PRAVILNIK

O NAČINU ODUZIMANJA, ČUVANJA I POSTUPANJA SA PRIVREMENO ODUZETIM VOZILOM KOJE JE UPOTREBLJENO ZA IZVRŠENJE PREKRŠAJA ILI PRIVREDNOG PRESTUPA

("Sl. glasnik RS", br. 71/2006)

Član 1

Ovim pravilnikom uređuje se način oduzimanja, čuvanja i postupanja sa privremeno oduzetim vozilom koje je upotrebljeno za izvršenje prekršaja ili privrednog prestupa (u daljem tekstu: vozilo), koje, u vršenju inspekcijskog nadzora nad primenom Zakona o prevozu u drumskom saobraćaju, oduzme republički inspektor za drumski saobraćaj, odnosno ovlašćeno lice opštinske, odnosno gradske uprave (u daljem tekstu: inspektor).

Član 2

Inspektor oduzima vozilo na licu mesta na osnovu rešenja o izvršenom inspekcijskom nadzoru kojim se utvrđuje da su ispunjeni zakonom propisani uslovi za izricanje zaštitne mere oduzimanja vozila do pravnosnažnog okončanja prekršajnog, odnosno postupka za privredne prestupe.

Član 3

Inspektor je dužan da izda potvrdu o oduzimanju vozila (u daljem tekstu: potvrda) na licu mesta, u prisustvu lica kome se oduzima vozilo.

Potvrda sadrži naročito:

1) naziv organa čiji je inspektor privremeno oduzeo vozilo;

2) datum, vreme i mesto izvršenja inspekcijskog nadzora;

3) broj predmeta organa čiji je inspektor privremeno oduzeo vozilo;

4) podatke iz saobraćajne dozvole vozila (registarska oznaka vozila; broj, datum izdavanja i naziv organa koji je izdao saobraćajnu dozvolu; marka i tip vozila; oblik karoserije; broj šasije i broj motora);

5) opis vozila (boja, opšte stanje, uočljivi nedostaci, dodatna oprema i sl.);

6) ime i prezime inspektora;

7) podatke o vlasniku i licu od koga je oduzeto vozilo, odnosno vozaču vozila;

8) naziv lica kome se vozilo predaje na čuvanje;

9) potpis lica od koga je oduzeto vozilo, odnosno vozača vozila;

10) potpis inspektora.

Podaci o vlasniku i licu od koga je oduzeto vozilo, odnosno vozaču vozila utvrđuju se na osnovu ličnih isprava i svih drugih dokaza dostupnih inspektoru za fizičko lice, a za pravno lice na osnovu rešenja o registraciji i svih drugih dokaza dostupnih inspektoru.

U slučaju da vlasnik i lice od koga je oduzeto vozilo, odnosno vozač vozila ne pruži na uvid nijedan dokument o svom identitetu, odnosno identitetu pravnog lica, inspektor će upisati podatke na osnovu izjave tog lica i izdati nalog za naknadnu dostavu ličnih i drugih isprava u svrhu okončanja inspekcijskog nadzora, s tim što će proveru identiteta za slučaj nedostavljanja ličnih i drugih isprava proveriti preko organa nadležnih za vođenje evidencija o prebivalištu, odnosno za pravna lica, o upisu u registar.

U slučaju da vlasnik i lice od koga je oduzeto vozilo, odnosno vozač vozila onemogući utvrđivanje identiteta napuštanjem lica mesta bez prethodno date izjave i pružanja na uvid ličnih i drugih isprava, inspektor će, u prisustvu svedoka, umesto podataka u potvrdu uneti oznaku da se vozilo oduzima od "N.N. lica" (nepoznato lice) i to konstatovati u rešenju.

Član 4

Inspektor organizuje čuvanje vozila do pravnosnažnog okončanja prekršajnog, odnosno postupka za privredne prestupe, tako što će izvršiti predaju vozila na čuvanje u odgovarajućim prostorijama lica kome se vozilo predaje na čuvanje.

Dopremanje vozila do prostorija lica kome se vozilo predaje na čuvanje izvršiće vlasnik ili lice od koga je oduzeto vozilo, odnosno vozač vozila, a ako to lice odbije nalog inspektora, vozilo će biti premešteno o trošku vlasnika, odnosno lica od koga je privremeno oduzeto vozilo.

Predaja vozila vrši se licu koje upravlja javnim prostorom za parkiranje sa kojim organ čiji je inspektor privremeno oduzeo vozilo ima zaključen ugovor.

Vozilo se čuva, do pravnosnažnog okončanja prekršajnog, odnosno postupka za privredne prestupe, o trošku vlasnika, odnosno lica od koga je privremeno oduzeto.

Član 5

Lice koje upravlja javnim prostorom za parkiranje dužno je da vodi posebnu knjigu evidencije o vozilima.

Lice iz stava 1. ovog člana dužno je da čuva vozilo, do pravnosnažnog okončanja prekršajnog, odnosno postupka za privredne prestupe, sa pažnjom dobrog privrednika u odgovarajućem objektu koji ispunjava uslove u pogledu tehničke opremljenosti, na posebno izdvojenom mestu, sa oznakom da se radi o tuđem vozilu, s tim da to vozilo označi isticanjem potvrde o privremenom oduzimanju vozila.

Prijem vozila na čuvanje vrši odgovorno lice u licu iz stava 1. ovog člana, u skladu sa ugovorom, odnosno po nalogu inspektora.

Odgovorno lice iz stava 3. ovog člana vrši prijem vozila od inspektora na osnovu potvrde.

Po izvršenom prijemu vozila, odgovorno lice iz stava 3. ovog člana potvrđuje prijem vozila.

Jedan primerak potvrde o prijemu vozila zadržava odgovorno lice iz stava 3. ovog člana za potrebe lica iz stava 1. ovog člana.

Član 6

U slučaju da je prekršajni, odnosno postupak za privredne prestupe pravnosnažno okončan odlukom o oduzimanju vozila, organ čiji je inspektor privremeno oduzeo vozilo postupa sa vozilom u skladu sa zakonom.

Član 7

U slučaju kada se steknu uslovi za vraćanje vozila licu od koga je oduzeto, inspektor se stara o vraćanju vozila.

U postupku vraćanja vozila odgovorno lice iz člana 5. stav 3. ovog pravilnika, po pismenom nalogu inspektora predaje vozilo licu od koga je oduzeto, uz izdavanje potvrde koja sadrži podatke iz saobraćajne dozvole vozila.

Član 8

Ovaj pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".