ODLUKA

O OBEZBEĐIVANJU SREDSTAVA ZDRAVSTVENIM USTANOVAMA ZA REŠAVANJE DUGOVA

("Sl. glasnik RS", br. 42/2006, 64/2006 i 102/2006 - ispr.)

Član 1

Ovom odlukom uređuje se obezbeđivanje sredstava za rešavanje dela dospelih dugova zdravstvenih ustanova sa stanjem na dan 31. decembra 2005. godine, i to:

- dospele obaveze javnim preduzećima i drugim dobavljačima za isporučene energente, vodu i usluge,

- dobavljačima za lekove i medicinska sredstva, i

- osiguranje imovine i lica.

Član 2

Republički zavod za zdravstveno osiguranje (u daljem tekstu: Republički zavod) na teret planiranog viška prihoda koji je utvrđen finansijskim planom Republičkog zavoda za 2006. godinu, za izmirenje dospelih obaveza iz člana 1. ove odluke, obezbeđuje sredstva zdravstvenim ustanovama.

Član 3

Na teret sredstava iz člana 2. ove odluke Republički zavod prenosi sredstva, i to:

Svim zdravstvenim ustanovama, osim apotekama i zdravstvenim ustanovama koje u svom sastavu imaju apoteke za potraživanja po osnovu izdatih lekova na recept, na ime izmirivanje obaveza Komesarijata za izbeglice, po osnovu troškova zdravstvene zaštite lica kojima je priznat status izbeglih, odnosno prognanih lica iz bivših republika SFRJ.

Apoteci i zdravstvenoj ustanovi koja u svom sastavu ima apoteku, za potraživanja od Komesarijata po osnovu izdatih lekova na recept licima kojima je priznat status izbeglih, odnosno prognanih lica iz bivših republika SFRJ, na teret sredstava iz člana 2. ove odluke izmiruje se obaveze Komesarijata, koju čini razlika između ukupnih potraživanja po ovom osnovu i dela bonifikacija (rabata i kasa skonta) koje je u 2005. godini Apoteci i zdravstvenoj ustanovi koja u svom sastavu ima apoteku ostvarila i to u procentu u kojem prihodi ostvareni od Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje učestvuju u ukupnim prihodima.

Pored obaveza iz st. 1. i 2. ovog člana Republički zavod za zdravstveno osiguranje, na teret sredstava iz člana 2. ove odluke prema dobavljačima izmiruje obaveze Komesarijata za izbeglice sa stanjem 31. decembra 2005. godine, nastale po osnovu izdatih medicinsko-tehničkih pomagala licima kojima je priznat status izbeglih, odnosno prognanih lica iz bivših republika SFRJ.

Zdravstvene ustanove kojima se prenesu sredstva na ime izmirivanja obaveza Komesarijata za izbeglice, primljena sredstva mogu da koriste za izmirivanje obaveza, prema dobavljačima, i to:

- javnim preduzećima i drugim poveriocima za isporučene energente, vodu i usluge,

- dobavljačima za lekove i medicinska sredstva,

- za osiguranje imovine i lica.

Zdravstvene ustanove koje nemaju neizmirene obaveze iz ove tačke ostvarena sredstva po osnovu potraživanja od Komesarijata za izbeglice ili su obaveze niže od potraživanja, mogu ta sredstva u skladu sa programom koji je donet uz saglasnost Ministarstva zdravlja da koriste za stvaranje uslova za pružanje većeg broja usluga, odnosno za pružanje usluga na višem nivou, ili za izmirivanje istih obaveza nastalih u 2006. godini.

Zdravstvenim ustanovama, osim apotekama, zavodima za specijalizovanu rehabilitaciju, institutima i zavodima za javno zdravlje, za izmirenje preostalog dela dospelog duga prema:

- javnim preduzećima i drugim dobavljačima za isporučene energente, vodu i usluge,

- dobavljačima za lekove i medicinska sredstva,

- osiguranje imovine i lica.

Primljena sredstva po osnovu potraživanja iz ove tačke ne mogu se koristiti za isplatu plata ili drugih primanja zaposlenih.

Član 4

Prenos sredstava po ovoj odluci ne tereti rashode Republičkog zavoda za 2006. godinu.

Član 5

Republički zavod sa zdravstvenim ustanovama iz člana 3. ove odluke zaključuje poseban ugovor o obezbeđivanju sredstava za izmirenje dospelih obaveza.

Član 6

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".