PRAVILNIKO BLIŽIM USLOVIMA KOJE MORA DA ISPUNJAVA STRUČNA ORGANIZACIJA KOJA IZDAJE ETIKETE, VELIČINI POJEDINAČNIH PAKOVANJA SEMENA I O EVIDENCIJI O IZDATIM ETIKETAMA("Sl. glasnik RS", br. 66/2006) |
Ovim pravilnikom propisuju se bliži uslovi koje mora da ispunjava stručna organizacija koja izdaje etikete, veličina pojedinačnih pakovanja semena u zavisnosti od vrste poljoprivrednog bilja, kao i sadržina, oblik i način vođenja evidencije o izdatim etiketama.
Stručna organizacija koja izdaje etikete mora da ispunjava uslove u pogledu stručnog kadra, prostora, uređaja i opreme.
Stručna organizacija iz stava 1. ovog člana ispunjava uslove u pogledu stručnog kadra ako ima najmanje jednog zaposlenog diplomiranog inženjera poljoprivredne struke (smer ratarstvo, povrtarstvo ili zaštita bilja).
Stručna organizacija iz stava 1. ovog člana ispunjava uslove u pogledu prostora, uređaja i opreme ako ima:
1) prostor za smeštaj etiketa;
2) prostor za kontrolnu setvu uzoraka;
3) hladnu komoru za čuvanje uzoraka semena;
4) opremu za štampanje etiketa koja po svom kapacitetu može da blagovremeno odštampa potreban broj etiketa, i to:
- štampač etiketa (kopirni uređaj);
- printer modul;
- povezni modul;
- digitalni programski nož za papir;
- termo štampač;
- integralni namatač etiketa;
- PC računar.
Veličina pojedinačnih pakovanja semena zavisi od vrste poljoprivrednog bilja, broja semenskih jedinica, broja semena ili broja klijavih semena.
Veličina pojedinačnih sitnih pakovanja semena, u zavisnosti od vrste poljoprivrednog bilja, data je u Prilogu broj 1, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.
Stručna organizacija iz člana 2. ovog pravilnika vodi evidenciju o izdatim etiketama.
Evidencija iz stava 1. ovog člana sadrži: datum izdavanja etiketa; podatke o dorađivaču, odnosno uvozniku; broj deklaracije o semenu; broj izveštaja o kvalitetu semena; podatke o vrsti, sorti ili hibridu, kategoriji semena; godinu proizvodnje semena; broj partije; masu partije; masu pojedinačnog pakovanja u partiji; broj izdatih etiketa; serijski broj etikete; rok važenja na etiketi; broj uverenja o priznavanju semenskog useva ili OECD sertifikat.
Evidencija iz stava 1. ovog člana vodi se u elektronskoj formi kao jedinstvena baza podataka, na Obrascu broj 1, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.
Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".
VELIČINA POJEDINAČNIH SITNIH PAKOVANJA SEMENA
Vrsta bilja |
Domaći naziv |
Najveća dozvoljena masa (kg) |
Krmno bilje i trave |
- |
2 |
Leguminozno povrće |
- |
|
Zea mays var. saccharata |
Kukuruz šećerac |
|
Zea mays L. var. everta |
Kukuruz kokičar |
|
Allium cepa (L.) |
Crni luk (arpadžik) |
1 |
Allium cepa (L.) |
Crni luk |
0,5 |
Anthriscus cerefolium |
Krasuljica |
0,5 |
Asparagus officinalis (L.) |
Špargla |
0,5 |
Beta vulgaris (L.) var. conditiva |
Cvekla |
0,5 |
Beta vulgaris (L.) var. vulgaris |
Blitva |
0,5 |
Brassica rapa (L.) var. rapa |
Postrna repa |
0,5 |
Citrullus lanatus |
Lubenica |
0,5 |
Cucurbita maxima |
Bundeva |
0,5 |
Cucurbita pepo |
Tikva |
0,5 |
Daucus carota (L.) |
Mrkva |
0,5 |
Lepidium sativum (L.) |
Kres salata |
0,5 |
Raphanus sativus (L.) |
Rotkva, rotkvica |
0,5 |
Scorzonera hispanica (L.) |
Crni koren |
0,5 |
Spinacea oleracea (L.) |
Spanać |
0,5 |
Valerianella locusta (L.) |
Motovilac |
0,5 |
Ostalo povrće, ukrasno začinsko, aromatično i lekovito bilje |
- |
0,1 |
EVIDENCIJA O IZDATIM ETIKETAMA
Redni broj |
Datum izdavanja etiketa |
Dorađivač, uvoznik |
Broj deklaracije o semenu |
Broj izveštaja o kvalitetu semena |
Vrsta |
Sorta ili hibrid |
Kategorija |
Godina proizvodnje semena |
Broj partije |
Masa partije (kg) |
Masa pojedinačnog pakovanja u partiji |
Broj pakovanja (broj etiketa) |
Serijski broj etikete |
Rok važenja na etiketi |
Broj uverenja o priznavanju semenskog useva ili OECD sertifikat |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
16 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|