UREDBA

O FINANSIRANJU NADLEŽNOSTI KOJE SU PREŠLE NA REPUBLIKU SRBIJU S BIVŠE SRBIJE I CRNE GORE

("Sl. glasnik RS", br. 49/2006 i 63/2006 - odluka USRS)

Član 1

Republika Srbija nastavlja da finansira nadležnosti:

1) Ministarstva spoljnih poslova i Ministarstva odbrane;

2) Vojske Srbije;

3) Koordinacionog centra Srbije za Kosovo i Metohiju i Koordinacionog tela Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa;

4) Nacionalnog saveta Srbije za saradnju s Međunarodnim tribunalom za krivično gonjenje lica odgovornih za teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava počinjena na teritoriji bivše Jugoslavije od 1991. godine;

5) Akreditacionog tela Srbije i Instituta za standardizaciju Srbije;

6) Zavoda za intelektualnu svojinu i Zavoda za mere i dragocene metale;

7) Avio-službe Vlade;

8) Arhiva Srbije i Crne Gore.

Član 2

Republika Srbija nastavlja da finansira nadležnosti u oblasti:

1) azila, migracija, readmisije, ispitivanja ručnog vatrenog oružja, naprava i municije, koje do stupanja na snagu zakona kojim se uređuje organizacija ministarstava privremeno vrši Ministarstvo unutrašnjih poslova;

2) ekstradicije, međunarodne pravne pomoći i donošenja rešenja o predaji okrivljenih lica Međunarodnom tribunalu za krivično gonjenje lica odgovornih za teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava počinjena na teritoriji bivše Jugoslavije od 1991. godine, a na osnovu pravnosnažnih i izvršnih sudskih odluka, koje do stupanja na snagu zakona kojim se uređuje organizacija ministarstava privremeno vrši Ministarstvo pravde;

3) vođenja Registra nacionalnih saveta nacionalnih manjina i Registra organizacija i udruženja građana, koje do stupanja na snagu zakona kojim se uređuje organizacija ministarstava privremeno vrši Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu;

4) spoljne trgovine naoružanjem, vojnom opremom i robom dvostruke namene (kontrolisanom robom), koje do stupanja na snagu zakona kojim se uređuje organizacija ministarstava privremeno vrši Ministarstvo za ekonomske odnose sa inostranstvom;

5) standardizacije i akreditacije, koje do stupanja na snagu zakona kojim se uređuje organizacija ministarstava privremeno vrši Ministarstvo nauke i zaštite životne sredine.

Član 3

Republika Srbija nastavlja da finansira rad predstavnika Republike Srbije u međunarodnim organizacijama, institucijama i telima.

Član 4

Nadležnosti koje nastavljaju da se finansiraju vrše se prema propisima koji važe na dan stupanja na snagu ove uredbe, izuzev u delu koji nije u saglasnosti sa Ustavom Republike Srbije ili koji je u suprotnosti s drugim propisima Republike Srbije.

Član 5

Republika Srbija privremeno, do stupanja na snagu zakona kojim se uređuje organizacija ministarstava, prestaje da finansira nadležnosti:

1) Ministarstva za međunarodne ekonomske odnose;

2) Ministarstva za unutrašnje ekonomske odnose;

3) Ministarstva za ljudska i manjinska prava;

4) Zavoda za statistiku.

Član 6

Ministarstvo unutrašnjih poslova preuzima od Ministarstva za ljudska i manjinska prava potreban broj zaposlenih, kao i prava, obaveze, predmete, opremu, sredstva za rad i arhivsku građu i registraturski materijal kome nije istekao rok čuvanja (u daljem tekstu: arhiva) koji su potrebni za vršenje nadležnosti u oblasti readmisije.

Ministarstvo pravde preuzima od Ministarstva za ljudska i manjinska prava potreban broj zaposlenih, kao i prava, obaveze, predmete, opremu, sredstva za rad i arhivu koji su potrebni za vršenje nadležnosti u oblasti ekstradicije, međunarodne pravne pomoći i donošenja rešenja o predaji okrivljenih lica Međunarodnom tribunalu za krivično gonjenje lica odgovornih za teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava počinjena na teritoriji bivše Jugoslavije od 1991. godine, a na osnovu pravnosnažnih i izvršnih sudskih odluka.

Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu preuzima od Ministarstva za ljudska i manjinska prava Registar organizacija i udruženja građana i Registar nacionalnih saveta nacionalnih manjina, potreban broj zaposlenih, kao i prava, obaveze, predmete, opremu, sredstva za rad i arhivu koji su potrebni za vršenje nadležnosti u oblasti vođenja registara.

Član 7

Ministarstvo unutrašnjih poslova preuzima od Ministarstva za unutrašnje ekonomske odnose potreban broj zaposlenih, kao i prava, obaveze, predmete, opremu, sredstva za rad i arhivu koji su potrebni za vršenje nadležnosti u oblasti ispitivanja ručnog vatrenog oružja, naprava i municije.

Ministarstvo za ekonomske odnose sa inostranstvom preuzima od Ministarstva za međunarodne ekonomske odnose potreban broj zaposlenih, kao i prava, obaveze, predmete, opremu, sredstva za rad i arhivu koji su potrebni za vršenje nadležnosti u oblasti spoljne trgovine naoružanjem, vojnom opremom i robom dvostruke namene (kontrolisanom robom).

Ministarstvo nauke i zaštite životne sredine preuzima od Ministarstva za unutrašnje ekonomske odnose potreban broj zaposlenih, kao i prava, obaveze, predmete, opremu, sredstva za rad i arhivu koji su potrebni za vršenje nadležnosti u oblasti standardizacije i akreditacije.

Član 8

Predmete i arhivu iz nadležnosti Ministarstva za unutrašnje ekonomske odnose koji prestaju da se finansiraju preuzima Ministarstvo privrede.

Predmete i arhivu iz nadležnosti Ministarstva za međunarodne ekonomske odnose koji prestaju da se finansiraju preuzimaju Ministarstvo finansija i Ministarstvo za ekonomske odnose sa inostranstvom.

Ostale predmete i arhivu iz nadležnosti koji prestaju da se finansiraju preuzima Uprava za zajedničke poslove republičkih organa.

Član 9

Prava, obaveze, predmete, opremu, sredstva za rad i arhivu iz nadležnosti Zavoda za statistiku koji prestaju da se finansiraju preuzima Republički zavod za statistiku.

Prava, obaveze, opremu i sredstva za rad iz nadležnosti ministarstava za unutrašnje ekonomske odnose i međunarodne ekonomske odnose koji prestaju da se finansiraju preuzima Uprava za zajedničke poslove republičkih organa.

Čl. 10-14*

(Prestali da važe na osnovu odluke USRS)

Član 15

Sredstva za sprovođenje ove uredbe obezbeđuju se u budžetu Republike Srbije iz sredstava utvrđenih u čl. 6. i 7. Zakona o budžetu Republike Srbije za 2006. godinu ("Službeni glasnik RS", br. 106/05 i 108/05 - ispravka).

Član 16

Ova uredba stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

Napomene

* Odredbe čl. 10. do 14. Uredbe o finansiranju nadležnosti koje su prešle na Republiku Srbiju s bivše Srbije i Crne Gore ("Sl. glasnik RS", br. 49/2006) prestale su da važe na osnovu Odluke USRS IU broj 135/2006 od 20. jula 2006. godine, objavljene u "Sl. glasniku RS", br. 63/2006 od 21. jula 2006. godine.