PRAVILNIK

O NAČINU I POSTUPKU OBRAČUNAVANJA I PLAĆANJA DOPRINOSA ZA OBAVEZNO SOCIJALNO OSIGURANJE ZA PRIPRAVNIKE I NOVOZAPOSLENA LICA MLAĐA OD 30 GODINA

("Sl. glasnik RS", br. 72/2006)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovim pravilnikom uređuje se način i postupak obračunavanja i plaćanja doprinosa za obavezno socijalno osiguranje za pripravnike i novozaposlena lica mlađa od 30 godina, saglasno članu 45a Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje ("Službeni glasnik RS", br. 84/04, 61/05 i 62/06 - u daljem tekstu: Zakon).

Član 2

Poslodavac koji zaposli lice koje se na dan zaključenja ugovora o radu, u smislu zakona kojim se uređuje rad, smatra pripravnikom, odnosno koje je mlađe od 30 godina, i koje ispunjava uslove propisane članom 45a stav 1, odnosno stav 2. Zakona, radi ostvarivanja prava na oslobađanje od obaveze plaćanja doprinosa za obavezno socijalno osiguranje (u daljem tekstu: poslodavac) na osnovicu, odnosno na teret sredstava poslodavca za to lice, dostavlja propisane podatke Nacionalnoj službi za zapošljavanje (u daljem tekstu: Nacionalna služba), u skladu sa ovim pravilnikom.

Član 3

Poslodavac Nacionalnoj službi dostavlja podatke o novozaposlenim licima za koja ima pravo na oslobađanje od obaveze plaćanja doprinosa saglasno članu 45a st. 1. i 2. Zakona na propisanim obrascima, i to:

1) za pripravnike mlađe od 30 godina iz člana 45a stav 1. Zakona (u daljem tekstu: pripravnik) - na Obrascu ONSZ-P - Obaveštenje o zasnivanju/prestanku radnog odnosa sa pripravnicima i Obrascu INSZ-P - Izveštaj o obračunatim i plaćenim doprinosima na teret poslodavca za pripravnike;

2) za lica mlađa od 30 godina iz člana 45a stav 2. Zakona (u daljem tekstu: lice mlađe od 30 godina) - na Obrascu ONSZ-M - Obaveštenje o zasnivanju/prestanku radnog odnosa sa licima mlađim od 30 godina i Obrascu INSZ-M - Izveštaj o obračunatim i plaćenim doprinosima na teret poslodavca za lica mlađa od 30 godina.

Obrasci iz stava 1. ovog člana odštampani su uz ovaj pravilnik i čine njegov sastavni deo.

U obrasce INSZ-P i INSZ-M novčani iznosi unose se u dinarima bez para, a podaci o broju zaposlenih u celom broju.

Član 4

Obrazac ONSZ-P i Obrazac ONSZ-M podnose se pri zasnivanju radnog odnosa sa pripravnikom, odnosno licem mlađim od 30 godina, kao i po prestanku radnog odnosa pripravnika, odnosno lica mlađeg od 30 godina.

Obrasci iz stava 1. ovog člana podnose se i pri zasnivanju i prestanku radnog odnosa drugih lica koja poslodavac, po isteku perioda korišćenja olakšice iz člana 45a stav 1, odnosno stav 2. Zakona, prima u radni odnos umesto lica za koja koristi olakšice iz člana 45a Zakona - Obrazac ONSZ-P ako se drugo lice prima u radni odnos umesto pripravnika, a Obrazac ONSZ-M ako se drugo lice prima u radni odnos umesto lica mlađeg od 30 godina.

Član 5

Obrazac ONSZ-P i Obrazac ONSZ-M poslodavac podnosi Nacionalnoj službi u roku od osam dana od dana zasnivanja radnog odnosa, odnosno u roku od 15 dana od dana prestanka radnog odnosa novozaposlenog lica iz člana 4. ovog pravilnika (u daljem tekstu: novozaposleno lice).

Ako u roku od 15 dana od dana prestanka radnog odnosa novozaposlenog lica, poslodavac, u smislu člana 45a st. 8-10. Zakona, umesto tog lica, zaposli drugog pripravnika, odnosno drugo lice mlađe od 30 godina, odnosno drugo lice (u daljem tekstu: drugo lice), podnose se istovremeno dva Obrasca ONSZ - za zaposlenog kome je prestao radni odnos i za drugo lice, u roku od osam dana od dana zasnivanja radnog odnosa drugog lica.

U slučaju iz stava 2. ovog člana, u Obrazac ONSZ-P i Obrazac ONSZ-M koji se podnosi za zaposlenog umesto koga je zasnovan radni odnos sa drugim licem, pod "Napomenom" se unosi ime i prezime i JMBG tog zaposlenog i ime i prezime i JMBG drugog lica.

Kopiju Obrasca ONSZ-P i Obrasca ONSZ-M poslodavac dostavlja i Poreskoj upravi, u rokovima iz st. 1. i 2. ovog člana.

Član 6

Obrazac INSZ-P i Obrazac INSZ-M poslodavac podnosi Nacionalnoj službi u tri primerka, u roku od osam dana od dana isplate zarade za koju se vrši obračun i plaćanje doprinosa i podnosi taj obrazac.

Nacionalna služba, po izvršenom plaćanju doprinosa na teret sredstva Nacionalne službe, na dostavljenom Obrascu INSZ-P i Obrascu INSZ-M overava da je plaćanje doprinosa izvršeno.

Jedan primerak overenog Obrasca INSZ-P i Obrasca INSZ-M Nacionalna služba vraća poslodavcu sa kopijom izvoda organa nadležnog za javna plaćanja o izvršenoj uplati doprinosa na teret sredstava Nacionalne službe, u roku od 15 dana od dana uplate doprinosa.

Overeni obrasci INSZ-P i INSZ-M i kopija izvoda nadležnog organa za javna plaćanja iz stava 3. ovog člana, za poslodavca čine verodostojnu dokumentaciju i osnov za unos podataka u prijavu podataka za matičnu evidenciju o plaćenim doprinosima za zaposlenog na teret sredstava Nacionalne službe, u skladu sa zakonom koji uređuje obavezno socijalno osiguranje.

Drugi primerak overenog Obrasca INSZ-P i Obrasca INSZ-M Nacionalna služba dostavlja Poreskoj upravi u roku propisanom zakonom koji uređuje poreski postupak i poresku administraciju za dostavljanje zbirne poreske prijave o obračunatim i plaćenim porezima i doprinosima po odbitku.

II NAČIN POPUNJAVANJA OBRASCA ONSZ-P i ONSZ-M

Član 7

U Obrazac ONSZ-P i Obrazac ONSZ-M, poslodavac unosi sledeće podatke:

- u kolonu 2 - ime i prezime lica sa kojim je zaključen ugovor o radu - pripravnik, odnosno lice mlađe od 30 godina;

- u kolonu 3 - jedinstveni matični broj građana (u daljem tekstu: JMBG) za lice iz kolone 2;

- u kolonu 4 - godine starosti lica iz kolone 2;

- u kolonu 5 - dužina čekanja na evidenciji nezaposlenih lica koju vodi Nacionalna služba;

- u kolonu 6 - datum zaključenja ugovora o radu između poslodavca i lica iz kolone 2;

- u kolonu 7 - datum stupanja na rad kod poslodavca lica iz kolone 2.

Kada se Obrazac ONSZ-P i Obrazac ONSZ-M podnose po prestanku radnog odnosa pripravnika, odnosno lica mlađeg od 30 godina, odnosno drugog lica, pored iskazivanja podataka u kol. 2 do 7, unose se i podaci u kol. 8 i 9, i to:

- u kolonu 8 - datum prestanka radnog odnosa lica iz kolone 2;

- kolonu 9 - pravni osnov prestanka radnog odnosa lica iz kolone 2, u smislu zakona koji uređuje rad (odredba i naziv zakona).

III NAČIN POPUNJAVANJA OBRASCA INSZ-P I OBRASCA INSZ-M

Član 8

U Obrazac INSZ-P i Obrazac INSZ-M, poslodavac unosi sledeće podatke:

- u kolonu 2 - ime i prezime lica sa kojim je zaključen ugovor o radu - pripravnik, odnosno lice mlađe od 30 godina;

- u kolonu 3 - JMBG za lice iz kolone 2;

- u kolonu 4 - osnovica za obračun doprinosa, iskazana na način kako se kod obračuna i plaćanja doprinosa na zarade zaposlenih iskazuje na propisanom obrascu zbirne poreske prijave - PP OD;

- u kol. 5 do 7 - iznose obračunatih doprinosa na teret poslodavca, za svaki oblik osiguranja, koji se dobijaju primenom zakonom propisanih stopa na osnovicu iz kolone 4;

- u kol. 8 do 10 - iznose obračunatih doprinosa iz kol. 5 do 7, za svaki oblik osiguranja, koje plaća Nacionalna služba (kojih je poslodavac oslobođen po članu 45a st. 1. i 2. Zakona);

- u kolonu 11 - ukupan iznos doprinosa koji je uplatila Nacionalna služba za pripravnika, odnosno lice mlađe od 30 godina, koji predstavlja zbir pojedinačnih iznosa iskazanih u kol. 8 do 10.

Član 9

Po unosu pojedinačnih podataka na način iz člana 8. ovog pravilnika, u Obrazac INSZ-P i Obrazac INSZ-M pod "Ukupno", u kol. 4 do 11 unosi se zbir pojedinačnih iznosa iskazanih u tim kolonama.

IV GUBITAK PRAVA NA OSLOBAĐANJE I PLAĆANJE DOPRINOSA

Član 10

Kad se steknu uslovi iz člana 45a st. 6. i 8. Zakona za gubitak prava na oslobađenje od plaćanja doprinosa, Nacionalna služba će, u roku od tri dana od dana prijema Obrasca ONSZ-P, odnosno Obrasca ONSZ-M za pripravnika, odnosno lice mlađe od 30 godina, odnosno drugo lice kome je prestao radni odnos, poslodavcu poslati pismeno obaveštenje o visini i roku za plaćanje njegovih obaveza u smislu člana 45. stav 7. Zakona.

U slučaju da poslodavac ne izmiri svoje obaveze u visini i u roku utvrđenom u članu 45. stav 7. Zakona, Nacionalna služba će bez odlaganja o tome pismeno obavestiti Poresku upravu.

U slučaju iz stava 2. ovog člana, Poreska uprava će rešenjem, koje se dostavlja Nacionalnoj službi i poslodavcu, utvrditi obavezu poslodavca da Nacionalnoj službi plati doprinos u visini utvrđenoj u članu 45. stav 7. Zakona, rukovodeći se podacima iz obrazaca ONSZ-P, ONSZ-M, INSZ-P i INSZ-M, obaveštenja iz st. 1. i 2. ovog člana, kao i drugih podataka kojima raspolaže.

V ZAVRŠNA ODREDBA

Član 11

Ovaj pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije", a primenjivaće se od 1. septembra 2006. godine.

 

Obrazac ONSZ-P

 

Poslodavac:
Naziv _________________________________
Sedište i adresa ________________________
PIB __________________________________
Matični broj ____________________________
Šifra delatnosti _________________________

 

REPUBLIKA SRBIJA
NACIONALNA SLUŽBA ZA ZAPOŠLJAVANJE

Filijala ___________________________________________

Potvrda o prijemu: __________________________________

 

OBAVEŠTENJE
O ZASNIVANJU/PRESTANKU RADNOG ODNOSA SA PRIPRAVNICIMA

 

Red. br.

Ime i prezime

JMBG

Godine starosti

Dužina čekanja na evidenciji

Zasnivanje radnog odnosa

Prestanak radnog odnosa

Datum zaključenja ugovora o radu

Datum stupanja na rad

Datum

Osnov

1

2

3

4

5

6

7

8

9

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Broj zaposlenih na dan 1. septembra 2006. godine _______________              

 

Broj zaposlenih na dan zasnivanja radnog odnosa sa novim licem

 

Napomena:  

 

   
   

U ___________________ dana ___________ 200__ god.

 

Da su iskazani podaci u ovom obrascu tačni, tvrdi i overava:

 

Obrazac u Nacionalnoj službi kontrolisao:

 

 

_____________________

 

OBRAZAC POPUNIO

(m.p.)

ODGOVORNO LICE POSLODAVCA

 

_________________

 

____________________________

 

 

Obrazac ONSZ-M

 

Poslodavac:
Naziv _________________________________
Sedište i adresa ________________________
PIB __________________________________
Matični broj ____________________________
Šifra delatnosti _________________________

 

REPUBLIKA SRBIJA
NACIONALNA SLUŽBA ZA ZAPOŠLJAVANJE

Filijala ___________________________________________

Potvrda o prijemu: __________________________________

 

OBAVEŠTENJE
O ZASNIVANJU/PRESTANKU RADNOG ODNOSA SA LICIMA MLAĐIM OD 30 GODINA

 

Red. br.

Ime i prezime

JMBG

Godine starosti

Dužina čekanja na evidenciji

Zasnivanje radnog odnosa

Prestanak radnog odnosa

Datum zaključenja ugovora o radu

Datum stupanja na rad

Datum

Osnov

1

2

3

4

5

6

7

8

9

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Broj zaposlenih na dan 1. septembra 2006. godine _______________              

 

Broj zaposlenih na dan zasnivanja radnog odnosa sa novim licem

 

Napomena:  

 

   
   

U ___________________ dana ___________ 200__ god.

 

Da su iskazani podaci u ovom obrascu tačni, tvrdi i overava:

 

Obrazac u Nacionalnoj službi kontrolisao:

 

 

_____________________

 

OBRAZAC POPUNIO

(m.p.)

ODGOVORNO LICE POSLODAVCA

 

_________________

 

____________________________

 

 

Obrazac INSZ-P

 

Poslodavac:
Naziv _________________________________
Sedište i adresa ________________________
PIB __________________________________
Matični broj ____________________________
Šifra delatnosti _________________________

 

REPUBLIKA SRBIJA
NACIONALNA SLUŽBA ZA ZAPOŠLJAVANJE

Filijala ___________________________________________

Potvrda o prijemu: __________________________________

 

IZVEŠTAJ
O OBRAČUNATIM I PLAĆENIM DOPRINOSIMA NA TERET POSLODAVCA ZA PRIPRAVNIKE

za mesec ___________ (konačna isplata/deo* ______) 200__. godine

Isplata izvršena: ____________200__. godine

 

Novčani iznosi unose se u dinarima, bez para.

 

Red. br.

Ime i prezime

JMBG

Osnovica za obračun doprinosa

Obračunati doprinosi na teret poslodavca

Oslobođenje poslodavca (iznos doprinosa koji plaća Nacionalna služba)

Ukupan iznos doprinosa koji je uplatila Nacionalna služba

pio

zdrav.

nezap.

pio

zdrav.

nezap.

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

UKUPNO:

 

 

 

 

 

 

 

 

*) Ako se zarada isplaćuje u delovima, unosi se broj isplate dela zarade koja se isplaćuje za mesec; ako je deo zarade koji se isplaćuje i konačan obračun za mesec treba podvući i reči konačan obračun.

U _________ dana _______ 200__. god.

Da su iskazani podaci uovom obrascu tačni, tvrdi i overava:

 

Nacionalna služba:

 

OBRAZAC POPUNIO

 

(m.p.)

 

ODGOVORNO LICE POSLODAVCA

 

OBRAZAC KONTROLISAO

 

 

 

Uplata izvršena dana

_________________

 

 

 

_____________________________

 

_______________________

 

(m.p.)

 

___________ 200___.god.

 

 

ODGOVORNO LICE

 

__________________

 

Obrazac INSZ-M

 

Poslodavac:
Naziv _________________________________
Sedište i adresa ________________________
PIB __________________________________
Matični broj ____________________________
Šifra delatnosti _________________________

 

REPUBLIKA SRBIJA
NACIONALNA SLUŽBA ZA ZAPOŠLJAVANJE

Filijala ___________________________________________

Potvrda o prijemu: __________________________________

 

IZVEŠTAJ
O OBRAČUNATIM I PLAĆENIM DOPRINOSIMA NA TERET POSLODAVCA ZA LICA MLAĐA OD 30 GODINA

za mesec ___________ (konačna isplata/deo* ______) 200__. godine

Isplata izvršena: ____________200__. godine

 

Novčani iznosi unose se u dinarima, bez para.

 

Red. br.

Ime i prezime

JMBG

Osnovica za obračun doprinosa

Obračunati doprinosi na teret poslodavca

Oslobođenje poslodavca (iznos doprinosa koji plaća Nacionalna služba)

Ukupan iznos doprinosa koji je uplatila Nacionalna služba

pio

zdrav.

nezap.

pio

zdrav.

nezap.

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

UKUPNO:

 

 

 

 

 

 

 

 

*) Ako se zarada isplaćuje u delovima, unosi se broj isplate dela zarade koja se isplaćuje za mesec; ako je deo zarade koji se isplaćuje i konačan obračun za mesec treba podvući i reči konačan obračun.

U _________ dana _______ 200__. god.

Da su iskazani podaci uovom obrascu tačni, tvrdi i overava:

 

Nacionalna služba:

 

OBRAZAC POPUNIO

 

(m.p.)

 

ODGOVORNO LICE POSLODAVCA

 

OBRAZAC KONTROLISAO

 

 

 

Uplata izvršena dana

_________________

 

 

 

_____________________________

 

________________________

 

(m.p.)

 

___________ 200___.god.

 

 

ODGOVORNO LICE

 

__________________