UREDBA
O FINANSIRANJU NACIONALNOG SAVETA ZA NAUČNI I TEHNOLOŠKI RAZVOJ

("Sl. glasnik RS", br. 65/2006)

Član 1

Ovom uredbom uređuje se finansiranje rada Nacionalnog saveta za naučni i tehnološki razvoj (u daljem tekstu: Nacionalni savet) i utvrđuje naknada za rad članova Nacionalnog saveta.

Član 2

Sredstva za finansiranje rada Nacionalnog saveta obezbeđuju se u budžetu Republike Srbije, u skladu sa zakonom.

Sredstva za finansiranje rada Nacionalnog saveta u 2006. godini utvrđena su Zakonom o budžetu Republike Srbije za 2006. godinu ("Službeni glasnik RS", br. 106/05 i 108/05 - ispravka), u okviru Razdela 17 - Ministarstvo nauke i zaštite životne sredine.

Član 3

Sredstvima iz člana 2. ove uredbe finansiraju se:

1) administrativno-tehnički i materijalni troškovi podrške radu Nacionalnog saveta, i to: troškovi iznajmljivanja poslovnog prostora; troškovi opremanja poslovnog prostora (kancelarijski i konferencijski nameštaj, informatička oprema i sl.); kancelarijski troškovi (štampanje, prevod, publikovanje); troškovi telefonskog i internet saobraćaja i komunikacije; troškovi izrade pečata, štambilja i grafičkog znaka - logo znaka Nacionalnog saveta; troškovi za honorare i autorstvo angažovanih lica; troškovi stručnih savetovanja, javnih rasprava i medijske promocije; troškovi nabavke stručne literature;

2) izrada dokumenata i akata iz nadležnosti Nacionalnog saveta, i to: Strategije naučnog i tehnološkog razvoja Republike Srbije za period 2006. do 2016. godine, programa od opšteg interesa u naučnoistraživačkoj delatnosti, podzakonskih i drugih pravnih akata (uključujući i sredstva za rad radnih tela Nacionalnog saveta na izradi navedenih dokumenata i akata);

3) rad i naknada za rad članova radnih tela Nacionalnog saveta, i to: Komisije za dodelu, potvrđivanje i oduzimanje statusa centra izuzetnih vrednosti, Komisije za odlučivanje u drugom stepenu po žalbama u postupku akreditacije naučnoistraživačkih organizacija, Komisije za odlučivanje po žalbama istraživača na odluku Komisije za sticanje naučnih zvanja, Odbora za dodelu nagrada i priznanja za naučna dostignuća i životno delo istraživača i Odbora za dodelu zvanja zaslužnog naučnika;

4) nagrade i priznanja za naučna dostignuća i životno delo istraživača;

5) naknade za rad članova Nacionalnog saveta.

Član 4

Naknada za rad članovima Nacionalnog saveta isplaćuje se mesečno.

Minimalna visina naknade iz stava 1. ovog člana određuje se u visini iznosa prosečne mesečne zarade, bez poreza i doprinosa, po zaposlenom u Republici, u prethodnoj godini, prema podacima republičkog organa nadležnog za poslove statistike.

Vlada donosi akt kojim utvrđuje visinu naknade za rad predsednika, zamenika predsednika i članova Nacionalnog saveta.

Član 5

Aktom o obrazovanju radnih tela za izradu strateških i programskih dokumenata, podzakonskih i drugih pravnih akata Nacionalni savet utvrđuje sredstva za njihovu izradu, kao i visinu naknade za rad članova radnih tela.

Član 6

Nacionalni savet aktom o obrazovanju radnih tela iz člana 3. tačka 3) ove uredbe utvrđuje sredstva za njihov rad, kao i visinu naknade za rad članova radnih tela.

Član 7

Isplatu sredstava za namene koje su utvrđene ovom uredbom vrši ministarstvo nadležno za naučnoistraživačku delatnost.

Član 8

Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".