UREDBA

O RATIFIKACIJI SPORAZUMA IZMEĐU VLADE JUGOSLAVIJE I VLADE UJEDINJENE ARAPSKE REPUBLIKE O USPOSTAVLJANJU KOMITETA ZA EKONOMSKU SARADNJU

("Sl. list FNRJ - Međunarodni ugovori i drugi sporazumi", br. 4/62)

ČLAN 1

Ratifikuje se Sporazum između Vlade Federativne Narodne Republike Jugoslavije i Vlade Ujedinjene Arapske Republike o uspostavljanju Komiteta za ekonomsku saradnju, potpisan u Kairu 21. marta 1961. godine, koji u originalu na engleskom i u prevodu na srpskohrvatskom jeziku glasi:

 

SPORAZUM
IZMEĐU VLADE FEDERATIVNE NARODNE REPUBLIKE JUGOSLAVIJE I VLADE UJEDINJENE ARAPSKE REPUBLIKE O USPOSTAVLJANJU KOMITETA ZA EKONOMSKU SARADNJU

Vlada Federativne Narodne Republike Jugoslavije i Vlada Ujedinjene Arapske Republike;

U želji da obezbede potrebne uslove za što postojaniji razvoj uzajamne privredne saradnje, a u duhu želja izraženih u Kominikeu objavljenom o razgovorima održanim između Predsednika Federativne Narodne Republike Jugoslavije i Predsednika Ujedinjene Arapske Republike;

Saglasile su se u sledećem:

Član 1

Obe vlade su saglasne da uspostave kao njihovo zajedničko telo Komitet za ekonomsku saradnju između Federativne Narodne Republike Jugoslavije i Ujedinjene Arapske Republike (u daljem tekstu: Komitet).

Član 2

Komitet će sačinjavati dve sekcije, po jedna za svaku ugovarajuću stranu. Svaka će sekcija biti sastavljena od najmanje dva člana odgovarajuće vlade. Jedan od njih zauzimaće mesto predsednika sekcije koju će sačinjavati potreban broj članova za svaki sastanak.

Predsednik koji će predsedavati sastanku sekcije zadržaće tu funkciju do idućeg sastanka Komiteta.

Član 3

Komitet će ispitivati i proučavati nove mere u cilju unapređenja i proširivanja saradnje između dve zemlje na privrednom, tehničkom i trgovačkom polju, kao i na polju industrijske saradnje.

Član 4

Sastanci Komiteta biće sazvani kad je potrebno, najmanje jedanput godišnje, kako bude ugovoreno razmenom pisama između dva predsednika sekcija.

Komitet će se sastajati naizmenično u Federativnoj Narodnoj Republici Jugoslaviji i u Ujedinjenoj Arapskoj Republici.

Sastancima Komiteta predsedavaće predsednik sekcije odgovarajuće zemlje u kojoj se održava sastanak.

Potreban broj stručnjaka, prema odluci svakog predsednika sekcije, može prisustvovati sastancima Komiteta.

Član 5

Komitet može uspostaviti radne grupe za proučavanje pojedinih pitanja između sastanaka Komiteta, kao i održavanje prepiske pod potpisom predsednika sekcija.

Član 6

Zaključci Komiteta uslovljeni su odobrenjem dveju vlada, i biće izvršni posle potvrde o uzajamnoj saglasnosti dveju vlada.

Član 7

Ovaj je sporazum podložan odobravanju dveju vlada i stupiće na snagu na dan razmene ratifikacionih instrumenata. Privremeno će se primenjivati od datuma potpisivanja.

Ovaj sporazum ostaje automatski na snazi za neodređeni period vremena, osim u slučaju obaveštenja o njegovom otkazivanju datog od jedne od ugovarajućih strana.

Sačinjene u Kairu, 21. marta 1961, u dve originalne kopije na engleskom jeziku, s tim da su oba teksta podjednako verodostojna.

 

Za Vladu Federativne

 

Za Vladu Ujedinjene

Narodne Republike Jugoslavije,

 

Arapske Republike,

Mijalko Todorović, s. r.

 

Abdel-Latif El-Boghdadi, s. r.

ČLAN 2

Ova uredba stupa na snagu osmog dana po objavljivanju u "Službenom listu FNRJ".