40 i više god. starosti

- 6 meseci

Inženjer letač

- 12 meseci

Manje od 30 god. starosti

- 60 meseci

30-49 god. starosti

- 24 meseca

50 i više god. starosti

- 12 meseci

Hemoglobin

Na svakom pregledu

Ukoliko je indikovano

 

Elektrokardiogram

Manje od 30 god. starosti  - na 5 godina

30-39 god. starosti

- na 2 godine

40-49 god. starosti

- godišnje

50 i više god. starosti

- na 6 meseci

 

 

40-49 god. starosti

- na 2 godine

50 i više god. starosti

- godišnje

 

 

Audiogram

Manje od 40 god. starosti - na 5 godina

Sticanje IFR ovlašćenja

40 i više god. starosti - na 2 godine

Manje od 40 god. starosti - na 5 god.

 

40 i više god. starosti - na 2 godine

Prošireni ORL pregled

Manje od 40 god. starosti - na 5 godina

Ukoliko je indikovano

40 i više god. starosti - na 2 godine

Prošireni oftalmološki pregled

Manje od 40 god. starosti - na 5 godina

na prvom pregledu i ukoliko je indikovano

40 i više god. starosti - na 2 godine

Profil lipida

Na početnom pregledu i posle 40 godina starosti

Ukoliko su nađena 2 ili više rizikofaktora na početnom pregledu, kao i posle 40. godine

Test plućne funkcije

Sa 30, 35 i 40 god. starosti, a posle svake 4 godine

Sa 40 god. starosti, a posle svake 4 godine

Analiza urina

Svaki pregled

Svaki pregled

Svaki test može biti zahtevan uvek kada je klinički indikovan.

 

Lekarsko uverenje Klase 1/2

DIREKTORAT CIVILNOG VAZDUHOPLOVSTVA
DRŽAVE SRBIJE I DRŽAVE CRNE GORE

CIVIL AVIATION DIRECTORATE
OF SERBIA AND MONTENEGRO

 

LEKARSKO UVERENJE O ZDRAVSTVENOJ
SPOSOBNOSTI KLASE 1/2

MEDICAL CERTIFICATE class 1/2

ODNOSI SE NA VAZDUHOPLOVNU DOZVOLU
PERTAINING TO A FLIGHTCREW LICENCE

 

YU IEM FCL 3.100 (a) (nastavak)

I

Država izdavaoc uverenja

II

* Lekarsko uverenje o zdravstvenoj sposobnosti klase 2 (Klasa uverenja)

IX

Uverenje klasa 2
važi do
(dd/mm/gggg)

Klasa 1 (dd/mm/gggg):

III

JAA broj dozvole (ukoliko poseduje) i/ili NAA dozvola/referentni broj (ukoliko se koristi)

IX

** Datum isticanja
    Klasa 1(dd/mm/gggg):
    Klasa 2 (dd/mm/gggg):

 

 

Klasa 2 (dd/mm/gggg):

IV

Ime i prezime

XIII

Ograničenja
*** Kod.Opis:

 

Datum pregleda
(dd/mm/gggg)

 

 

XIV

Datum rođenja

X

**** Datum izdavanja:
     (dd/mm/gggg):

 

Datum važenja prethodnog uverenja
(dd/mm/gggg)

 

 

 

     Potpis autorizovane osobe:

 

Savet lekara

Poslednji
(dd/mm/gggg)

Sledeći
(dd/mm/gggg)

VI

Nacionalnost

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Elektro kardiogram

 

 

 

 

XI

Pečat

 

 

 

 

VII

Potpis imaoca

 

 

 

ORL prošireni pregled

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oftalmološki
(kad se zahteva)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Test vršnog
protoka pluća

 

 

 

2

 

3

   

4

 

 

Obrazac lekarskog uverenja klase 2

YU IEM FCL 3.100 (b) - Obrazac lekarskog uverenja klase 2

LEKARSKO UVERENJE
PREGLED MINIMALNIH ZAHTEVA

POČETNI PREGLED

KLASA 1

KLASA 2

CPL, ATPL

PPL

AMC

AMC ili AME

Važnost lekarskog uverenja (ponovni pregled može biti do 45 dana pre isteka roka)

Manje od 40 god. starosti

- 12 meseci

40 i više god. starosti

- 6 meseci

Inženjer letač

- 12 meseci

Manje od 30 god. starosti

- 60 meseci

30-49 god. starosti

- 24 meseca

50 i više god. starosti

- 12 meseci

Hemoglobin

Na svakom pregledu

Ukoliko je indikovano

Elektrokardiogram

Manje od 30 god. starosti  - na 5 godina

30-39 god. starosti

- na 2 godine

40-49 god. starosti

- godišnje

50 i više god. starosti

- na 6 meseci

 

 

 

 

40-49 god. starosti

- na 2 godine

50 i više god. starosti

- godišnje

Audiogram

Manje od 40 god. starosti - na 5 godina

Sticanje IFR ovlašćenja

40 i više god. starosti - na 2 godine

Manje od 40 god. starosti - na 5 god.

 

40 i više god. starosti - na 2 godine

Prošireni ORL pregled

Manje od 40 god. starosti - na 5 godina

Ukoliko je indikovano

40 i više god. starosti - na 2 godine

Prošireni oftalmološki pregled

Manje od 40 god. starosti - na 5 godina

na prvom pregledu i ukoliko je indikovano

40 i više god. starosti - na 2 godine

Profil lipida

Na početnom pregledu i posle 40 godina starosti

Ukoliko su nađena 2 ili više rizikofaktora na početnom pregledu, kao i posle 40. godine

Test plućne funkcije

Sa 30, 35 i 40 god. starosti, a posle svake 4 godine

Sa 40 god. starosti, a posle svake 4 godine

Analiza urina

Svaki pregled

Svaki pregled

Svaki test može biti zahtevan uvek kada je klinički indikovan.

 

Lekarsko uverenje Klase 2

DIREKTORAT CIVILNOG VAZDUHOPLOVSTVA
DRŽAVE SRBIJE I DRŽAVE CRNE GORE

CIVIL AVIATION DIRECTORATE
OF SERBIA AND MONTENEGRO

LEKARSKO UVERENJE O ZDRAVSTVENOJ
SPOSOBNOSTI KLASE 2

MEDICAL CERTIFICATE class 2

ODNOSI SE NA VAZDUHOPLOVNU DOZVOLU
PERTAINING TO A FLIGHTCREW LICENCE

 

YU IEM FCL 3.100 (b) (nastavak)

I

Država izdavaoc uverenja

II

* Lekarsko uverenje o zdravstvenoj sposobnosti klase 2 (Klasa uverenja)

IX

Uverenje klasa 2 važi do (dd/mm/gggg)

Klasa 1 (dd/mm/gggg):

III

JAA broj dozvole (ukoliko poseduje) i/ili NAA dozvola/referentni broj (ukoliko se koristi)

IX

** Datum isticanja
    Klasa 1(dd/mm/gggg):
    Klasa 2 (dd/mm/gggg):

 

 

Klasa 2 (dd/mm/gggg):

IV

Ime i prezime

XIII

Ograničenja
*** Kod.Opis:

 

Datum pregleda
(dd/mm/gggg)

 

XIV

Datum rođenja

X

**** Datum izdavanja:
      (dd/mm/gggg):

 

Datum važenja prethodnog uverenja
(dd/mm/gggg)

 

 

 

      Potpis autorizovane osobe:

 

Savet lekara

Poslednji
(dd/mm/gggg)  

Sledeći
(dd/mm/gggg)

VI

Nacionalnost

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Elektro kardiogram

 

 

 

 

XI

Pečat

 

 

 

 

VII

Potpis imaoca

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ORL prošireni pregled

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oftalmološki
(kad se zahteva)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Test vršnog
protoka pluća

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2

 

3

   

4

 

 

Pregled ograničenja, uslova i varijacija

YU IEM FLC 3.100 (c)
Pregled ograničenja, uslova i varijacija (skraćenice, objašnjenja)

 

Oznaka (engl.)

Objašnjenje

Donosi

Ukida

1

TML

Važi samo ______ meseci

OL/VMC/VV

Vazd. vlast

2

VDL

Važi samo uz korektivna sočiva i nošenje rezervnog para naočara

OL/VMC/VV

Vazd. vlast

3

VML

Važi samo uz multifokalan sočiva i nošenje rezervnog para naočara

OL/VMC/VV

Vazd. vlast

4

VNL

Mora imati na dohvat ruke korektivna stakla (naočare) za vid na blizinu i rezervni par

OL/VMC/VV

Vazd. vlast

5

VCL

Važi samo po danu

Vazd. vlast

Vazd. vlast

6

OML

Važi samo za rad u višečlanoj posadi (uz kvalifikovanog kopilota ili kao kopilot)

Vazd. vlast

Vazd. vlast

7

OCL

Važi samo za rad na mestu kopilota

Vazd. vlast

Vazd. vlast

8

OSL

Važi samo uz bezbednog pilota i u vazduhoplovu sa duplim komandama

Vazd. vlast

Vazd. vlast

9

OAL

Važi samo za određeni tip vazduhoplova

Vazd. vlast

Vazd. vlast

10

OPL

Važi samo bez putnika

Vazd. vlast

Vazd. vlast

11

APL

Važi samo uz odobrenu protezu

Vazd. vlast

Vazd. vlast

12

AHL

Važi samo uz odobrenu ručnu kontrolu

Vazd. vlast

Vazd. vlast

13

AGL

Važi samo uz odobrena vidna pomagala

Vazd. vlast

Vazd. vlast

14

SSL

Specijalna ograničenja, kao što je navedeno

Vazd. vlast

Vazd. vlast

15

SIC

Posebne instrukcije -kontaktirati vazd. vlast

Vazd. vlast

Vazd. vlast

16

AMS

Produženje važenja ili obnavljanje jedino od strane vazd. vlasti

Vazd. vlast

Vazd. vlast

17

RXO

Zahteva se pregled spec. oftalmologa

OL/VMC/VV

Vazd. vlast

Skraćenice:
OL - Ovlašćeni lekar (AME - Authorised Medical Examiner)
VMC - Vazduhoplovno medicinski centar (AMC - Aviation Medicine Centre)
VV - Vazduhoplovna vlast, Odeljenje za vazduhoplovnu medicinu (AMS - AeroMedical Section of CAA)

 

OBJAŠNJENJA:

- TML (Time months limitation)

"VAŽI SAMO_____________MESECI."

Rok važenja vašeg lekarskog uverenja je ograničen na određeni broj meseci iz razloga koji vam je ovlašćeni lekar objasnio i počinje da teče od dana vašeg lekarskog pregleda. Raniji datum važenja lekarskog uverenja više ne važi. Potrebno je da se javite na ponovni pregled kad vam je to savetovano i da pratite lekarska uputstva (videti YU JAR FCL 3.105 (e)).


- VDL (Visual demand limitation)

"POTREBNO JE NOSITI KOREKTIVNA STAKLA I IMATI REZERVNI PAR NAOČARA"

U cilju ispunjenja zahteva u pogledu vida, vezanih za dozvolu, zahteva se od vas da za vreme obavljanja poslova na koje ste dozvolom ovlašćeni, nosite naočare ili kontaktna sočiva da bi korigovali vid na daljinu, kao što je utvrđeno pregledom i odobreno od strane ovlašćenog lekara. Mora se nositi sa sobom rezervni par naočara. Ukoliko nosite kontaktna sočiva, morate nositi rezervni par naočara odobren od strane ovlašćenog lekara. Ne treba da nosite kontaktna sočiva za vreme obavljanja poslova na osnovu dozvole, ukoliko to nije odobreno od ovlašćenog lekara. Takođe, morate nositi rezervni par naočara (videti YU JAR FCL 3.220 (h) i YU JAR FCL 3.340 (f)).


- VML (Visual multifocal limitation)

"POTREBNO JE NOSITI MULTIFOKALNE NAOČARE I IMATI REZERVNI PAR NAOČARA"

U cilju ispunjenja zahteva u pogledu vida, vezanih za dozvolu, potrebno je da za vreme obavljanja poslova na osnovu dozvole nosite naočare ili kontaktna sočiva kako bi korigovali vid na daljinu, srednju udaljenost i blizinu, kao što je utvrđeno pregledom i odobreno od strane ovlašćenog lekara. Kontaktna sočiva ili naočare sa punim okvirom ako koriguju samo vid na blizinu ne mogu se nositi. Mora se nositi rezervni par naočara.


- VNL (Visual near limitation)

"POTREBNO JE IMATI KOD SEBE KOREKTIVNE NAOČARE ZA BLIZINU I REZERVNI PAR NAOČARA"

U cilju ispunjenja zahteva u pogledu vida, vezanih za dozvolu, potrebno je da za vreme obavljanja poslova na osnovu dozvole imate kod sebe te naočare kako bi korigovali vid na blizinu, kao što je utvrđeno pregledom i odobreno od strane ovlašćenog lekara. Kontaktna sočiva ili naočare sa punim okvirom ako koriguju samo vid na blizinu ne mogu se nositi. Mora se nositi rezervni par naočara.


- VCL (Visual color limitation)

"VAŽI SAMO PO DANU"

Ovo ograničenje primenjuje se samo na dozvole privatnih pilota i može biti primenjeno samo na kandidate za klasu 2 lekarskog uverenja. Ovo ograničenje dozvoljava privatnim pilotima sa različitim stepenom defekta u kolornom vidu da rade (lete) pod posebnim okolnostima - samo po dnevnoj svetlosti (videti YU JAR FCL 3.345 (e)).


- OML (Only Multicrew limitation)

"VAŽI SAMO ZA RAD U VIŠEČLANOJ POSADI"

Važi samo za rad kao ili sa kvalifikovanim kopilotom. Ovo se primenjuje na one članove posade koji ne ispunjavaju zdravstvene zahteve za rad u jednočlanoj posadi (jednopilotska letilica), ali su sposobni za rad u višečlanoj posadi.


- OCL (Only co-pilot limitation)

"VAŽI SAMO ZA RAD NA MESTU KOPILOTA"

Ovo ograničenje je prošireno OML ograničenje i primenjuje se kada se iz medicinskih razloga pojedinac oceni kao bezbedan za letenje jedino na mestu kopilota, a ne pilota za komandama aviona (videti YU JAR FCL 3.100 (e)).


- OSL (Only safety limitation)

"VAŽI SAMO UZ SAFETY PILOT U VAZDUHOPLOVU SA DUPLIM KOMANDAMA"

Ovo ograničenje zahteva da vazduhoplov ima duple pilotske komande. Safety pilot mora biti zapovednik (pilot za komandama) na klasi /tipu vazduhoplova, uz ovlašćenje za uslove letenja. On mora sedeti na mestu kapetana (levom sedištu), mora biti upoznat sa vrstom nesposobnosti koja može da vam se desi i biti spreman da preuzme komande vazduhoplova za vreme leta (videti YU JAR FCL 3.035 i IEM FCL 3.035).


- OAL (Only aircraft limitation)

"VAŽI SAMO ZA ODREĐENI TIP VAZDUHOPLOVA"

Ovo ograničenje odnosi se samo na pilote kojima nedostaje neki od ekstremiteta (ruka, noga) ili imaju neki drugi anatomski problem, a čija sposobnost za letenje je dokazana medicinskim testom na letenju ili na simulatoru. Za njih se zahteva ograničenje za letenje samo na posebnom tipu vazduhoplova (videti YU JAR FCL 3.200 i 3.320 - posebno Dodatak 9, tačka 2).


- OPL ( Only passengers limitation)

"VAŽI SAMO BEZ PUTNIKA"

Ovo ograničenje može biti određeno samo za pilota koji ima određeni mišićno-koštani ili neki drugi problem koji predstavlja povećani rizik za bezbednost letenja, koji može biti prihvatljiv za pilota, a ne i za prevoz putnika.


- APL

"VAŽI SAMO UZ ODOBRENU PROTEZU"

Ovo ograničenje je slično u primeni kao ograničenje OPL i odnosi se na slučajeve nedostatka ekstremiteta (ruke, noge) (videti YU JAR FCL 3.200 i 3.320 - posebno Dodatak 9, tačka 2).


- AHL (Approved hand limitation)

"VAŽI SAMO UZ ODOBRENU RUČNU KONTROLU"

(videti YU JAR FCL 3.200 i - posebno Dodatak 9, tačka 2).


- AGL (Approved glasses limitation)

"VAŽI SAMO UZ ODOBRENA VIDNA POMAGALA"

(videti YU JAR FCL 3.215, 3.220, 3.335, 3.340, i - posebno Dodatak 13, tačka 3).


- SSL (Special Specified limitation)

"SPECIJALNA OGRANIČENJA KAO ŠTO JE NAVEDENO"

Ovo ograničenje se primenjuje u slučajevima koji nisu jasno definisani u YU JAR FCL 3, a koje može biti na odgovarajući način razmatrano od strane Odeljenja za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa (videti YU JAR FCL 3.125).


- SIC (Special instructions limitation)

"POSEBNE INSTRUKCIJE - KONTAKTIRATI VAZDUHOPLOVNU VLAST"

Ovo ograničenje zahteva od ovlašćenog lekara da kontaktira Odeljenje za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa pre nego što se upusti u medicinsku procenu za produženje važenja ili obnavljanje lekarskog uverenja, radi upoznavanja sa istorijom bolesti kandidata, pre donošenja ocene (videti YU JAR FCL 3.100 (e)).


- AMS (Aero Medical Section)

"PRODUŽENJE VAŽENJA ILI OBNAVLJANjE JEDINO OD STRANE ODELJENJA ZA VAZDUHOPLOVNU MEDICINU NADLEŽNOG ORGANA"

Odeljenje za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa, ukoliko medicinske okolnosti to zahtevaju, ima pravo da odredi da jedino ono može da izda lekarsko uverenje, a ne i ovlašćeni lekar ili Vazduhoplovno medicinski centar (videti YU JAR FCL 3.125 (b) (c)).


- RXO (Requires examinations ophtalmologic)

"ZAHTEVA SE PREGLED SPECIJALISTE OFTALMOLOGA"

(videti YU JAR FCL 3.215 (h)).

IEM FCL 3.100 (d)

Odgovarajući broj:

Ime i prezime:

Upozorenje za prvo upisivanje ograničenja u lekarsko uverenje:

Preporučuje se Odeljenju za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa da se dole navedeno ograničenje (uslovi ili zabrane) upiše u lekarsko uverenje. Ukoliko vam je potrebno dodatno objašnjenje ovog ograničenja potrebno je da kontaktirate Odeljenje za vazduhoplovnu medicinu nadležnog organa države koja izdaje lekarsko uverenje. Ako se ne slažete sa donošenjem ovog ograničenja potrebno je da u pisanoj formi Odeljenju za vazduhoplovnu medicinu podnesete zahtev za ponovo razmatranje ovog ograničenja. Ukoliko je odluku sa kojom se ne slažete donelo Odeljenje za vazduhoplovnu medicinu, dobićete savet u vezi postupka ponovnog razmatranja, ukoliko postoji.

Ograničenje: (skraćenica, broj)

Objašnjenje:

Datum:

Potpis
ovlašćenog
lekara:

Broj i pečat
ovlašćenog
lekara: