EKSKURZIJE, IZLETI, ZIMOVANJA, LETOVANJA, KAMPOVI I NASTAVA U PRIRODI ZA UČENIKE OSNOVNIH ŠKOLA

- Pravilnik o izmeni Pravilnika o nastavnom planu i programu osnovnog obrazovanja i vaspitanja -

("Sl. glasnik RS - Prosvetni glasnik", br. 7/2006)

 

Ekskurzija, izlet, zimovanje, letovanje i kamp

Cilj ekskurzije, izleta, zimovanja, letovanja i kampa

Ekskurzija, izlet, zimovanje, letovanje i kampovi su vannastavni oblici obrazovno-vaspitnog rada koji se ostvaruju van škole. Cilj je savlađivanje i usvajanje dela nastavnog programa neposrednim upoznavanjem, pojava i odnosa u prirodnoj i društvenoj sredini, upoznavanje kulturnog nasleđa i privrednih dostignuća koja su u vezi sa delatnošću škole, kao i rekreativno-zdravstveni oporavak učenika.

Zadaci ekskurzije, izleta, zimovanja, letovanja i kampa

Zadaci koji se ostvaruju realizacijom programa eskurzije, izleta, zimovanja, letovanja i kampa su: proučavanje objekta i fenomena u prirodi, uočavanje uzročno-posledičnih odnosa u konkretnim prirodnim i društvenim uslovima; razvijanje interesovanja za prirodu i izgrađivanje ekoloških navika; upoznavanje načina života i rada ljudi pojedinih krajeva; razvijanje pozitivnog odnosa prema: nacionalnim, kulturnim i estetskim vrednostima, sportskim potrebama i navikama, pozitivnim socijalnim odnosima, kao i shvatanje značaja zdravlja i zdravih stilova života; podsticanje ispoljavanja pozitivnih emocionalnih doživljaja.

Sadržaji ekskurzije, izleta, zimovanja, letovanja i kampa

Sadržaji ekskurzije, izleta, zimovanja, letovanja i kampa, ostvaruju se na osnovu nastavnog plana i programa obrazovno-vaspitnog rada i školskog programa i sastavni su deo godišnjeg programa rada škole.

Program ekskurzije, izleta, zimovanja, letovanja i kampa

Odeljenjska i stručna veća škole dostavljaju predlog plana i programa ekskurzija, izleta, zimovanja, letovanja i kampa nastavničkom veću škole radi razmatranja i odlučivanja. Predloženi plan i program razmatra i na njega daje saglasnost savet roditelja škole.

Plan i program ovih aktivnosti sadrži: obrazovno-vaspitne i zdravstvene ciljeve i zadatke, sadržaje kojima se postavljeni ciljevi realizuju; planirani obuhvat učenika; nosioce predviđenih sadržaja i aktivnosti; vreme trajanja; putne pravce; tehničku organizaciju i način finansiranja.

Izvođenje ekskurzije, izleta, zimovanja, letovanja i kampa

Nosioci pripreme, organizacije i izvođenja programa i plana putovanja su direktor škole, stručni vođa, odeljenski starešina ili drugi nastavnik koji je najmanje jednu godinu realizovao nastavu u određenom odeljenju. Stručnog vođu putovanja imenuje direktor škole.

Odeljenski starešina obezbeđuje organizaciono-tehničke uslove za izvođenje putovanja i koordinira realizaciju sadržaja i aktivnosti predviđenih planom i programom, stara se o bezbednosti i ponašanju učenika. Stručni vođa putovanja priprema i izvodi program koji se odnosi na ostvarivanje postavljenih obrazovno-vaspitnih ciljeva i zadataka i odgovarajućih sadržaja.

Stručni vođa bira se iz redova nastavnika koji realizuju nastavne planove i programe, a koji su u vezi sa ciljevima, zadacima i sadržajima navedenih aktivnosti.

Uslovi za izvođenje ekskurzije, izleta, zimovanja, letovanja i kampa

Ekskurzija i izlet se organizuju i izvode, uz prethodnu pismenu saglasnost roditelja, za najmanje 70% učenika istog razreda i ako su obezbeđeni odgovarajući uslovi za ostvarivanje ciljeva i zadataka ekskurzije i izleta.

Izvođenje ekskurzije i izleta za učenike istog razreda, organizuje se istovremeno i sa istim sadržajem.

Izvođenje zimovanja, letovanja i kampa, ostvaruje se u skladu sa godišnjim programom rada škole uz saglasnost roditelja učenika. Ako nisu ispunjeni navedeni uslovi, direktor škole obustavlja izvođenje ovih aktivnosti.

Priprema i izvođenje ekskurzije, izleta, zimovanja, letovanja i kampa

Putni pravci, objekti, manifestacije, krajevi i predeli koji treba da se posete, određuju se u skladu sa ciljem i zadacima putovanja. Ekskurzija i izlet izvode se u okviru državnih granica.

Za učenike od prvog do četvrtog razreda, škola može organizovati izlet (jedan dan), u skladu sa uzrastom i nastavnim planom i programom.

Za učenike petog, šestog i sedmog razreda, ekskurzija može da traje do dva dana.

Za učenike osmog razreda ekskurzija može da traje do tri dana.

Izlet se organizuje u trajanju od jednog dana.

Zimovanja, letovanja i kampovi se organizuju za vreme zimskog, proletnjeg i letnjeg raspusta.

Ako su ekskurzija i izlet organizovani u vreme nastavnih dana, ovi dani moraju biti nadoknađeni u skladu sa školskim kalendarom i godišnjim programom rada škole. Izbor agencija će se sprovoditi u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama.

Agencija mora da poseduje odgovarajuću licencu Ministarstva trgovine turizma i usluga i da ispunjava druge uslove propisane Zakonom o turizmu.

Direktor je dužan da od agencije zatraži dokumentaciju kojom ona dokazuje reference i iskustvo u đačkom i omladinskom turizmu.

Direktor škole je dužan da zaposlenom koji putuje izda putni nalog.

O visini nadoknada za nastavnike odlučuje savet roditelja i one se obračunavaju u bruto iznosu i isplaćuju u skladu sa zakonom, na teret roditelja učenika koji putuju.

Program putovanja ostvaruje se na osnovu planiranih sadržaja. Škole su dužne da u uslovima javnog poziva (tendera) navedu sve vrste sadržaja koji će biti realizovani, tako da će roditelji biti oslobođeni bilo kakvih naknadnih izdataka za vreme izvođenja putovanja.

Sva predviđena višednevna putovanja moraju se ugovarati na bazi punog pansiona.

Nakon izbora agencije program putovanja i opšti uslovi putovanja se obavezno dostavljaju roditeljima na pismenu saglasnost.

Navedene pismene saglasnosti su sastavni deo ugovora koji zaključuje direktor ustanove sa odabranom agencijom.

Program putovanja i opšti uslovi putovanja moraju da sadrže sve elemente propisane Zakonom o turizmu.

Agencija je dužna da se pridržava utvrđenih opštih uslova putovanja i programa putovanja, jer su u njima sadržani elementi ugovora koji se tada zaključuje.

Škola može da raspiše javni poziv (tender) nekoliko meseci pre realizacije ekskurzije (za ekskurzije planirane za prvo polugodište, u periodu februar-mart tekuće godine a za ekskurzije planirane za drugo polugodište, u periodu oktobar-novembar prethodne godine).

Ugovor koji zaključuju direktor škole i agencija, treba da sadrži i sledeće elemente:

- pojedinačnu i ukupnu cenu (broj putnika);

- način plaćanja (broj rata), uslove zadržavanja iznosa garancije;

- podatke o vodiču;

- podatke o zdravstvenoj zaštiti;

- podatke o broju gratisa.

Sastavni i obavezujući deo ugovora je tender u kome su sadržani svi ugovoreni sadržaji koji će biti realizovani, program i opšti uslovi putovanja.

Prilikom zaključivanja ugovora sa agencijom koja organizuje prevoz, direktor je obavezan da obezbedi da prevoznik pre otpočinjanja putovanja podnese:

- za autobuse koji nisu stariji od 5 godina - dokaz o tehničkoj ispravnosti (ne stariji od 6 meseci);

- za ostale autobuse - zapisnik o izvršenom tehničkom pregledu autobusa (ne stariji od 5 dana);

- tahografske uloške za prethodna dva dana - za vozače koji su angažovani za prevoz učenika.

Prilikom ugovaranja putovanja, direktor je u obavezi da obezbedi potrebne uslove za udoban i bezbedan smeštaj đaka u odnosu na angažovani broj autobusa i raspoloživi broj sedišta, kao i da se prevoz ne vrši noću, u vremenu od 22 do 05 časova.

Direktor škole je u obavezi da obavesti nadležni organ unutrašnjih poslova o prevozniku, mestu i vremenu polaska učenika, kao i broju angažovanih autobusa i broju prijavljenih učenika, nastavnog i drugog osoblja koje učestvuje u izvođenju putovanja. Organ unutašnjih poslova će izvršiti kontrolu dokumentacije o tehničkoj ispravnosti vozila predviđenih za prevoz, najkasnije 48 sati pre otpočinjanja putovanja.

Direktor ili stručni vođa neće dozvoliti otpočinjanje putovanja ukoliko autobus ne ispunjava navedene uslove u pogledu tehničke ispravnosti, potrebnog broja sedišta i odgovarajuće udobnosti, kao i u slučaju kada vozačevo psihofizičko stanje opravdano ukazuje da nije sposoban da bezbedno upravlja autobusom (alkoholisanost, umor, bolest i sl.) o čemu će odmah obavestiti nadležni organ Ministarstva unutrašnjih poslova.

Direktor škole je dužan da organizuje konsultativne razgovore pre izvođenja putovanja, što podrazumeva uključenost svih interesnih grupa u proces odlučivanja i planiranja.

Pre izvedenog putovanja nastavnici i učenici će biti upoznati sa pravilima ponašanja kojih su dužni da se pridržavaju.

Pravilima ponašanja potrebno je propisati da je:

- zabranjeno pušenje, konzumiranje alkohola i opojnih sredstava za nastavnike i učenike;

- neophodno da sve predviđene dnevne aktivnosti moraju biti realizovane do 24,00 časa;

- neophodno obezbediti lekara pratioca za putovanja duža od dva dana;

- za sva putovanja duža od jednog dana neophodno je da roditelji (staratelj) dostave zdravstveni list.

Zdravstveni list sadrži podatke o zdravstvenom stanju učenika na osnovu zdravstvenog kartona i pregleda učenika, a popunjavaju ga roditelj (staratelj) učenika, ordinirajući lekar i lekar pratilac, odnosno lekar u mestu gde učenik boravi za vreme putovanja. Tajnost podataka iz zdravstvenog lista mora biti obezbeđena i o ovome se stara direktor škole, odeljenski starešina i lekar.

Plan dežurstva učenika i nastavnika za vreme putovanja sastavni je deo plana i programa ekskurzije, zimovanja, letovanja i kampa.

Izveštaj o izvođenju ekskurzije, izleta, zimovanja, letovanja i kampa

Nakon izvedenog putovanja, stručni vođa i predstavnik turističke agencije sačinjavaju zabelešku o izvođenju putovanja, nakon čega stručni vođa u roku od tri dana sačinjava izveštaj, koji podnosi direktoru, sa ocenom o izvođenju i kvalitetu pruženih usluga.

Izveštaj se dostavlja savetu roditelja i nastavničkom veću radi razmatranja, a školskom odboru radi razmatranja i usvajanja.

Odeljenski starešina upoznaje roditelje sa izveštajem na roditeljskom sastanku. Izveštaj o putovanju je sastavni deo godišnjeg izveštaja rada škole.

Ukoliko se prilikom razmatranja izveštaja o realizaciji putovanja oceni da predviđeni program nije realizovan ili da turistička agencija nije ispoštovala ugovorne obaveze, škola je dužna da u roku od osam dana, od završetka putovanja, podnese prigovor agenciji i da o tome obavesti, Ministarstvo prosvete i sporta i Ministarstvo trgovine, turizma i usluga.

Nastava u prirodi

Cilj

Cilj organizovanja nastave u prirodi jeste ostvarivanje odgovarajućih sadržaja nastavnih i vannastavnih aktivnosti iz nastavnog plana i programa osnovne škole, u klimatski pogodnom mestu iz obrazovno-vaspitnih, zdravstveno-rekreativnih i drugih razloga.

Zadaci i sadržaj

Zadaci i sadržaji nastave u prirodi ostvaruju se na osnovu nastavnog plana i programa obrazovno-vaspitnog rada i školskog programa i sastavni su deo godišnjeg programa rada škole.

Zadaci koji se ostvaruju realizacijom programa nastave u prirodi su: proučavanje objekata i fenomena u prirodi i uočavanje uzročno-posledičnih odnosa u konkretnim prirodnim i društvenim uslovima; razvijanje interesovanja za prirodu i izgrađivanje ekoloških navika; upoznavanje načina života i rada ljudi pojedinih krajeva; razvijanje pozitivnog odnosa prema: nacionalnim, kulturnim i estetskim vrednostima, sportskim potrebama i navikama, pozitivnim socijalnim odnosima, kao i shvatanje značaja zdravlja i zdravih stilova života; podsticanje ispoljavanja pozitivnih emocionalnih doživljaja.

Priprema i izvođenje nastave u prirodi

Nastava u prirodi organizuje se za učenike od prvog do četvrtog razreda, u trajanju od sedam do deset dana, uz prethodnu pismenu saglasnost roditelja, za najmanje 80% učenika odeljenja.

Za učenike koji ne odlaze na nastavu u prirodi, škola je dužna da organizuje nastavu.

Nastava u prirodi može se izvoditi samo u objektima koji ispunjavaju uslove za izvođenje predviđenih nastavnih i vannastavnih sadržaja.

Za neposredno izvođenje nastave u prirodi odgovoran je nastavnik razredne nastave. On je posebno zadužen za:

1) životnu, zdravstvenu i materijalnu bezbednost učenika;

2) realizaciju nastavnog plana i programa;

3) smeštaj u prevozu, objektu i za ishranu učenika;

4) ponašanje učenika;

5) organizaciju aktivnosti učenika u slobodnom vremenu;

6) higijenu i oblačenje učenika i drugo.

Ukoliko se učenik razboli, nastavnik razredne nastave dužan je da obavesti direktora škole i roditelje o bolesti učenika.

Izbor agencija će se sprovoditi u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama.

Agencija mora da poseduje odgovarajuću licencu Ministarstva trgovine, turizma i usluga i da ispunjava druge uslove propisane Zakonom o turizmu.

Direktor je dužan da od agencije zatraži dokumentaciju kojom ona dokazuje reference i iskustvo u đačkom i omladinskom turizmu.

Direktor škole je dužan da zaposlenom koji putuje izda putni nalog.

O visini nadoknada za nastavnike odlučuje savet roditelja i one se obračunavaju u bruto iznosu i isplaćuju u skladu sa zakonom, na teret roditelja učenika koji putuju.

Program nastave u prirodi ostvaruje se na osnovu planiranih sadržaja.

Škole su dužne da u uslovima javnog poziva (tendera), navedu sve vrste sadržaja koji će biti realizovani, tako da će roditelji biti oslobođeni bilo kakvih naknadnih izdataka za vreme izvođenja putovanja.

Nakon izbora agencije program nastave u prirodi i opšti uslovi putovanja se obavezno dostavljaju roditeljima na pismenu saglasnost.

Program nastave u prirodi i opšti uslovi putovanja moraju da sadrže sve elemente propisane Zakonom o turizmu.

Navedene pismene saglasnosti su sastavni deo ugovora kojeg direktor ustanove zaključuje sa odabranom agencijom.

Agencija je dužna da se pridržava utvrđenih opštih uslova i programa nastave u prirodi, jer su u njima sadržani elementi ugovora koji se tada zaključuje.

Škola može da raspiše javni poziv (tender) nekoliko meseci pre realizacije nastave u prirodi (za nastavu u prirodi planiranu za prvo polugodište, u periodu februar-mart tekuće godine, a za nastavu u prirodi planiranu za drugo polugodište, u periodu oktobar-novembar prethodne godine).

Ugovor koji zaključuju direktor škole i agencija, treba da sadrži elemente

- pojedinačnu i ukupnu cenu (broj putnika);

- način plaćanja (broj rata), uslovi zadržavanja iznosa garancije;

- podatke o vodiču;

- podatke o animatoru;

- podatke o rekreatoru;

- podatke o zdravstvenoj zaštiti;

- podatke o broju gratisa.

Sastavni i obavezujući deo ugovora su i uslovi iz ponude date u javnom pozivu (tenderu), program i opšti uslovi putovanja.

Prilikom zaključivanja ugovora sa agencijom koja organizuje prevoz, direktor je obavezan da obezbedi da prevoznik pre otpočinjanja putovanja podnese:

- za autobuse koji nisu stariji od 5 godina - dokaz o tehničkoj ispravnosti ne stariji od 6 meseci;

- za ostale autobuse - zapisnik o izvršenom tehničkom pregledu autobusa, ne stariji od 5 dana;

- tahografske uloške za prethodna dva dana - za vozače koji su angažovani za prevoz učenika.

Prilikom ugovaranja nastave u prirodi, direktor je u obavezi da obezbedi potrebne uslove za udoban i bezbedan smeštaj đaka u odnosu na angažovani broj autobusa i raspoloživi broj sedišta, kao i da se prevoz ne vrši noću, u vremenu od 22 do 05 časova.

Direktor škole je u obavezi da obavesti nadležni organ unutrašnjih poslova o prevozniku, mestu i vremenu polaska učenika, kao i broju angažovanih autobusa i broju prijavljenih učenika, nastavnog i drugog osoblja koje učestvuje u izvođenju putovanja. Organ unutašnjih poslova će izvršiti kontrolu dokumentacije o tehničkoj ispravnosti vozila predviđenih za prevoz, najkasnije 48 sati pre otpočinjanja putovanja.

Direktor neće dozvoliti otpočinjanje putovanja ukoliko autobus ne ispunjava navedene uslove u pogledu tehničke ispravnosti, potrebnog broja sedišta (broj sedišta u prevoznom sredstvu, mora biti jednak ili veći od ukupnog broja putnika) i odgovarajuće udobnosti, kao i u slučaju kada vozačevo psihofizičko stanje opravdano ukazuje da nije sposoban da bezbedno upravlja autobusom (alkoholisanost, umor, bolest i sl.) o čemu će odmah obavestiti nadležni organ Ministarstva unutrašnjih poslova.

Direktor škole je obavezan da organizuje konsultativne razgovore pre izvođenja nastave u prirodi, što podrazumeva uključenost svih interesnih grupa u proces odlučivanja i planiranja.

Za izvođenje nastave u prirodi neophodno je da roditelji (staratelj) dostave zdravstveni list.

Zdravstveni list sadrži podatke o zdravstvenom stanju učenika na osnovu zdravstvenog kartona i pregleda učenika, a popunjavaju ga roditelj (staratelj) učenika, ordinirajući lekar i lekar pratilac, odnosno lekar u mestu gde učenik boravi za vreme putovanja. Tajnost podataka iz zdravstvenog lista mora biti obezbeđena i o ovome se stara direktor škole, odeljenski starešina i lekar.

Izveštaj o izvođenju nastave u prirodi

Nakon izvedene nastave u prirodi, nastavnik razredne nastave, sačinjava izveštaj, koji podnosi direktoru u roku od tri dana, sa ocenom o realizaciji i kvalitetu pruženih usluga.

Odeljenski starešina i predstavnik turističke agencije sačinjavaju zabelešku o izvedenoj nastavi u prirodi.

Izveštaj se dostavlja savetu roditelja i nastavničkom veću radi razmatranja, a školskom odboru radi razmatranja i usvajanja.

Odeljenski starešina upoznaje roditelje sa izveštajem na roditeljskom sastanku. Izveštaj o izvođenju nastave u prirodi je sastavni deo godišnjeg izveštaja rada škole.

Ukoliko se prilikom razmatranja izveštaja o izvođenju nastave u prirodi oceni da predviđeni program nije izveden ili da turistička agencija nije ispoštovala ugovorne obaveze, škola je dužna da u roku od osam dana, od završetka nastave u prirodi, podnese prigovor agenciji i da o tome obavesti, Ministarstvo prosvete i sporta i Ministarstvo trgovine, turizma i usluga.