ODLUKA

O IZMENAMA I DOPUNAMA ODLUKE O OSNIVANJU DP INSTITUT ZA HIGIJENU I TEHNOLOGIJU MESA

("Sl. glasnik RS", br. 73/2006)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

DP Institut za higijenu i tehnologiju mesa, Beograd, Kaćanskog 13, organizuje se kao naučnoistraživačka ustanova i posluje u skladu sa propisima kojim se uređuje pravni položaj javnih službi (u daljem tekstu: Institut).

Član 2

Institut za higijenu i tehnologiju mesa osnovan je na zahtev Udruženja preduzeća industrije za preradu mesa FNRJ, a registrovan Odlukom Narodnog odbora grada Begrada br. 7827/55 od 11. jula 1955. godine, kao Institut za tehnologiju mesa, Bulevar JNA br. 18, Beograd - ustanova sa samostalnim finansiranjem.

Rešenjem Fi-4670/73 od 24. decembra 1973. godine ova ustanova je konstituisana kao radna organizacija i upisana u sudski registar, registarski uložak br. 1-1169-00 kao Jugoslovenski institut za tehnologiju mesa, sa potpunom odgovornošću, Beograd, ul. Kaćanskog br. 13, a rešenjem br. Fi-926/78 od 11. decembra 1978. godine uskladio se sa Zakonom o Udruženom radu kao Jugoslovenski institut za tehnologiju mesa, P.O. Beograd, Kaćanskog 13.

Rešenjem broj Fi-2964/91 od 27. marta 1991. godine u skladu sa Zakonom o naučnoistraživačkoj delatnosti i Zakonom o preduzećima izvršeno je usklađenje kao: DP Jugoslovenski institut za tehnologiju mesa, p.o. Beograd, ul. Kaćanskog br. 13, a rešenjem br. Fi-10777/94 od 5. oktobra 1994. se uskladio sa Zakonom o naučnoistraživačkoj delatnosti i promenio naziv u DP Institut za higijenu i tehnologiju mesa, P.O. Beograd, ulica Kaćanskog br. 13.

Na osnovu Zakona o registraciji privrednih subjekata, rešenjem br. 38307/2005 od 30. maja 2005. godine izvršena je registracija Društvenog preduzeća Institut za higijenu i tehnologiju mesa Beograd, Kaćanskog 13 u Ageniciji za privredne registre.

Na osnovu Zaključka Vlade Republike Srbije br. 46-1864/2006 od 13. aprila 2006. godine, kojim je utvrđen udeo državnog kapitala od 100% u DP Institut za higijenu i tehnologiju mesa, Direkcija za imovinu Republike Srbije i Institut zaključili su Sporazum o utvrđivanju udela državne svojine u sredstvima koja koristi DP Institut za higijenu i tehnologiju mesa, Beograd, br. 46-10/2006 od 19. maja 2006. godine, a kojim je Republika Srbija preuzela osnivačka i upravljačka prava srazmerno udelu državnog kapitala.

II PODACI O OSNIVAČU

Član 3

Osnivač Instituta za higijenu i tehnologiju mesa je Republika Srbija za koju na osnovu zakonskog ovlašćenja osnivačka prava vrši Vlada, Beograd, Nemanjina 11 (u daljem tekstu: osnivač).

III POSLOVNO IME I SEDIŠTE

Član 4

Poslovno ime Instituta je: "Institut za higijenu i tehnologiju mesa".

Sedište Instituta je u Beogradu, Ulica Kaćanskog br. 13.

IV PEČAT INSTITUTA

Član 5

Institut ima pečat i štambilj.

Pečat Instituta je okruglog oblika, prečnika 22 mm u kome je u koncentričnom krugu upisan naziv na srpskom jeziku, ćiriličnim pismom: INSTITUT ZA HIGIJENU I TEHNOLOGIJU MESA, a u sredini kruga BEOGRAD.

Štambilj je pravougaonog oblika dimenzija 55x15 mm, na kome je upisan naziv na srpskom jeziku, ćiriličnim pismom: INSTITUT ZA HIGIJENU I TEHNOLOGIJU MESA, Kaćanskog br. 13 BEOGRAD.

Odlukom koju donosi direktor Instituta utvrđuje se način upotrebe i čuvanja pečata i štambilja Instituta.

V DELATNOST INSTITUTA

Član 6

Pretežna delatnost Instituta je:

73103  

Istraživanje i eksperimentalni razvoj u biotehničkim naukama.

Pored delatnosti iz stava 1. ovog člana Institut obavlja i sledeće delatnosti:

73102  

Istraživanje i eksperimentalni razvoj u tehničko-tehnološkim naukama

73105

Istraživanje i eksperimentalni razvoj u multidisciplinarnim naukama

74140

Konsalting i menadžment poslovi

74203

Inženjering

74204

Ostale arhitektonske i inženjerske aktivnosti i tehnički saveti

74300

Tehničko ispitivanje i analiza

22130

Izdavanje časopisa i sličnih periodičnih izdanja

92511

Delatnost biblioteka

22150

Ostala izdavačka delatnost

80420

Obrazovanje odraslih i ostalo obrazovanje na drugom mestu nepomenuto (obuka kadrova)

51320

Trgovina mesom i proizvodima od mesa

15870

Proizvodnja začina i drugih dodataka hrani.

U vršenju svoje delatnosti Institut obavlja i izradu ekspertiza i studija, investicionih programa, investiciono-tehničke dokumentacije, licitacionih elaborata i druge investicione dokumentacije u izvođenju investicionih radova u inostranstvu.

Institut obavlja poslove spoljnotrgovinskog prometa i usluge u spoljnotrgovinskom prometu iz okvira svoje delatnosti, u skladu sa zakonom i ovom odlukom.

VI OSNOVNI KAPITAL

Član 7

Osnovni kapital Instituta čine pokretne i nepokretne stvari, novčana sredstva, hartije od vrednosti, imovinska prava i druga sredstva, koja prema bilansu stanja na dan 31. decembra 2005. godine iznose 80.883.000,00 dinara.

Član 8

Institut posluje sredstvima u državnoj svojini.

VII ZASTUPANJE INSTITUTA

Član 9

Institut u poslovima unutrašnjeg i spoljnotrgovinskog prometa zastupa direktor Instituta bez ograničenja.

Direktor može u okviru svojih ovlašćenja dati drugom licu pisano punomoćje za zastupanje Instituta.

VIII ORGANI INSTITUTA

Član 10

Organi Instituta su: Upravni odbor i direktor.

Član 11

Stručni organ Instituta je Naučno veće.

Član 12

Upravni odbor Instituta ima osam članova koje imenuje osnivač, od kojih četiri člana određuje osnivač, kao svoje predstavnike, a ostale članove predlaže naučno veće Instituta iz reda istraživača u naučnom zvanju zaposlenih u Institutu.

U slučaju jednakog broja glasova pri donošenju odluka odlučujući glas je glas predsednika Upravnog odbora.

Upravni odbor ima predsednika i zamenika predsednika.

Predsednika upravnog odbora imenuje osnivač, iz reda svojih predstavnika u upravnom odboru.

Zamenika predsednika upravnog odbora imenuje i razrešava upravni odbor iz reda članova koje predlaže naučno veće Instituta.

Mandat predsednika, zamenika predsednika i članova upravnog odbora traje četiri godine.

Član 13

Upravni odbor:

1) donosi statut Instituta, uz prethodno pribavljenu saglasnost ministarstva nadležnog za naučnoistraživačku delatnost;

2) odlučuje o poslovanju Instituta;

3) usvaja izveštaj o poslovanju i godišnji obračun;

4) donosi program i plan rada Instituta, na predlog direktora Instituta;

5) imenuje i razrešava direktora;

6) odlučuje o korišćenju sredstava, u skladu sa zakonom;

7) vrši druge poslove, u skladu sa zakonom i statutom.

Član 14

Direktor rukovodi Institutom u skladu sa zakonom.

Direktor se imenuje na osnovu javnog konkursa, na četiri godine, iz reda istraživača u naučnom zvanju koji su kompetentni za naučnu oblast kojom se Institut bavi.

Direktor je u radnom odnosu u Institutu, sa punim radnim vremenom.

Direktora imenuje upravni odbor Instituta, na obrazložen predlog naučnog veća i uz prethodno pribavljenu saglasnost ministra nadležnog za naučnoistraživačku delatnost.

IX AKTI INSTITUTA

Član 15

Statut Instituta je osnovni opšti akt Instituta.

U Institutu se donose i drugi opšti akti: Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji Instituta, Pravilnik o sistematizaciji radnih mesta sa opisom poslova, kao i drugi opšti akti u skladu sa zakonom.

Pravilnike i odluke kojima se na opšti način uređuju određena pitanja donosi upravni odbor, ukoliko za donošenje pojedinog opšteg akta nije određena nadležnost direktora Instituta.

X PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 16

Zaposleni u DP Institut za higijenu i tehnologiju mesa nastavljaju da rade u Institutu a svoja prava i obaveze ostvaruju u skladu sa zakonom i opštim aktima Instituta.

Član 17

Do izbora direktora Instituta, dužnost direktora obavljaće, u svojstvu vršioca dužnosti direktora Instituta, dr Lazar Turubatović iz Beograda, ul. Bože Baucala 48/1, JMBG 2607947710000.

Član 18

Institut će opšta akta uskladiti sa ovom odlukom u roku od tri meseca od dana upisa Instituta u registar nadležnog suda.

Član 19

Ovu odluku objaviti u "Službenom glasniku Republike Srbije".