ZAKON
O JEDINSTVENOM REGISTRU STANOVNIŠTVA

("Sl. list SFRJ", br. 24/86 i "Sl. list SCG", br. 1/2003 - Ustavna povelja)

Član 1

Jedinstveni registar stanovništva (u daljem tekstu: registar) vodi nadležni organ ili organizacija u republici, odnosno autonomnoj pokrajini i u njemu se obavezno evidentiraju podaci utvrđeni ovim zakonom.

Član 2

U registru se evidentiraju podaci o građanima, i to:

1) prezime, ime i ime jednog roditelja;

2) jedinstveni matični broj građana;

3) mesto rođenja (naselje, opština, socijalistička republika, odnosno socijalistička autonomna pokrajina, a za rođene van teritorije SFRJ - naselje i država);

4) prebivalište (naselje, ulica i kućni broj, opština, socijalistička republika, odnosno socijalistička autonomna pokrajina);

5) datum upisa i ispisa iz registra.

U registru se evidentiraju sve promene podataka o građanima koje su nastale posle upisa u registar, kao i datum promene tih podataka.

Član 3

U registru se mogu evidentirati i drugi podaci o građanima koji su od značaja za potpunije i brže ostvarivanje prava i dužnosti građana i podaci potrebni za ostvarivanje prava i dužnosti organizacija udruženog rada i drugih samoupravnih organizacija i zajednica i organa društveno-političkih zajednica, ako je to predviđeno zakonom.

Član 4

U registru se evidentiraju podaci o građanima koji imaju prebivalište na području nadležnog organa ili organizacije koja vodi registar.

Ako se prilikom promene prebivališta promeni nadležni organ ili organizacija koji vodi registar, organ ili organizacija na čijem području je novo prebivalište građanima, po službenoj dužnosti, pribavlja podatke iz člana 2. ovog zakona od organa ili organizacije koja je ranije evidentirala podatke o tom građaninu, ako te podatke ne može obezbediti na osnovu izveštaja za upis u registar.

Organi ili organizacije nadležni za vođenje registra dužni su da međusobno sarađuju i jedni drugima dostavljaju podatke koji se evidentiraju u registru.

Član 5

Savezno izvršno veće propisaće jedinstven način obezbeđivanja podataka o građanima koji se unose u registar i jedinstven način vođenja registra, evidentiranja promena podataka, razmene podataka i iskazivanja i davanja podataka.

Član 6

Organi, odnosno organizacije ili zajednice koje vode evidencije o podacima sadržanim u registru dužne su da nadležnim organima, odnosno organizacijama koje vode registar dostavljaju izveštaje o tim podacima i njihovim promenama.

Član 7

Podatke iz registra mogu koristiti građani na koje se ti podaci odnose radi ostvarivanja svojih prava i dužnosti, a drugi građani - ako za to imaju pravni interes.

Podatke iz registra mogu koristiti organi društveno-političkih zajednica i drugi državni organi za ostvarivanje svojih funkcija, kao i organizacije udruženog rada i druge samoupravne organizacije i zajednice ako su ti podaci potrebni za ostvarivanje njihovih prava ili izvršavanje njihovih dužnosti.

Član 8

Registar, u smislu ovog zakona, uvešće se najdocnije u roku od pet godina od dana stupanja na snagu ovog zakona.

Član 9

Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SFRJ".

Napomene

Na osnovu člana 64. stav 2. Ustavne povelje državne zajednice Srbija i Crna Gora ("Sl. list SCG", br. 1/2003), od dana stupanja na snagu Ustavne povelje, ovaj propis primenjuje se kao republički.