ODLUKA

O SMERNICAMA ZA UTVRĐIVANJE KAMATNIH STOPA NARODNE BANKE SRBIJE PO OSNOVU OPERACIJA NA NOVČANOM TRŽIŠTU

("Sl. glasnik RS", br. 73/2006)

1. Donose se Smernice za utvrđivanje kamatnih stopa Narodne banke Srbije po osnovu operacija na novčanom tržištu, koje su sastavni deo ove odluke.

2. Ova odluka stupa na snagu danom objavljivanja u "Službenom glasniku RS".

SMERNICE
ZA UTVRĐIVANJE KAMATNIH STOPA NARODNE BANKE SRBIJE PO OSNOVU OPERACIJA NA NOVČANOM TRŽIŠTU

1. Osnovni ciljevi utvrđivanja kamatnih stopa Narodne banke Srbije po osnovu operacija na novčanom tržištu jesu efikasnije uređenje likvidnosti bankarskog sektora i jačanje transmisionog mehanizma kanala kamatnih stopa.

Pod operacijama na novčanom tržištu, u smislu ovih smernica, podrazumevaju se finansijske transakcije između Narodne banke Srbije i banaka koje se obavljaju u skladu sa odlukama Narodne banke Srbije kojima se uređuju izdavanje kratkoročnih hartija od vrednosti Narodne banke Srbije, operacije na otvorenom tržištu i odobravanje kreditnih i depozitnih olakšica.

2. Visina kamatnih stopa, u smislu ovih smernica, utvrđuje se na osnovu analize ostvarenih i projektovanih monetarnih kretanja, a naročito na osnovu analize kretanja stope inflacije, inflatornih očekivanja i kretanja kursa dinara.

3. Narodna banka Srbije posebnim odlukama utvrđuje visinu referentne kamatne stope i osnovnih kamatnih stopa po kojima naplaćuje od banaka i plaća bankama kamatu po osnovu operacija na novčanom tržištu.

4. Referentna kamatna stopa ima ulogu signalizirajuće kamatne stope u postupku sprovođenja monetarne politike, kao i ulogu polazne kamatne stope pošto se visina osnovnih kamatnih stopa po osnovu operacija na novčanom tržištu utvrđuje prema visini ove kamatne stope.

5. Referentna kamatna stopa je najviša, odnosno najniža kamatna stopa koju Narodna banka Srbije primenjuje u postupku sprovođenja repo transakcija prodaje, odnosno kupovine hartija od vrednosti, s ročnošću od dve nedelje (od 12 do 16 dana), koje se obavljaju u skladu sa odlukom Narodne banke Srbije kojom se uređuju operacije na otvorenom tržištu.

6. Osnovne kamatne stope Narodne banke Srbije po osnovu operacija na novčanom tržištu su:

- kamatna stopa na kreditne olakšice, koja se utvrđuje u visini referentne kamatne stope uvećane za određeni broj procentnih poena, i ta stopa je najviša kamatna stopa Narodne banke Srbije po osnovu operacija na novčanom tržištu;

- kamatna stopa na depozitne olakšice, koja se utvrđuje u visini referentne kamatne stope umanjene za određeni broj procentnih poena, i ta stopa je najniža kamatna stopa Narodne banke Srbije po osnovu operacija na novčanom tržištu.

Pod kreditnim olakšicama, u smislu ovih smernica, podrazumevaju se kratkoročni krediti za održavanje likvidnosti banaka na osnovu zaloge hartija od vrednosti koje banke koriste i vrate narednog radnog dana od dana njihovog puštanja u tečaj a ukupan broj dana tako korišćenih kredita u toku meseca ne prelazi sedam radnih dana.

Pod depozitnim olakšicama, u smislu ovih smernica, podrazumevaju se deponovani viškovi likvidnih sredstava banaka koje banke mogu preko noći deponovati kod Narodne banke Srbije.

7. Narodna banka Srbije će se pri utvrđivanju drugih kamatnih stopa rukovoditi visinom referentne kamatne stope i visinom osnovnih kamatnih stopa.

8. Monetarni odbor Narodne banke Srbije će najmanje jednom mesečno, i to po pravilu neposredno pre početka ili početkom novog obračunskog perioda za izdvajanje obavezne rezerve, razmatrati visinu referentne kamatne stope i osnovnih kamatnih stopa po osnovu operacija na novčanom tržištu i o svakoj izmeni tih stopa izdaće javno saopštenje.