UPUTSTVO
O NAČINU PRETVARANJA KREDITA ODOBRENIH OD BANAKA NOSIOCIMA PRIMARNE POLJOPRIVREDNE PROIZVODNJE I TURISTIČKE PRIVREDE U JAVNI DUG FEDERACIJE

("Sl. list SRJ", br. 19/98, 31/98, 32/98 - ispr., 34/98 i 63/98 i "Sl. list SCG", br. 1/2003 - Ustavna povelja)

1. Ovim uputstvom propisuje se način pretvaranja kredita odobrenih iz potencijala banaka nosiocima primarne poljoprivredne proizvodnje i turističke privrede u javni dug federacije, u skladu sa Zakonom o pretvaranju kredita odobrenih od banaka nosiocima primarne poljoprivredne proizvodnje i turističke privrede u javni dug federacije ("Službeni list SRJ", br. 12/98) - (u daljem tekstu: Zakon).

2. Nosioci primarne poljoprivredne proizvodnje, u smislu člana 1. stav 1. Zakona smatraju se subjekti koji prema saveznom zakonu o klasifikaciji delatnosti i registru jedinica razvrstavanja imaju registrovanu delatnost po osnovu koje su koristili kredite kod banaka za namene iz člana 4. Zakona.

Na osnovu podnetog zahteva banke ili korisnika kredita Savezno ministarstvo za poljoprivredu daje tumačenje stava 1. ove tačke, u roku od dva dana od dana podnošenja zahteva.

3. U skladu sa odredbama člana 3. st. 1. i 2. Zakona, knjigovodstvenim stanjem duga na dan 31. decembra 1997. godine smatra se:

1) odobren kredit banke korisniku kredita na osnovu ugovora o kreditu za namene utvrđene u članu 4. Zakona (glavnica kredita);

2) redovna kamata obračunata na glavnicu kredita po kamatnoj stopi utvrđenoj ugovorom o odobrenom kreditu u momentu odobravanja kredita, koja je obračunata od dana korišćenja kredita do 31. decembra 1997. godine.

Kao dokaz za utvrđivanje glavnice kredita smatra se ugovor o odobrenom kreditu i izvod sa žiro-računa korisnika kredita, na osnovu koga se može utvrditi da je banka korisniku kredita stavila na raspolaganje sredstva odobrenog kredita.

4. Kreditima koji se pretvaraju u javni dug federacije smatraju se i krediti koje su banke reprogramirale (pretvorile) u dugoročne kredite nosiocima primarne poljoprivredne proizvodnje i turističke privrede, kao i drugi krediti kojima su izmirene obaveze po kreditima odobrenim za namene iz člana 4. Zakona.

Osnovica za pretvaranje kredita iz stava 1. ove tačke utvrđuje se na način propisan u tački 3. ovog uputstva.

5. Sezonskim zalihama osnovnih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u smislu člana 4. stav 1. tačka 3. Zakona smatraju se sve vrste zaliha poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda iz domaće proizvodnje koje nosioci primarne poljoprivredne proizvodnje koriste za obavljanje delatnosti za koju su registrovani, saglasno odredbama tačke 2. ovog uputstva.

Zalihama iz stava 1. ove tačke ne smatraju se zalihe koje su namenjene prodaji (trgovačka roba), zalihe koje su finansirane iz sredstava fondova republika i sredstava inostranih partnera.

6. Kreditima za pripremu turističkih usluga, u smislu člana 4. stav 1. tačka 4. Zakona, smatraju se krediti korišćeni od strane subjekata koji imaju registrovanu delatnost za pružanje turističkih i ugostiteljskih usluga, radi finansiranja zaliha prehrambenih proizvoda, pića i druge potrošne robe potrebne za turističku sezonu.

7. Po Programu revitalizacije sela i Programu samozapošljavanja, u smislu člana 4. stav 1. tačka 5. Zakona, u javni dug federacije pretvaraju se samo krediti odobreni iz potencijala banaka.

8. Nosioci primarne poljoprivredne proizvodnje, ribarstva i turističke privrede (u daljem tekstu: korisnici kredita), koji su kod banaka koristili kredite za namene iz člana 4. Zakona, podnose banci zahtev za pretvaranje kredita korišćenih kod banaka u javni dug federacije.

Korisnici kredita iz stava 1. ove tačke podnose zahtev u roku od 10 dana od dana stupanja na snagu ovog uputstva.

9. Na osnovu zahteva iz tačke 8. ovog uputstva banka sa korisnikom kredita usaglašava stanje potraživanja na dan 31. decembra 1997. godine, na način utvrđen u tač. 3. i 4. ovog uputstva.

10. Banka će u roku od 15 dana od dana prijema zahteva iz tačke 8. ovog uputstva doneti odluku o pretvaranju kredita u javni dug federacije.

11. Banka će do 31. jula 1998. godine podneti zahtev Saveznom ministarstvu za finansije - Sektoru za savezni budžet za pretvaranje kredita u javni dug, uz koji prilaže:

1) ugovor o odobrenom kreditu;

2) izvod sa žiro-računa korisnika kredita, saglasno odredbi tačke 3. stav 2. ovog uputstva;

3) usaglašeno stanje potraživanja, saglasno odredbi tačke 9. ovog uputstva, potpisano od strane banke i korisnika kredita;

4) overen izvod iz sudskog registra za korisnika kredita, koji nije stariji od tri meseca;

5) odluku banke, saglasno odredbi tačke 10. ovog uputstva;

6) dokaz da su sredstva kredita namenski korišćena.

Istovremeno sa zahtevom i dokumentacijom iz stava 1. ove tačke banka dostavlja:

1) specifikaciju usaglašenih potraživanja za pretvaranje kredita u javni dug po korisnicima na dan 31.12.1997. godine;

2) rekapitulaciju kredita za pretvaranje u javni dug po namenama, prema stanju 31.12.1997. godine;

3) amortizacioni plan javnog duga.

Obrasci specifikacije i rekapitulacije odštampani su uz ovo uputstvo i čine njegov sastavni deo (Prilog br. 1 i Prilog br. 2).

12. Savezno ministarstvo za finansije, primljene zahteve zajedno sa dokumentacijom propisanom tačkom 11. ovog uputstva, dostavlja Narodnoj banci Jugoslavije - Zavod za obračun i plaćanja koja će u skladu sa zaključenim ugovorom izvršiti obradu podnetih zahteva, odnosno proveru formalne i računske ispravnosti zahteva, dokumentacije i specifikacije saglasno odredbama čl. 3. i 4. Zakona.

Ukoliko se prilikom obrade zahteva iz stava 1. ove tačke utvrde određene nepravilnosti u podnetoj dokumentaciji, banka će u roku od 8 dana od dana kada je obaveštena o utvrđenim nepravilnostima izvršiti usklađivanje sa odredbama Zakona i ovog uputstva.

13. Savezno ministarstvo za finansije će u roku od 10 dana od dana donošenja odluke Savezne vlade kojom će se urediti emisija obveznica, za iznos javnog duga izdati bankama obveznice u skladu sa odredbama člana 8. Zakona.

Savezno ministarstvo za finansije će bankama uručiti potvrde, u skladu sa saveznim zakonom kojim se uređuju hartije od vrednosti.

14. Banka je dužna da, u roku od 15 dana od dana prijema obveznica iz tačke 13. ovog uputstva, Saveznom ministarstvu za finansije dostavi sledeću dokumentaciju:

1) odluku o otpisu potraživanja saglasno odredbama člana 9. Zakona;

2) ugovor zaključen sa korisnikom kredita o otpisu duga koji se pretvara u javni dug federacije (glavnica kredita i redovna kamata);

3) ugovor zaključen sa korisnikom kredita o otpisu kaznene i zatezne kamate, naknada i drugih troškova po osnovu korišćenog kredita koji se pretvara u javni dug.

15. U javni dug federacije mogu se pretvoriti krediti za namene iz člana 4. Zakona po izvršnim sudskim rešenjima, na način i pod uslovima utvrđenim ovim uputstvom.

16. Ako se nad korisnicima kredita u postupku stečaja izvrši poravnanje, potraživanja banaka po osnovu glavnice kredita i redovne kamate pretvoriće se u javni dug federacije, u visini koju je sud priznao u postupku poravnanja.

Pretvaranje kredita u javni dug federacije u slučajevima iz stava 1. ove tačke može se izvršiti najkasnije do 31. decembra 1998. godine.

17. Sredstva koja se pretvaraju u javni dug federacije korisnici kredita će u poslovnim knjigama iskazati u skladu sa saveznim zakonom kojim se uređuje računovodstvo.

18. Banke će o roku dospeća obveznice podnositi na naplatu Saveznom ministarstvu za finansije.

19. Banke mogu koristiti obveznice za izmirivanje obaveza prema poveriocima, mogu ih davati u zalog radi obezbeđenja plaćanja ili njima trgovati na sekundarnom tržištu, u skladu sa saveznim zakonom.

20. Ovo uputstvo stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SRJ".

 

Prilog br. 1.

Specifikacija

 

 

 

(Naziv i sedište banke)

 

 

 

matični broj banke

 

 

SPECIFIKACIJA
usaglašenih potraživanja za pretvaranje kredita u javni dug federacije po korisnicima na dan 31.12.1997.

Namena:

u dinarima sa parama

 

R. br.

Korisnik kredita

Sedište korisnika

Matični broj

Broj ugovora

Visina kamatne stope

Osnovica za pretvaranje u javni dug

Ukupno

Iznos za otpis

 

 

 

 

 

 

Glavnica

Redovna kamata

 

kaznena i zatezna kamata

naknade

drugi troškovi

Ukupno

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Uputstvo za popunjavanje

 

Direktor banke

 

 

 

ime i prezime

 

 

 

kontakt telefon

Uz specifikaciju:

Uputstvo za popunjavanje:

1) Specifikaciju o usaglašenim potraživanjima za pretvaranje kredita u javni dug po korisnicima, banka popunjava za svaku namenu posebno prema članu 4. Zakona;

2) U koloni 6 upisuju se podaci o visini kamatne stope utvrđenoj ugovorom o odobrenom kreditu u momentu odobravanja kredita. Banke koje su ugovorom o odobravanju kredita ugovarale promenljivu visinu kamatne stope daju podatke o visini kamatne stope koja je primenjivana u periodu korišćenja kredita.

3) U koloni 7 daju se podaci o stanju duga - glavnici, koju je banka usaglasila sa svakim korisnikom kredita po namenama utvrđenim članom 4. Zakona, a koji se saglasno članu 3. Zakona pretvara u javni dug;

4) U koloni 8 daju se podaci o obračunatoj redovnoj kamati od momenta odobravanja kredita do 31.12.1997. godine, koja se saglasno članu 3. Zakona pretvara u javni dug;

5) U koloni 9 daju se podaci o osnovici za pretvaranje kredita u javni dug federacije, odnosno daje se zbir kolona 7 i 8;

6) U kolonama 10, 11 i 12 daju se podaci o iznosu kaznenih i zateznih kamata, naknada i drugih troškova obračunatih po kreditima korišćenim za namene iz člana 4. Zakona, a koji se saglasno članu 3. stav 3. Zakona otpisuju;

7) U koloni 13. daju se podaci o iznosu sredstava koja banka otpisuje saglasno članu 3. stav 3. Zakona, odnosno daje se zbir kolona 10, 11 i 12;

8) Specifikacija se popunjava samo za namenski iskorišćena sredstva.

 

Prilog br. 2.

Rekapitulacija

 

NAZIV BANKE_______________________
SEDIŠTE BANKE ____________________
MATIČNI BROJ BANKE _______________

 

REKAPITULACIJA
kredita za pretvaranje u javni dug po namenama
- prema stanju 31.12.1997. godine -

- iznos u dinarima sa parama -

R. br.

OPIS

Oznaka za AOP

Iznos

1

2

3

4

I

 

Iznos kredita na osnovu ugovora o kreditu (glavnica kredita)

001

 

 

1.

Namena u biljnoj proizvodnji

002

 

 

2.

Namene u stočarstvu, živinarstvu, ribarstvu i pčelarstvu

003

 

 

3.

Sezonske zalihe osnovnih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda

004

 

 

4.

Namene u turističkoj privredi za pripremu turističkih usluga

005

 

 

5.

Namene po programima revitalizacije sela i samozapošljavanja, u delu koji se odnosi na oblast poljoprivrede

006

 

II

 

Iznos redovne kamate koja je obračunata na glavnicu kredita od dana korišćenja kredita do 31.12.1997.

007

 

 

1.

Namene u biljnoj proizvodnji

008

 

 

2.

Namene u stočarstvu, živinarstvu, ribarstvu i u pčelarstvu

009

 

 

3.

Sezonske zalihe osnovnih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda

010

 

 

4.

Namene u turističkoj privredi za pripremu turističkih usluga

011

 

 

5.

Namene po programima revitalizacije sela i samozapošljavanja, u delu koji se odnosi na oblast poljoprivrede

012

 

III

 

Osnovica za pretvaranje kredita u javni dug (I+II)

013

 

 

1.

Namene u biljnoj proizvodnji

014

 

 

2.

Namene u stočarstvu, živinarstvu, ribarstvu i u pčelarstvu

015

 

 

3.

Sezonske zalihe osnovnih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda

016

 

 

4.

Namene u turističkoj privredi za pripremu turističkih usluga

017

 

 

5.

Namene po programima revitalizacije sela i samozapošljavanja, u delu koji se odnosi na oblast poljoprivrede

018

 

IV

 

Iznos za otpis

019

 

 

1.

Namene u biljnoj proizvodnji

020

 

 

2.

Namene u stočarstvu, živinarstvu, ribarstvu i u pčelarstvu

021

 

 

3.

Sezonske zalihe osnovnih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda

022

 

 

4.

Namene u turističkoj privredi za pripremu turističkih usluga

023

 

 

5.

Namene po programima revitalizacije sela i samozapošljavanja u delu koji se odnosi na oblast poljoprivrede

024

 

V

 

Iznos obračunate redovne kamate od 1. januara do 30. juna 1998. godine

025

 

VI

 

Iznos obračunate mesečne kamate u periodu mirovanja javnog duga od 1. jula 1998. do 31. decembra 2000. godine

026

 

 

 

Direktor banke

 

 

 

(Ime i prezime )

Uputstvo za popunjavanje

 

 

 

Kontakt telefon

Uz Rekapitulaciju:

Uputstvo za popunjavanje

1. Pod rednim brojem I unose se podaci o stanju duga - glavnica, koju je banka usaglasila sa korisnikom kredita za namene iz oblasti primarne poljoprivredne proizvodnje i turističke privrede, a koja se saglasno članu 3. Zakona pretvara u javni dug federacije;

2. Pod rednim brojem II unose se podaci o obračunatoj redovnoj kamati do momenta odobravanja kredita do 31.12.1997. godine, koja se saglasno članu 3. Zakona pretvara u javni dug federacije;

3. Pod rednim brojem III daju se podaci o osnovici za pretvaranje kredita banaka odobrenih nosiocima primarne poljoprivredne proizvodnje i turističke privrede u javni dug federacije (stanje duga-glavnica i redovna kamata), odnosno zbir rednog broja I i II;

4. Pod rednim brojem IV daju se podaci o iznosu kaznenih i zateznih kamata, naknada i drugih troškova obračunatih po kreditima za namene iz člana 4. Zakona, a koji se saglasno članu 3. stav 3. Zakona otpisuju;

5. Pod rednim brojem V daju se podaci o obračunatoj kamati na iznos javnog duga federacije, za period od 1. januara do 30. juna 1998. godine, saglasno članu 6. stav 4. Zakona;

6. Pod rednim brojem VI daju se podaci o obračunatoj mesečnoj kamati na iznos javnog duga u periodu mirovanja javnog duga za period od 1. jula 1998. do 31. decembra 2000. godine.

Napomene

Na osnovu člana 64. stav 2. Ustavne povelje državne zajednice Srbija i Crna Gora ("Sl. list SCG", br. 1/2003), od dana stupanja na snagu Ustavne povelje, ovaj propis primenjuje se kao republički.