UREDBA
O RAZVRSTAVANJU JEDINICA RAZVRSTAVANJA PREMA KLASIFIKACIJI DELATNOSTI

("Sl. list SRJ", br. 45/96, 58/96, 17/98 i 63/98 i "Sl. list SCG", br. 1/2003 - Ustavna povelja)

Član 1

Ovom uredbom bliže se uređuje razvrstavanje po delatnostima prema Klasifikaciji delatnosti: preduzeća i drugih oblika organizovanja, državnih organa i organa jedinica lokalne samouprave, političkih, sindikalnih i drugih organizacija i lica koja u vidu zanimanja u svoje ime trajno obavljaju delatnost (u daljem tekstu: jedinica razvrstavanja).

Član 2

Razvrstavanje po delatnostima vrši se na osnovu prijave za razvrstavanje koju jedinica razvrstavanja podnosi na propisanom obrascu.

Prijava za razvrstavanje sadrži podatke potrebne za razvrstavanje po delatnostima i za vođenje Registra jedinica razvrstavanja.

Član 3

Prijavu za razvrstavanje po delatnostima podnose preduzeća i drugi oblici organizovanja, državni organi i organi jedinice lokalne samouprave i političke, sindikalne i druge organizacije.

Lica koja u vidu zanimanja u svoje ime trajno obavljaju delatnost ne podnose prijavu za razvrstavanje po delatnostima već se njihova delatnost utvrđuje na osnovu evidencije koju vodi poseban organ.

Član 4

Prijava za razvrstavanje podnosi se, zajedno sa prijavom za registraciju, sudu koji vodi sudski registar ili organu koji vodi poseban registar.

U prijavi za razvrstavanje jedinica razvrstavanja daje podatke i o delovima preduzeća i drugih oblika organizovanja, odnosno poslovnim organizacionim i drugim jedinicama u svom sastavu.

Član 5

Prijavu za razvrstavanje podnosi:

1) jedinica razvrstavanja koja nastane osnivanjem, organizovanjem ili povezivanjem;

2) jedinica razvrstavanja koja je nastala podelom, spajanjem ili pripajanjem drugoj jedinici razvrstavanja (statusne promene), odnosno koja je promenila oblik organizovanja:

3) jedinica razvrstavanja koja je promenila podatke o firmi, nazivu, sedištu, adresi i delatnosti, bez obzira na to da li ta promena utiče na njeno razvrstavanje prema Klasifikaciji delatnosti, kao i podatke o oblicima povezivanja.

Jedinica razvrstavanja koja je prestala stečajem, likvidacijom i u drugim zakonom propisanim slučajevima podnosi prijavu za brisanje iz Registra jedinica razvrstavanja.

Član 6

Sud koji vodi sudski registar ili organ koji vodi poseban registar upisuje u primljenim prijavama podatke o nazivu registarskog organa i registarski broj ako to već nije učinila jedinica razvrstavanja, a podatke koje je upisala jedinice razvrstavanja proverava i po potrebi ih ispravlja.

Sud koji vodi sudski registar ili organ koji vodi poseban registar proverava da li su u prijavama koje prima zaokruženi odgovarajući brojevi koji označavaju vrstu promene i da li su upisani potrebni dodaci o promeni.

Član 7

Prijavu za razvrstavanje neposredno organu u republici koji vrši razvrstavanje po delatnostima podnosi:

1) jedinica razvrstavanja koja nije obavezna da se upiše u sudski registar, odnosno poseban registar;

2) jedinica razvrstavanja koja je obavezna da se upiše u sudski registar, odnosno poseban registar, ako kod nje nastupe promene činjenica koje se navode u prijavi za razvrstavanje za koje nije dužna da podnese prijavu sudu ili organu koji vodi poseban registar.

Jedinice razvrstavanja iz stava 1. ovog člana dostavljaju prijavu za razvrstavanje organu u republici koji vrši razvrstavanje po delatnostima u roku od 15 dana od dana donošenja akta o osnivanju, odnosno od dana kad su promene nastale.

Član 8

Na osnovu primljenih prijava za razvrstavanje, organ u republici koji vrši razvrstavanje po delatnostima razvrstava jedinice razvrstavanja, delove preduzeća i drugih oblika organizovanja, odnosno poslovne i druge jedinice u sastavu.

Organ u republici koji vrši razvrstavanje po delatnostima dužan je da jedinicu razvrstavanja koja je podnela prijavu za razvrstavanje pismeno obavesti o izvršenom razvrstavanju u roku od 15 dana od dana prijema prijave.

Obaveštenje iz stava 1. ovog člana dostavlja se jedinici razvrstavanja u dva primeraka. Jedinica razvrstavanja jedan primerak obaveštenja o razvrstavanju dostavlja Narodnoj banci Jugoslavije - organizacionoj jedinici Zavoda za obračun i plaćanja kod koje se vodi njen žiro-račun, u roku od pet dana od dana prijema obaveštenja o razvrstavanju.

Član 9

Razvrstavanje po delatnostima jedinica razvrstavanja obavlja organ u republici koji vrši razvrstavanje po delatnostima na čijoj se teritoriji nalazi sedište jedinice razvrstavanja.

Razvrstavanje delova preduzeća i drugih oblika organizovanja, odnosno poslovnih i drugih jedinica u sastavu obavlja organ u republici koji vrši razvrstavanje po delatnostima na čijoj se teritoriji nalazi sedište jedinice razvrstavanja u čijem se sastavu oni nalaze.

Član 10

Obaveštenje o razvrstavanju iz člana 8. stav 2. ove uredbe sadrži:

1) naziv (firmu) jedinice razvrstavanja, sedište i adresu;

2) vrstu oblika organizovanja i šifru;

3) naziv i oznaku sektora, kao i naziv i šifru podgrupe delatnosti iz Klasifikacije delatnosti u koju je jedinica razvrstavanja, deo preduzeća ili drugog oblika organizovanja, odnosno poslovna ili druga jedinica u njenom sasatavu razvrstana prema delatnosti koju obavlja;

4) matični broj pod kojim se jedinica razvrstavanja vodi u Registru jedinica razvrstavanja.

Član 11

Jedinica razvrstavanja koja smatra da je nepravilno razvrstana može podneti oraganu u republici koji vrši razvrstavanje po delatnostima zahtev za izmenu razvrstavanja, s potrebnim obrazloženjem i dokazima, u roku od 15 dana od dana prijema obaveštenja o razvrstavanju.

Organ u republici koji vrši razvrstavanje po delatnostima, dužan je da u roku od 15 dana od dana prijema zahteva za promenu razvrstavanja donese odluku i da o tome pismeno obavesti jedinicu razvrstavanja.

Ako jedinica razvrstavanja nije zadovoljna odlukom iz stava 1. ovog člana, može podneti organu u republici koji vrši razvrstavanje po delatnostima zahtev za preispitivanje odluke, u roku od 15 dana od dana njenog prijema.

Član 12

Organ u republici koji vrši razvrstavanje po delatnostima, na svoju inicijativu ili na inicijativu drugih zainteresovanih, inicira izmenu delatnosti jedinice razvrstavanja kad jedinica razvrstavanja ne podnese zahtev za izmenu razvrstavanja a iz raspoložive statističke dokumentacije se može zaključiti da je promenjena pretežna delatnost ili kad nastupe druge okolnosti koje su dovele do promene njene delatnosti.

Član 12a

Način razvrstavanja jedinica razvrstavanja u odgovarajuće kategorije Klasifikacije delatnosti i način vođenja registra jedinica razvrstavanja utvrđuju se metodologijom za razvrstavanje jedinica razvrstavanja prema Klasifikaciji delatnosti i metodologijom za vođenje Registra jedinica razvrstavanja.

Starešina savezne organizacije nadležne za poslove statistike doneće propis o metodologiji za razvrstavanje jedinica razvrstavanja po delatnostima i metodologiji za vođenje Registra jedinica razvrstavanja.

Član 13

Jedinice razvrstavanja upisane kod organa koji vode posebne registre do 1. oktobra 2000. godine, kao i jedinice razvrstavanja koje se ne upisuju u sudski, odnosno poseban registar a postojale su na dan 30. septembra 2000. godine, podnose prijave za razvrstavanje neposredno organu u republici koji vrši razvrstavanje po delatnostima od 1. do 31. oktobra 2000. godine.

Organ u republici koji vrši razvrstavanje po delatnostima izvršiće razvrstavanje jedinica razvrstavanja iz stava 1. ovog člana i jedinica u njihovom sastavu do 15. decembra 2000. godine.

Član 14

Danom stupanja na snagu ove uredbe prestaje da važi Uredba o razvrstavanju organizacija i zajednica prema Jedinstvenoj klasifikaciji delatnosti ("Službeni list SFRJ", br. 43/76, 10/77 i 14/78).

Član 15

Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SRJ".

Napomene

Na osnovu člana 64. stav 2. Ustavne povelje državne zajednice Srbija i Crna Gora ("Sl. list SCG", br. 1/2003), od dana stupanja na snagu Ustavne povelje, ovaj propis primenjuje se kao republički.