ZAKON
O POSEBNOJ DAŽBINI PRI UVOZU POLJOPRIVREDNIH I PREHRAMBENIH PROIZVODA

("Sl. list SRJ", br. 90/94 i "Sl. list SCG", br. 1/2003 - Ustavna povelja)

Član 1

Radi zaštite proizvodnje poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, obezbeđenja stabilnosti tržišta i uticaja cena poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda iz uvoza na proizvodnju i cene na domaćem tržištu, preduzeća i druga pravna i fizička lica (u daljem tekstu: preduzeća i fizička lica) plaćaju posebnu dažbinu pri uvozu poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda.

Član 2

Savezna vlada određuje poljoprivredne i prehrambene proizvode za koje se plaća posebna dažbina pri uvozu poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda i utvrđuje iznos te dažbine.

Član 3

Posebna dažbina pri uvozu poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda naplaćuje se prilikom carinjenja robe, po propisima koji važe za naplaćivanje carine.

Član 4

Sredstva ostvarena naplatom posebne dažbine pri uvozu poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda uplaćuju se u savezni budžet.

Član 5

Danom stupanja na snagu ovog zakona prestaju da važe Zakon o posebnim dažbinama pri uvozu poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda ("Službeni list SFRJ", br. 70/89) i član 42 Zakona o izmenama saveznih zakona kojima su određene novčane kazne za privredne prestupe i prekršaje ("Službeni list SRJ", br. 24/94 i 41/94).

Član 6

Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SRJ".

Napomene

Na osnovu člana 64. stav 2. Ustavne povelje državne zajednice Srbija i Crna Gora ("Sl. list SCG", br. 1/2003), od dana stupanja na snagu Ustavne povelje, ovaj propis primenjuje se kao republički.